Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam kominek z płaszczem wodnym. Ludzie którzy montowali wkład i wykonywali obudowę w konstrukcji z płyty GK oraz wełny obłożonej folią aluminiową w ściance bocznej pozostawili dwa otwory (ok 14x28 cm) zasłonięte ozdobnymi kratkami: jeden na dole (poniżej podstawy wkładu) drugi na górze (prawie przy suficie). Używam tego od ponad pół roku, ale tak zacząłem się zastanawiać: w zasadzie po jaką cholerę te otwory są? Przecież ciepło nie ma uciekać przez te otwory tylko powinno być odbierane przez wodę opływającą wkład. Bardzo proszę o jakieś uwagi. Jak to powinno być z taką wentylacją?
https://forum.murator.pl/topic/100205-wentylacja-obudowy-kominka-z-p%C5%82aszczem-wodnym-pytanie/

Ciepło jest odbierane przez wodę, ale nie w 100%. Dlatego płaszcz jednak się nagrzewa, poza tym bardzo grzeje się rura łącząca kominek z czopuchem komina. Zbliż rękę do górnej kratki podczas palenia w kominku - zobaczysz jakie gorące powietrze leci.
To prawda, przez tę górną kratkę rzeczywiście ostro lecie ciepłe (czasami nawet gorące) powietrze. Czyli jak rozumiem owa wentylacja (kratki w obudowie) jest potrzebna i nie likwidować tego?
To prawda, przez tę górną kratkę rzeczywiście ostro lecie ciepłe (czasami nawet gorące) powietrze. Czyli jak rozumiem owa wentylacja (kratki w obudowie) jest potrzebna i nie likwidować tego?

Oczywiście, że nie!

A nie możnaby ocieplić rury czopucha??? Np. wełną mineralną. Jak powiem żonie że w obudowie kominka musza byc takie kratki to mnie zabije (domek tuz przed budową). Byłem przekonany, że kratki tylko w przypadku "suchych" kominków. Jeśli przez te kratki leci ciepłe powietrze, to będzie się syfić nad kratką.
A nie możnaby ocieplić rury czopucha??? Np. wełną mineralną. Jak powiem żonie że w obudowie kominka musza byc takie kratki to mnie zabije (domek tuz przed budową). Byłem przekonany, że kratki tylko w przypadku "suchych" kominków. Jeśli przez te kratki leci ciepłe powietrze, to będzie się syfić nad kratką.

Nic się nie syfi nad kratką (po 2 sezonach grzewczych). A co do wentylacji - muszą być w każdym kominku, nie ma takiej izolacji, która izoluje idealnie. Więc wentylacja musi być.

A jezeli mozna zapytac,to z czego macie zrobiony kanal doprowadzajacy powietrze z zewnatrz? U mnie chca zrobic z jakiegos tworzywa,a ja nie do donca jestem do tego przekonana.

U mnie to jest zwykła rura kanalizacyjna fi110. Dopiero od wylewki do kominka jest aluminiowa rura spiro. Z tego co wiem, większość osób tak robi. Nie widzę przeciwwskazań - przecież tą rurą leci zimne powietrze.