tomeckianin83 16.04.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 WitamW projekckie ma ławy fudamentowe szer 65 i 80 i wys 30 na chudziaku 10 cm a na tym bloczki 7 warst. Ława ma byc zagłebiona na 1 mMajster z ekipy która bedzie mi wykonywała dom powiedzaiłe ze szybciej byloby zrobic wykop na 60 cm szr wszedzie i wylac 50 cm betonu no i podciagnac pare warst bloczkami a najlepiej wylac betonem na równo z ziemia??Domek jednorodziny parterowy z poddaszem uszytkowymCo mam mu powiedziec?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 16.04.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Odpowiedz mu,że jak pokryje róznice kosztów większej ilości betonu a murowanej ściany to się zgadzasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.04.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Witam W projekckie ma ławy fudamentowe szer 65 i 80 i wys 30 na chudziaku 10 cm a na tym bloczki 7 warst. Ława ma byc zagłebiona na 1 m Majster z ekipy która bedzie mi wykonywała dom powiedzaiłe ze szybciej byloby zrobic wykop na 60 cm szr wszedzie i wylac 50 cm betonu no i podciagnac pare warst bloczkami a najlepiej wylac betonem na równo z ziemia?? Domek jednorodziny parterowy z poddaszem uszytkowym Co mam mu powiedziec?? W szkole uczyli że 60< 65 , oraz 60<80 cm. Jak masz jakies wątpliwości to zrób małe doświadczenie, stań na piasku swoim butem a potem butem żony jakimiś szpilkami oceń co wyszło i porównaj do tego co chcesz zrobić. Twój dom Twoja decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asz 16.04.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Albo niech odejmie różnice z robocizny. Wytargowaliście niską cenę za robote, to teraz chcą sobie upraszaczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 16.04.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Coś dziwna masz tą ławe w tym projekcie wysoka tylko na 30 cm a reszte z bloczków. Ja bym jednak wolał wylac łąwe do poziomu gruntu z betonu. Zreszta tak też robiłem u siebie monolityczna ława napewno bedzie mocniejsza nizeli murowana. Zapytaj o rade swojego kierownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.04.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 monolityczna ława napewno bedzie mocniejsza nizeli murowana. Gdzie Ty wyczytałes że będzie miał murowaną ŁAWĘ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 16.04.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Nie czepiaj sie to nie polityka on ma ławe na 30cm a reszte ma mieć murowane z bloczków. Lepiej miec ławe do poziomu gruntu wylaną z gruchy niżeli tylko na 30cm a reszte murowane. Zbrojenie ławy musi też mieć odpowiednio grubą otuline z betonu w innym wypadku taka ława moze pekąć pewnie jest to przeliczone już przez konstruktora ale wykonwaca jak coś spiepszy to za kilkanaście lat mogą pojawić sie jakieś niespodzianki. Ja mam ławe oraz sciane fundamentowa ponad gruntem na wysokość 70cm wylana z betonu. Po przeliczeniu kosztów wyszło wylanie ściany fundamentowej wyszło mnie taniej niżeli murowanie z bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.04.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Nie czepiaj sie to nie polityka on ma ławe na 30cm a reszte ma mieć murowane z bloczków. Lepiej miec ławe do poziomu gruntu wylaną z gruchy niżeli tylko na 30cm a reszte murowane. Zbrojenie ławy musi też mieć odpowiednio grubą otuline z betonu w innym wypadku taka ława moze pekąć pewnie jest to przeliczone już przez konstruktora ale wykonwaca jak coś spiepszy to za kilkanaście lat mogą pojawić sie jakieś niespodzianki. Ja mam ławe oraz sciane fundamentowa ponad gruntem na wysokość 70cm wylana z betonu. Po przeliczeniu kosztów wyszło wylanie ściany fundamentowej wyszło mnie taniej niżeli murowanie z bloczków. Nie czepiam sie. Napisałeś co za cytowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kid 16.04.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Coś dziwna masz tą ławe w tym projekcie wysoka tylko na 30 cm a reszte z bloczków. Ja bym jednak wolał wylac łąwe do poziomu gruntu z betonu. Zreszta tak też robiłem u siebie monolityczna ława napewno bedzie mocniejsza nizeli murowana. Zapytaj o rade swojego kierownika. A nie lepiej pociągnąć do góry na 2,5m i zakończyć stropem monolitycznym.Będzie mocno i porządnie a i na wypadek III Światowej posłuży jako bunkier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiowate 16.04.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Rozumiem ze w projekcie masz ławę fundamentową wylaną na chudziaku a ściany fundamentowe masz z bloczków betonowych. Wydaje mi się że powinieneś zrobić tak jak masz w projekcie w końcu po to on jest żeby sie go trzymać. A ten twój majster po prostu chce zaoszczędzić dużo czasu. Z tego co piszesz to chodzi mu o to że najlepiej to zrobić wykop pod fundament 60cm i zalać go betonem do powierzchni gruntu. Ominie go wtedy robienie wykopu pod ławę, układanie chudziaka, deskowanie ławy, murowanie fundamentu z bloczków, izolacja przeciwwilgociowa i termiczna ścian fundamentowych. Gościu chyba chce pójść na łatwiznę jak najmniej sie narobić i zainkasować kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 16.04.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Kid nie cwaniakuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 16.04.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Czemu, całkiem celną ripostę dał ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil_d 16.04.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Czemu, całkiem celną ripostę dał ... Ja zapytałem mojego kierbuda i powiedział aby nie lać chudziaka tylko wykopać miejsce pod ławy, wrzucić zbrojenie i zalać betonem. Mam ławy 60x40 (szerzej o 20 cm niż w projekcie - wynika to z oględzin kierownika). Fundament stoi i nic się nie dzieje. Za chwilę będą budowali ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 16.04.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Czemu, całkiem celną ripostę dał ... Ja zapytałem mojego kierbuda i powiedział aby nie lać chudziaka tylko wykopać miejsce pod ławy, wrzucić zbrojenie i zalać betonem. Mam ławy 60x40 (szerzej o 20 cm niż w projekcie - wynika to z oględzin kierownika). Fundament stoi i nic się nie dzieje. Za chwilę będą budowali ściany. Gdybyś pojechał na myjnie i zamówił pełne mycie z woskowaniem a facet przetarł by Ci suchą szmatką auto nie miałbyś wątpliwości czy aby trochę Cię nie oszukuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sad Ripper 16.04.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 (...) Jak masz jakies wątpliwości to zrób małe doświadczenie, stań na piasku swoim butem a potem butem żony jakimiś szpilkami oceń co wyszło i porównaj do tego co chcesz zrobić. Twój dom Twoja decyzja. co za idiotyczny argument, przecież dom nie nosi butów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 16.04.2008 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Jak masz jakies wątpliwości to zrób małe doświadczenie, stań na piasku swoim butem a potem butem żony jakimiś szpilkami oceń co wyszło i porównaj do tego co chcesz zrobić. Twój dom Twoja decyzja. co za idiotyczny argument, przecież dom nie nosi butów Mało śmieszy żart, porównanie jak najbardziej trafne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 16.04.2008 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Wciśnij drut zbrojeniowy w piach. Potem podłóż pod drut mały kawałek deski i spróbuj wcisnąć ponownie .. Dom w butach nie chadza, ale drutu zbrojeniowego troche wymaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 16.04.2008 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Ja proponuję, żeby było szybciej nie kopać rowów pod każdą ławę, tylko wybrać koparką całość pod powierzchnię domu i to zalać betonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 16.04.2008 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 A swoją drogą uważaj, bo jak już przy ławach chce zmieniać, to z dachu spadzistego może Ci wyjść wklęsły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.04.2008 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Witam W projekckie ma ławy fudamentowe szer 65 i 80 i wys 30 na chudziaku 10 cm a na tym bloczki 7 warst. Ława ma byc zagłebiona na 1 m Majster z ekipy która bedzie mi wykonywała dom powiedzaiłe ze szybciej byloby zrobic wykop na 60 cm szr wszedzie i wylac 50 cm betonu no i podciagnac pare warst bloczkami a najlepiej wylac betonem na równo z ziemia?? Domek jednorodziny parterowy z poddaszem uszytkowym Co mam mu powiedziec?? po pierwsze, primo: projekt po adaptacji? po drugie, primo: jest/jakie zbrojenie w ławach? po trzecie, również primo: materiały w jego zakresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts