Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 7 months później...

Przymierzam się do założenia pięknego francuskiego ogrodu parterowego .Wszystko pięknie jednak jest mały zgrzyt mianowicie wstepnie wyliczyłam zapotrzebowanie na krzaczki bukszpanu i wyszło mi o zgrozo jakieś 3 tysiące. I co teraz - tylko nie piszcie "leć do biedronki"

Poradźcie gdzie najlepiej zakupić taką ilość krzaczków /nie muszą być duże-mam czas poczekam aż urosną/ i czy macie pojęcie jaki może być koszt takiej zachcianki.

• 2 weeks później...
Polecam samodzielne rozmnażanie, bukszpan łatwo się przyjmuje. Na początek zakup jakiejś ilości roślinek, a poźniej do dzieła, tzn. obcinamy (właśnie z tych młodych zakupionych egzemplarzy) gałązki ok 10 cm,oczyszczamy dolną część z liści i do gruntu, najlepsza pora na ten zbieg to marzec, można zastsować ukorzeniacz, choc niekoniecznie. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
  • 1 year później...
Najlepiej sadzonkować bukszpan w marcu używając ukorzeniacza , oberwać dolne listki i wsadzić dość głęboko bezpośrednio do ziemi najlepiej w półcieniu, pamiętać o podlewaniu latem. bukszpan rośnie wolno, trzeba długo czekać aż ruszy, wiele krzewów można w ten sposób rozmnażać, iglaki też, sadzonki mogą być oderwane z piętką, mogą być też odcięte. Już od kilku lat przygotowyję w ten sposób rośliny na nową działkę, jedna trzecia sadzonek mi się nie przyjmuje/usycha od niepodlewania/, pozostałe, najsilniejsze ładnie rosną.

Jakieś dwa lata temu pozbierałam przy klombie odcięte kawałki bukszpanu (między cięciem a sprzątaniem :wink: ), były naprawdę nędzne ( 5 - 7 cm) i oczywiście nie miały żadnych piętek. Kupiłam ukorzeniacz do sadzonek zdrewniałych i wysadzilam wszystko na zupełnie zacienionej ziemi. Za wyjątkiem egzemplarzy, którymi zajęła się nornica wszystkie się przyjęły. W tym tygodniu powędrują na swoje docelowe miejsca. Szkoda tylko, że tak wolno rosną.

Agacko,

Czy pomyślałaś jaka będzie intensywność zapachu wydzielanego przez 3000 krzaków bukszpanu ?

W programie komputerowym projektowania ogrodu (załącznik do egzemplarza Muratora) podano, że bukszpan śmierdzi i jest ponadto trujący.

Kto będzie ciął ? (2 razy w roku).