Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Taki koszt jestem w stanie zaakceptować. Gorzej jak niektórzy piszą że budują za 200-250tys i to "przy wielu samodzielnie wykonywanych pracach". Planuję budowę, ale nie chcę domu którego budowa pochłoni dużą sumę pieniędzy. Szukam projektu praktycznego, ale też taniego pod względem kosztów budowy. Zdaję sobie sprawę, ze rózne regiony maja rózne ceny, ale różnica 15-20 tys jest zrozumiała, natomiast 50-100 juz nie bardzo. Zastanawia mnie jeszcze jeden fakt - dlaczego jedne projekty - mimo że są bardzo podobne do innych, o porównywalnej wielkosci - kosztują właśnie o 50-100 a nawet 150 tys wiecej?? Najpierw wybrałem projekt Południowa - jednak po uzyskaniu kilku informacji odnosnie kosztów budowy - co mnie bardzo zaskoczyło - zrezygnowałem z niego. Dlatego rozpytuję o Atosa (ewentulanie Atom) bo tu koszty wszyscy podają mniej wiecej te same i są na akceptowalnym dla mnie poziomie. A tak przy okazji - czy jedyną - w miarę rzetelną informacją na temat rzeczywistych kosztów budowy jest zakup kosztorysu? Wiadomo - takie informacje jak koszt budowy są potrzebne do banku, a jakoś to trzeba wyliczyć...

Zgadzam się z dziewczynami - domy są do się podobne i zapewne koszty będą podobne więc dobrze zastanów się, który dom bardziej ci pasuje, aby zaoszczędzić na robionych zmianach.

No własnie nie są podobne - z tego cu inni piszą na forach to koszty róznią się nawet oponad 50 tys. A to duzo.

Elcia1 - oczywiscie masz rację z usytuowaniem na działce. Moja akurat jest tak usytuowana, że niezależnie od projektu (Atos/Południowa - garaż z prawej strony) słońce mam od frontu (wschód), w południe ogrzewa lewą stronę (a wiec salon) i zachodzi z tyłu budynku. Tak wiec najbardziej uczęszczane pomieszczenia są cały czas nasłonecznione. W zależności od projektu - kuchnia oświetlana jest albo rano i w południe, albo popołudniu i wieczorem - co akurat w przypadku kuchni nie jest najważniejsze - a salon zawsze jest nasłoneczniony. Fakt - w przypadku Południowej - salon nasłoneczniony jest najbardziej rano i w południe - a życie w salonie to głównie popołudnia i wieczory - więc kolejny punkt dla Atosa. W tej chwili najważniejszym problemem jest koszt budowy. Nie chciałbym wybrać projektu, który w SSZ pochłonie 2/3 (albo wiecej) finansów. Nie stać mnie na to. WAtosie jedyne co mi nie odpowiada - i co będę chciał zmienic - zamknać kuchnię od straony jadalni - wejscie tylko przez korytarz. Zyskuję jedna ścianę do wykorzystania i przede wszystkim to co obecnie mi przeszkadza - hałas i zapachy z kuchni wlatujące do salonu (obecnie mam otwartą kuchnię - masakra!).

Zdaję sobie sprawę, ze rózne regiony maja rózne ceny, ale różnica 15-20 tys jest zrozumiała, natomiast 50-100 juz nie bardzo. Zastanawia mnie jeszcze jeden fakt - dlaczego jedne projekty - mimo że są bardzo podobne do innych, o porównywalnej wielkości - kosztują właśnie o 50-100 a nawet 150 tys wiecej?

Główna różnica w kosztach budowy wynika z jakości i rodzaju użytych materiałów a w mniejszym stopniu kosztów robocizny. W naszym przypadku ogólny koszt budowy został podwyższony o 50 tys zł tylko ze względu na użyte materiały przy jego budowie (pełne deskowanie płytami OSB, papa, dachówka ceramiczna sprowadzona z Niemiec. Kolejna sprawa to okna, mamy kilka wycen i różnica dochodzi do 15 tys zł. Nas wyniosły około 23 tys a niektórych atosowiczów 7-12 tys w zależności od wybranych okien.

Wiec dla nas różnice w kosztach budowy tylko na tym etapie dochodzące do 150 tys są w 100% zrozumiałe a przy wykończeniu może dochodzić do znacznie większych różnic.

Tak więc od Ciebie wyłącznie zależy na jakie materiały się zdecydujesz a więc koszt budowy.

Główna różnica w kosztach budowy wynika z jakości i rodzaju użytych materiałów a w mniejszym stopniu kosztów robocizny. W naszym przypadku ogólny koszt budowy został podwyższony o 50 tys zł tylko ze względu na użyte materiały przy jego budowie (pełne deskowanie płytami OSB, papa, dachówka ceramiczna sprowadzona z Niemiec. Kolejna sprawa to okna, mamy kilka wycen i różnica dochodzi do 15 tys zł. Nas wyniosły około 23 tys a niektórych atosowiczów 7-12 tys w zależności od wybranych okien.

Wiec dla nas różnice w kosztach budowy tylko na tym etapie dochodzące do 150 tys są w 100% zrozumiałe a przy wykończeniu może dochodzić do znacznie większych różnic.

Tak więc od Ciebie wyłącznie zależy na jakie materiały się zdecydujesz a więc koszt budowy.

Dokładnie to jest to.....można budować z taniego pustaka, nie lać płyty dennej, wstawić tanie okna bez rolet, itd. i itp.... to naprawdę zaniża koszty budowy, i tak jak pisał aces mniejsze rozbieżności są w robociźnie ale z materiałami można poszaleć. Weź pod uwagę choćby bramę garażową-mozesz wstawić po prostu bramę i wydać tysiąc złotych, ale kiedy chcesz wybrać lepszą firmę i mechanizm sterujący to koszt zwiększa się do 6tys. Wydaje mi się, że najlepiej zrobisz siadając z ołówkiem i kartką i sprawdzisz ceny w swojej okolicy. Poczytałeś trochę na naszym forum, trochę na południowej i może sam zastanów się jaki stan będzie ci odpowiadał i spróbuj to policzyć.

u nas w piatek zaczynaja scianki-juz sie nie moge doczekac!

Aces a jak tam postepy u ciebie?

Mercez dawno tez sie nie odzywal ciekawe jak tam domeczek ostatnio juz niewiele brakowalo?

Gusia1 U nas na razie oczekiwanie na urlop na najbliższy zaplanowaliśmy montaż okien kanalizacje oraz wylewkę i jak czasu starczy to może się uda ogrodzić działkę.

Wklejajcie fotki z postępów :)

Ależ masz malownicze otoczenie swojego domku, on się po prostu wpisuje w przyrodę. Będzie cudo.

Tak się cieszę waszymi postępami. Wklejajcie jak najwięcej zdjęć, to więcej mówi niż słowa.

pioter_rog - z tego co pamiętam, to powinno być dwa piony kanalizacyjne w projekcie i oba w łazience. nie jestem tego na 100% pewna, bo ja mam jeden pion (nie mam prysznica w łazience). Może ktoś jeszcze pomoże Piotrkowi? Nie mam też świadectwa energetycznego.

pawelec - to się jeszcze naliczysz he he.

Wiecie co? Każdy kto chodzi po naszym domku nie możne się nadziwić, że jest duży, bo z zewnątrz wcale nie wygląda na taką przestrzeń. Jest świetnie rozplanowany wewnątrz.

Edytowane przez Elcia1