Bartt 09.09.2003 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Mam dwa pytania: 1 - czy przeciwległe krokwie zawsze łączą się nad kalenicą (opierają się na kalenicy), czy też mogą się łączyć bezpośrednio z nią (krokiew nie ma kontaktu z krokwią przeciwległą, a opiera się o bok kalenicy) 2 - czy może być tak, że w niektórych miejscach przeciwległe krokwie są przesunięte względem siebie - tak mam w projekcie - w środkowej części dachu po jednej stronie ułożone są gęściej i przez to wychodzi taka mijanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 13.09.2003 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2003 w górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skunks 13.09.2003 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2003 nie Bartt - nie zawsze - ale lepiej pracuja kiedy łacznie zbite są w tzw. "węzeł ciesielski", o ile projektant zaprojektował inaczej - widac myślał o czyms i z czegoś mu ta "mijanka" krokwi wynikała sku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.09.2003 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2003 Skoro projektant zaprojektował mijankowo, to nie zrobil tego z nudów, musiał miec w tym jakiś cel i nie sądzę, żeby był to powód do zmartwień. Radzę trzymać się projektu, ewentualnie przedyskutowac to z kierownikiem budowy. Pozdrawiam Mariusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 14.09.2003 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2003 Narazie dyskutuję z projektantem , bo kończymy projekt. Chłopak jest jeszcze na początku drogi zawodowej i nie zawsze zna odpowiedź na moje zaawansowane technicznie pytania , a gdy przekazuje pytanie konstruktorowi, to trwa to nazbyt długo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 14.09.2003 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2003 Nie znalazłem w podręczniku takiego rozwiązania dla dachu krokwiowego. Zwykle jeśli trzeba zostawić przestrzeń pod lukarnę stosuje się tzw. wymianę. Taki mostek w poprzek krokwi. W Twoim wypadku bal pod kalenicą może pełnić rolę takiego mostka, ale raczej jest to błąd projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts