Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:wiggle:hejka!!!!my zalewaliśmy fundamenty sami bez murarzy, bo tak samo jak twoja , nasza ekipa była rozchwytywana(WCAE SIĘ NIE DzIWIĘ)- i tak kopalismy koparką na głębokość 120cm, łych 55-tka, bo dawaliśmy po 10tce styropianu, w poprzek od góry, belka zbrojeniowa na samym dole, nic więcej; przy zalewaniu najlepiejh zrobić sobie kilka haczyków żeby podciągać belkę lekko od ziemi, tak by leżała w betonie a nie bezpośrednio na ziemi; jak coś to pisz

Witam. Mam pytanie do Ciebie. o co chodzi z tym styropianem. W jakim miejscu go dawaliście?? W którym momencie dawaliście ten styropian??? Aha i jeszcze jedno. w jakich miejscach dawaliście te dodatkowe dozbrojenie fundamentu????:) Dziękuję za odpowiedz.

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ewa_K super ci wyszła łazienka. Jest bardzo przytulna i miła. Co to za płytki?

Wklejam zdjęcie nowego nabytku - szafa wnękowa w pokoju z wykuszem. Na tle komina zmieścił się regał na książki.

http://images46.fotosik.pl/1257/b42a81af0f95a63cm.jpg

Edytowane przez Elcia1

Elcia1: Szafa wnękowa bardzo ładna i praktyczna :)

Pozdrawiam wszystkich gorąco i życzę samych sukcesów w nowym roku :)

Jeśli chodzi o naszego Atosa to zamieszkaliśmy w nim już przed świętami :) Mieszka się bardzo przyjemnie ale pozostało jeszcze dużo pracy.

Synek - Fabian urodzi się już niedługo bo na początku lutego ale już czeka na niego przygotowany pokoi:) foto zamieszczam poniżej :) Ostatnio ktoś prosił mnie o fotki wewnątrz pomieszczeń. Są juz zrobione ale nie wszystkie da sie wrzucić na forum - jest mały bałagan po przeprowadzce. Ale może kilka dorzucę ;)

pozdrawiam wszystkich serdecznie i czekam na fotki od Was - miło jest podziwiać zdjęcia z waszych Atosów :)

DSC00254.JPG

DSC00251.JPG

DSC00256.jpg

DSC00253.JPG

DSC00252.JPG

Witam. Mam pytanie do Ciebie. o co chodzi z tym styropianem. W jakim miejscu go dawaliście?? W którym momencie dawaliście ten styropian??? Aha i jeszcze jedno. w jakich miejscach dawaliście te dodatkowe dozbrojenie fundamentu????:) Dziękuję za odpowiedz.

Styropian o grubości 10 cm położylismy na zewnetrzne krawędzie wykopanego fundamentu, oto efekt:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c0c995be32149744.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b83fa5b5656dfb32.html

styropian położyliśmy tuż przed laniem betonu, on tam trochę wystawał po zalaniu ale murarze potem go pościnali, te haczyki o których pisałem dawaliśmy gdziekolwiek w kilku miejscach, tak by cała konstrukcja zbrojeniowa odstawała od ziemi, wtedy beton wpada w każdą wolna przestrzeń

kolego! lekkie sprostowanie te haczyki to tylko do podtrzymania konstrukcji zbrojeniowej w czasie lania i one tam nie zostają!!!!służą tylko do chwilowego podniesienia zbrojenia, by nie lezało na ziemi tylko na betonie, cięliśmy sobie 6tkę drut, na jakieś 40 lub 50cm koniec zaginany i przybijaliśmy płyty styropianu do ziemi-pozdrawiam

kolego! lekkie sprostowanie te haczyki to tylko do podtrzymania konstrukcji zbrojeniowej w czasie lania i one tam nie zostają!!!!służą tylko do chwilowego podniesienia zbrojenia, by nie lezało na ziemi tylko na betonie, cięliśmy sobie 6tkę drut, na jakieś 40 lub 50cm koniec zaginany i przybijaliśmy płyty styropianu do ziemi-pozdrawiam

Wielkie dzięki za informacje. Myślę ze jakoś sobie poradzimy z tym tematem. W razie co będę się dopytywał na bieżąco. Mam nadzieję ze zimy jako takiej już nie będzie i będę mógł w miarę szybko przystąpić do budowy wymarzonego domku. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.

_Alexandra widzę, że budujesz brata Atosa, bo z tyłu masz taki wykusz w salonie. Wklejaj fotki po każdym etapie budowy, bardzo jetem ciekawa jak wyjdą te inne domki - zwłaszcza w środku.

leszekkazik - bardzo się cieszę, że już macie Atosa na takim etapie, że wymalowany pokój czeka na właściciela. Kto ma takie zdolności? Ty czy żona?

• 2 weeks później...
Witam Ciebie. Mam pytanie jeszcze odnośnie tych fundamentów. czy zostawialiście jakieś przepusty na kanalizację czy wodę w ławach fundamentowych? Bardzo prosze o odpowiedz i dziękuję.

Witaj!w fundamentach nic nie zostawialiśmy, na żadne przepusty, hydraulicy sami po tym jak my nasypaliśmy piach pod chudziak wycieli otwory w fundamencie zgodnie z dokumentacją!także się nie przejmuj:wiggle:

Będę na bieżąco informował. Dziś otrzymałem pocztą decyzję o wyłączeniu gruntu z użytkowania rolnego. Mamy baaardzo drobiazgowe Starostwo-wszystkie dokumenty załatwiałem sam. Jeżeli ktoś miałby problem /nawet przed kupnem działki - na co zwrócić uwagę/ lub pytanie służę radą. Sąsiad wojował 10 miesięcy o pozwolenie....

• 2 weeks później...
Witam wszystkich:) Wraz z mężem zaczynamy budowę Atosa na wiosnę. Projekt kupiony, pozwolenia są teraz tylko pogoda i ruszamy. Chcę na początku wszystkich powitać i powiedzieć, iż śledzę forum od dawna. Mam nadzieję, że mogę liczyć na Waszą pomoc i wskazówki, gdyż tyle jest różnych opcji, że aż "głowa boli":) Pozdrawiam serdecznie!