Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do kwoty za stan surowy to my zmieściliśmy się w tych 125tys, ale prawda jest taka, że naprawdę szukaliśmy gdzie najtaniej (np.keramzyt u nas na miejscu kosztował ok10 za pustak my znaleźliśmy hurtownię w której kupiliśmy po 6zł.) i co się dało załatwialiśmy po znajomości......

Co do ogrzewania Gusia to myślę, że najlepiej będzie jak Elcia napisze jak to u niej było......

właśnie Elcia jak to jest u Ciebie...na pewno 18 cm styropianu pod wylewkę właściwą.......a co z tym ekranem itd.?

Ewa_K Tak jak wcześniej pisałam nie żałowaliśmy na styropianie. Dawaliśmy 18 cm na chudy beton (potem ekran, taki z rolki rozwinięty na styropian, na to rurki od podłogówki i jastrych (wylewka) - ok. 6-8 cm)). Tyle.

Budowaliśmy z gazobetonu szarego (spoinowanego zwykłą zaprawą), ale do ocieplenia wzięłam dobrych fachowców. Kładliśmy styropian 15 cm frezowany. Osobiście pilnowałam, czy panowie nie zostawiają żadnych szczelin i jak kończą układać pod okapem dachu (mamy dach w pełnym deskowaniu zatem powinni zostawiać szczelinę wentylacyjną na ok 3-4 cm a nie większą, "bo tak im się styropian kończy). Sprawdzałam, czy wychodzą ze styropianem na szpalety okienne i drzwiowe.

Dach mam ocieplony 25 cm wełny (na przekładkę, najpierw 15 cm pomiędzy krokwiami, potem 10 cm w poprzek). Ocieplaliśmy sami, więc zrobiliśmy to bardzo starannie.

Efekt jest taki, że mamy bardzo ciepło.

Acha fundamenty też mamy ocieplone, ale tylko na ok 1 m (kładliśmy 10 cm styropianu twardego, typu "dach podłoga")

No u nas na pewno nie wyjdzie tyle styropianu...liczyłam, że na gotowo wyjdzie mi ok.20cm i tak mam już osadzone nadproża. Fundament do ławy mamy docieplony 10cm styropdurem ściany jak już wspominałam keramzyt i docieplenie będzie 15 lub 18cm również na frez.....zobaczymy jak to będzie tak naprawdę wszystko wyjdzie w "praniu" cieszę się Elcia że u Ciebie cieplutko....Elcia a pisałaś już o piecu? bo coś nie kojarze? jaki macie tzn.firma i moc

Elcia my dokładnie nam tym samym się zastanawiamy, wyliczyli nam cenę coś ok.8600 ale w sumie sprzedawca powiedział nam, żeby się zastanowić nad galmetem bo w derfo płaci się więcej za firmę, ale z tego co kojarzę jak sprawdzaliśmy to galmet musi mieć zmianę rusztu, chyba nie ma dodatkowej komory spalania i jakoś jednak mimo wszystko bardziej jesteśmy przekonani do defro....Elcia to pisz wszystko o ogrzewaniu dobre, złe.......my kupujemy piec na wiosnę więc jeszcze trochę czasu mamy

Zadzwoniłam do montera z Defro i zapytałam dlaczego w katalogu jest cena z kosmosu skoro na allegro mogę dostać taniej. Pomyślał chwilę, a potem podał cenę atrakcyjniejszą niż na allegro. Płaciliśmy 7200. Do Defro przekonała mnie wizyta na Targach Budowlanych gdzie zobaczyłam, że ten piec ma od razu dwie komory, a nie jakiś ruszt, który się wkłada a potem wyjmuje. Zrobiony jest też z grubszej blachy niż piece w okolicznych firmach. Początki rozpalania były trudne, bo ciągle ślimak urywał jakąś śrubę. Zadzwoniłam do serwisu i w ciągu 2 dni przyjechał pan z Kielc od razu przywożąc ze sobą część, w której obraca się ślimak. Wymienił ją i teraz chodzi bezawaryjnie.

W czasie załadunku kurzy się zatem w kotłowni jest brudno. Mąż jest zakochany w tym piecu. Cały czas chodzi do kotłowni i zmienia ustawienia, albo po prostu stoi i patrzy na wyświetlacze.

Przy tak ocieplonym domku jak nasz mogliśmy kupić piec gazowy. Decyzję o wyborze pieca podjął mąż, nie miałam nic do gadania :) za to teraz mogę sobie pomarudzić na bałagan, a on nie może się poskarżyć na załadowywanie :)

Zostało mi tylko ułożenie płytek w kuchni no i fugowanie. Jak to zrobię, to koniec z podłogą na dole.

Stolarz robi schody od końca października i jeszcze ich nie zrobił. Malują się ściany w łazience na górze. Kuchnia czeka na płytki. Będę budowała dolne szafki z bloczków gazobetonowych i obkładała je płytkami, już nam zabrakło kasy na meble, wiec na razie będzie prowizorka.

Elcia widziałam takie meble ale budowane z cegły i to wcale nie była prowizorka tylko cel zamierzony:) może poszukaj sobie zdjęć na necie zawsze to budujesz tylko z cegły i odchodzi koszt kleju i płytek, trzeba tylko uważać aby fugi przy murowaniu wyszły ładne, a jak kolor cegły nie pasuje to można na biało pomalować w każdym razie wygląda bardzo oryginalnie

Witam, dawno mnie nie było na forum,lecz widzę, że ATOSY budują się dzielnie. U mnie są już położone płytki w przedpokoju, klatce schodowej, kibelku i kuchni. Kuchnia, klatka schodowa i jeden pokój na poddaszu są już pomalowane ( coś strasznego malować 600 m kw. x 2 powierzchni :) ). Jeśli chodzi o piec to wcześniej już pisałem, że mam z firmy BRASTAL 17 kw tłokowy na miał i eko-groszek, na razie chodzi bez zarzutu. w domku ciepło :).

Obiecane fotki schodów - z jesionu.

http://images37.fotosik.pl/414/108af2d3492dd5f8m.jpg

http://images41.fotosik.pl/434/765d951f5a7e8367m.jpg

http://images49.fotosik.pl/438/33a6cf9670faf66am.jpg

Pozdrawiam :)

:lol2:

Witam Atosowiczów!!!!Potrzebuję pomocy w sprawie kosztów stanu surowego zamkniętego....czy jest ktoś kto mógłby mnie oswiecić, jaki jest rzeczywisty koszt a nie ten z projektu!!!bo ten przyznam, że wyrwał mnie z butów:offtopic:377 tyś- my ruszamy w marcu (o ile mrozów nie będzie) a będziemy budować systemem gospodarczym...pliss pomocy- a tak w ogóle ciesze się bardzo, że odnalazłam to forum ;0

Atosowicze!!!jak to dobrze że ja Was odnalazłem...zawsze mozna liczyć na Wasze cieplutkie słówko!Zazdroszczę Wam wszystkim, bo my właśnie we środę dostaniemy do ręki akt notarialny-hurra..no ale zacznie się !!!Jak myślicie czy w rok możliwe jest postawienie stanu pod klucz- plis jeśli jestem w błędzie sprowadźcie mnie na ziemię!!!!!