Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Młotowiertarka - jaką wybrać?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja za swoja Kinzo kupiona w markecie 3 lata temu dałem chyba tez ok 170zł kułem, wierciłem, robiłem bruzdy, ostatnio używam do mieszania zaprawy i dalej jest git więc nie ma sensu przepłacać. Jak padnie to nie będę płakał. Wcześniej używałem makite i jak padła naprawa była droższa niż ta która kupiłem a ta niczym nie odbiega od makity a skoro nie ma różnicy to po co przepłacać.

Ja za swoja Kinzo kupiona w markecie 3 lata temu dałem chyba tez ok 170zł kułem, wierciłem, robiłem bruzdy, ostatnio używam do mieszania zaprawy i dalej jest git więc nie ma sensu przepłacać. Jak padnie to nie będę płakał. Wcześniej używałem makite i jak padła naprawa była droższa niż ta która kupiłem a ta niczym nie odbiega od makity a skoro nie ma różnicy to po co przepłacać.

Może masz na myśli maktec by makita z allegro?

I faktycznie do kilku dziur w ogóle nie ma czego porównywać, ale po kilku dniach intensywnego użytkowania sprzętu klasy Kinzo każdego coś trafi kiedy głupi przełącznik się ułamie. Jedyną wadą sprzętu profesjonalnego są ich ceny - reszta same zalety. Sposób obsługi wierteł/dłut, osłony przed pyłem, moc silnika (co z tego że jest napisane 2000W, jeśli 900W sprzęt profesjonalny jest tak samo silny i to przy ciągłej pracy - to jest inna bajka. Odkąd mamy sprzęt makity zapomnieliśmy o nim wogóle, po prostu zawsze działa, niezależnie od tego co się robi. Do mieszania zapraw i kleju kupilismy za 30zł wiertarke udarową w markecie.

Może masz na myśli maktec by makita z allegro?

I faktycznie do kilku dziur w ogóle nie ma czego porównywać, ale po kilku dniach intensywnego użytkowania sprzętu klasy Kinzo każdego coś trafi kiedy głupi przełącznik się ułamie. Jedyną wadą sprzętu profesjonalnego są ich ceny - reszta same zalety. Sposób obsługi wierteł/dłut, osłony przed pyłem, moc silnika (co z tego że jest napisane 2000W, jeśli 900W sprzęt profesjonalny jest tak samo silny i to przy ciągłej pracy - to jest inna bajka. Odkąd mamy sprzęt makity zapomnieliśmy o nim wogóle, po prostu zawsze działa, niezależnie od tego co się robi. Do mieszania zapraw i kleju kupilismy za 30zł wiertarke udarową w markecie.

popatrzmy jakim sprżetem pracują instalatorzy.....odpowiedz już mamy.

tylko dodam szanujący sie i duże brygady. :D

• 1 year później...
  • 2 weeks później...

Witam

ja rozważam zakup między:

DEWALT D25113K (cena: 599 PLN)

BOSCH GBH 2-26DFR (cena: 655 PLN)

Którą byście wybrali? Możliwości zapewne są podobne, ale pewnie trzeba brać pod uwagę gwarancję i jakość serwisów. Co w tej sprawie możecie doradzić?

Mam Einhall z Tesco 850W za 179 PLN. Przepracował już niejedną budowę i walczy dalej. Staż - 2 lata przy profesjonalnych robotach (czego robić nie wolno) elektryka.

Innego nie kupię, bo tego nikt na budowie nie podpieprzy.

• 1 year później...

Witam.

Do tego czasu tłukłem 2-24 dsr przez 6 lat

jednak już nie daje rady

Szukam dobrego sprzętu do codziennego używania ogólnobudowlanego (hydraulik).

Nie chcę wydać więcej jak 1000zł

Szukam sprzętu nowego, sprawdzonego, na SDS plus.

Co możecie polecić?

Pozdr.

Wojtek.

• 4 months później...
Wątek umarł ale chcę napisać że w końcu po 5,5 latach ciężkiej pracy padała mi w końcu młotowiertarka Kinzo najprawdopodobniej szczotki się skończyły, lub jest coś z wirnikiem. Wiec wydane 170zl na 5 lat to chyba nie jest wieki wydatek. Dziś jadę kupić ponownie jakąś tanią młotowiertarke bo mam do wkucia rurki do wody, mam nadzieje że będzie się równie dobrze sprawowała co ta stara.

• 4 months później...

Odkopie lekko temat ;)

Mam problem, muszę wywiercić ok 6-8 otworów w betonie/żelbetonie, a oprócz tego trzeba wywiercić sporo małych otworów w parkiecie (fi 2mm) i nie wiem co wybrać: z jednej strony młotowiertarka lepiej sprawdzi się do betonu, a wiertarka do lżejszych materiałów ?

Wiem że można kupić adapter do młotowiertarki na zwykłe wiertła, ale są podobno jakieś luzy (mocowanie sds+), jednak niema jakiś konkretów - jak to będzie wyglądać przy wierceniu małych otworów w drewnie (jak z precyzją) ??

Młotowiertarki widziałem tanie marki Skil, wiertarki to np. Black&Decker, Einhell (seria Red), zielony Bosch (trzymałem w ręcach, wygląda jak mała zabaweczka - aż strach co będzie przy żelbetonie)

Tak czy siak muszę coś kupić, no bo ile można pożyczać od znajomych ;)

Cena sprzętu do 200 zł

pozdrawiam

jedz do marketu kup jakaś najtańszą młotowiertarkę ja ostatnio jak mi stara padła kupiłem za 130złw Auchan, do tego kup sobie jakąś najtańszą wiertarkę za 40zł w leroyu sa takie po 39zł chyba firmy Evolution juz dobrze nie pamiętam, jak ci ona padnie to zwracają ci od razu gotówkę i w 200zł się zmieścisz. Bo z adapterem ciężko się wierci małymi wiertłami.

To może coś porządniejszego, jakąś wiertarkę "markową" np: http://allegro.pl/wiertarka-udarowa-einhell-rt-id-65-walizka-wiertla-i1673160239.html, chyba poradzi sobie z żelbetonem? Sprzętu użyję raz i później będzie leżał - od czasu do czasu jak potrzeba to coś skrobnę, ile można od wujka pożyczać.

Ewentualnie mogę kupić młotowiertarę Skil'a: http://allegro.pl/mlot-550w-1735-skil-i1656088839.html + tego Evolution w leroyu za 39 zł do wiercenia w parkiecie (jak będzie) ?

ja bym się jeszcze zastanowił nad tym "SZYBKO MOCUJĄCYM UCHWYTEM WIERTARSKIM", lepszy jest standardowy na kluczyk no ale jak to ma służyć od święta to wszystko jedno.

wracając do tematu długo szukałem i analizowałem opinie i wybrałem ten sprzęt. jest niezawodny i ma bardzo dobre uderzenie

http://www.narzedzia.pl/M%C5%82otowiertarka-DH24PC3-walizka-osprz%C4%99tu-17-sztuk,6515.html