Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witajcie

bdan

kolankowa jest podniesiona o ok 25 cm.

wprowadziłam zmianę pokrycia dachowego :-), zdecydowałam się na dachówkę cementową brass, mam nadzieję ze w przyszłym tygodniu zaczną ją układać, wtedy podeślę parę fotek

daszek podobno jest jak w projekcie, ale jak wiesz każdy majster ma swoją "wizję " projektu :-)

Elcia1

postaram się w sobotę lub niedzielę pstryknąć fotki, a nie mam nowych ponieważ nic się nie dzieje, może poza wymurowanymi kominami

co do daszku, tak jak pisałam wcześniej

muszę przyznać, że masz lepiej przemyślane i zrobione schody, dobrze widzę, że masz dwa spoczniki ??

k i a

bloczki 8,20 / szt

beton B20 - 260 zł

stal - nie pamiętam, ponieważ nie zamawiałam jej sama za "zrobienie" fundamentów 2,5 tys - robił je inny "majster" niż ten który jest teraz

w wolnej chwili spróbuję wszystko podliczyć

pozdrawiam was gorąco

monia

dobrze widzę, że masz dwa spoczniki ??

Tak, mam 2 spoczniki. W tym celu poszerzaliśmy domek w środkowej części o 30 cm, aby weszły schody ze spocznikami.

Monia wrzucaj te kominy (zdjęcia), bo sama się zastanawiam nad nimi.

Klasnęłam w ręce z radości, że robicie dachówkę betonową Brassa. Sama też taką chcę i z przyjemnością zobaczę jak się prezentuje u was. Zastanawiamy się z mężem nad kolorem grafitowym, jaki będzie wasz dach?

Witam wszystkich

Przymierzam się do kupna projektu Atos,oczywiście uwzględniając kilka zmian np.wc pod schody i tym samym powiększenie kuchni,na górze z łazienki i pralni wydzielić jeszcze dodatkowo wc.Mam pytanko czy ktoś buduje Atosa koło Warszawy.Z góry dziękuję i Pozdrawiam

Witam Atosowiczów!

Asiulek_M napisz gdzie dokładnie planujesz budowę, bo my za jakieś dwa miesiace zaczynamy budowe atosika koło Warszaway, a dokładnie w Górze Kalwarii. Nasz projekt jest właśnie w trakcie adaptacji. My generalnie zmieniamy niewiele, jedynie likwidujemy velux w pokoju, fundamenty bedą z bloczków betonowych, a ściany zewnętrzne z BK 24 + 12 styro. Też zastanawialiśmy się nad betonowymi schodami, ale architekt nam odradziła, że zajmuja dużo miejsca i w tym układzie będą niewygodne.

Pozdrawiam wszystkich, gadek5

Witam

Mam informację nt. kolejnych kosztów tym razem dotyczących dachu.

Dachówka betonowa Brass romańska w powłoce Cisar ok 10 215 zł (bez akcesoriów dachowych). Licząc z akcesoriami, papą, oknem dachowym, rynnami... ok. 16 000 zł (cena bez sztywnego poszycia z płyt OSB).

Ekipa ma przyjść do nas w sobotę. Hurra

Witam

załączam aktualną fotkę.

http://monia7244.republika.pl/atos_wschod.jpg

wybrałam dachówkę celtycką - najtańszą :-) kolor cegalsty

całość czyli dachówka, blacha płaska, okno dachowe, kosze alumioniowe, rynny, itd to koszt ok 16 tys.

papy u mnie nie będzie, tylko folia parotec.

jutro lub pojutrze będę miała dachówkę, mam nadzieję, że skończą dach do środy.

pozdrawiam

Projektant zalecał mi 15 kwh (chyba taka jednostka jak dobrze pamiętam) ale tata mój jest elektrykiem i mówił, że 10 spokojnie wystarczy.

Jesteśmy na etapie wznoszenia murów i dopiero teraz dotarło do mnie, że 6 cm styro na posadzce może być za mało. Czy ktoś z Was zwiększa tę grubość? o ile?

witam wszystkich budujacych i tych dopiero zaczynajacych. My jestesmy dopiero na samym poczatku naszej wedrowki.Projekt wybrany ,dzialka i warunki zabudowy tez sa,a teraz musimy zalatwiac wszystkie formalnoci. I tutaj pojawia sie pierwsze pytanie.Jak dlugo trwa zalatwianie wszystkich formalnoci do momentu uzyskania pozwolenia na budowe?

I zapytanie do Elci1. W opisie napisalas ze jestes z pdkarpacia, jak mozna sytac to z jakiego miasta? bo my jestesmy z rzeszowa i bradzo bysmy chcieli zobaczyc Atosika na zywo:) myslisz ze bylaby mozliwosc zobaczenia twojego domku? Dało by nam to 100% pewnosc co dowyboru tego projektu?

POzdrawiam serdecznie i na biezaco sledze forum. mam nadzieje ze w niedalkeij przyszlosci tez bede sie mogla podzielic naszymi komentazami i uwagami:)

Niesamowite. Mam już ścianki działowe poddasza i już chodzę po pokojach. Wszystkie są "w sam raz", pokoje szyte na miarę, garderoba piękna, pralnia może nie przestronna, ale wcisnę w nią dodatkowy prysznic (na dole zlikwidowałam, bo WC przeniosłam pod schody). Po kuchni mogę jeździć rowerem (poszerzona od tej z projektu o 40 cm).

Z nowych zmian - podnieśliśmy ściankę kolankową o 1 pustak rezygnując z "przedścianki" - pokoje są przestronne, a ścianka kolankowa ma obecnie 66 cm.

Przód

http://images49.fotosik.pl/139/c4d19ded9505e7d5m.jpg

tył

http://images46.fotosik.pl/139/eb1220316f8b68cdm.jpg

Niedługo pokażę zadaszenie tarasu. Teraz jeszcze nie jest skończony i nie ma wyglądu.

Wysokość ścianki kolankowej

http://images39.fotosik.pl/135/c846adbd2b8eb230m.jpg

Zdjęcie łazienki - części po skosem.

Pozdrawiam

witajcie

Elcia1 na kominy łącznie poszło mi ok 480 szt. klinkieru, niestety nie wiem ile dokładnie na który komin.

załączam zdjęcia dachu

http://www.monia7244.republika.pl/atosikdach2.jpg

http://www.monia7244.republika.pl/atosikdach3.jpg

Ścianki działowe robiłaś tak jak w projekcie ? napisz proszę coś więcej na ten temat, bo ja do tej chwili nie wiem jak umiejscowić te nieszczęsne ścianki.

pozdrawiam gorąco

Monia śliczny dach!

Moi fachowcy w przyszłym tygodniu zaczynają robotę naszego.

Dzięki twoim zdjęciom wiem, że dobrze zrobiłam nie dając się przekonać majstrowi, aby zrównał daszek wejściowy z resztą dachu.

Ścianki działowe robiłam tak jak w projekcie, tylko w pokoju obok łazienki na poddaszu zrobiłam "cofnięcie" kawałka ściany w kierunku łazienki. Chodziło o to aby w pokoju obok zmieściła mi się szafa we wnęce.

Nie potrafię zamieścić wizualizacji łazienki, może wtedy byłoby to jaśniej wytłumaczone.

Nie mam też zrobionej dodatkowej ścianki kolankowej na poddaszu. Podnieśliśmy ją o 1 bloczek względem tego co proponują w projekcie, ale nie murujemy tej dodatkowej wewnątrz pomieszczeń.

Na parterze - w obszarze kuchni mam tylko spiżarkę w miejscy WC z projektu (nie mam komina wentylacyjnego, zatem wejście do kuchni jest bliżej niż u ciebie i kuchnia wyszła imponująca). Szkoda, że nie potrafię zamieścić mojego projektu kuchni. Zawsze 1 obraz zastępuje 1000 słów, jak mówi mój znajomy :)

Powiedz mi jak oceniasz pralnię na górze? Mam wrażenie, że w mojej zmieszczę jeszcze prysznic. Jakie są Twoje odczucia?

Widzę, że masz już rynny. W projekcie na daszku nad wejściem, zaznaczona jest tylko jedna. Dzięki Tobie widzę jak rozwiązaliście obydwie.

Robisz coś jeszcze w tym roku, czy zostawiasz resztę prac na przyszły sezon?

Pozdrawiam.