Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

malczak - doprecyzuj pytanie z tymi metrami, metry bieżące czy kwadratowe ścian fundamentowych? czy może metry kwadratowe płyty?

Chodzi mi dokładnie ile metrów bieżących mają fundamenty:-)

ania100185 dzięki za odpowiedź, bliżej wiosny chcielibyśmy z żoną obejrzeć Atosika na żywo, byłaby taka możliwość?

Atos-builder- ja rowniez uwazam, ze kominek stwarza niepowtarzalny klimat w domu-tylko wyobraz sobie sytuacje, ze musisz palic w nim codziennie przez caly okres zimowy badz jego wiekszosc- wiem bo mialam domek ogrzewany tylko kominkiem dlatego uwazam ze decydujac sie na takie rozwiazanie samoczynnie przeksztalcasz czesc salonu w kotlownie

Jezeli chodzi o solary to wszystko zalezy od punktu widzenia- glowne przeci jest odnoscie dlugiego czasu amortyzacji- ale w naszym przypadku decyduje bardziej wygoda niz owa amortyzacja. Poza tym w obecnych czasach nie sadze, iz jest osoba ktora decydowalaby sie na nowa technologie bez wczesniejszego zbadania informacji, opini i innych dany odnosnie w/w technologii, niezaleznie czy sa to solary czy nowoczesne kotly opalowe.

Poza tym jezeli twoja gmina zdecyduje sie na dofinansowanie do solarow- to czas amortyzacji automatycznie sie skraca wiec... :)

Moi sąsiedzi też maja kominek z płaszczem wodnym ,w tym tygodni kupili piec z podajnikiem ,bo mają dośc .Ponadto mają solary (z których wcale nie są zadowoleni ) Ewa_K widziała ile mają tego na dachu ,wywalone pieniadze .Dla wygody można grzac wode także elektrycznie to co wyda sie na solary wystarczy na ładnych kilka lat na rachunki energetyczne.

Kobitki z tymi kolektorami to nie gmina doplaca tylko Narodowy fundusz Ochrony Srodowiska i Gospodarki Wodnej. Pieniadze za zakup i montaz kolektow udzielaja banki ktore zawarly umowe z "nfosigw" i jest t az 45% wiec sporo. Pierwsze wnioski wydawane sa od lipca zeszlego roku a caly program ma sie zakonczyc w 2014. Wiem ze u nas zuzycie cieplej wody bedzie wysokie i w przypadku 45procentowej doplaty moze sie nam to oplacic. Dodam ze spelniamy najlepsze warunki jesli chodzi o wydajnosc kolektorow ( dach pod katem 45 stopni nachylony w kierunku poludniowym). Jezeli chodzi o wyglady estetyczne to niesadze aby mi przeszkadzal ich wyglad bo niepatrze codziennie na dach, pozatym bedzie to tylko kilka metrow kwadratowych a caly dach ma 200, noi mysle ze to kwestia przyzwyczajenia. To tylko takie moje rozwazania bo nie wykluczamy takie opcji a niemamy nikogo znajomych kto takowe kolektory ma w malym domku i jak sie ma do tego temperatura ciplej wody i inne uzyteczne informacje. Dlatego jak macie kogos kto zamontowal kolektory chetnie wyslucham doswiadczen z ich uzytkowania. I jeszcze jedno, ponoc na poludniu polski promieniowanie jest najwyzsze wiec wydajnosc kolektorow idzie znow w gore. Narazie mamy jeszcze mieszane uczucia wiec czekam na sugestie uzytkownikow takiego sposobu opgrzewania cieplej wody, pozdrawiam

ania100185 Nie jest tak jak mówisz Fundusze są z Narodowy fundusz Ochrony Srodowiska ale przyznaje je Gmina a ta musi mieć przyznane te dotacje ,dużo Gmin niestety ich nie ma.Bank udziela tylko preferencyjnych kredytów na zakup kolektorów,oni nic nikomu nie dadza za darmo.

Tak jak pisałam wczesniej sąsiedzi mają i nie są zadowoleni.

Alina k zaczelam miec watpliwosci czy na pewno mowimy o tym samym kredycie na kolektory z dotacja. W literaturze ktora przeczytalam niebylo wzmianki o gminie jako posredniku. W punkcie 10 artykulu"dotacja krok po kroku" czytam: Bank wystepuje do NFOSiGW o dotacje niepozniej niz w ciagu dwoch miesiecy od zlozenia przez nas protokolu. W punkcie 11 z kolei: NFOSiGW przekazuje do banku dotacje w terminie do 30 dni.w punkcie 12: Bank przekazuje dotacje na poczet splaty naszego kredytu w terminie dwoch dni. Itd. W zadnym podpunkcie niema mowy o gminie. Ale podkreslam ze wiadomsci opieram na literaturze, moze w praktyce wyglada to inaczej, zapewne niejest takie kolorowe.

Alina k zaczelam miec watpliwosci czy na pewno mowimy o tym samym kredycie na kolektory z dotacja. W literaturze ktora przeczytalam niebylo wzmianki o gminie jako posredniku. W punkcie 10 artykulu"dotacja krok po kroku" czytam: Bank wystepuje do NFOSiGW o dotacje niepozniej niz w ciagu dwoch miesiecy od zlozenia przez nas protokolu. W punkcie 11 z kolei: NFOSiGW przekazuje do banku dotacje w terminie do 30 dni.w punkcie 12: Bank przekazuje dotacje na poczet splaty naszego kredytu w terminie dwoch dni. Itd. W zadnym podpunkcie niema mowy o gminie. Ale podkreslam ze wiadomsci opieram na literaturze, moze w praktyce wyglada to inaczej, zapewne niejest takie kolorowe.

Własnie powiedz czy Ty mówisz o kredycie na solary czy o dotacji na nie , bo to zupełnie co innego

Kredyt ( pożyczka,kwota pieniedzy która kredytobiorca musi zwrócić bankowi wraz z naliczonymi odsetkami ) udziela bank

Dotacje (bezzwrotne dofinansowanie )przyznaje Gmina

Myślę ze teraz dogadamy sie juz napewno :)

Dziewczyny-troche z innej beczki- czy moze ktoras z was pamieta ile wynosi wysokosc wienca? w cm?- musze jeszcze dokupic docieplenie wienca a wystepuje w roznych gubosciach i wysokosciach, a chwilowo nie mam kontatku z moin kierownikiem.

Jezeli chodzi o solary to my chcemy skozystac z gminnej dotacji- z tego co sie orientuje to projekt jeszcze sie u nas nie zakonczyl

Edytowane przez Gusia1

Aces-wlasnie sie dopatrzylam-gapa ze mnie- ale serdeczne dzieki za fatyge. No i teraz moje drugie pytanie: my bedziemy budowac z ytonga energo i w projekcie wieniec jest ocieplony styropianem- jak wy robiliscie? docieplaliscie styropianem czy kupowaliscie gotowe docieplenie wienca zeby pozbyc sie mostkow termicznych?

Kochani Atosomaniacy :)

Z tej racji, że każdy z nas jest na różnych etapach budowy naszego wymarzonego domku, a i co jakiś czas grono Atosowych zapaleńców powiększa się, czego jestem przykładem :) to pewne wątki cyklicznie sie będą powtarzały.

Z uwagi na powyższe pozwolę sobie odświeżyć kwestię wyboru i kosztów ekipy budowlanej.

Podpisałem umowę na budowę z ekipą sprawdzoną (widziałem realizacje i pytałem o opinię inwestorów, u których budowali), z własnym sprzętem, dowóz i zwroty materiałów w ich zakresie. Jak to się wyraził szef ekipy, jedyne co będzie moim zadaniem, to mieć czas aby nadążyć robić zdjęcia :)

Co do kosztów: 45 tys za SSO z wykonaniem kompletnego dachu (więźba+pokrycie+orynnowanie) wraz z wymurowaniem kominów, schodami wewnętrznymi i zewnętrznymi oraz tarasu.

Region inwestycji: woj. mazowieckie, okolice Płocka

Porównując Wasze koszta wykonawców jest to pewnie powyżej średniej, ale w moim przekonaniu płacę trochę więcej za potwierdzoną solidność, ułatwienia logistyczne i ogólny komfort.

W umowie określono czas wykonania robót - od początku kwietnia do połowy czerwca br.

Servisele napisz prosze jakie rabaty wam zaproponowali w oknoplascie na okno platinium? jestem na biezaco i nam w zeszlym tygodniu powiedzielize do konca lutego jest 29% + 2%jakis drugi rabat+ 5% za wplate przy zamowieniu calosc. Pewnie co salon sprzedazy to mowia co innego i strasza nas zeby zamawiac bo w marcu rabaty bed mniejsze. Wkoncu zdecydujemy sie chyba na platinium. Ponoc trzeba czekac na montaz 5-6tygodni.

ACES wy chyba tez zamowiliscie oknoplast; I jak? bez problemow? troche sie obawiam ze jak zaplace calosc przy zamawianiu to potem roznie moze byc. Juz kilka razy sie tak sparzylismy a w sumie 5% droga nie chodzi:)Jak msz jkies fotki to wklej prosze. Osobiesie bardzo mi sie podoba kolor winchester tylko widzialam go na stronie internetowej i ponoc jest na zamowienie a kobieta w salonie sprzedazy niemiala takego na wystawie wiec domyslam sie ze trzeba bedzie doplacic....