Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie nowych Atosowiczów a starym gratuluję kolejnych postępów:)

Ja obecnie jestem na etapie tynków wewnętrznych i juz myślę o ocipleniu dlatego mam ogromną prośbę czy moglibyscie "powiedzieć" jakiego rodzaju ocieplenie wy zastosowaliście ( jaką grubośc wełny, jakiej firmy) i ile wyszło wam łącznie metrów.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie nowych Atosowiczów a starym gratuluję kolejnych postępów:)

Ja obecnie jestem na etapie tynków wewnętrznych i juz myślę o ocipleniu dlatego mam ogromną prośbę czy moglibyscie "powiedzieć" jakiego rodzaju ocieplenie wy zastosowaliście ( jaką grubośc wełny, jakiej firmy) i ile wyszło wam łącznie metrów.

Pozdrawiam

Izabella -jestesmy na tym samym etapie :) jakie tynki robisz jak efekty ? My bedziemy ocieplac w czerwcu styropianem 20 cm. Po świetach hydraulika.

Witam serdecznie nowych i starych Atosowiczów. Po długiej nieobecności na forum postanowiłem odwiedzić stronkę, podzielić się swoimi wrażeniami i podziwiać wasze osiągnięcia z budowy Atosika. Szczególne podziękowania dla Elcia, która wcześniej pomogła mi w wielu sprawach związanych z naszym Atosem.

Etap biegania po starostwie i gminie mam już za sobą. Obecnie mam pozwolenie na budowę i od 1.04.2011 zaczęła się budowa Atosika. Na dzień dzisiejszy jestem na etapie stawiania ścian zewnętrznych i nadproży. Atosa budujemy blisko Koszalina i jestem ciekawy kto z Was stawia ten domek w tym rejonie.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich :)

AlinaK - pilnuj ich i śledź czy nie powstają pęknięcia. Czuję osobistą nienawiść do tynkarzy, więc się spinam na tą fazę robót.

Elcia1 mam pytanie odnośnie waszych schodów. Właśnie jesteśmy na etapie ich wpasowania. Chcielibyśmy murowane i z dwoma spocznikami. Nasi muraże twierdzą, że nie wyjdą spoczniki. Jak to się stało, że u ciebie są dwa spoczniki ? Czy schody nie są u ciebie za strome? jaki jest ich kont nachylenia? Jak wysokie stopnie? Mamy dom poszerzony o 40 cm. Chyba trzeba będzie zdecydować się na drewniane..

Witam

Mam pytanko, czy ktoś z Was zmieniał strop tzn. czy zwykły lany czy też teriva tak jak w projekcie?

Zastanawiam się nad zmianą stropu, proszę o podanie kosztów mniej więcej jaka jest różnica.

Pozdrawiam

My mamy stropy Leier. Czyli prawie takie same jak teriva. Są to lekkie i gotowe stropy do wylewania. Zatem zawsze będą wylewane. Chybaże chcesz kupić gotowe płyty. Njalepiej trzymaj się projektu. Jest dobrze przygotowany w tym punkcie.

Elcia1 mam pytanie odnośnie waszych schodów. Właśnie jesteśmy na etapie ich wpasowania. Chcielibyśmy murowane i z dwoma spocznikami. Nasi muraże twierdzą, że nie wyjdą spoczniki. Jak to się stało, że u ciebie są dwa spoczniki ? Czy schody nie są u ciebie za strome? jaki jest ich kont nachylenia? Jak wysokie stopnie? Mamy dom poszerzony o 40 cm. Chyba trzeba będzie zdecydować się na drewniane..

Obawiam się że murarze mają rację jest trochę za wąsko na schody ze spocznikami.

My również wymurowaliśmy schody ale kręcone, dzięki temu wysokość stopni jest mniejsza a chodzi się bardzo wygodnie. Według mnie spoczniki są zbędne, klatka jest dosyć wysoka.

Pozdrawiam.

P1020115.jpg

Elcia, o ile dobrze pamiętam to Ty masz wentylację mechaniczną; jaki masz rekuperator i jak oceniasz działanie WM

No cóż........ odkąd się wprowadziliśmy młotek sam z ręki wypada...... wentylacja jeszcze nie podłączona, bo nie mamy półki na rekuperator (hmmmmm). Za to robimy taras, bo niedługo komunia młodego. Jak podłączymy wentylacje to napiszę co o tym sądzę. Reku mam Mistral 250.

Odpisuję dopiero teraz, bo nie miałam powiadomień z Forum.

marcez02 - gratulacje, że już mieszkacie. No i prawda, że jest suuuuper?

Ewa_K

Nie wiem czy o takie zdjęcia Ci chodziło.

Górny hol - widok z pokoju nad garażem. Po lewej widać interesujący Cię pokoik.

http://images47.fotosik.pl/822/ce710d92539372bem.jpg

W pokoiku z wykuszem łóżko stoi po prawej stronie od wejścia (proszę pamiętać, że nasz Atos to odbicie lustrzane). W tym pokoiku mieści się komin - powstałą wnękę zabudujemy kiedyś szafą. Na razie stoi taka malutka

http://images43.fotosik.pl/822/8e6aac1996c81e5bm.jpg

Po drugiej stronie od wejścia młody ma łózko.

izabela1984 u nas poszło 25 cm wełny URSA współczynnik przenikania 0,039. 15 cm między krokwiami i 10 cm pod nimi. Dachu jest ok 200 metrów kwadratowych i na tyle bym teraz brała. Nam sporo zostało, bo wzięłam więcej i potem rozdawałam.

malczak - my mamy lany, ale zabij mnie nie wiem ile kosztował. Patrzyłam na to, że w chwili kiedy laliśmy strop, beton był nie za drogi i cena stali również do ugryzienia. Bardziej się opłacało niż terriva. Myślę, że jakiś czas temu, ktoś podawał na forum to podliczenie, ale masz 86 stron do przeszukania.

zzzzz147 mamy najzwyklejsze stopnie na świecie i uwierz mi, że nie są bardziej strome i wyższe niż norma nakazuje. Jeśli poszerzyliście domek w części środkowej (bo to jest ważne) nie ma zbója żeby nie weszły.

widok z góry

http://images45.fotosik.pl/823/c142f2a35e6f1cc1m.jpg

spoczniki są kwadratami 1m x 1m, wysokość stopni to 18 cm

Na dolnym holu jest tyle miejsca:

http://images37.fotosik.pl/775/1808cd7e712c3ebbm.jpg

Tutaj mała foteczka z własnoręcznie wykonanych schodków, tym razem ogrodowych.

http://images35.fotosik.pl/625/ff84949ee42df2bfm.jpg

Aces a czy mozesz zrobic zdjecie z kuchni tak na schody zeby mozna bylo zobaczyc ile tam jest miejsca?-my chcemy spizarenke pod schodami zrobic i jeszcze nie wybralismy jakie dokladnie chcemy

Gusia1 miejsca jest dosyć sporo niestety nie widać tego na załączonych zdjęciach (nowe będą na początku czerwca). My zabudujemy schody ścianką tak jak biegną czerwone linie (niestety murarzowi schody od spodu "nie wyszły" - za bardzo się spieszył lub zabrakło umiejętności heh) a wejście/drzwiczki zrobimy od garażu. W powstałej wnęce mamy zamiar umieścić szafę z całą elektryką i elektroniką. W załączniku znajdziesz zdjęcia o które prosiłaś.

Pozdrowienia

aces

P1020111.jpg

P1020112.jpg

Nie ma sprawy mam jeszcze dwie (z wcześniejszego etapu) które dokładniej obrazują przestrzeń pod schodami.

Pozdrowienia

aces

My juz podjęliśmy decyzję. Rezygnujemy z betonowych schodów. Będą drewniane, ażurowe. A taka byłam przekonana, że będą betonowe. Za nic nie brałam pod uwagę, że zmienię zdanie. Ależ ta budowa człowiekowi strasznie mąci w głowie :) Trudne decyzje przed nami..

dzięki za wszystkie foteczki ze schodkami :)

Alina K u nas tynki kończą jutro i póki co jestem również zadowolnona, chociaż wolałabym nie chwalić dopóki nie skończą ;) następny etap to ułożenie podłogówki i wylanie posadzek, a pózniej trochę przerwy :)

Izabela1984 Podłogówkę robicie na całości ?? Ile metrów ?? Jeżeli można to poproszę o zestawienie materiałów i cen oraz cenę robocizny.