Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bc961e5abf9d9c42.html a, taki widoczek rozposciera sie z okna w kuchni:)

Ale masz widok z okna, ma się ochotę krzyknąć "HEJ" ile razy się wyjrzy.

My też gonimy z robotą zanim zima się zacznie. Ekipa od kostki też przyśpieszyła i zaczęła na poważnie osadzać krawężniki. Może w przyszłym tygodniu będą zalążki kostki betonowej? Nadal czekam na glazurnika i stolarza.

Nie ma sprawy Gusia dzisiaj będę na budowie to pstryknę jakieś zdjątko.....my na wiosnę zaczynamy mury

Pytanie do wszystkich jaki dawaliście styropian na docieplenie ścian fundamentowych? Mój majster mówi, żeby dać 10cm a jak dzwoniłam do hurtowni to pani mi poleciła styrodur powiedziała, że najlepszy na takie docieplenia, ale występuje tylko do gr. 6cm. Domyślam się, że ma takie właściwości, że grubszego nie trzeba. Mimo wszystko chciałabym poznać wasze opinie

kia domek śliczny. Powiedz czy trzyma dodatnia temperaturę? My jeszcze nie grzejemy i w środku utrzymuje się + 13 stopni.

Co wasze majstry maja poprawiać w elewacji?

poki co to tak, ale zobaczymy jak bedzie w zimie. bo narazie zakonczylismy prace na ten rok.

a co chodzi o tynkarzy to:

1. spadl z rusztowania i noga "zebral" troche tynku pod okne w kuchni-dokladnie takie 3 plami wielkosci jajka kurzego co oczywiscie teraz widac i nie da sie poprawic;

2. na scianie od kotlowni robili za wolno tzn. docierali (bylo ich tylko dwoch) i teraz widac jak odznaczaja sie pustaki;

3. w lukarnie widac slady po pacy-takie male dolki.... , ach szkoda gadac;

4. mielismy wyliczony tynk na 200 m i niestety zabrako im i kupili inny odcien i go polozyli;

zeby to wszystko poprawic trzeba na nowo malowac, a oni sie zwineli i nie odbieraja telefonow, a my dobre duszki wyplacilismy im juz 80% wynagrodzenia. :-((

Edytowane przez k i a

my dobre duszki wyplacilismy im juz 80% wynagrodzenia. :-((

Oj, nie martw się. Trudno nie być "dobrym duszkiem" jak człowiek jest uczciwy i tego samego oczekuje od innych. Teraz mam potyczkę ze stolarzem, który przychodzi od 2 tygodni i jeszcze nie dotarł. Co ciekawsze nie odbiera ode mnie telefonu, a z innych numerów go łapię. Ej.... żebym ja tez nie była "dobrym duszkiem" byłoby łatwiej, a tak? Głowa do góry.

Ale powiem szczerze, że takim paprokom bym nie podarowała. Spadł z drabiny? Ale dlaczego akurat leciał na Twoja elewację?

aces kopara mi opadła na widok garażu i miejsca na grilla, albo inne spotkania rodzinne. Rewelacja. Domek śliczny. Wierny projektowi. Ciekawe czy wnętrza po wykończeniu będą mniejsze od naszych (mówię o grupie ludzi, którzy podnosili ściankę kolankową.)

Na naszej budowie drzwi się nie zamykają: wstępne ustalenia z panem stolarzem od kuchni (to już drugi stolarz na budowie, bo ten pierwszy...... szkoda gadać! Ale jeszcze prowadzimy pertraktacje). Objawił się w końcu płytkarz - podobno znakomity i mam nie żałować, ze tak długo na niego czekałam. Za 2 tygodnie będzie uruchomienie kotłowni. Eko-groszek już kupiliśmy i mąż z moim tatą wszystko poworkowali. Połowa trafiła do kotłowni, połowa do blaszaka.

Jeszcze w tym zamęcie zdążyłam osadzić 2 futryny drzwi wewnętrznych oraz zasadzić w klombie przed domem sosnę! Będę ją formowała na bonzai, ale to już w przyszłym roku.

http://images39.fotosik.pl/350/a3894b5b71513811m.jpg

Na klomb wykorzystałam krąg betonowy, kazałam go wkopać w ziemię, w późniejszym terminie obklei się go kamieniem. :)

Nam też garaż się bardzo spodobał jak go zobaczyliśmy i po 30 minutach rezygnując z podpiwniczenia zdecydowaliśmy się na wybudowanie drugiego garażu z altanką i grillem :).

Docelowo ma wyglądać jak na zdjęciu poniżej, no poza małym wyjątkiem z lewej strony obok altanki będzie oczko wodne z wielkimi głazami i wysoką trawą heh.

Widzę że u Ciebie Elcia prace idą pełną parą :) :) prawdopodobnie niedługo przetniesz metę :) .

Powodzenia z fachowcami.

Pozdrowienia.

g24.jpg

Edytowane przez aces

Aces slicznie wyglada wasz domeczek- gratuluje, altaneczka tez fajnie sie komponuje z reszta- bedzie gdziew wiosennego grila zrobic!!

Elcia- mysle ze spora czesc z budujacych uzyje kregu jako klomb z przodu i z tylu- jezeli mozna sobie ulatwic to czemu nie- jakbys mogla to dolacz pare zdjatek z lazieneczki pod schodami wlasnorecznie wylozonej kafelkami

pozdrawiam

Gusia1 łazieneczka jeszcze nie skończona, bo najpierw mam położyć płytki na całym dole, aby wiedzieć jak dociąć płytkę podłogową z łazieneczki, potem mam osadzić futrynę od drzwi (po podłodze), żeby wiedzieć jak dociąć płytki ze ściany. Jedno zazębia się o drugie i czeka na swoją kolej. Płytki na dole będę kładła jak mąż skończy robić gładź gipsową na parterze. Bądź cierpliwa, na pewno wkleję łazienkę jak ją skończę.

Elcia poważnie ty jesteś taka zdolna kobitka, że sama to robisz?! No w szoku jestem....wklejaj kochana wszystko i się chwal bo to niespotykany talent. Ja mam płytę wylaną i jest fajnie:) ale w przyszłym roku kto wie jak tak się naczytam i naoglądam Elcia twoich wyczynów w domku to może też się wezmę......

Ewa_K poważnie sama to robię, ale w bardzo ślimaczym tempie, bo zanim się nauczę to coś spartolę, ale potem to już idzie. Poza tym robię po pracy więc mało czasu. Uczymy się wszystkiego razem z mężem. Jest podział - on prace cięższe, ja lżejsze; np. jak kładę płytki on donosi worki z klejem, paczki z płytkami; jak on kładzie gładzie gipsowe, to ja przygotowuję ścianę (czyszczenie, gruntowanie, zabezpieczanie przed pochlapaniem). Zauważyłam, że tzw. fachowcy robią to samo co my tyle że szybciej (lecz czasem mniej dokładnie). Jak mam mieć coś spartolone to przynajmniej zrobię to sobie za darmo he, he. Osadzać futryny regulowane nauczyłam się dopiero na trzecich drzwiach, ale przynajmniej ładnie zatuszowałam, to co zawaliłam przy poprzednich. Zachęcam do dłubaniny we własnym domku, bo sprawia ona wiele radości.

W takim stylu pomalowałam drzwi sosnowe wraz z opaskami regulowanymi - lakierobejca z Sadolina, starając się żeby zostawić lekko prześwitujące słoje.

http://images35.fotosik.pl/190/0ea23f4c9b6759c7m.jpg

Układaliśmy z mężem też podłogi z paneli na całym poddaszu. Pozostały jeszcze listwy przypodłogowe, które planuję z drewna w kolorze drzwi i opasek drzwiowych - białe, lekko przecierane.

http://images39.fotosik.pl/350/08b372f7c8d8f72cm.jpg

Naczytaj się, a potem ruszaj do boju.

Pozdrawiam.

Elcia super......podziwiam naprawdę.....zwłaszcza jeśli chodzi o osadzanie drzwi bo to jest jakoś dla mnie bardzo skomplikowane. Drzwi i listwy przypodłogowe ja również planuję białe.....no ale zobaczymy co z tego wyjdzie

Ja tak sobie myślałam, że płytki w garażu i kotłowni sama położę bo to szkoda kasy wydawać a jak coś zpsuje to i tak nic się nie dzieje.....bo mam nadzieję, że jakoś specjalnie nie zepsuję:)

Co do dłubania samodzielnego przy domku to na pewno masz rację.....sprawia dużo radości i bardzo przywiązuje....my jak wspominałam mamy dopiero wylaną płytę, ale zrezygnowaliśmy z firmy ze względu na ceny i budujemy systemem gospodarczym "rodzinnie" i jest super:)

Jeśli chodzi o wykończenie to też na pewno będziemy się starali jak najwięcej robić własnymi siłami

Działaj dalej Elcia i wklejaj swoje osiągnięcia.....hmmm a później jak będzie miło, jak będziesz mieszkać i będziesz mogła powiedzieć "JA TO ZROBIŁAM" ;)

Witam wszystkich,

Czytając Wasze posty i oglądajac wszystkie zdjecia jak wygląda ten domek to coraz bardziej jestem przekonany do kupna tego projektu. Sam jestem na etapie przejscia działki z rolnej na budowlaną (myślę że nastąpi to już pod koniec tego miesiąca), na tą chwilę podnoszę grunt ziemią z budowanej autostrady A4 i zastanawiam się czy ktoś z Was buduje taki domek na podkarapciu? Chęnie zobaczyłbym jak on wygląda w rzeczywistości, posłuchał co i jak należy zmienić, z czego zrobić różne rzeczy itd. Czy jest ktoś taki tutaj na forum? Dzięki z góry za odpowiedź. Pozdrawiam.