Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Młotowiertarka - jaką wybrać?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Używałem wpominanego powyżej Einhella. Do skuwania idealny - mocny i trwały. Jak zaczałem zmieniać szczotki na podróby to sam do dobiłem. Ale służył bardzo długo i intensywnie (trzeba pamiętać aby nie kłaść go na ziemie gdy jeszcze chodzi bo mocno potem sypie piachem po oczach). Do prac przy np. stelażach do KG mocny ale troszke za ciężki. Za te pieniądze polecam z pełną świadomością.

R@dek, a ile dałeś za tą kątówkę i w jakim markecie?

OBI - 239zł

Wiem,wiem - przepłaciłem bo w sieci można kupić taniej ale ze względu na terminy u tynkarza muszę się spieszyć i nie mogę sobie pozwolić na 2-3 dni zwłoki.

no i faktycznie, młotowiertarka do bruzd to chyba niezbyt się będzie nadawać. Tak mi się zdaje...?

Do porothermu nie polecam - potłuczesz zamiast przeciąć.

Zarówno jedna jak i druga młotowiertarka są tu chwalone, więc wybór nie będzie łatwy :)

Zerknij na moc, siłę uderzenia, kolor (ten BOSCH to nie niebieski tylko zielony)... Ale mnie nie słuchaj bo może ja już nie jestem obiektywny :lol:

No to wybór padł na Boscha, dziś zamówiłem :) Zdecydowałem się dlatego, że zdecydowanie lepiej leży mi w ręku. Obydwa są na gwarancji, więc jakby co to dam do serwisu. A po 2 latach może ten bosch jednak posłuży jako wiertarka w domu, bo spokojnie jedną ręką da się nim robić.

Super, BOSCH GBH 2-26 DRE napewno jest bardzo dobry, ale i kosztuje ponad 500zł. A jak wspomniałem, to trochę za dużo jak na sprzęt, którego na 99% nie będę używał w ogóle po budowie.

Tak więc nadal kandydatami pozostają SKIL 1758 i Bosch PBH 200 RE :)

jednak pomimo swojej ceny w zestawie BOSCH GBH 2-26 DRE masz dwa szybkowymienne uchwyty SDS i zwykły, to seria profesional, 3 lata gwarancji, satysfakcji zapewne więcej. Dobry młotek w przystępnej cenie z dobrymi parametrami. Kupiłem na allegro jak mi dewalta skubneli z budowy, rewelacyjny sprzęt...

z "troszkę" droższych polecam HITACHI DH 24 PC3 - można na Allegro znależć za 500 zł. Sam kupiłem taki sprzęt 2 lata temu i sprawuje się do dzisiaj fantastycznie. A trochę u mnie poszalała... Wykuwanie otworów drzwiowych, bruzdy pod instalacje co/wod-kan, cała instalacja elektryczna itp. Naprawdę warta swojej ceny, poręczna, dość lekka i do tego mocna jak na swoje gabaryty.

mam takie ogólne pytanie - czy poza młotowiertarką czymś innym można wykonać bruzdy na kable w ścianie w tynku gipsowym? Wyjdzie tego moze z 10m.b, nie chciałbym kupować tak specjalistycznego sprzętu.

Ja podobnie jak lobo0 robię szlifierką kątowa - w betonie komórkowym i silikatach - zupełnie obywam się bez kucia. Robi się szybko i równo. W tynku będziesz miał jeszcze łatwiej.

Super, BOSCH GBH 2-26 DRE napewno jest bardzo dobry, ale i kosztuje ponad 500zł. A jak wspomniałem, to trochę za dużo jak na sprzęt, którego na 99% nie będę używał w ogóle po budowie.

Tak więc nadal kandydatami pozostają SKIL 1758 i Bosch PBH 200 RE :)

jednak pomimo swojej ceny w zestawie BOSCH GBH 2-26 DRE masz dwa szybkowymienne uchwyty SDS i zwykły, to seria profesional, 3 lata gwarancji, satysfakcji zapewne więcej. Dobry młotek w przystępnej cenie z dobrymi parametrami. Kupiłem na allegro jak mi dewalta skubneli z budowy, rewelacyjny sprzęt...

DRE nie ma wymiennych uchwytów, ma stały sds+, do którego mozna włożyć zwykły uchwyt zakończony trzpieniem sds+, wymienne dwa uchwyty w zestawie ma bodajże DFR, troszkę droższy

DRE nie ma wymiennych uchwytów, ma stały sds+, do którego mozna włożyć zwykły uchwyt zakończony trzpieniem sds+, wymienne dwa uchwyty w zestawie ma bodajże DFR, troszkę droższy

zgadza się, machnęły mi się oznaczenia... ja kupiłem wersję DFR ~700zł na allegro z f-rą i gwarancją

• 1 month później...