Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gusia śliczny Atosik :)

Czytam ostatnio forum od początku i sledze Wasze postępy - my z opóźnieniem, dopiero w połowie sierpnia zabieramy się do pracy do początku września mają stanąć fundamenty :) ale zastanawiam się już dalej nad wyglądem i w związku z tym mam kilka pytań do posiadaczy już wybudowanych domków:

1. Czy uważacie, że okienko w wiatrołapie jest przydatne? Czy daje dużo światła? Zastanawiam się nad zlikwidowaniem go.

2. W pokoju gościnnym o ile obniżyć okno od strony kuchni ? ( pytanie do Elci bo wiem , że obniżałaś) Gusia widzę na fotkach , że zostawiłaś i jak uważasz jeśli będzie stal tam stół to nie za wysoko te okno?

3. W sypialni ( pok 2/4) po likwidacji jednego okna da się poszerzyć to jedno - jakie wymiary?

4. Czy likwidowaliście okna dachowe i czy po likwidacji nie wpada za malo światłą?

Zastanawiam się też nad oknem w garażu i pomieszczeniu gospodarczym.

my zlikwidowaliśmy mniejsze okno w sypialni ale dodaliśmy dachowe. Jest naprawdę ładnie i jasno. Gdyby było jedno okno (my mamy od strony północy) byłoby za ciemno. Pozostałe okna dachowe też zostawialiśmy. W pokoju z balkonikiem też powinno być dachowe bo balkonik plus okienko są naprawdę niewielkie. W pralni , jak najbardzie musi być okno. . Po pierwsze jasno, po drugie suszenie prania łatwiejsze (dostęp do powietrza). Okna w Atosie naprawdę nie są duże, zatem nie ma sensu likwidować dachowych. Na dole w saloniku, dwa okna kuchenne i jedno w jadalni są obniżone do jednego poziomu (przedłużone w dół) jeden pustak. Jest ok ponieważ w kuchni nie robimy parapetów tylko blaty wpuszczane do okien.

Ja mam okno dachowe tylko w pralni i nigdzie bez tych okien nie jest ciemno,ale wszystkie okna mam powiększone dół 150 x 150 -3 sztuki tarasowe 400 x 220 ,góra sypialnia 210 x 170 wykusz chyba tez takie ,a pokój z balkonem drzwi dwuskrzydłowe 170 x 210 łazienka 120x 140.

W niedzielę przeprowadzka do naszego Atosika :) :) :)

Dziękuje za odpowiedzi :) mam jeszcze chyba z milion pytań :)

miedzy innymi o piec - jaki macie jaki się opłaca waszym zdaniem najbardziej myśleliśmy o eko groszku (piec z podajnikiem)

A nie wiem czy mogę Was prosić o podanie ile zamawialiście stali na fundament? Mi się wydaje, że trzeba już uzbroić filary - pionowo,ale nie wiem czy dobrze mówię. Mamy rozmawiać z robotnikiem który bedzie robił to zbrojenie ale chciałabym być już trochę w temacie - tzn pokazać, ze coś wiem ;)

malczak - papiery za wami teraz już tylko podziwiać poszczególne etapy a my na tym samym jesteśmy - to do dzieła :)

Alina - zazdroszczę !!! My optymistycznie myśląc za 1,5 roku :) dziś ściągany jest humus wiem wiem -wooow ;)

Edytowane przez MANIEKiFIONA

Ja wreszcie naprawiłam komp i mogłam coś poczytać...

Alina gratuluję.....super naprawdę na pewno bardzo się cieszycie:)

pozdrawiam wszystkich co zaczynają budować dobra decyzja co do wyboru projektu zresztą sami zobaczycie jak zaczną rosnąć mury, Atos jest bardzo przestronny

Gusia twój Atosik już pięknie wygląda i z tego co pamiętam to coś tam ze schodami zakombinowałaś są chyba jakoś inaczej jak w projekcie? :)

U nas kładą się płytki w kotłowni, ogrzewanie dobiega końca jeszcze zostało podłączenie do pieca, na górze regipsy gotowe do oklejenia bandażem....ogólnie jest super tylko doba za krótka :D ale to chyba przypadłość większości z nas

Ewa_K super ze juz jestescie na etapie wykonczenia atosika.

Rzeczywiscie zmienili nam troche schody na gore ale przez to bede miala wieksza niz planowalam spiraznie pod nimi wiec suma sumarum jestem zadowolona-biega sie po nich tez dobrze wiec nie ma problemu. My musimy teraz czekac do wrzesnia na polozenie dachoweczki i tyle na ten rok.

Ewcia dodaj troche zdjec ze swoich postepow -pozdrawiam aga

Ja mam okno dachowe tylko w pralni i nigdzie bez tych okien nie jest ciemno,ale wszystkie okna mam powiększone dół 150 x 150 -3 sztuki tarasowe 400 x 220 ,góra sypialnia 210 x 170 wykusz chyba tez takie ,a pokój z balkonem drzwi dwuskrzydłowe 170 x 210 łazienka 120x 140.

W niedzielę przeprowadzka do naszego Atosika :) :) :)

Witaj Alina K. Rozumiem, że otwór okienny w kuchni ten przy schodach wejściowych masz 150x150. Zastanawiam się jak to wygląda z zewnątrz. Elewacja frontowa atosa jest bardzo mała i czy to nie zaburza jego ładnej frontowej harmonii. Ja idąc za sugestiami Elci również chciałbym opuścić okna na dole o 15-20 cm, tylko boje się, że w połączeniu z podniesioną ścianką kolankową mocno zakłóci to proporcje domu. Proszę napisz jeszcze czy masz podniesioną ściankę kolankową (wiem że to było poruszane na forum ale jest tego sporo do przeszukania) i wstaw jeśli możesz zdjęcie elewacjii frontowej.

A jak jest u innych atosowiczów?

Pozdrawiam.

witam serdecznie :)

czytając ostatni wpis postanowiłem podzielić się swoimi rozwiązaniami odnośnie okien,

my w naszym Atosie podnosiliśmy ściankę kolankową o 24cm i obniżaliśmy okna w kuchni i okno w jadalni.

na 1 foto widać okno w kuchni od elewacji frontowej, okno to ma u nas wymiar 120 x 150 p 80 od posadzki,

na 2 foto - drugie okno w kuchni od elewacji bocznej, ma wymiar 90 x 150 p 80 od posadzki

na 3 foto okno w jadalni o wymiarach 150x150 p 80 od posadzki

na 4 foto widać położenie okna w kuchni od zewnętrznej strony domku po podniesieniu kolankowej,

na 5 foto - nasz Atosik od elewacji bocznej , widać zmienione okna w kuchni i jadalni,

na 6 foto widać domek od strony przyszłego tarasu :)

na 7 foto widać okno w sypialni (jedno wyrzuciliśmy to mniejsze okno i powiększyliśmy to drugie do rozmiarów: 180x150);

oraz okna w garażu i pomieszczeniu gospodarczym które zostały zmniejszone do rozmiarów 90 x 90 a także widać okno w pokoju z lukarną (zlikwidowaliśmy łuk)

obecnie czekamy na bramę garażową drzwi wejściowe i drzwi do pomieszczenia gospodarczego, ekipa zajmuję się tynkami w środku a ja na urlopie buduję wiatę na drewno kominkowe:)

pozdrawiam wszystkich serdecznie:)

Wiem wiem ,ze obiecałam fotki ,ale w domu jestem jeszcze bez neta a do pracy zapominam wziąć aparat .

pioter_rog

W MOJEJ GALERI SĄ ZDJĘCIA Z OKNAMI WIDAC JE DOKLADNIE.-ZERKNIJ :) MOIM ZDANIEM WYGLĄDAJĄ ŁADNIE I PASUJĄ ,

A WŁASNIE MI SIE PRZYPOMNIAŁO OKNO W KUCHNI JEST 150 SZEROKIE ALE PODNIOSŁAM JE DO GÓRY WIEC JEST KRÓTSZE O 20 CM OD 2 POZOSTAŁYCH (1 W JADALNI 2 W SALONIE)

ŚCIANKA KOLANKOWA PODNIESIONA O 50 CM-CZEGO WCALE NIE ŻAŁUJĘ I POLECAM .TERAZ NA GOTOWO JEST 125 CM.

Edytowane przez Alina K