Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kia prosiła, aby pisać o budowie jak mi się coś ciekawego nasunie na myśl. Dopiero na etapie zalewania stropu zorientowałam się, jak są połączone kolumny z ganeczku wejściowego z resztą domu. Za pomocą płyty wylewanej wraz z resztą stropu (na zdjęciu ta cześć u góry)

[/img]http://images37.fotosik.pl/97/842213eedb739971m.jpg

Nawet jak ocieplę tą płytę pod spodem i dam styropian na stropie, będzie to gigantyczny mostek termiczny. Nie wiem czy zwracacie uwagę na dobre ocieplenie, bo ja planuję 15 cm styropianu na ściany, 18 cm dać w podłogę i nie mam zamiaru kołdrą owijać slupów przy wejściu...... bo stracą fason.

Jeszcze pokażę jak wygląda strop po deszczu jaki spadł w 3 godz po jego wylaniu. Widać, że wymyło wierzchnią warstwę cementu, bo kamyczki są luźne.

http://images47.fotosik.pl/101/1ec2029067cb6377m.jpg' alt='1ec2029067cb6377m.jpg'>

Tutaj pierwszy stopień schodów wewnętrznych. Woda deszczowa spływając ze stropu lała się na niego strumieniami.

http://images41.fotosik.pl/97/34a1a9d33d0565b8m.jpg[/img]

Teraz 4 tyg przerwy, bo ekipa ma robotę na innych budowach. Mamy czas na zamówienie więźby, dachówki i innych akcesoriów. Strop podlewamy 2 razy dziennie.

Przyda się ten odpoczynek, bo pogodzenie budowy z pracą zawodową i codziennymi obowiązkami wymaga sporej dyscypliny. Miesiąc powinien wystarczyć na zgromadzenie sił i doszkolenie się na Forum z kolejnych etapów budowy. :D

Nic nie wymyśliłam i zalałam razem ze stropem. Za późno było na myślenie. Może gdyby filarki były drewniane uniknęłoby się tego mostka, a tak to już mam "posprzątane"

Napisałam o tym "ku przestrodze", żebyście mieli świadomość tego mostka termicznego i mogli wcześniej myśleć o rozwiązaniu. Nade mną już prawie wisiała pompa z betonem, kiedy to sobie uświadomiłam.

Pozdrawiam.

Witam wszystkich forumowiczów!

Nas również nie ominęły przeróbki ale chyba nie ma takiego projektu, aby wszystko było idealnie przemyślane.

Główną zmianą było częściowe podpiwniczenie naszego domu- pod wiatrołapem, garażem, pom. gospodarczym. Dzięki temu garaż i kotłownia są w piwnicy natomiast na dodatkowej powierzchni (prawie 30 m2) będzie gabinet oraz duża łazienka :lol:.

Podobnie jak większość osób na forum uważam, że kuchnia jest stanowczo za mała dlatego powiększamy ją o pomieszczenie wc.

Z niecierpliwością czekam na cenne uwagi!!

Pozdrawiam

Witam serdecznie.

Zastanawiamy się nad częściowym podpiwniczeniem Atosa, ale różne są opinie na ten temat. Niepotrzebna nam cała piwnica ale w zwiazku z ogrzewaniem na ekogroszek wolałabym posiadać piwnicę pod częścią garażową. Jak oceniasz po upływie czasu częściowe podpiwniczenie, czy było sensowne, bardzo trudne do wykonania, bardzo drogie. Gdzie przewidziałaś zejście do piwnicy. Może jakieś szczegóły techniczne. Czytając widzę, że dużo osób decyduje się na częściowe podpiwniczenie.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam wszystkich atosowiczów.

Melduję się po dłuższej nieobecności :-).

Jestem na etapie stawiania więźby dachowej.

Jeżeli macie jakieś pytania dotyczące budowy, chętnie podzielę się z wami informacjami.

Nie zdążyłam jeszcze zrobć aktualnej fotki, wklejam więc fotkę z zalewania stropu.

Pozdrawiam cieplutko

monia

http://www.monia7244.republika.pl/u06%20026.jpg

Jeżeli macie jakieś pytania dotyczące budowy, chętnie podzielę się z wami informacjami.

witaj!

wiesz ja mam pytanie odnoscie dotychczasowych kosztow budowy; mozesz napisac ile tak mniej wiecej wyniosly Cie materialy i robocizna (oczywiscie do takiego stanu jak masz teraz) i co zmienilas w projekcie. Co mnie jeszcze bardzo inetresuje w jakiej czesci Polski budujesz Atosika. My ruszamy z budowa dopiero w sierpniu i chcielibysmy juz wiedziec ile musimy liczyc na materialy itd...

Z gory dziekuje i pozdrawiam

Kasia

witaj.

Buduję pod Lublinem.

Do tej chwili wydałam 90 tys zł, dojdzie jeszcze 2 tys za klinkier + parę pustaków, 7 tys ( dokończenie szczytów, wymurowanie ścianek działowych, kominów ponad dach ), 11 tys dach - robocizna, ok 13 tys blachodachówka.

Dokładniejsze wyliczenie postaram się podać do końca tygodnia.

Zmian nie ma zbyt dużo.

Zlikwidowałam okienka przy wejściu, dwa okna połaciowe, jedno okno w pokoju na górze. Poza tym wyrównałam poziom na parterze, okna w salonie i kuchni są na jednym poziomie. Zmniejszyłam okna w garażu.

Czekam jeszcze na rozszalownie schodów, chcę pod nie koniecznie "wcisnąć" :-) wc.

Chyba to wszystko :-).

Pozdrawiam

Załączam aktualną fotę.

http://www.monia7244.republika.pl/w1.jpg

Widzę, że przsunęłaś okno chyba w łazience; ogólnie zastanawiam się, jak wygląda łazienka, jej powierzchnia, robisz taką jak w projekcie czy coś przesuwasz? Pozdrawiam i zyczę szybkich postepów przy małchy kosztach. No i wklejaj jak najwięcej zdjęć. Ciekawi mnie zwłaszcza jak wygląda strona frontowa.

Witajcie.

k i a

myślę, że ceny będą zbliżone,

jedyne co mogę poradzić to sprawdzaj ceny we wszystkich okolocznych składach budowlanych, rozbieżności cenowe są naprawdę ogromne !

bdan

Przesunięte jest okno w kuchni.

Przyznam, że nie nie wiem co i jak zrobić w łazience, układ taki jak w projekcie nie za bardzo mi się podoba, jeżeli coś zdecyduję napiszę.

załaczam zdjęcia frontu, chwilowo dysponuję tylko takimi

http://www.monia7244.republika.pl/w06%20029.jpg

http://www.monia7244.republika.pl/w06%20102.jpg

pozdrawiam was cieplutko

monia7244 proszę zrób zdjęcie lukarny od ogrodu. Mój majster chce ją robić z drewna. Jak będzie u Was?

Widzę, że daszek nad wejściem też masz inaczej rozwiązany niż to zrobili u mnie. Nam wylali płytę której się nie da ocieplić, a u ciebie są jakby betonowe belki.

Wrzucaj jak najwięcej zdjęć. Czekamy.

Pozdrawiam

monia prosze jakby nie bylo dla Ciebie to problemem o napisz ile za co placilas :)

My placilismy za bloczki 2,78 za stal 2,20 beton B15 240zl, B20 260zl, siatka 160zl. majster za zrobienie fundamentow bierze 5 tys. Ja poki co to mam narazie tylko tyle informacji dotyczacych cen.......

pozdrawiam cieplutko i zycze samych sukcesow w budowie

kasia :)

Ekipa mnie wkurzyła. Mieli być od połowy maja, a zapowiedzieli się na koniec czerwca. Zadzwoniłam do szefa i powiedziałam, że tego terminu nie przyjmuję. Po negocjacjach stanęło na początku czerwca. Ciekawe czy dotrzymają słowa?

Tymczasem zajęliśmy się rozszalowywaniem stropu. Po trzech dniach roboty zdjęliśmy dechy i stemple z salonu i części schodów. teraz kolejne pomieszczenia.