Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziękuję za miłe słowa dziewczyny. Podnoszą na duchu zwłaszcza wtedy jak ciągnę rękami za sobą ze zmęczenia. Czy mam zawód majsterkowicza? He, he - nic z tych rzeczy. Ale hobbystycznie jestem "złotą rączką". Nie świeci garnki lepią - zabierajcie się dziewczyny do roboty jak wam sił wystarczy.

Ewa_K poradzisz sobie z płytkami - podstawa to dobrze wypoziomować listwę startową, zwłaszcza na styku dwóch listew. Teraz wiem, że w garażu robiłabym listwę startową z długiego profilu typu CD (takiego od stelaża płyt k/g). Miałam łączone profile (pomiędzy rurkami do kaloryfera) i coś tam schrzaniłam z poziomem - musiałam się bardzo nabiedzić, aby mi wyszły w miarę równe fugi - rozjeżdżało się cholerstwo :). Polecam też grubsze fugi - w razie czego ukryjesz swoje błędy, no i tanie płytki (nie będzie żal), acha i tańszy klej - też nie będzie żal !

leemureek zapraszam do mnie, masz niedaleko. Może umówmy się na listopad, bo teraz mam straszny nawał obowiązków. Podeślij mi swój e-mail, a dam ci namiary.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich maniaków Atosa:) Chciałem się pochwalić zakupem projektu. Wraz z narzeczoną startujemy z budową na wiosnę(mam nadzieję:)). Chciałem Was Wszystkich prosić o wszelkie porady i sugestie względem tego pięknego domku:) Moja połówka mowi, ze chce "wyspę" w kuchni-szkoda, ze jest az tak szeroka. Zastanawiamy sie nad przeniesieniem wc pod schody, z tym że nie chcemy schodów betonowych. Działkę mamy w strefie ochrony konserwatorskiej i musieliśmy zrezygnować z paru rzeczy, ale mam nadzieję, że coś się da naciągnąć. Piszcie o wszystkim co jest istotne. Może ktoś posiada wycenę budowy przez jakąś firmę wraz z zestawieniem materiałów?? Mój e-mail: [email protected]

P.S. Budujemy się w województwie dolnośląskim i chcielibyśmy bardzo zobaczyć budowy już rozpoczęte, które są dość niedaleko nas. Będziemy wdzięczni za taką możliwość.

Pozdrawiam

Alinko, my zamierzamy budować się 3 km od miejscowości Bierutów, 15km od Oleśnicy w stronę Namysłowa. Będziemy wdzięczni jeżeli pokażesz nam swój domek:) Mam jeszcze prośbę do Ciebie oraz do innych forumowiczów odnośnie kosztorysu: czy ktoś ma kosztorys kompletny na stan pod klucz, ale nie taki orientacyjny tylko zrobiony przez fachowca. Chodzi mi o to, aby był szczegółowy.

Alino musimy umówić się na jakiś termin, w poniedziałek będę we Wrocławiu i około godz. 16 będę opuszczał te miasto. Może w ten dzień będziesz miała chwilę czasu pokazać nam swój dobytek, chyba, że budujesz się blisko nas?

Pozdrawiam.

Gusia nasz dach to Roben fleming liść jesienny, dachówka ceramiczna, koszt 14tys bez folii jednej i drugiej .... bierzemy na miejscu bo nasza koleżanka prowadzi hurtownię budowlaną i mamy dobrą cenę. A budujemy z pustaków keramzytowych tak jak marcez, jutro mają być na budowie

mick4 nie wiem czy ktokolwiek będzie w posiadaniu takiego kosztorysu.....z obserwacji własnej i innych widzę, że wszystko wychodzi w praniu:)

musicie sami się określić z czego chcecie budować, jaki dach .....itd....itd.... kartka długopis internet i do roboty

i różnie firmy za budowę biorą

Mick4 napisałam Ci namiary na wiadomosc prywatną

Gusia1 fotki postaram się wkleic jutro

Ewa_K okna mam pcv w kolorze obustronny orzech z pakietem trzyszybowym i roletami sterowanymi na pilota :) ale jeszcze nie wiem jak to działa bo prad nie podlączony.Okno tarasowe przesuwne (które powiekszyłam do 4 metrów szerokości) wyglada pieknie naprawde polecam ,było ono moim marzeniem :D -spełniło sie :))))

Mam takie pytanie czy dysponuje ktoś skanem ław i fundamentów Atosika? Nie posiadam jeszcze projektu i zastanawiam się jakie one mają rozmiar i ile potrzebuję betonu do jego wylania. Czym i jak ocieplaliście ławy i fundamenty? Ja zamierzam je wylać na wiosnę lub przyszłe lato, chciałem już coś zgromadzić materiału do jego ocieplania. Dzięki z góry za pomoc.

Wszystko zależy od tego czy fundamenty będziesz robił wg projektu, czy wylewane w wykopie (ja tak mam (poszło 41 kubików betonu), czy będą wysokie czy niskie (u mnie w jednym narożniku były 90 cm nad ziemią, w innym 60 cm nad ziemią. Jeśli będą wylewane w wykopie ocieplenie do samego dołu jest bardzo trudne lub wręcz niemożliwe (zależy od gruntu), ale nawet przy spoistym gruncie wykop najczęściej "rozjeżdża się" na górze, przy piasku - potrafi się oberwać i zmieszać z betonem. Rozsądne są zatem ławy i fundament - dajesz izolację od samego dołu, ocieplasz od samego dołu, tylko .... sporo więcej zapłacisz za piach aby całość zasypać i siedź z batem w czasie zasypywania i ubijania, aby wszystko było dobrze zagęszczone warstwami po 20 cm.

Ja ocieplałam 10 cm styropianu typu "podłoga", bo styrodur jest dosyć drogi.

Pozdrawiam.

Lemurek my miesiąc temu laliśmy fundamenty i na ławy poszło 19kubików betonu a na płytę chyba 17.......ława wszędzie jest taka jak w projekcie 60x40 wylana w wykop ale najpierw dawaliśmy folię, płyta jest zbrojona również odizolowana od piachu i ma grubość około 15cm. Na ściany fundamentowe pójdzie 10cm styropianiu i folia kubełkowa, styropian chyba jednak styrodur bo znaleźliśmy w bardzo dobrej cenie. Obecnie robimy drenaż domu i ciągniemy rury do rynien w ziemi, żeby już na wiosnę nic nie kopać:)

Lemurek my miesiąc temu laliśmy fundamenty i na ławy poszło 19kubików betonu a na płytę chyba 17.......ława wszędzie jest taka jak w projekcie 60x40 wylana w wykop ale najpierw dawaliśmy folię, płyta jest zbrojona również odizolowana od piachu i ma grubość około 15cm. Na ściany fundamentowe pójdzie 10cm styropianiu i folia kubełkowa, styropian chyba jednak styrodur bo znaleźliśmy w bardzo dobrej cenie. Obecnie robimy drenaż domu i ciągniemy rury do rynien w ziemi, żeby już na wiosnę nic nie kopać:)

Ewa_K Czy możesz napisać jaka jest łączna długość twojej ławy, bo biorąc pod uwagę wymiary ławy, które podałaś i ilość zużytego betonu wychodzi mi, że długość wynosi 80 m - co jest raczej bzdurą. Według moich wyliczeń wynosi ona około 60 m. Czy możesz to potwierdzić?

Pozdrawiam.