Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Elcia1 powiedz prosze skad wzieła Ci się ta scianka po prawej stronie umywalki,tam gdzie jest grzejnik ?? U mnie cała ta ściana jest prosta

Bardzo ładnie ..... fiu fiu

W pokoju obok zrobiłam sobie miejsce na szafę - kazałam cofnąć część ściany i wyszła wnęka. W łazience natomiast, zrobiło się miejsce na blat dla umywalki:

http://images37.fotosik.pl/392/23c41fe009c9a2dfm.jpg

Pod blatem są zrobione półki, te po bokach dostaną drzwiczki (które na razie stoją oparte o ścianę).

Elcia rzeczywiscie lazieneczka wyszla super! Ile dlugosci ma blat z umywalka noi szerokosci bo domyslam sie ze szerkosc szafy w pokoju obok bedzie taka sama co blatu czy moze szersza?. Lazienka wyglada bardzo przestronnie. A wejscie do pralni macie z korytarza?No i jeszcze jedno dreczace mnie pytanko: jakiego wymiaru sa plytki na scianie? ciekawi mnie ile na gotowo wysokosci ma scianka kolankowa. A i jeszcze jedno ostatnie obiecuje: zrezygnowaliscie z prysznica czy gdzies mi umknal ten rog lazieneczki?I czy te wymiay sa zgodne z planem? A najlepiej jak masz to wklej prosze fotke 360 stopni:) Dzieki za rozwianie moich watpliwosci, pozdrawiam i trzymam kciuki za aniola zeby szczesliwie wyladowal:)

Elcia rzeczywiscie lazieneczka wyszla super! Ile dlugosci ma blat z umywalka noi szerokosci bo domyslam sie ze szerkosc szafy w pokoju obok bedzie taka sama co blatu czy moze szersza?. Lazienka wyglada bardzo przestronnie. A wejscie do pralni macie z korytarza?No i jeszcze jedno dreczace mnie pytanko: jakiego wymiaru sa plytki na scianie? ciekawi mnie ile na gotowo wysokosci ma scianka kolankowa. A i jeszcze jedno ostatnie obiecuje: zrezygnowaliscie z prysznica czy gdzies mi umknal ten rog lazieneczki?I czy te wymiay sa zgodne z planem? A najlepiej jak masz to wklej prosze fotke 360 stopni:) Dzieki za rozwianie moich watpliwosci, pozdrawiam i trzymam kciuki za aniola zeby szczesliwie wyladowal:)

Ania100185 blat ma ok 2 metrów i jest obły - po bokach ma ok 33 cm a w środku (tam gdzie umywalka ok. 50 - 52 cm). Wnęka na szafę ma ok 30 cm - tyle potrzebowałam, aby ją trochę schować, uważałam, że w innym przypadku po otwarciu drzwi szafy, będę przysłaniała nimi okno.

Wejście do pralni jest z korytarza. Płytki mają rozmiar 20x50. Ściankę kolankową podnosiliśmy o jeden pustak, ale podczas wykańczania poddasza płytami k/g przesuwaliśmy się o ok 15-18 cm do środka pomieszczenia - powstała "przedścianka" kryje rury spiro (z wentylacji mechanicznej). Na gotowo nasze ścianki kolankowe mają ok 90 cm wysokości. Prysznic zrobiliśmy w pralni. W powstałym pustym rogu łazienki postawimy jakieś siedzisko.

wymiary łazienki nie są zgodne z planem - poszerzałam kuchnię o 40 cm - zatem łazienka od razu stała się szersza.

Nie wiem jak zrobić fotkę 360 stopni. Ależ ta technika poszła naprzód! To w ogóle tak można?

Hej elcia

gratuluję postępów, bruk przed domem piękny i łazienka też ciekawa, zwłaszcza blat jest również w moim projekcie. Super patrzeć jak wszystko powolutku się staje ukochanym miejscem.

Elcia ty bramę garażową masz wiśniowskiego??? gorąco pozdrawiam

Od dawna nie byłam na forum i nadrabiałam zaległości i muszę przyznać że doznałam szoku czytając że ktoś wybudował atosa za 120 tys. i do tego z oknami !!!! i może jeszcze budowała firma???

Nie wiem jak w waszych regionach ale 160tys. stan surowy to raczej minimum, bez okien a budowa systemem gospodarczym.

pozdrawiam

Bramę garażową mam z lokalnej firmy - OMEGA. Bardzo podobna do Wisniowsiego, kosztowała 2 500 zł (bez automatyki). Wiśniowski jest chyba droższy.

Jeśli chodzi o Twoje zaskoczenie, że można wybudować za 120 tyś stan surowy zamknięty, to zauważ, że wszystko zależy od regionu, w którym się buduje. U nas budowała firma i na tym etapie nic nie dało się zaoszczędzić. W twoim regionie mogą obowiązywać zupełnie inne stawki. Za mój dom razem z dachem płaciliśmy ekipie 26 tyś, to było 2 lata temu. Teraz kolega zaczyna budować i mówił mi, że fachowcy wołają ok 30 - 35 tyś.

Wykończeniówkę robimy sami i widzę, że robocizna fachowców niejednokrotnie przewyższa koszty materiałów. Teraz udaje nam się zaoszczędzić spore pieniądze. niestety, nie wszystko będziemy mieli jak spod igły. Wiadomo, kiedy uczysz się czegoś robić po raz pierwszy w życiu, to najpierw musisz się tego nauczyć. Zanim weszłam z płytkami na salon - wymękoliłam kotłownię i garaż. Teraz już wiem co i jak. Ale kiedy osadzałam drzwi wewnętrzne, to tak spartoliłam pierwsze, że się popłakałam. Dopiero trzecie drzwi osadziłam jak należy.

serwisele naprawde nie wydalismy więcej niz 120 tyś za stan surowy zamkniety ,nawet z instalacją wewnętrzną -elektryką. Budowała firma murarze wzięli 24 tyś miało być 30ale nie dokończyli i nie dostali ostatniej transzy,dekarze 19 tyś z dokonczeniem robót murarskich np.ścianek działowych.Mój region to Dolny śląsk.

Pozdrawiam.

Witam Alina to widze że nie jestem sama z tymi kosmicznymi cenami nam firma wyceniła stan surowy otwarty na 190 tyś.Więc jak czytam te 120tyś to poprostu zazdroszczę.Co prawda ostatnia firma robiąca nam wycenę podała już lapsze ceny ale to i tak o wiele za dużo. Gdzie stanie twój ATOSIK?

my również zmieściliśmy się w około 125tys fundamenty gospodarczym, za mury firma wzięła 20tys ze ściankami działowymi, słupami i przyporami, dach 14tys z podbitką i montażem rynien. Budujemy z keramzytu a na dach dachówka ceramiczna roben fleming liść jesienny, okna są również w tej kwocie, budujemy na Dolnym Śląsku

fryz6 a ty skąd jesteś?

gotowe atosiki są cudne a do Elci aż chce się zajrzeć jest taki ciepły :)

To trzeba zajrzeć, zapraszam! :)

Dziś dosypało śniegu i ciesze się, ze jeżdżę dostawczakiem, bo pójdzie jak burza po tym śniegu. W domku mamy cieplutko. Nawet teraz gdy mieszkamy u rodziców, to czujemy różnicę - u nas jest naprawdę ciepło. W podłogę włożyliśmy 18 cm styropianu, a na ściany 15 cm. Teraz widzę, ze było warto. A jak stanę gołą nogą w łazience na płytkach, to aż się cieszę, że daliśmy tam podłogówkę. Skończy się zrzędzenie dzieciom, że mają włożyć pantofle. Sama nie będę ich wkładała. Cały dół mamy w podłogówce.

Firma nam budowała ,ale nie zaopatrywała,materiały zamawialiśmy sami .Naprawde nie oszczedzaliśmy na nich ,co nie znaczy ze kupiliśmy w pierwszej lepszej hurtowni .W mojej wycenie tez jest wszystko włacznie z ziemią. posiana trawą drzewkami na tyle ogrodu.Buduje w Strzelinie. Nie zniechecajcie sie po pierwszej wycenie ,szukajcei dalej i dalej ....aż bedzie zadowalająca cena.Dom mamy bez piwnicy.

A i dla przypomnienia powiem że zaczelismy budowac w tym roku wiosną.Sciany mam z silki 24 resztę materiałów juz pisałam kilka stron wczesniej.

Edytowane przez Alina K

Witam Alina to widze że nie jestem sama z tymi kosmicznymi cenami nam firma wyceniła stan surowy otwarty na 190 tyś.Więc jak czytam te 120tyś to poprostu zazdroszczę.Co prawda ostatnia firma robiąca nam wycenę podała już lapsze ceny ale to i tak o wiele za dużo. Gdzie stanie twój ATOSIK?

Nie jesteś sama - u nas wyszło podobnie jakieś 175tys bez okien bez wylewek. :(

My mamy mieć podłogówkę, ale z tego co wiem to nie dawaliśmy styropianu pod płytę. Fundament był zasypany pospółką poszło jej 110ton to ubijane warstwami, na to folia (chyba dwie warstwy?), zbrojenie z siatki i zalane betonem B20 grubość 14-16cm. Dopiero teraz pod wylewkę właściwą będzie szedł styropian co najmniej 10cm+na to ten ekran do podłogówki. Zobaczymy co nam powie fachowiec od ogrzewania, jak coś to zwiększymy styropian bo mamy zapas....