Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Boję się jeszcze kosztu tych wspaniałych ozdób na elewacji, murków, donic i charakterystycznych słupów, których ty Elciu w większości nie robiłaś, a które widziałam tu na forum np. u marzeny4334 ciekawe ile na to wydała, bo bardzo mi się podoba ten projekt m.in. ze względu na to, jest po prostu inny niż wszystkie

Słupy mieliśmy w cenie wybudowania murów. Reszta ozdób była planowana ze styropianu. W ostatniej chwili zrezygnowałam z przypór, bo się bałam, ze na pewno jedną z nich będę rozjeżdżać samochodem (mamy z boku domku miejsce postojowe dla samochodów).Podjazd idzie łukiem od bramy i znajduje się na"nasypie" ze żwiru. Gdyby tam była przypora trzeba by było robić szerszy podjazd, a to generowało dodatkowe koszty. Jeśli mielibyśmy szerszą działkę - przypory na pewno by zostały.

Zobaczysz już w trakcie budowy, jak się obraca każdą złotówkę. To co ci się na początku podobało idzie do likwidacji jeśli okaże się za drogie. Takim sposobem nie mam szprosów w oknach - ehhhh.

Opaski okienne kazałam zrobić pomimo straszenia, że z czasem będzie płynął po nich deszcz brudząc elewacje zaciekami. Tej decyzji nie żałuję, bo bez opasek domek straciłby swój malowniczy urok.

Okrągły "kwietnik" (jak podpowiada ralfik) mam zrobiony z betonowego kręgu, którego w przyszłości obłożę kostką granitową.

Murków wejściowych nie robiłam, bo już sama nie wiem dlaczego ....hahahaha, acha jeden ma być ale w części ogrodowej jako zakończenie tarasu.

Tymczasem robią mi się barierki schodów. Nierzetelny wykonawca został zaszantażowany i teraz pracuje, aż miło.

http://images38.fotosik.pl/561/ffdb6030d2b27fd6m.jpg

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Drodzy ATOSOMANIACY!!!!!mam do Was dwa bardzo wazne nurtujace mnie pytania....otóż jaka jest cena okna tego do lukarny???tzn. półokragłego????i drugie-czy ktoś z Was przyjaciele budowlani:wave:znacie cene całkowitego montażu+materiał do ogrzewania kominkiem z płaszczem wodnym ????pytam bo podjeliśmy decyzję że to włąśnie TO....ale....ale no właśnie!!!!!budować będziemy SysGos i chcemy wiedzieć orientacyjnie gdzie ciąć koszty...plis odpowiedzcie bo mam mętlik w głowie...a opowiem Wam mój wczorajszy sen, śniła mi sie uwaga łopata:eek:nie wiem czy to z nadmiaru pytań, bo my juz do adaptacji dajemy projekt więc musimy podjąć konstruktywne decyzje!!!!liczę na WAS

Drodzy ATOSOMANIACY!!!!!mam do Was dwa bardzo wazne nurtujace mnie pytania....otóż jaka jest cena okna tego do lukarny???tzn. półokragłego????

U nas to okno jest troszkę wyższe (z inwencji twórczej murarza heh) 2050 x 1610 Platinium Evolution, 2-komorowe, termo ramka, obustronny kolor, szprosy (pola x 12) - 4056 zł po rabacie zimowym wyszło około 3000 zł. - Czy warto ?? okaże się w maju kiedy będą nam je montować i wtedy zamieścimy oczywiście jakieś zdjęcia.

Ja za okno lukowe zaplacilam dokładnie 2939,20 zł (Vega Swiningline Półlicowany, jednostronny orzech, trój-szybowy na okuciach WinkHaus Activpilot) jest już zamontowane i jestem z niego bardzo zadowolona , wyglada zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz super więc uważam , że warto wydac troche więcej..:) Edytowane przez izabela1984

Powiedzcie prosze jakie tynki wybraliscie ????

U nas jest (a raczej będzie bo narazie tylko na kominach i lukarnie) Silikonowy Bolix kolory 5E i 5C. (zdjęcia które zamieszczaliśmy wcześniej nie oddają koloru ponieważ były robione telefonem komórkowy).

A jakie ocieplenie wybraliście?, (w miarę możliwości proszę podać producenta lub dokładną nazwę i grubość) ile metrów wam wyszło ??, oczywiście mile widziane koszta :)

Alina możesz powiedzieć dokładnie (jeżeli pamiętasz) w jaki sposób wykonałaś podłogi oraz tarasy, chodzi mi o warstwy ich grubości i materiały jakich użyłaś.

U nas jest (a raczej będzie bo narazie tylko na kominach i lukarnie) Silikonowy Bolix kolory 5E i 5C. (zdjęcia które zamieszczaliśmy wcześniej nie oddają koloru ponieważ były robione telefonem komórkowy).

A jakie ocieplenie wybraliście?, (w miarę możliwości proszę podać producenta lub dokładną nazwę i grubość) ile metrów wam wyszło ??, oczywiście mile widziane koszta :)

Alina możesz powiedzieć dokładnie (jeżeli pamiętasz) w jaki sposób wykonałaś podłogi oraz tarasy, chodzi mi o warstwy ich grubości i materiały jakich użyłaś.

Taras wylewał mi brat maszyna do posadzek ,nie wiem ile dokładnie dawali czego .Cement +woda +piasek płukany, chyba nic wiecej nie dodawali.Balkon wylali razem ze stropem.To oczywiscie piewrwsza warstwa. Po zrobieniu tynków wewnętrznych i ogrzewania wyleją juz posadzki docelowe(ale to tez bedzie robił brat wiec nie wgłębiałam sie w to)

Na ocieplenie Styropian 20 cm EPS około 250 metrów tylko takie dane mam na WZ w pracy sprawdze dokładnie dane.( tak jak wspominałam wczesniej pracuje w hurtowni budowlanej i nie wnikam w szczegoły materiałów co mi doradzi szef (z doswiadczeniem ) to biorę :) i tym samym zaoszczedzam szukania i nerwów. Cena 4800 netto.

co bym nie robiła to i tak zawsze wracam do atosa:yes:, to jest najlepszy projekt na rynku z serii wybuduję mały dom, choć na pewno podniosę ściankę kolankową tylko nie wiem o ile o 1 pustak czy 2, wiem że niektórzy już to zrobili i wyszło to całkiem nie żle

Ralfik- niestety nie pomoge, nie mamy zamiaru montowac kominka z plaszczem wodynym- bedzie zwykly kominek i do tego piec zagazowujacy drewno jako glowne urzadzenie grzewcze oraz solarek na daszku co by woda byla ciepla latem bez problemow z paleniem w piecyku :)

ale moim zdaniem nie robilabym z salonu kotlowni- to twoja decyzja poszukaj moze na innych forach moze tam cos wyczytasz

Na wstepie witam wszystkich zapalonych Atosowiczów w moim pierwszym poście na tym forum, który stał się moim głównym źródłem wiedzy o Waszych doświadczeniach związanych z budową.

Szczególne podziękowania należą się dla użytkowników Elcia1, Ewa_K, Alina K, serwisele oraz innych - wykonaliście kawał dobrej roboty dla "potomnych" :) którzy skorzystają z Waszych spostrzeżeń.

Ralfik- niestety nie pomoge, nie mamy zamiaru montowac kominka z plaszczem wodynym- bedzie zwykly kominek i do tego piec zagazowujacy drewno jako glowne urzadzenie grzewcze oraz solarek na daszku co by woda byla ciepla latem bez problemow z paleniem w piecyku :)

ale moim zdaniem nie robilabym z salonu kotlowni- to twoja decyzja poszukaj moze na innych forach moze tam cos wyczytasz

Gusia1 - myślę że kwestia leży w upodobaniach użytkownika - dla jednych kominek to druga "kotłownia", dla innych niepowtarzalny klimat i atmosfera, a przy tym dodatkowe źrodło ciepła.

Osobiście w moim Atosiku będzie następujący system grzewczy: kocioł z zasobnikiem na ekogroszek+podłogówka+kominek z grawitacyjnym układem DGP (wykonawca kominka nie poleca dla tak małej kubatury układu z płaszczem wodnym).

Co do ciepłej wody latem - piec włączasz na "mały" obieg podgrzewający tylko wymiennik cwu, przy zasobniku paliwa nie ma większych problemów z częstym paleniem.

Tak na marginesie, instalacja kolektorów słonecznych wcale nie wygląda tak różowo - poczytaj sobie trochę w wątku poświęconym temu ustrojstwu, ja początkowo też byłem zdecydowany na montaż, teraz zrezygnowałem.

Pozdrawiam

Edytowane przez atos_builder

atos_builder ja tez witam Cie serdecznie na forum:) Jedni pomagaja nam ,my pomagamy innym i tak kreci sie forum

:-)

Jeśli chodzi o solary popietam Twoje zdanie w 100 % Drogie i zawodne czasem nawet latem nie nagrzeja wody ,wiec po co one.... ??

Tez bede miała piec z zasobnikiem na eko-groszek,z wymiennym rusztem z opcja palenia peletami.

A kominek będzie tylko dla nastroju i bedzie w nim palone tylko i wyłacznie z checi a nie przymusu.