Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fajnie mieć czas i pojęcie zeby robic samemu,to bardzo duża oszczędnosc.,My tylko fundament ,chudziak i ogrodzenie robilismy sami,reszta to ekipy Ocieplenie poddasza tez zrobimy sami ,kupiłam juz wełne 20 cm +5 cm po tynkach mąż bedzie ocieplał.Jakie Wy stosowaliscie grubosci wełny na ocieplenie ??

Ale nie mogę narzekac bo pracuje w firmie budowlanej i wszystkie materiał mam praktycznie po kosztach ,to na tym zaoszczędzam:) i bezcenne porady kolegów którzy znaja sie na rzeczy ,chociaż maja czasem podzielone zdania i robi sie wtedy problem heheh :)

Pracuje nas dwuch, ja i syn (19 lat), wykopy pod fundamenty kopaliśmy sami, natomiast wszystkie zalewki były z gruszki; ściany sami; przy więźbie i przy kryciu dachu pomagał nam mój brat; przyklejenie styropianu i tynki wewnętrzne planujemy także zrobić sami, jedynie ekipa będzie zatrudniona do kostki brukowej przed domem i do samej masy na elewację. Oczywiście instalacje i przyłącza to nie nasza robota. Doświadczenie mam,po szkole budowlanej murarz-tynkarz, ale obecnie żołnierz zawodowy. Sam bym nawet nie przypuszczał, że te umiejętności mi się kiedyś przedadzą :)

Atosowicze, Ci, co rozpoczynają budowę tej wiosny i szukają kredytu, jaki bank wybraliście? Chcieliśmy PKO ale taką zaproponowali nam marżę, że hej ! 2,18 ! dla kredytu PLN

Niby jeszcze do negocjacji. Jesli bierzecie w PKO, jaką udało się wam wynegocjować marżę? Jesze atrakcyjna oferta jest w NORDEA (oprocentowanie 2,47 dla CHF) oraz ING (marża 1,05 dla kredytu PLN ale prowizja 2% wartosci kredytu).

jakie jeszcze banki polecacie?

pozdrowionka !

Pracuje nas dwóch, ja i syn (19 lat), wykopy pod fundamenty kopaliśmy sami, natomiast wszystkie zalewki były z gruszki; ściany sami; przy więźbie i przy kryciu dachu pomagał nam mój brat; przyklejenie styropianu i tynki wewnętrzne planujemy także zrobić sami, jedynie ekipa będzie zatrudniona do kostki brukowej przed domem i do samej masy na elewację. Oczywiście instalacje i przyłącza to nie nasza robota. Doświadczenie mam,po szkole budowlanej murarz-tynkarz, ale obecnie żołnierz zawodowy. Sam bym nawet nie przypuszczał, że te umiejętności mi się kiedyś przedadzą :)

Jestem pod wielkim wrażeniem. Myślałam, że powiesz, iż jest was co najmniej sześcioro do budowy. Jak daliście sobie rady z dachem, to ze wszystkim innym też dacie sobie radę. Trzymam kciuki za naszego forumowego żołnierza i jego syna!

Ja mam w PKO BP kredyt "rodzina na swoim: marża jest niewiele wieksza ponad 1 % Prowizja 0% i inspekcje na budowie mamy bezpłatne .Skorzystaliśmy z promocyjnych warunków Targów budowlanych,ale nie wiem czy takie coś jest jeszcze mozliwe w tym roku.A najkorzystniejsze w tym wszystkim jest 50-cio % dopłata do odsetek przez 8 lat .Obliczyłam ze to około 38 tyś oszczędności

My wczoraj byliśmy w banku również PKO BP marża 1,7%, O% prowizji, jeżeli chodzi o rodzinę na swoim to trzeba dokładnie wszytko przeliczyć ponieważ przynajmniej aktualnie rzeczywiste oprocentowanie takiego kredytu jest nieznacznie wyższe niż kredytu zwykłego a dzięki dopłatom od państwa nie ma możliwości wcześniejszych nadpłat dopiero po 8 latach a w sytuacji gdy bierzemy kredyt na normalnych warunkach to już po dwóch. Zwracam na to uwagę. ponieważ nam zależy na wcześniejszej spłacie.

U nas tak jak pisałam wczesniej inspekcja nie kosztuje nic (z tych warunków promocyjnych) inspekcja jest po wykozystaniu każdej transzy.Faktury nie są potrzebne.

Rodzina na swoim" pko : fakt państwo dopłaca, ale nie są to wielkie pieniądze a warunki są troszke gorsze, brak możliwości wcześniejszej spłaty i trzeba wszystko dokładnie wyliczyć żeby nie brakło. trzeba się też spieszyć gdyż zaostrzają się warunki jego przyznawania.

SERWISELE - 38 tysiecy to nie jest dużo ??? jak dla mnie jest to dosc spora ilosc pieniedzy.

Faktycznie do 8 lat nie opłaca sie spłacać kredytu ze względu własnie na ta dopłate .Ale ja przyjełam ze akurat przez te 8 lat to zrobimy wszystko co bedzie nam w domku potrzebne od A do Z. I PO UPLYWIE TYCH LAT MAM NADZIEJE SPŁACIC CAŁOŚĆ

Edytowane przez Alina K

A oto nasze cudo, Atos-z większymi zmianami w wyglądzie zewnętrznym z balkonikiem i lukarną nad wejściem. Na balkon wychodzi się z przedpokoju na poddaszu, któty jest bardzo duży i przestronny, dzięki temu rozwiązaniu klatka schodowa jest świetnie oświetlona. Zdjęcia zrobione były dzisiaj. Jak Wam się podoba??

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d3d620cafcce971d.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6901794a0c885baf.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ea8b8f5d036da10c.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/64b2e2c0d84bed26.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fee7faf8840b992b.html

My tez mamy dylemat...na razie byliśmy u doradcy finansowego, a ten wybrał nam oferte DEUTSCHE BANK, bo niby korzystna dla nas:) ale różnie słyszymy o tych doradcach, że niby wybierają ten bank, kóry daje im największą prowizję!!!!!no ale szukamy dalej też na własna rekę

my zdecydowani jesteśmy na program rodzina na swoim- tylko nie wiemy gdzie!!!!!wczoraj bylismy w PEKAO SA. i oferta całkiem całkiem, prowizja u nich 0%; pko też spoko, nas najbardziej przerazają te odsetki kosmiczne, bo jak się okazuje np. w pekao sa. całkowity koszt z odstekami wynosi 579000zł-a gdyby tak mieć w portfelu tą kasę i w nosie banki to można nie tylko ATOSA wystawić z najdroższej klinkierówki, ale nawet taką chałupę jak w filmie DYNASTIA chachacha:wave:a tak serio dobrze, ze ktoś porusza temat kredytów, bo my już BARANIEJEMY od tych procentów....może ktoś napisze jak i gdzie najlepiej

haha raflik niezle :) najlepiej to by w ogóle było nie brać kredytu tylko wtedy wielu z nas niewiadomo kiedy by się wprowadziło do tego wymarzonego domku:) my chyba wybierzemy jednak pko bp tylko mamy takie plany aby okres karencji był jak najkrótszy ponieważ dopiero po nim tak naprawdę zaczyna się spłacać kredyt wcześniej spłacamy tylko same odsetki bez kapitału, i po dwóch latach mamy zamiar zacząć robić nadpłaty.....mam nadzieję że to realne....

co do oprocentowania to wszędzie jest zmienne i jest ustalany WIBOR średni raz na 3 miesiące

lol93 jestem pełna podziwu dla Waszej pracy. Domek rzeczywiście jest większy. Podnosiliście ściankę kolankową i chyba zmieniliście kąt nachylenia dachu. Przez to góra Atosa jest sporo większa.

Jak prowadziliście schody w środku? Nie potrafię sobie tego wyobrazić, że nad wejściem masz pokój. Ach, przecież zrobiłeś lukarnę i stąd miejsce na przestronny pokój. Zgadza się?

Tak, jest lukarna i na balkon wychodzi się z przedpokoju, przedpokój ma blisko 20m2, więc jest naprawdę duży i fajnie prezentują się schody przy "naturalnym świetle". Kąt nachylenia dachu wynosi 40 stopni, a ścianka kolankowa ma metr wysokości. Wygląda to tak:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f966efdb1851ae74.html

lol93 Acha, czyli nie masz pralni.

Górny hol prezentuje się wyjątkowo okazale.

Co to za kształt w łazience pod skosem na przeciwko prysznica? Wygląda jak rzut szafki narożnej w kuchni he he. Będziesz miał tak obudowaną wannę?

Obecnie zajmuję się kuchnią. Już położyłam płytki. Wycięłam sobie w płytkach ukochane kurki.

http://images47.fotosik.pl/555/25c17641fe7af6f5m.jpg

Na tym zdjęciu są w trakcie roboty.

Mam tez skończoną mozaikę w dolnym WC.

http://images41.fotosik.pl/548/726ef5f0d87b8755m.jpg

Różyczki były dosyć pracochłonne, bo się uparłam, że oprawię je w kosteczki z pociętych płytek. Szybciej szło z różyczkami niż oszlifowaniem każdej białej kosteczki. Jednak było warto. Różyczki to jedyny akcenty ozdobny białego WC. Pomieszczenie jeszcze nie jest skończone. Obecnie mąż szpachluje tam ściany.

Tymczasem głowię się nad obudową kuchenki. Chcę aby była to taka owalna kopuła przytwierdzona do tej drewnianej belki. Zabudowa k/g nie ma już dla mnie większych tajemnic, ale wykonanie łuku i to w przestrzeni, to jak dotąd dla mnie wyzwanie. Lubię wyzwania.

http://images43.fotosik.pl/554/4a0d0f17546aca76m.jpg

Dziś będę na działce to zrobię aktualne zdjęcia i podmienię te obecne.

Ten kształt to wanna narożna, tylko projektant naryswał ją tak trochę "dziwnie" he he

Elcia1, WC i kuchnia wygląda super, a szczególnie te wzorki ściągają wzrok bo jest naprawdę na co. Nawet nie wiesz jak bardzo Tobie zazdrościmy postępu prac, chcielibyśmy być już na takim etapie :)