Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pozwolenie na budowę/uprawomocnienie/sprzeciwy sąsiadów

bartolinka

Recommended Posts

Witam:)

zaczynamy budowę domu; mam nadzieję, że już jesteśmy na końcu papierkologii. Mam w związku z tym pytanie (a nigdzie na forum nie znalazałam odpowiedzi) jak daleko od naszej działki mogą się znaleźć sąsiedzi, którzy będą powiadomieni o uzyskaniu przez nas pozwolenia na budowę? wszyscy bezpośrednio przylegający do naszej działki tak, a przez ulicę? A ci przylegający do naszych bezpośrednich sąsiadów?

Próbowałam się dowiedzieć w urzędzie, ale "miła" pani powiedziała, że wszystkiego się dowiem w momencie odbioru pozwolenia. A ja bym wolała wcześniej:), żeby sobie na wszelki wypadek pozbierać dane sąsiadów, żeby osobiście ich o sprzeciwy spytać:).

I jeszcze pytanie: w jakiej sytuacji stronami przy pozwoleniu na budowę są wyłącznie urząd i inwetor?

dziękuję za informacje,

bartolinka

Witaj.

W momencie, kiedy składaliście wniosek o warunki zabudowy Wasi sąsiedzi byli o tym powiadomieni - wszyscy w okolicy. Chodzi tu o zachowanie odpowiednich warunków zabudowy przez wszystkich - wysokość domu, kąt nachylenia dachu itd, dlatego sąsiedzi obok jak i ci z za ulicy byli o tym informowani. Mogli się z warunkami wydawanymi dla Was zapoznać w terminie 7 dni od daty powiadomienia oraz wnieść uwagi lub zastrzeżenia.

Na etapie składania dokumentacji o pozwolenie na budowę, jeżeli projektant zachował odpowiednie odległości (zgodnie z Prawem budowlanym) usytuowania budynku w terenie oraz zaprojektował dom zgodnie z warunkami zabudowy, wtedy Wasi sąsiedzi nie będą o tym powiadamiani.

Odstępstwo od tej zasady występuje, jeżeli nastąpiło przesunięcie budynku np. o 10 cm w stronę działki sąsiada lub nastąpiły jakieś inne zmiany. Wtedy on musi się do tego ustosunkować.

Stronami przy powoleniu na budowę są urząd, który wydaje pozwolenie i inwestor, który je odbiera :wink: Jeżeli decyzja jest dla Was niepomyślna np. obowiązek posiadania inspektora nadzor, a Wy go nie chcecie - to możecie się odwołać. Wtedy występujecie jako strona.

Pozdrawiam

W momencie, kiedy składaliście wniosek o warunki zabudowy Wasi sąsiedzi byli o tym powiadomieni - wszyscy w okolicy.

Jestes tego pewna? Nasza decyzja o WZ zostala wyslana do wlascicieli dzialek bazposrednio z nasza sasiadujacych (dzialka narozna, wiec dwoch sasiadow), do nas - wystepujacych o WZ oraz do wlasciciela dzialki (wtedy bylam nim ja, pod panienskim nazwiskiem ;)). Choc bylo to w roku 2002, moze cos sie zmienilo?

Agnieszka&Przemko, widze, ze budujecie Adasia! Tez sie nad nim zastanawialismy, ale wygral Krzys ;)

dziękuję za odpowiedź.

Z Twojego postu wynika, że przy zachowaniu wszystkich wytycznych planu zabudowy (ani na milimetr nie mamy odstępstw od wytycznych) i uzyskaniu pozwolenia na budowę (wiemy, że jest pozytywna, musi ją tylko podpisać starosta, który to robi raz na dwa tygodnie) wystarczy odczekać te przepisowe 14 dni do uprawomocnienia; bo nikt inny oprócz nas nie bedzie powiadamiany o pozwoleniu, a co za tym idzie nikt się nie sprzeciwi ..

dzięki raz jeszcze za info i pozdrawiam

Witaj Havena.

Tą informację mam z pierwszej ręki :lol: od budowlańców - moja praca jest związana ze stałym kontaktem z budowlańcami i dlatego mogę pochwalić się posiadaniem takich wiadomości :lol: :wink: .

Każde starostwo stosuje odrębne zasady, ale generalnie starają się powiadomić wszystkich, aby nie było zastrzeżeń. Zależy to także od wewnętrznych wytycznych samego urzędu, a czasem urzędnicy są nadgorliwi :x Zależy to także od planu zagospodarowania terenu. To prawda, że w pierwszej kolejności powiadamiają sąsiadów obok, ale jeżeli ci z za ulicy mają takie same warunki zabudowy i znajdują się w tym samym rejonie planu zagospodarowania terenu to ich urząd także powiadamia. Acha i jeszcze zależy, czy ta ulica to mała uliczka osiedlowa, czy droga ruchu. W drugim przypadku nie powiadamia się tamtych osób.

P. S. Budujemy Adasia, bo zakochaliśmy się w tym domku i ja już nie chciałam innego :D

Krzyś też jest fajny - życzę jak najmniej problemów przy budowie :)

Pozdrawiam Agnieszka

mam, mam, mam!!! pozwolenie na budowę, nawet z datą odbioru 14 kwietnia. Mam się zgłosić do urzędu po pieczątkę uprawomocniającą 29 kwietnia.

A to była taka "miła" pani przez telefon, a tu proszę, jakie zaskoczenie.

HURRAAAAA, już bliżej niż dalej :wink:

GRATULACJE !!!!

Teraz tylko odbierzesz prawomocną decyzję i możesz zaczynać. :lol:

Powodzenia !!!

mam, mam, mam!!! pozwolenie na budowę, nawet z datą odbioru 14 kwietnia. Mam się zgłosić do urzędu po pieczątkę uprawomocniającą 29 kwietnia.

A to była taka "miła" pani przez telefon, a tu proszę, jakie zaskoczenie.

HURRAAAAA, już bliżej niż dalej :wink:

GRATULACJE !!!!

Teraz tylko odbierzesz prawomocną decyzję i możesz zaczynać. :lol:

Powodzenia !!!

Jednak jeszcze nie :cry:

Po uprawomocnieniu się decyzji 29. kwietnia trzeba zarejestrować dziennik budowy i zgłosić rozpoczęcie budowy do nadzoru budowlanego co najmniej z 7 dniowym wyprzedzeniem, czyli Twwoja budowa ruszy formalnie dopiero 6. maja 2008r.

Zanim udasz się do Nadzoru skompletuj dokumenty:

1. dziennik budowy a w nim wpis kierownika budowy, że podejmuje się pełnić tę funkcję

2. na osobnej kartce oświadczenie kierownika.. to samo co w dzienniku

3.dokument świadczący o przynależności kierownika do izby budowlanej

4.ośw. kierwnika o uprawnieniach

5.ośw. kierownika, że sporządził plan bezpeicezństwa i ochrony zdrowia

Podaję listę dokumentów, jaką ja musiałam dołączyć. Dla pewności zadzwoń do swojego nadzoru.

życzę powodzenia :lol:

witam :)

wiem, wiem, że jeszcze kilka spraw papierkowych przede mną. Ale to już końcóweczka.

Teraz chwila wytchnienia po maratonie papierkowym - w ciągu 5 miesięcy kupiliśmy projekt, zaadaptowaliśmy go, załatwiliśmy potrzebne przyłącza, znaleźliśmy pierwsze ekipy (tfu, tfu, żeby nie zapeszyć, podpisujemy umowę w najbliższy wtorek), załatwiliśmy kredyt, i wszystkie pozwolenia.

Siedzę sobie i myślę, czy chcę pisać dziennik, czy znajdę czas i siły dla systematyczności ..... na razie udało mi się wstawić link do zdjęć i projektu, ot mały sukcesik :D

pozdrawiam i dziękuję za trzymanie kciuków; wzajemnie :)