Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wy?az dachowy czy okno .... ????

Recommended Posts

Buduję dom parterowy w chwili obecnej z nieużytkowym poddaszem. Jestem na etapie pokrycia dachu i zastanawiam się czy w dach włożyć wyłaz dachowy dla kominiarza czy okno.

Jakie macie doświadczenia w tym temacie. W chwili obecnej poddasze jest i przez długi zapewne czas będzie nieużytkowe.

Zastanawiam się jednak czy taki wyłaz jest w jakikolwiek inny sposób praktyczny jak to, że się otwiera. Daje mało światła, jest chyba mało wygodny do mycia .... Czy ktoś używa okna jako "wyłazu"??

A i jaki rozmiar okna uważacie za optymalny w poddaszu ? Chcę mieć tam trochę światła żeby nie musieć się za każdym razem z latarką wspinać :D

Będę wdzięczna za odzew :)

Ja zastosowałem okno wyłazowe Fakro - takie 2 w 1. Okno to otwiera sie na bok do 90% (prowa lub lewo) i bardzo łatwo się wychodzi na dach, jak przez standardowy wyłaz. Jednocześnie jest wykończone od środka jak standardowe okno, ma szyby termoizolacyjne o współczynniku przenikania ciepła tak jak normalne okna dachowe. No i niestety kosztuje niewiele taniej niż standardowe okno dachowe o takim rozmiarze. Ja mam 2 takie okna o wymiarach 66 na 118, jest tez rozmiar 66 na 98.

Zobacz na Fakro: http://www.fakro.com.pl/pl/?f=produkty

Pozdrowienia

Zbyszek

A nie lepiej przystawiać kominiarzowi drabinę z ziemi , a potem po ławach kominiarskich do góry?

Przecież zanim wejdzie na dach wyłazem, to musi przejść przez hall, klatke schodową, hall na górze i np. łazienkę, lub pokój z wyłazem. W białych rekawiczkach (i butach) to oni nie pracują :roll:

Zdecydowanie okno!!! Kominarz przez nie wyjdzie, a jeśli kiedyś postanowisz użytkować poddasze okno już masz! Ja mam 11 okien dachowych ROTO ALPINE, z czego jedno pełni funkcję wyłazu i świetlika jednocześnie - jest po prostu SUPER!

Pozdrawiam

Pearl

o właśnie o takie rozwiązanie pytam :wink:

czyli zdaje to egzamin ?!!

My też zrezygnowaliśmy z wyłazu na rzecz małego okna.Było trochę droższe,ale zdecydowała estetyka.Gdy wybieraliśmy,były w planach okna połaciowe.Zależało nam,aby to okno wyłazowe nie różniło się w tak znaczący sposób.Potem wprawdzie zrezygnowaliśmy z połaciowych,ale mimo to małe okno zostawiliśmy-jest bardziej przylegające do dachu i solidniej zrobione.A swoją funkcję spełni.

Pozdrawiam

:D

Przez typowy wyłaz dachowy kominiarz przejdzie bez problemu, kiedys stalismy w wyłazie we trójkę - z meżem i córką i podziwialiśmy widoki z naszego dachu :lol: . Zresztą mielismy odbiór kominiarski, kominiarz nie zgłaszał zastrzeżeń..

PS. moja córka jak była mała mówiła IDZIE KOMIŚ PO DLABINIE :lol:

Pytaliśmy w hurtowni (spytałam,czy do tego okna to musi być mały kominiarz,czy może być "normalny" ;) )I panowie zgodnie odpowiedziali,że może być każdy.To okno jest rozmiarów wyłazu i zamiast na bok,otwiera się wahadłowo,ale to bez znaczenia.

Pozdrawiam

ps.A jak się kominiarz zaklinuje,to dłużej szczęście w domu będzie......

Ja mam przeszklony wyłaz dachowy - na fakturze stoi jak byk: wyłaz, właściwie nie wiem,czym on się różni od okna :-? Może ma inną konstrukcję ?

A czy okno da sie otworzyć na ościerz i w takiej pozycji zostawić ? Bo mój wyłaz ma tylko niewielką podpórkę i można zostawić szparę na ok.10cm do przewietrzania... Moze tu tkwi różnica ?

PS mój kominiarz jest raczej szczupły i nie życze sobie, zeby mi się ktokolwiek w wyłazie klinował :lol:

Okno-Velux-55x78

Oś obrotu jest mniej więcej w środku.

Tytułem sprostowania-kominiarz będzie musiał zdemotnować okno,żeby wyjść (prosta sprawa-zdejmuje się tylko z "zaczepów") i niestety nie zaklinuje się :cry: