Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Was Kochani!!!. Mam do was wszystkich pytanko. Mam pewien problem z przyłączem wodociągowym do domu. a w zasadzie chodzi o dużą odległość. Jest to w projekcie aż 150 m. Czy wiecie może ile mnie wyniesie koszt takiego przyłącza. Bardzo proszę o odpowiedz gdyż znajomi mnie nastraszyli że są to ogromne koszty i nie mogę spać już trzecią noc hehe. Bardzo proszę o odpowiedz i pozdrawiam wszystkich serdecznie.

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bialy_480 nam ZUK powiedział za 100m przyłącza wodno-kanalizacyjnego 25tys. - tak jak Twoi znajomi powiedzieli są to ogromne koszty - niestety maja rację.

Dziękuje za odpowiedz. Kurcze nie jest dobrze. miałam do końca nadzieję że to taniej mnie wyniesie. trudno. trzeba będzie jakoś się z tym uporać. Pozdrawiam

:D Jednak na szczęście nasze przyłącze wodociągowe okazało się dużo tańsze niż zakładaliśmy wcześniej. Warto było popytać znajomych. Mieliśmy do zrobienia przyłącze o długości 200 m. zapytaliśmy w gminie to Pani od wodociągów powiedziała nam że wyniesie nas to 22 tyś. złotych. Byliśmy załamani. Następnie poleciła nam człowieka który powiedział że zrobi to dużo "taniej" i podał nam sumke 16 tyś. powiedział że jest najtańszy w okolicy. Znajomy polecił mi zrobić to przyłącze tak jak on to zrobił czyli na własną rękę. Więc udaliśmy się z naszym projektem do hurtowni po wycenę materiałów niezbędnych do przyłącza. Suma materiałów (rura 200m oraz wszystkie zawory i złączki) wyniosła nas 2.500 zł. Koparka za wykopanie i zasypanie wzięła 500 zł (dogadaliśmy się od całości gdyż był to odcinek łatwy do wykopania w linii prostej. Geodeta nadzorujący i odbierający wziął 380 zł. Całkowity koszt przyłącza wyniósł nas 3380 zł. Nie mam pojęcia skąd biorą się ludziom takie sumy. Trzeba uważać na to gdyż można tym sposobem sporo zaoszczędzić. w razie jakiś pytań służę pomocą. Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego wieczoru. :D

Mam do was wielką prośbę odnośnie więźby dachowej. Czy moglibyście podać ile metrów sześciennych drzewa Wam poszło?? Jestem w trakcie zamawiania i chcę sprawdzić czy moje obliczenia są porównywalne do waszych. Nie chodzi mi oczywiście o ilość podaną w projekcie tylko o Waszą jaką zakupiliście po sprawdzeniu przez cieśli wykonujących dach. Mi więźba wraz z łatami i kontrłatami a także z deskami pod rynny wyszła 9 metrów sześciennych. Bardzo proszę o porównanie. Pozdrawiam serdecznie.

Biały_480 o ile dobrze pamiętam to u nas wyszło około 10 m3 ale musieliśmy trochę domówić około metra bo przy obróbce lukarni i daszku wejściowego było więcej odpadów i potrzebne były ładne kawałki pod rynny-suma sumarum coś 10.5-całą więźbę zamawialiśmy wg projektu

Wielkie dzięki za błyskawiczną odpowiedz. Na Ciebie zawsze można liczyć. Pozdrawiam

Witam.

Drodzy Atosowicze potrzebuje pilnie pomocy na temat wydłużenia krokwi. Czy jest to konieczne przy podniesieniu ścianki kolankowej o 1 pustak. Jak prezentuje się elewacja frontowa atosa bez wydłużania?

Prawdopodobnie to już gdzieś było w tym obszernym wątku ale wybaczcie - czas goni. Projektant właśnie grzebie w moim atosie i twierdzi, że wydłużenie krokwi przy podniesieniu o 1 pustak nie jest konieczne.

Jak było u was? Mile widziane zdjęcia.

Pozdrawiam

Piotr

Dzięki serwisele, chcieliśmy zrobić kolor dachu jak u was, ale ostatecznie zdecydowaliśmy się na ten ceglany z uwagi na wolno stojący garaż, chyba było by za ponuro - 2 budynki z ciemnym dachem (trochę żałujemy, ale nieważne). Nasze Atosy są prawie takie same z zewnątrz, bo od wewnątrz poczyniliście poważne zmiany :), a my się siłujemy z usytuowaniem wolno-stojącej wanny w łazience ;).

Odnośnie ścianki kolankowej wydaje mi się ze przedłużenie krokwi jest konieczne aby zachować odpowiedni światłocień, byle by nie przesadzić ponieważ i tak duży dach będzie się wydawał jeszcze większy, chyba te 25-50 cm (w zależności od grubości ocieplenia)tak jak jest u Ciebie i Gusia1 - jest w sam raz.

Jeżeli chodzi o kolory to 5E i 5C (mamy tynk silikonowy Bolix ).

Pozdrawiam

Witam.

Drodzy Atosowicze potrzebuje pilnie pomocy na temat wydłużenia krokwi. Czy jest to konieczne przy podniesieniu ścianki kolankowej o 1 pustak. Jak prezentuje się elewacja frontowa atosa bez wydłużania?

Prawdopodobnie to już gdzieś było w tym obszernym wątku ale wybaczcie - czas goni. Projektant właśnie grzebie w moim atosie i twierdzi, że wydłużenie krokwi przy podniesieniu o 1 pustak nie jest konieczne.

Jak było u was? Mile widziane zdjęcia.

Pozdrawiam

Piotr

Wg mnie przedłużanie krokwi jest konieczne, bo inaczej dom wygląda jak w berecie. U nas były przedłużane (nie wiem o ile, bo majster równał krokwie na oko). dodatkowo po przedłużeniu krokwi nie ma potrzeby cieniowania okien od strony południowej (rolety) w gorące dni, bo słońce tylko na krótki okres czasu pada bezpośrednio do środka salonu (nad oknem tarasowym jest u mnie zadaszenie).

serwisele - szkoda, ze moja przestroga przyszła za późno (już po zamówieniu przez Was okien), miałam nadzieje, że uda się Was uchronić od błędu, który u mnie nie został wyłapany na czas.

Dzięki za miłe słowa Serwisele,

Okno w lukarnie jest trochę wyższe niż w projekcie, bo takie "wyszło" murarzowi, z czego w tym przypadku jesteśmy zadowoleni:). Niestety schody mu nie wyszły... Patrząc z góry są w porządku,jednak z boku są wylane nierówno:(. Też twierdził że inaczej się nie da. Ciekawe co by powiedział, gdybyśmy mu pokazali wasze schody. Waszemu murarzowi to zdecydowanie lepiej wyszło - zakręcają idealnie:).

Planujemy wymurować ściankę wzdłuż schodów, żeby ukryć nierówno zaszalowane schody od spodu. Przy okazji wyjdzie pomieszczenie z dojściem od garażu, gdzie umieścimy rozdzielnię elektryczno-elaktroniczną.

My chcemy budować tylko za gotówką, więc na ten rok planujemy instalacje wewnętrzne :)

U nas krucho też z czasem, bo pracujemy za granica i w końcu chcemy pojechać na święta do Polski :)

Pozdrawiam

my budowaliśmy z ytonga wys 24, grubośc 36,5 długość 60- na same ścianki zewn wyszło 1200 bloczków ściana dzieląca salon od garażu/kotłowni były o grubości 30cm ich wyszło około 150 jeżeli chodzi o ścianki wew to nie pamiętam.

Sprawdź jakie wymiary ma ten twój bloczek i ile go wejdzie na jednego ytonga i w tedy wyjdzie ci ilość potrzebna-my się dogadaliśmy z hurtownią że zabierają wszystkie pozostałe elementy na budowie (bo np pan w hurtowni wyliczył nam 5 palet za dużo silki na ścianki wew-dostaliśmy zwrot)

pytaj jakby co

potrzebuję waszej podpowiedzi;

pomalutku zbieramy oferty na prace hydrauliczne i chciałabym zapytać ile wy płaciliście za usługi

u nas jeden pan wyliczył

-180zł za montaż kaloryfera

-35zł za m2 podłogówki

-75 zł za szt wod-kan

-1500 za rozruch pieca

drugą ofertę dostaliśmy na 7700 (podłogówka, wyprowadzenie rurek pod kaloryfery i wod-kan)

a jak było u was?-podajcie region w odp dla rozeznania

potrzebuję waszej podpowiedzi;

pomalutku zbieramy oferty na prace hydrauliczne i chciałabym zapytać ile wy płaciliście za usługi

u nas jeden pan wyliczył

-180zł za montaż kaloryfera

-35zł za m2 podłogówki

-75 zł za szt wod-kan

-1500 za rozruch pieca

drugą ofertę dostaliśmy na 7700 (podłogówka, wyprowadzenie rurek pod kaloryfery i wod-kan)

a jak było u was?-podajcie region w odp dla rozeznania

Robocizna 6 500 zł (aż do uruchomienia pieca, kominka i hydrauliki). Materiały ok 20 000 zł (podłogówka na całym dole(bez garażu i korytarzyka) i łazienka z pralnią na pietrze, grzejniki w każdym pomieszczeniu na piętrze a na parterze tylko 1 w salonie, w korytarzyku i garażu. Ponadto podłączenie do kominka z płaszczem wpdnym i wyprowadzone rurki do paneli słonecznych. Do tego nakeży doliczyć kominek i piec wielofunkcyjny. Łącznie hydraulika z robocizną, kominkiem i piecem 32 000 zł. Z relacji hurtowni, od której braliśmy materiały tak średnio wychodzi. Domki zamykają się w granicy 30 000 zł. My jesteśmy z pomorskiego

Witam wszystkich :)

Od kilku dni wraz z mężem śledzę forum. Cieszy nas fakt, iż jest tyle ciekawych wpisów, które mogą pomóc w odpowiedzi na wiele pytań. Obecnie nasz Atos jest na etapie fundamentów i jak to zwykle bywa rodzą się niewiadome. Jesteśmy z podkarpacia i budujemy dom w okolicy Lubaczowa. Bardzo chcielibyśmy zobaczyć dom na żywo i tu ogromna prośba do osób budujących gdzieś niedaleko o umożliwienie zobaczenia domu w realu.

Z góry wielkie dzięki..:)

[email protected]