Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niewielki domek, a jednaj tynków troszeczkę wyszło. Dzięki za informację.

Elcia dopiero teraz zauważyłem zdjęcie twojego wc pod schodami, prezentuje się bardzo fajnie, duże na pewno nie jest ale w końcu tam się nie tańczy. Z tego zdjęcia nie widać jak rozwiązałaś sprawę wentylacji (poprowadziłaś oddzielny kanał) jeżeli możesz to rzuć troszeczkę światła na tą sprawę.

Pozostając przy kominach, czy może ktoś z atosowiczów orientował się, czy przy narożnym ustawieniu kominka jest możliwość podpięcia się do komina (czy odległość między kominkiem a kominem nie będzie zbyt duża?)

witam, mam może takie trochę nietypowe pytanie ale czy ktoś z Was pamięta ile bloczków poszło Wam na wymurowanie szczytów? pytam bo musimy dokupić a nie chciałabym żeby było ich znowu zbyt dużo nad :(. Budujemy z bloczka 24x24x59. postawiliśmy 3 warstwy i zastanawiamy się ile teraz jeszcze będziemy potrzebować sztuk by dociągną to do końca. moze pomożecie jak nie dokladnie to choć mniej wiecej :/

Z tego zdjęcia nie widać jak rozwiązałaś sprawę wentylacji (poprowadziłaś oddzielny kanał) jeżeli możesz to rzuć troszeczkę światła na tą sprawę.

Pozostając przy kominach, czy może ktoś z atosowiczów orientował się, czy przy narożnym ustawieniu kominka jest możliwość podpięcia się do komina (czy odległość między kominkiem a kominem nie będzie zbyt duża?)

Mam spiro pociągnięte nad lustro (zabudowałam część ściany płytą k/g), będzie tam widoczny anemostat. Rura spiro wychodzi przez ścianę i biegnie korytarzykiem, pod sufitem (przypominam, że mam wentylacje mechaniczną).

Jeśli chodzi o kominek, jest zasada, że możesz się oddalić od przewodu dymowego na 70-50 cm. Ja oddaliłam się chyba na 50 cm i wygląda to mniej więcej tak:

http://images38.fotosik.pl/319/f7a2ddb09fef71c1m.jpg

pawelec - niestety liczby bloczków nie pamiętam, ale pamiętam, że dowoziliśmy je trzy razy, bo ciągle było za mało.

Nie u mnie ścianka kolankowa jest taka jak w projekcie.

Fotka sypialni efekt ostatniej pracy (widać ściankę kolankową) - ocieplanie wełną mineralną poddasza. Również grubość krokwi jest bez zmian 20 cm, pomiędzy nimi wełna mineralna URSA DF 37 o grubości 18 cm.

http://images37.fotosik.pl/318/6f59fb9c25dea217m.jpg

Elcia zpomniałem, że masz wentylację mechaniczną i dzięki temu z wentylacją wc nie było większego problemu, natomiast jeżeli ktoś ma wentylację grawitacyjną to ma niezły orzech do zgryzienia (mając oczywiście wc pod schodami).

A może się mylę, jeżeli tak to niech mnie ktoś poprawi.

Marcez02 - widzę, że zastosowaliście membranę wysokoparoprzepuszczalną a czy będziecie dawać jeszcze drugą warstwę ocieplenia przykrywającą krokwy.

natomiast jeżeli ktoś ma wentylację grawitacyjną to ma niezły orzech do zgryzienia (mając oczywiście wc pod schodami).

Tak sobie nad tym myślałam i doszłam do wniosku, że przecież można poprowadzić spiro z WC przez ścianę do garażu i tam wpiąć się w komin (od razu przewidzieć dodatkowy kanał w kominie. Lepiej by też było zamontować wentylatorek, aby pociągnął powietrze z WC.

Tak sobie nad tym myślałam i doszłam do wniosku, że przecież można poprowadzić spiro z WC przez ścianę do garażu i tam wpiąć się w komin (od razu przewidzieć dodatkowy kanał w kominie. Lepiej by też było zamontować wentylatorek, aby pociągnął powietrze z WC.

Pewnie zdało by to egzamin, gdyby ściana między wc a garażem miała normalną wysokość. W tej sytuacji ściana ta jest obniżona przez biegnące pod skosem schody i nie jestem pewien na 100% ale wydaje mi się, że wentylacja działa dobrze wtedy gdy kratka wentylacyjna jest umieszczona w najwyższym punkcie pomieszczenia, a w tym wc są to okolice drzwi.

Chcąc umieścić kratkę przy drzwiach można mieć problem z poprowadzeniem kanału wentylacyjnego już nie wspominając o odległości od komina.

Mam nadzieję, że nie robie sztucznego problemu, ale dla mnie jako laika wydaje się to kwestia wymagająca lekkiej zadumy.

Tak, jest to folia wysokoparoprzepuszczalna, ale szczelina 2 cm jest zachowana. Będzie druga warstwa wełny w stelażu aluminiowym - 5 cm SUPER MATA ISOVER.

Sufit ocieplamy wełną o grubości 20 cm ( między jętki ) a następnie w stelażu damy 10 cm wełnę.

Jętki mają taką samą szerokość jak krokwy (20 cm)?

Marcez02 skoro już jesteśmy przy temacie ocieplania poddasza to czy możesz mi napisać jaka powierzchnia jest do ocieplenia. Probowałem to sobie wyliczyć mając do dyspozycji rysunki ale nie bardzo mi to wychodzi.

Edytowane przez pioter_rog

Pewnie zdało by to egzamin, gdyby ściana między wc a garażem miała normalną wysokość. W tej sytuacji ściana ta jest obniżona przez biegnące pod skosem schody i nie jestem pewien na 100% ale wydaje mi się, że wentylacja działa dobrze wtedy gdy kratka wentylacyjna jest umieszczona w najwyższym punkcie pomieszczenia, a w tym wc są to okolice drzwi.

Chcąc umieścić kratkę przy drzwiach można mieć problem z poprowadzeniem kanału wentylacyjnego już nie wspominając o odległości od komina.

Mam nadzieję, że nie robie sztucznego problemu, ale dla mnie jako laika wydaje się to kwestia wymagająca lekkiej zadumy.

ja też śledzę forum i od samego początku coś mi nie pasowalo z tym WC pod schodami. Święta racja z tą wentylacją. Co innego jak jest wentylacja mechaniczna. W przeciwnym razie trzeba się nieźle nakombinować. I czy to wogóle zda egzamin ...Ja pozostaję przy projekcie i nie zmieniam miejsca WC.

Kochani proszę o POMOC!!!!!!!!!!!!

Przegladając forum atosowiczów natknełam się na post dotyczący stropu i mam ogromną prośbę a mianowicie czy wyliczenia na strop które są podane na forum są dokładne pytam poniewaz mi wyliczono strop zupełnie inaczej a dokładnie :

L = 3,60 17 SZT

L = 4,80 20 SZT

L = 2,80 2 SZT

L = 3,30 3 SZT

PUSTAK STROPOWY TERIVA I 480 SZT

i w związku z tym mam teraz watpliwości czy dobrze wyliczono mi wszystko na strop a nie chciałabym zeby czegoś zabrakło:(

Ps; Byłabym wdzięczna za szybka podpowieć poniewaz musze juz zamawiac strop:)

Pozdrawiam

Serdecznie Izabela1984:)

WC wcale nie musi byc pod schodami moze byc koło schodów jak ja to robię wtedy z wentylacja nie ma zadnego problemu gdyz przechodzi ona przez pralnie na górze .Dodam ze schody beda azurowe drewniane .Wc miedzy schodami a wejsciem do garazu miesci sie spokojnie.Oczywiscie kosztem wiatrołapu ,ale po co tam tyle miejsca.Myśle ze zdecydowanie lepiej stracic troche powierzchni korytarza niz połowę kuchni.

Ewa _K oczywiścię ze dam Ci znac :) Dach jeszcze nie rozpoczęty myslę ze w tym tyg. nie zaczną :( jescze robia poprzednia budowę.Trudno jeszcze tydzien wytrzymam .

wwgg84 Nie wiem jaki jesteś dużyyyyy i co chcesz robić w WC moje bedzie miało około 140 cm szer i 150 długości więc spokojnie wystarczy ,tym bardziej ze 2 łazienka jest na górze.Nam podoba się projekt ATOS dlatego budujemy ten.

Pozdrawiam :)