Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ewa_K wiesz jaki mam stosunek do tynków i co prawda nie zrobiłam tak jak ci teraz napiszę, ale spróbuj to policzyć, możne wyjdzie lepiej. Weź tego pierwszego fachowca, ale tynki załatwiaj sama - niech one będą "z worka" już gotowe, jakieś firmowe. Masz wtedy pewność, że proporcje są właściwie dobrane no i sama masz wgląd w cenę tego co zamawiasz. Facetowi płacisz tylko za robotę. U mnie tynki były mieszane na budowie. Podobno miało być taniej, ale panowie ładowali za dużo wapna. O nic nie pytałam tylko dowoziłam kolejne wory. Tynki spękały i są słabe (sypią się). Musieliśmy potem kłaść gładź gipsową, a na klatce schodowej dawaliśmy tapetę z włókna szklanego. Teraz liczyłabym się tylko za robociznę a resztę załatwiałabym sama.

Twój domek ma już wygląd domowy.

Dzięki Elcia, powiem ci tak ten pierwszy fachowiec powiedział taką cenę za robociznę a z materiałem wyszło 25, ale on nam załatwia gotowy materiał w workach ze swojej zaprzyjaźnionej hurtowni z jakimiś upustami. Resztę materiału załatwiamy sami bo mamy lepszą cenę. Powiedział też, że on w metrażu odlicza tylko duże okna a resztę wlicza do metrów tynków u was też tak było? U nas odpada kolankowa bo tam dajemy regips,ale mamy rolety i tam musi się bawić ze styropianem i siatką i na sufit na terrive też najpierw jakaś obrzutka z siatką a później tyk (na sufitach gipsowy).

Ewcia a mi sie zdawalo ze tynki to bedzie prosta sprawa- a tu wychodzi na to ze nie az tak jakby sie czlowiek spodziewal.

Co u nas?-strop sobie juz miesiac lezakuje, nasze chlopaki sa na drugiej budowie, drewno na dach zaimpregnowane lezy na dzialce, podlaczyli nam wode ale gosciu chce wyciagnac od nas dodatkowa kaske za zrobienie przylacza- my gminie zaplacilismy 2500 za przylacze a gosciu chce jeszcze 2800 za rozlozenie - my bylismy caly czas przekonani ze za cale przylacze lacznie do domu mamy zaplacone (zgodnie z nowymi ustawami tylko do granicy dzialki) wiec jezeli gosciu chce pieniadze za robocizne to za co pieniadze gmienie byly dane?

ahh... jutro tata jedzie do nich wyjasniac

wiec tyle u nas....

Powiedział też, że on w metrażu odlicza tylko duże okna a resztę wlicza do metrów tynków u was też tak było?

Też tak było.

Jeśli ten fachowiec jest z polecenia to bym go brała. Jak zatrze Ci tynk na "filc", to potem kupujesz tylko grunt ze Śnieżki i możesz już malować kolorami.

U nas ekipa robiła za szybko - tynki popękały w cholerę i w dodatku je odparzyło. Najgorsze, że było to widoczne dopiero po ich wyjeździe i rozliczeniu się z nimi. Potem 2 razy poprawiali. W dodatku tak mi zafajdali dom oraz działki moją i sąsiadów, że długo po nich sprzątaliśmy.

podlaczyli nam wode ale gosciu chce wyciagnac od nas dodatkowa kaske za zrobienie przylacza- my gminie zaplacilismy 2500 za przylacze a gosciu chce jeszcze 2800 za rozlozenie - my bylismy caly czas przekonani ze za cale przylacze lacznie do domu mamy zaplacone (zgodnie z nowymi ustawami tylko do granicy dzialki) wiec jezeli gosciu chce pieniadze za robocizne to za co pieniadze gmienie byly dane?

ahh... jutro tata jedzie do nich wyjasniac

wiec tyle u nas....

Za przyłącz wody i kanalizacji płaciliśmy ok. 1300 zł i to były jedyne koszty.

Aces-ale domeczek superancko wyglada!!!

ile wyszly was okienka?

Ziobo u nas za robocizne dachu lacznie z jego odeskowaniem-7tys a dachowka wyszla nas 15tys

Jezeli chodzi o wode to nie mamy zadnej umowy z gosciem na wykonanie uslugi i tak jak woj poradzil to on teraz musi sie pogimnastykowac i tak napisac umowe zebysmy ja zechcieli zaakceptowac-no zobaczymy co on wymysli-a wody nie ma prawa nam wylaczyc

Zibo u nas dachówka 14tys, więźba 7tys,rynny 1200, robocizna z rynnami z podbitką (materiał i położenie) 17tys. folia nie pamiętam ile ale to już parę złoty kosztowało.

W sumie za robociznę nie masz złej ceny jeszcze zależy czy w tym jest zrobienie podbitki i orynnowanie, a materiały to zależy, którą "półkę" wybrałeś.

obecnie mamy SSO z zadaszonym folią dachem, wylanym tarasem, piwnica ze schodami murowanymi. Kwota na której się zatrzymaliśmy teraz to 155.000 zł.

W tym mamy też wliczoną kwotę majstrów za budowę domu (46 tys. PLN) i taras (3 tys. PLN). Mamy poszerzony dom o 40 cm i piwnicę pod garażem i pomieszczeniem gospodarczym .Do 200 tys. spokojnie dobijemy po kupnie dachówek, okien i drzwi wejściowych z garażowymi. To są ceny na północy kraju. Trochę wyższe niż na południu z czego się orientuję po długim przebywaniu na tym forum.

Dachówki w cenie 21 000 zł (z całym "opierzeniem") do tego 32 zł za m2 położonej dachówki (pewnie wyjdzie gdzieś ok 7 tys. zł i po 200 zł za zamontowanie 1 okna dachowego (4 okna dachowe) i jeszcze właz na dach). Dachówki wybraliśmy KORAMIC L-15 czerwona angoba (ceramiczna).

Jak nauczę się wklejać zdjęcia, to pokażę Atosika, jakiego jeszcze nie było na tym forum, a mianowicie chodzi mi o filar okrągły w salonie, zamiast wnęki , jaka jest w projekcie i jeszcze mój design na ścianie komina pomiędzy kuchnią a WC ;) Pwierzchnia na dole jest ogdomna dzięki temu :) Zdecydowaliśmy się na schody ażurowe w domu (pomimo mojego upartego nastawienia na betonowe do niedawna). Powinno być super :)

Acha , zapomniałam dodać, że te 155 000 zł to cena odrazu mówię, bez żadnych znajomosci w hurtowniach, czy wsparcia rodziny. Wszystko po cenach rynkowych , bo to bardzo istotne. Patrząc na ceny naszych forumowiczów, są naprawdę zróżnicowane , w zależności od wsparcia rodziny, znajomych , czy przywilejów tu i tam ;)

Jedyny przywilej, który teraz zróżnicuje mi cenę budowy to elektryka. Mój ojciec ją kładzie, także sporo zaoszczędzonej gotówki. PS. a gniazdek mam jak grzybów po deszczu :))) prawie na każdej ścianie :))

zzz147- wybrales te sama dachowke co my-poczytaj i jak najszybciej wklejaj nam foteczki ze swojego nietypowego atosika!!!

jezeli chodzi o ceny to u nas w warm-maz materialy i robocizna lacznie z ulozeniem dachowki wyniesie okolo 155 tys ale bez tarasow i schodow-my rowniez nie mamy zadnych znajomosci w hurtowniach ceny rynkowe,

pozdrawiam i czekam na foteczki