Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Takie mamy plany.

Na razie zostawiliśmy przepusty w fundamentach na GWC (w przyszłości) oraz przepusty w stropie na anemostaty. Zlikwidowaliśmy 1 komin wentylacyjny, a w kominie przy kotłowni dodaliśmy jeden kanał na wyrzutnię zużytego powietrza.

Zobaczymy ile nam zostanie kasy i wtedy padnie decyzja o rekuperatorze. Na razie wszystko przygotowujemy pod niego.

My na dzień dzisiejszy jesteśmy prawie na poziomie zero (powiększyliśmy domek o piwnicę pod garażem).

Czekam na dwie wyceny instalacji z odzyskiem, ale bez GWC. Na 99% jesteśmy zdecydowani na założenie instalacji. Jak otrzymam cennik to się odezwę.

Pozdrawiam

Mam rzuty projektu wysłane przez biuro. Na rzutach tych komin wenetylacyjny jest narysowany tylko w kuchni, nie ma go w łazience na dole. Czy rzeczywiście tak jest w projekcie, że na dole w łazience nie ma wentylacji?

Pozdrawiam wszystkich budujących.

Ps. Jeżeli ktoś buduje Atosa na Śląsku prosze o kontakt

Zrezygnowałam.

Skoro miałam w planach zadaszony taras, to nie potrzebowałam balkonu. Mój dom stoi pomiędzy innymi domami na dosyć małych działkach. Na balkonie czułabym się jak na mostku kapitańskim zawieszona nad działką sąsiada. :D

Poza tym dobrze ocieplony balkon miałby dosyć "bąblowaty" wygląd :lol:

Wszystkie zmiany w projekcie są wynikiem dopasowania domku do warunków jakie się zastaje, wymagań rodziny i własnych marzeń. Najważniejsze to być przekonanym o słuszności swojego wyboru.

Otóż moi rodzice (piszę w ich imieniu) planują zrobić balkonik nad wejściem, czyli wyjście na niego będzie z przedpokuju na poddaszu, ściana z której jest wejście do łazienki będzie biegła prosto do ścianki kolankowej, a pralni wogóle nie będzie przy czym powiększy się przedpokój. Chciałbym się was zapytć czy takie rozwiązanie jest możliwe i jak wam się podoba?

Takie rozwiązanie jest możliwe. Nad wejściem w projekcie wylana jest belka w kształcie litery "U" łącząca daszek z reszta domu. Wystarczy wylać to jako jedna płytę w połączeniu ze stropem poddasza, tak jak zrobiła to moja ekipa (góra zdjęcia to fragm. o którym mówię)

http://images37.fotosik.pl/97/842213eedb739971m.jpg

Na tym zdjęciu jest deskowanie, pod strop monolityczny. U Was, skoro chcecie balkon, ta cześć będzie większa.

Ja chciałam mieć pralnię. Wejście do niej zrobiłam nie od łazienki tylko od strony holu poddasza. Zatem wiem, że Wasz pomysł jest możliwy do zrealizowania.

Ważne pytanko.

Wspominacie że wszyscy przenoszą WC pod schody - my nie mieliśmy takich planów. Ale po przemyśleniach i Waszych sugestiach bardzo intensywnie się nad tym zastanawiamy.

Tylko jest jedno pytanko. Czy jeśli układ schodów zostanie jak w oryginale to ilość miejsca pod nimi będzie wystarczająca?

Może już ktoś jest na takim etapie i mógłby wrzucić zdjęcia jak to wygląda w rzeczywistości? (zdjęcia można przesłać na mojego maila [email protected]). Będziemy bardzo wdzięczni.

Otóż moi rodzice (piszę w ich imieniu) planują zrobić balkonik nad wejściem, czyli wyjście na niego będzie z przedpokuju na poddaszu, ściana z której jest wejście do łazienki będzie biegła prosto do ścianki kolankowej, a pralni wogóle nie będzie przy czym powiększy się przedpokój. Chciałbym się was zapytć czy takie rozwiązanie jest możliwe i jak wam się podoba?

Tez planujemy zrobić nad wejściem balkonik z lukarną. wydaje mi się, że daszek zasłania trochę przód domu a lukarna odsłoniłaby i dodała światła, tym bardziej, że u mnie byłoby to od strony wschodniej. Lukarne zostawiłabym albo otwarta, albo połączoną z łazienką jako jeden pokój (tak jak w projekcie Kaliope). Pralnie przeniosłabym do garderoby, następnie byłaby łazienka a w skosie garderoba(mam nadzieję, że dałoby się przejść do garderoby za sypialni z lukarną stosując przesuwne drzwi( wtedy tę część miałabym od strony północnej, a sypialnię z lukarną od wschodu). Początkowo byłam zainteresowana projektem Kaliope ale jest dla mnie za duży i denerwują mnie te słupy w projekcie. Po takich zmianach to myślę, że zewnętrznie Atos wyglądałby jak projekt Aramis. Nie wiem jeszcze jak kwestia schodów u góry (zalanie w taką L-kę), zeby trochę powiększyć ten pokój w miejscu lukarny, dlatego chciałabym zobaczyć Atosa na żywo. Planuje jeszcze poszerzyć budynek: o 30 cm kuchnię (mam teraz kuchnie 4,50 na 2,70 i jest ok, kuchnia jest zamknięta i taką chce mieć) oraz o 30 cm holl. Chciałabym mieć również łazienke z oknem i chyba doświetlony wiatrołap, a kolumny troche to zasłaniają. Co myslicie o tych sugestiach

W naszym przypadku dom będzie poszerzony od 0,5 do 1m od strony kuchni, ponieważ wydaje nam się że jest ona strasznie wąska, powiększy się przy tym łazienka na poddaszu, natomiast wc na parterze będzie tam gdzie w projekcie, tyle że komin całkowicie będzie w wc a nie w kuchni, pozatym jeśli dom poszerzymy o te 0,5 czy 1m to balkonik będzie dokładnie na środku domku, ponieważ w tej chwili wejście jest bardziej po lewej stronie niż po prawej, to chyba tyle zmian na poddaszu jakie planujemy, zreszto widać to na obrazku z linku z powyższego mojego postu.