seweryn22 11.09.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Witajcie, Panowie cały czas piszecie o ekonomii a zwróćcie uwagę że spalanie pelletem jest dla środowiska obojętne a popił z niego możemy wykorzystać jako naturalny nawóz w naszych ogródkach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 11.09.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 skoro taki przyjazny, a ekonomia nie ważna, to czemu wolacie ponad 900zł tona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 11.09.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Witajcie, Panowie cały czas piszecie o ekonomii a zwróćcie uwagę że spalanie pelletem jest dla środowiska obojętne a popił z niego możemy wykorzystać jako naturalny nawóz w naszych ogródkach:) Taka wypowiedź przypomniała mi argument sprzed paru ładnych lat. Wprawdzie nie pellet, ale brykiet drzewny, który wtedy był u nas nowością. U samego producenta, maszyna wielka jak parowóz. Ten brykiet droższy od węgla. Na moje pytanie, dlaczego tak drogo, Pan Producent miał tylko jedną odpowiedź: "Panie, ale za to ekologicznie!" Dzięki , nie skorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.09.2012 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Witajcie, ...spalanie pelletem jest dla środowiska obojętne... Absolutnie NIE jest. Wystarczy trochę pomyśleć, żeby to zrozumieć. Nie należy wierzyć wszystkiemu co piszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IWONA PELLETS 04.12.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 ekogroszek jest bardziej kaloryczny niż pellet ale przy zastosowaniu specjalnego kotła na pellet ilości wyjdą podobne dlatego, że: - specjalne kotły same się rozpalają i wygaszają dzięki temu ograniczają zużycie paliwa- mają wyższą sprawność- dzięki automatycznemu czyszczeniu wymiennika sprawność utrzymują cały czas. Nie spada ona gdy się zabrudzi bo się nie zabrudzi.- posiadają sondy lambda dostosowując ilość powietrza - dodatkowo ograniczają spalanie paliwa - Pellet u dystrbutorów jest przechowywany w magazynach - a nawet ogrzewanych tak jak ma to miejsce u nas.- większość ekogroszku przechowuje się na dworze więc jest mokry a zimą zamarznięty - więc ta kaloryczność też się obniża. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.12.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Co Wy z tym peletem?U mnie jest to NIEOPŁACALNE.Ekogroszek (syf) z liroya wychodzi taniej (w sumie drogi interes).Nawet dąb po 200 złoty od m3 wychodzi taniej (od leśniczego po 110 złoty)..Przeliczcie wartość opałową i sprawność kotłów.Da sie wyliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IWONA PELLETS 04.12.2012 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 W sumie dobry koc i tez sie zimę przetrwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 08.12.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 no akurat ja chcialbym palic pelletem, ale koszty jak dla mnie sa za duze - niedosc ze zakup pelletu drozszy od ekogroszku (u mnie w okolicy nie ma zadnego producenta i bym musial zamawiac nie wiadomo skad)a ekogroszek moge kupic troche taniego czeskiego na "okresy przejsciowe" w najwieksza zime palic lepszym jakosciowo - ale oprocz ttego zakup kotla na pellet mnie odtrasza - bo sie kreci okolo 9 tys . .... nawet jakby palenie pelletem wychodzilo jakies 300 zl. taniej to i tak w stosunku do kotla na eko by mi sie to zwrocilo po 10 latach ... ale wtedy pewnie i tak bede musial kupowac nowy kociol ... a jednak palenie pelletem jest drozsze wiec sie nigdy nie zwroci .... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 05.02.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 pellet to nie tylko ekologia. ale też czystość w kotłowni. mniejszy problem z popiołem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serekk 14.02.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 pellet to nie tylko ekologia. ale też czystość w kotłowni. mniejszy problem z popiołem. a w jakim piecu/kotle palisz mazi07? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 15.02.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 a w jakim piecu/kotle palisz mazi07? Popieram opinię MAZI07. Pellet jest czysty w eksploatacji. Ja spalam to paliwo w kotle olejowym FRANCO BELGE. Wymieniłem żeliwny panel przedni kotła na panel stalowy zamówiony w okolicznym warsztacie ślusarsko-spawalniczym. Powodem tego była konieczność zbudowanie panelu na zawiasach, który łatwo można otwierać w celu łatwego wybrania popiołu (ok. 0,5 kg na tydzień). Zamontowałem w tym panelu palnik na pellety i już. Jako urodzony sceptyk jestem szczerze zaskoczony czystością spalania pelletów w żeliwnym kotle olejowym. Temperatura utrzymywana w domu (ponad 140 m2) jest teraz wyższa o kilka stopni (obecnie 23 st. C) niż w poprzednich latach, a koszty ogrzewania utrzymują się na poziomie 40% kosztów z poprzednich lat. Żałuję, że nie zamontowałem palnika na pellet kilka lat wcześniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seweryn22 16.02.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 no dobrze to zauważcie jak szybko rozwija się temat ogrzewania pelletem w praktyce mamy bardzo duży wybór kotłów na pellet na rynku rozwija się sprzedaż tego produktu a jeżeli nie byłoby popytu jak i zainteresowania pelletem to by znikł a tak jest na topie i jest to rozwojowy temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 16.02.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 pelet bierze coraz większy udział w rynku ze względu na swoje ekologiczne walory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wozbig 19.02.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 (edytowane) Przeczytałem te wszystkie wypowiedzi.. i musze przyznac ze odniosłem wrazenie ze ta wymiana zdań to jakieś popisy "kto mądrzejszy ! " a przecież ta przepychanka nic nie daje... po za popisami.! Przeciętnego uzytkownika,takiego jak ja -emeryta- interesuje jak ogrzać dom jak najtaniej ! Zresztą mysle ze kazdego z dyskutujących równiez to interesuje.Z praktyki dowiedziałem sie ze ogrzewanie peletem wyjdzie mi znacznie drozej niż tradycyjnym ekogroszkiem.Poprostu nizsza wartość cieplna ..wiecej wiec spalał mój piec.a cena niemal identyczna jak ekogroszku.!Fakt ze czystość ogrzewania nie podlega dyskusji.. i tu w pełni popieram zwolenników peletu.Ale niestety zyjemy w kraju gdzie ceny( jak i dochody) nic nie maja wspólnego ze zdrowym rosądkiem.Pomijam już jakosc sprzedawanego ekogroszku bo to poprostu horrror !!Sam tego doświadczyłem tydzień temu kupujac tone w której połowa to szlam,woda i gruz.A na takichsprzedawców jakos nie ma siły!Mysle ze takich handlarzy nie warto ukrywać to panoszący sie teraz na rynku sprzedawca Tani Opał i mam nadzieje ze odpowiednie słuzby zaintersują sie tymi przekrętami.A dowodów na to co sprzedają teraz jest pełno w internecie..Mam nadzieje ze kiedyś coś znormalnieje a i pelet da sie kupić w rozsądnej cenie.! Pozdrawiam wszystkich z Gdyni. Edytowane 22 Lutego 2013 przez wozbig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seweryn22 22.02.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 prawdziwe i ciekawe stwierdzenie u przedmówcy a prawda jest taka że do ekologicznych źródeł ciepła to Państwo powinno nam dopłacać np :do pelletów bo jak mamy ograniczyć emisję dwutlenku węgla ? będą kary że hej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GoodbyeHooray 28.02.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Popieram. Już w innym wątku o tym wspominałem, ale pozwolę sobie jeszcze raz przytoczyć moje zdanie. Otóż wydaje mi się, że takie ekologiczne materiały do opału powinny być promowane. Jak? A właśnie poprzez dofinansowania, pomoc ze strony państwa. Coś słyszałem o takich praktykach, ale nie wiem dokładnie, czy jest to wykorzystywane - oby tak się działo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian44 09.05.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Dokładnie. Też przychylam się do tego zdania. Kotły na pellet powinny być coraz bardziej powszechne. Są one nie tylko wygodne w utrzymywaniu czystości i obsudze, ale również ekologiczne.Państwo faktycznie powinno takie rozwiązania promować, bo ludzie często boją się tego co nowe. Na szczęście jest już duża liczba producentów (np.Lazar), która ma już w swojej ofercie takie kotły, a jeśli są one produkowane to znaczy, że jest na nie zapotrzebowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek122 16.05.2013 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Myślę, że niedługo kotły na pallet będą powszechne. Sam takowy mam i jestem bardzo zadowolony. Cena początkowa jaką trzeba wydać na tzw. "starcie" może przerażać, ale mam duży metraż i teraz widzę, że koszty są naprawdę niższe. Poza tym to wygodna opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 16.05.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Koszty są niższe od czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek122 26.05.2013 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Od ogrzewania gazowego. Oczywiście wszystko zależy od indywidualnego spojrzenia, powierzchni domu itd, ale ja jestem zadowolony, że używam teraz peletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts