Magdalenka 09.09.2003 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Buduję dom parterowy w chwili obecnej z nieużytkowym poddaszem. Jestem na etapie pokrycia dachu i zastanawiam się czy w dach włożyć wyłaz dachowy dla kominiarza czy okno. Jakie macie doświadczenia w tym temacie. W chwili obecnej poddasze jest i przez długi zapewne czas będzie nieużytkowe. Zastanawiam się jednak czy taki wyłaz jest w jakikolwiek inny sposób praktyczny jak to, że się otwiera. Daje mało światła, jest chyba mało wygodny do mycia .... Czy ktoś używa okna jako "wyłazu"?? A i jaki rozmiar okna uważacie za optymalny w poddaszu ? Chcę mieć tam trochę światła żeby nie musieć się za każdym razem z latarką wspinać Będę wdzięczna za odzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arsen 09.09.2003 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Kiedy ja szukałem wyłazu dachowego, znalazłem tylko przeszklone. Są mniejsze od okien dachowych, łatwo je umyć jeśli jest do niech dostęp... Poddasze mam nieużytkowe, ciemne i ten wyłaz to jedyne i wystarczające doświetlenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek_S 09.09.2003 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Ja zastosowałem okno wyłazowe Fakro - takie 2 w 1. Okno to otwiera sie na bok do 90% (prowa lub lewo) i bardzo łatwo się wychodzi na dach, jak przez standardowy wyłaz. Jednocześnie jest wykończone od środka jak standardowe okno, ma szyby termoizolacyjne o współczynniku przenikania ciepła tak jak normalne okna dachowe. No i niestety kosztuje niewiele taniej niż standardowe okno dachowe o takim rozmiarze. Ja mam 2 takie okna o wymiarach 66 na 118, jest tez rozmiar 66 na 98.Zobacz na Fakro: http://www.fakro.com.pl/pl/?f=produkty PozdrowieniaZbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 09.09.2003 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 A nie lepiej przystawiać kominiarzowi drabinę z ziemi , a potem po ławach kominiarskich do góry? Przecież zanim wejdzie na dach wyłazem, to musi przejść przez hall, klatke schodową, hall na górze i np. łazienkę, lub pokój z wyłazem. W białych rekawiczkach (i butach) to oni nie pracują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 09.09.2003 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Zdecydowanie okno!!! Kominarz przez nie wyjdzie, a jeśli kiedyś postanowisz użytkować poddasze okno już masz! Ja mam 11 okien dachowych ROTO ALPINE, z czego jedno pełni funkcję wyłazu i świetlika jednocześnie - jest po prostu SUPER! Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalenka 09.09.2003 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 o właśnie !!!macie ławy kominiarskie ??????? ja mam nachylenie dachu ok 34%mam też obawy czy dam radę umyć taki wyłaz bo przecież trzeba będzie wyjść na dach...czy ktoś zastosował może okno przez które już wychodził kominiarz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalenka 09.09.2003 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Zdecydowanie okno!!! Kominarz przez nie wyjdzie, a jeśli kiedyś postanowisz użytkować poddasze okno już masz! Ja mam 11 okien dachowych ROTO ALPINE, z czego jedno pełni funkcję wyłazu i świetlika jednocześnie - jest po prostu SUPER! Pozdrawiam Pearl o właśnie o takie rozwiązanie pytam czyli zdaje to egzamin ?!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.09.2003 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 My też zrezygnowaliśmy z wyłazu na rzecz małego okna.Było trochę droższe,ale zdecydowała estetyka.Gdy wybieraliśmy,były w planach okna połaciowe.Zależało nam,aby to okno wyłazowe nie różniło się w tak znaczący sposób.Potem wprawdzie zrezygnowaliśmy z połaciowych,ale mimo to małe okno zostawiliśmy-jest bardziej przylegające do dachu i solidniej zrobione.A swoją funkcję spełni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 09.09.2003 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Przez typowy wyłaz dachowy kominiarz przejdzie bez problemu, kiedys stalismy w wyłazie we trójkę - z meżem i córką i podziwialiśmy widoki z naszego dachu . Zresztą mielismy odbiór kominiarski, kominiarz nie zgłaszał zastrzeżeń.. PS. moja córka jak była mała mówiła IDZIE KOMIŚ PO DLABINIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalenka 09.09.2003 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Przez typowy wyłaz dachowy kominiarz przejdzie bez problemu, ... ??? a nie okno miałaś na myśli ? bo mam nadzieje, że z wyłazem Kominiarz to nie ma problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.09.2003 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Pytaliśmy w hurtowni (spytałam,czy do tego okna to musi być mały kominiarz,czy może być "normalny" )I panowie zgodnie odpowiedziali,że może być każdy.To okno jest rozmiarów wyłazu i zamiast na bok,otwiera się wahadłowo,ale to bez znaczenia. Pozdrawiam ps.A jak się kominiarz zaklinuje,to dłużej szczęście w domu będzie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 09.09.2003 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Ja mam przeszklony wyłaz dachowy - na fakturze stoi jak byk: wyłaz, właściwie nie wiem,czym on się różni od okna Może ma inną konstrukcję ? A czy okno da sie otworzyć na ościerz i w takiej pozycji zostawić ? Bo mój wyłaz ma tylko niewielką podpórkę i można zostawić szparę na ok.10cm do przewietrzania... Moze tu tkwi różnica ? PS mój kominiarz jest raczej szczupły i nie życze sobie, zeby mi się ktokolwiek w wyłazie klinował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalenka 09.09.2003 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 no to teraz poproszę marki i rozmiary tych okien Jak można oczywiscie Jedno już mam: Roto Alpine Jakie są wasze Opal i Alanta ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.09.2003 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Idę poszukać faktury.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 09.09.2003 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Ja też (ale moje faktury są chyba na budowie, wiec tak szybko nie znajdę...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.09.2003 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Okno-Velux-55x78 Oś obrotu jest mniej więcej w środku. Tytułem sprostowania-kominiarz będzie musiał zdemotnować okno,żeby wyjść (prosta sprawa-zdejmuje się tylko z "zaczepów") i niestety nie zaklinuje się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 09.09.2003 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Może jak go ładnie poprosisz (albo rozpłaczesz się ) to sie jednak zaklinuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalenka 09.09.2003 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 dzięki czekam w takim układzie jeszcze na Alanta i stanie się jasność .... na moim poddaszu A co ze stopniami kominiarskimi bądź ławą ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 09.09.2003 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Na Alantę, jak już Ja mam dach 15st i wyłaz blisko kominów, wiec nie montowałam ław ani stopni, ale u Ciebie prawdopodobnie trzeba bedzie zamontowac - to jeszcze zależy jak blisko kominów zrobisz wyłaz (jak blisko - wystarczy stopień, jeśli dalej - powinna być ława) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.09.2003 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts