Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wszystko zależy od tego czy fundamenty będziesz robił wg projektu, czy wylewane w wykopie (ja tak mam (poszło 41 kubików betonu), czy będą wysokie czy niskie (u mnie w jednym narożniku były 90 cm nad ziemią, w innym 60 cm nad ziemią. Jeśli będą wylewane w wykopie ocieplenie do samego dołu jest bardzo trudne lub wręcz niemożliwe (zależy od gruntu), ale nawet przy spoistym gruncie wykop najczęściej "rozjeżdża się" na górze, przy piasku - potrafi się oberwać i zmieszać z betonem. Rozsądne są zatem ławy i fundament - dajesz izolację od samego dołu, ocieplasz od samego dołu, tylko .... sporo więcej zapłacisz za piach aby całość zasypać i siedź z batem w czasie zasypywania i ubijania, aby wszystko było dobrze zagęszczone warstwami po 20 cm.

Ja ocieplałam 10 cm styropianu typu "podłoga", bo styrodur jest dosyć drogi.

Pozdrawiam.

Elcia1 czy to oznacza, że cały fundament (łącznie ława i ściana fundamentowa) ma u ciebie wysokość 2m. Zakładam, ża ława posadowiona była na głębokości około 1,1m + 0,9 ponad gruntem = 2m. Chyba, że cały fundament ma wysokość 1,7 m (1,1 +0,6) a w narożnik, który ma 0,9 m podsypiesz ziemię.

Czy możesz się wypowiedzieć na ten temat?

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pioter_rog ..... hmm cóż Ci napisać, ławy są wylane dokładnie takie jak w projekcie tak jak pisałam 60cm szerokie 40 głębokie betonu poszło na pewno tyle bo płaciłam rachunki....

Alinka cudnie....no kurcze brak słów... drzwi tarasowe prezentują się super, duże zmiany w porównaniu z tym co widziałam:)

postawiłaś już może ściankę działową od toalety? Jestem ciekawa jak to wyjdzie...ja zrobiłam tak samo;)

Edytowane przez Ewa_K

witam

taka mała rada co do dachówki wentylacyjnej pamiętajcie aby kupić taką aby w zimie topniejący śnieg nie wlewał się do środka. Sam roben ma kilka kształtów.

Nam sprzedawca powiedział, że lepiej dopasować te wentylacje z blachy bo ceramika lubi strzelać i trzeba je wymieniać, ale nie wiem ile w tym prawdy

Witam

"Robi" się górna łazienka. Mam majstra z prawdziwego zdarzenia - jednym słowem magika. Sporo mnie poduczył, zdradza tajemnice fachowe, wiec mam coraz więcej śmiałości do płytek.

http://images47.fotosik.pl/360/d19e5abe1d9e1ccam.jpg

Dolne WC jest jeszcze nie dokończone, ale sukcesywnie zagracane. Nad zabudową stelaża miski zrobimy drzwiczki do szafki, ukrywające przybory łazienkowe.

http://images39.fotosik.pl/355/670eca1fafe1f208m.jpg http://images39.fotosik.pl/355/1f2abbed6b5678abm.jpg

Kończy się robić kostka przed domem i posadziłam już pierwsze roślinki, aby nie było tam łyso.

http://images45.fotosik.pl/360/f81ba1b494e86152m.jpg

Wyszło mi 110 metrów kwadratowych (z lewej strony domu jest parking dla drugiego samochodu. Majster weźmie ok 6 tyś za ułożenie kostki (35 zł o metra kwadratowego + ułożenie kostki granitowej jako krawężnika + cena tego granitu + rozwiezienie ziemi z tyłu ogrodu) .

Edytowane przez Elcia1

elcia,Twoj atosik przecudny :-) - kolor elewacji hmm super i w kolo domu tez juz coraz ladniej. Te plytki w lazience u gory sa poprostu boskie!!!

a to nasz atosik, macie moze pomysl na kolor kolor filarow, balkonu i cokolika w kolo domu, bo mi jakos moja fantazja w tym momencie troche zawiodla. P.s. Bede wdzieczna ;-)

P1020201-1.jpg

P1020204-1.jpg

P1020205-1.jpg

P1020206-1.jpg

P1020207-1.jpg

Elcia tylko pozazdroscic umiejetrosci-super ci wyszla ta lazieneczak.

Kia- twoj atosik rowniez wyglada rewelacyjnie-tylko pozazdroscic. Mnie osobiscie podobaja sie orginalne kolory atosa jak w projekcie, wiec sama nie bede nic zmieniac. O ile odbrze pamietam Elcia kiedys podeslala linka do forum odnosnie elewacji- warto poszukac, ja juz go przejzalam i bylo kilka fainych opcji

kia wg. mnie leciuteńka kawa z mlekiem, ale sięgnij do tego tematu o elewacjach - tam masz podane na gotowo różne rozwiązania i ludzie podają nr kolorów. Nasze dorady nawet typu - leciuteńka kawa z mlekiem, może co innego znaczyć dla ciebie, a co innego dla mnie. Pooglądaj ten temat - oczy cię nie zawiodą - zobaczysz i będziesz wiedziała, że taki chcesz mieć odcień filarów, cokołów i balkonu.

Dziewczyny dziękuję za komplementy dotyczące łazienek.

Elcia ... I ja nie bede oryginalna jak powiem ze niezla masz raczke do tych kafelek:) Calkiem super ci wychodzi jak na kobietke:) I znow sie rozmarzylam bo w sumie wykonczeniowka to najprzyjemniejszy etap budowy- tak mi sie przynajmniej wydaje, a przed nami jeszcze sporo do zrobienia zanim i ja bede wybierac kafelki:( My zimujemy a wy zakasac rekawy i na wiosne sie wprowadzicie:) pozdrawiam