Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, zwracam się z zapytaniem do użytkowników systemu ogrzewania nadmuchowego.

Firma, która mi montowała kusi mnie teraz zakupem agregatu centralnej klimy z funkcją pompy ciepła, twierdzą, że oprócz posiadania klimatyzacji w całym domu będę mógł zaoszczędzić na kosztach ogrzewania ok 30% ( grzeję propanem ).

Jakie są Wasze doświadczenie w tej materii ?

https://forum.murator.pl/topic/100183-ogrzewanie-nadmuchowe-klimatyzacja-z-pomp%C4%85-ciep%C5%82a-warto/

Moim zdaniem warto, obserwując ostatnie zimy można zaryzykować stwierdzennie, że przez większość sezonu będziesz ogrzewał pompą co jak wiadomo będzie dla Ciebie sporo tańsze niż gaz.

no i klimatyzacja, w lecie jak znalazł :wink:

ok 33 kpln, mam za to ogrzewanie ( piec kondensacyjny ), wentylację nawilżanie i oczyszczanie powietrza, teraz chcę dołożyć klimę z pompą ciepła i to będzie >10 kpln

rafał - masz zainstalowaną lampę UV ?

Ech, żeby to jeszcze była pompa ciepła z wymiennikiem gruntowym, to dopiero byłaby super klimatyzacja! Latem podgrzewasz chłodny grunt korzystając z klimatyzacji, zimą to ciepło odbierasz do ogrzewania. :)
ok 33 kpln, mam za to ogrzewanie ( piec kondensacyjny ), wentylację nawilżanie i oczyszczanie powietrza, teraz chcę dołożyć klimę z pompą ciepła i to będzie >10 kpln

Czy wentylacja jest z rekuperacją? Możesz zdradzić namiary na Twojego wykonawcę?

Czy wentylacja jest z rekuperacją? Możesz zdradzić namiary na Twojego wykonawcę?

Napisz coś więcej jak on to wszystko po robił a na priva daj jakieś namiary

wentylację mechaniczną mam ale bez rekuperatora, miałem go instalować ale dom jest mały i czas zwrotu wyszedł bardzo długi.

Instalację robiła firma Polski Komfort z Nadarzyna

No myślę, że wielkość domu ma kluczowe znaczenie jak przy wszystkich robotach budowlanych. Negocjuj, z tego co pamiętam do dostałem przyzwoity rabat od ceny na ofercie.

Koszty ogrzewania ciężko wyodrębnić, bo na gazie mam jeszcze kuchenkę i c.w.u. , w tym roku chcę dołożyć agregat klimatyzacji z pompą ciepła aby się zabezpieczyć przed drożejącym gazem.

jeżeli można się wtrącić to koszt zależy przede wszystkim od wielkości domu ale również od wyposażenia systemu, czy samo ogrzewanie czy też z klimą, nawilżaniem itp.
  • 4 weeks później...

Klimatyzator już zainstalowany, w niedzielę robiłem próbę aż mi żona kazała wyłączyć bo zmarzła, he he.

Ale bajer, jak ja mogłem bez tego żyć ? :wink:

Zastanawiam się nad chłodzeniem powietrza wentylacyjnego. Myślę, że decyzję podejmę po sezonie letnim. Na razie po kilku upalnych dniach temperatura w domu jest na poziomie 20 - 21 st. C. Mam wentylację mechaniczną nawiewno-wywiewną z odzyskiem ciepła.

HenoK - to ty raczej potrzebujesz grzałki do kanału ..

marcin, nie przesadzaj z chłodzeniem, ustaw raczej na 24 st C i to powinno zagwarantować komfort gdy na zewnątrz będzie nawet > 30 C.