bartolinka 16.04.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Witam:) zaczynamy budowę domu; mam nadzieję, że już jesteśmy na końcu papierkologii. Mam w związku z tym pytanie (a nigdzie na forum nie znalazałam odpowiedzi) jak daleko od naszej działki mogą się znaleźć sąsiedzi, którzy będą powiadomieni o uzyskaniu przez nas pozwolenia na budowę? wszyscy bezpośrednio przylegający do naszej działki tak, a przez ulicę? A ci przylegający do naszych bezpośrednich sąsiadów? Próbowałam się dowiedzieć w urzędzie, ale "miła" pani powiedziała, że wszystkiego się dowiem w momencie odbioru pozwolenia. A ja bym wolała wcześniej:), żeby sobie na wszelki wypadek pozbierać dane sąsiadów, żeby osobiście ich o sprzeciwy spytać. I jeszcze pytanie: w jakiej sytuacji stronami przy pozwoleniu na budowę są wyłącznie urząd i inwetor? dziękuję za informacje, bartolinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaPrzemko 16.04.2008 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Witaj. W momencie, kiedy składaliście wniosek o warunki zabudowy Wasi sąsiedzi byli o tym powiadomieni - wszyscy w okolicy. Chodzi tu o zachowanie odpowiednich warunków zabudowy przez wszystkich - wysokość domu, kąt nachylenia dachu itd, dlatego sąsiedzi obok jak i ci z za ulicy byli o tym informowani. Mogli się z warunkami wydawanymi dla Was zapoznać w terminie 7 dni od daty powiadomienia oraz wnieść uwagi lub zastrzeżenia. Na etapie składania dokumentacji o pozwolenie na budowę, jeżeli projektant zachował odpowiednie odległości (zgodnie z Prawem budowlanym) usytuowania budynku w terenie oraz zaprojektował dom zgodnie z warunkami zabudowy, wtedy Wasi sąsiedzi nie będą o tym powiadamiani. Odstępstwo od tej zasady występuje, jeżeli nastąpiło przesunięcie budynku np. o 10 cm w stronę działki sąsiada lub nastąpiły jakieś inne zmiany. Wtedy on musi się do tego ustosunkować. Stronami przy powoleniu na budowę są urząd, który wydaje pozwolenie i inwestor, który je odbiera Jeżeli decyzja jest dla Was niepomyślna np. obowiązek posiadania inspektora nadzor, a Wy go nie chcecie - to możecie się odwołać. Wtedy występujecie jako strona. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 16.04.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 W momencie, kiedy składaliście wniosek o warunki zabudowy Wasi sąsiedzi byli o tym powiadomieni - wszyscy w okolicy. Jestes tego pewna? Nasza decyzja o WZ zostala wyslana do wlascicieli dzialek bazposrednio z nasza sasiadujacych (dzialka narozna, wiec dwoch sasiadow), do nas - wystepujacych o WZ oraz do wlasciciela dzialki (wtedy bylam nim ja, pod panienskim nazwiskiem ). Choc bylo to w roku 2002, moze cos sie zmienilo? Agnieszka&Przemko, widze, ze budujecie Adasia! Tez sie nad nim zastanawialismy, ale wygral Krzys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolinka 16.04.2008 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 dziękuję za odpowiedź. Z Twojego postu wynika, że przy zachowaniu wszystkich wytycznych planu zabudowy (ani na milimetr nie mamy odstępstw od wytycznych) i uzyskaniu pozwolenia na budowę (wiemy, że jest pozytywna, musi ją tylko podpisać starosta, który to robi raz na dwa tygodnie) wystarczy odczekać te przepisowe 14 dni do uprawomocnienia; bo nikt inny oprócz nas nie bedzie powiadamiany o pozwoleniu, a co za tym idzie nikt się nie sprzeciwi .. dzięki raz jeszcze za info i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaPrzemko 16.04.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Witaj Havena. Tą informację mam z pierwszej ręki od budowlańców - moja praca jest związana ze stałym kontaktem z budowlańcami i dlatego mogę pochwalić się posiadaniem takich wiadomości . Każde starostwo stosuje odrębne zasady, ale generalnie starają się powiadomić wszystkich, aby nie było zastrzeżeń. Zależy to także od wewnętrznych wytycznych samego urzędu, a czasem urzędnicy są nadgorliwi Zależy to także od planu zagospodarowania terenu. To prawda, że w pierwszej kolejności powiadamiają sąsiadów obok, ale jeżeli ci z za ulicy mają takie same warunki zabudowy i znajdują się w tym samym rejonie planu zagospodarowania terenu to ich urząd także powiadamia. Acha i jeszcze zależy, czy ta ulica to mała uliczka osiedlowa, czy droga ruchu. W drugim przypadku nie powiadamia się tamtych osób. P. S. Budujemy Adasia, bo zakochaliśmy się w tym domku i ja już nie chciałam innego Krzyś też jest fajny - życzę jak najmniej problemów przy budowie Pozdrawiam Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaPrzemko 16.04.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 bartolinka - trzymam za Was kciuki - powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 16.04.2008 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 P. S. Budujemy Adasia, bo zakochaliśmy się w tym domku i ja już nie chciałam innego Znam to uczucie! Tez tak mialam jak zobaczylam Krzysia Bede z przyjemnoscia sledzila Wasze postepy! Krzyś też jest fajny - życzę jak najmniej problemów przy budowie Dziekuje i wzajemnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolinka 16.04.2008 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 bartolinka - trzymam za Was kciuki - powodzenia dziękuję, przydadzą się pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolinka 17.04.2008 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 mam, mam, mam!!! pozwolenie na budowę, nawet z datą odbioru 14 kwietnia. Mam się zgłosić do urzędu po pieczątkę uprawomocniającą 29 kwietnia. A to była taka "miła" pani przez telefon, a tu proszę, jakie zaskoczenie. HURRAAAAA, już bliżej niż dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaPrzemko 17.04.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 mam, mam, mam!!! pozwolenie na budowę, nawet z datą odbioru 14 kwietnia. Mam się zgłosić do urzędu po pieczątkę uprawomocniającą 29 kwietnia. A to była taka "miła" pani przez telefon, a tu proszę, jakie zaskoczenie. HURRAAAAA, już bliżej niż dalej GRATULACJE !!!! Teraz tylko odbierzesz prawomocną decyzję i możesz zaczynać. Powodzenia !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agal-b 17.04.2008 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 mam, mam, mam!!! pozwolenie na budowę, nawet z datą odbioru 14 kwietnia. Mam się zgłosić do urzędu po pieczątkę uprawomocniającą 29 kwietnia. A to była taka "miła" pani przez telefon, a tu proszę, jakie zaskoczenie. HURRAAAAA, już bliżej niż dalej GRATULACJE !!!! Teraz tylko odbierzesz prawomocną decyzję i możesz zaczynać. Powodzenia !!! Jednak jeszcze nie Po uprawomocnieniu się decyzji 29. kwietnia trzeba zarejestrować dziennik budowy i zgłosić rozpoczęcie budowy do nadzoru budowlanego co najmniej z 7 dniowym wyprzedzeniem, czyli Twwoja budowa ruszy formalnie dopiero 6. maja 2008r. Zanim udasz się do Nadzoru skompletuj dokumenty: 1. dziennik budowy a w nim wpis kierownika budowy, że podejmuje się pełnić tę funkcję 2. na osobnej kartce oświadczenie kierownika.. to samo co w dzienniku 3.dokument świadczący o przynależności kierownika do izby budowlanej 4.ośw. kierwnika o uprawnieniach 5.ośw. kierownika, że sporządził plan bezpeicezństwa i ochrony zdrowia Podaję listę dokumentów, jaką ja musiałam dołączyć. Dla pewności zadzwoń do swojego nadzoru. życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolinka 18.04.2008 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 witam wiem, wiem, że jeszcze kilka spraw papierkowych przede mną. Ale to już końcóweczka. Teraz chwila wytchnienia po maratonie papierkowym - w ciągu 5 miesięcy kupiliśmy projekt, zaadaptowaliśmy go, załatwiliśmy potrzebne przyłącza, znaleźliśmy pierwsze ekipy (tfu, tfu, żeby nie zapeszyć, podpisujemy umowę w najbliższy wtorek), załatwiliśmy kredyt, i wszystkie pozwolenia. Siedzę sobie i myślę, czy chcę pisać dziennik, czy znajdę czas i siły dla systematyczności ..... na razie udało mi się wstawić link do zdjęć i projektu, ot mały sukcesik pozdrawiam i dziękuję za trzymanie kciuków; wzajemnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts