Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogólny koszt wykończenia

mk77

Recommended Posts

Witam

Dzisiaj usłyszałem od potencjalnego wykonawcy wykończenia stanu surowego zamkniętego do stanu pod klucz takie stwierdzenie:

aby na szybko przyjąć koszt wykończenia pod klucz trzeba przyjąć od 1100 zł do 1400 zł za metr kw. Czy to będzie 1100 czy 1400 (lub więcej) to zależy od standardu wykończenia.

Co sądzicie o takiej kalkulacji ?? Oczywiście chodzi o robocizna + materiał. W tym także biały montarz itp.

Pozdrawiam

Teraz chętnie bym dał 1400 za wykończenie pod klucz i żebym nie musiał uzgadniać i prosić sie o kazdy detal,wlasnie wykańczam dom i kosztuje mnie juz znacznie wiecej a jeszcze nie ma finiszu.

Uzgadnia sie raz a detal jest samym w sobie...chyba ze faktycznie w trakcie sobie "zmieniamy"....ale z drugiej strony " płacący to i wymaga".

Hmmm sam już nie wiem co za ile :(

Jedni twierdzą że można wybudować dom około 120mkw z wykończeniem pod klucz za 200 - 250tyś a inni twierdzą że 1400zł za mkw to mało na samo wykończenie (przy 120mkw to około 170tyś).

Ja mam w planach wykończenie 140mkw całkowietej powierzchni w tym 116 użytkowej.

Standart jaki chcę utrzymać to mniejwięcej:

- ogrzewanie gazowe podłogówka/grzejniki

- kafle za około 60zł/mkw + robocizna

- panale za około 50zł/mkw + robocizna

- wanna około 1000zł, kabina prysznicowa 1300zł

- baterie 200- 300zł za sztukę

itp

Czy przy takim wykończeniu 1400zł za mkw to za mało ?

Witam

Tak właśnie zastanawiam się na kosztami wykończenia i te 1400zł wydaje mi się dla mnie stanowczo za duże, po prostu nie stać mnie, ale z drugiej strony wydaj mi się, że nie sprecyzowaliśmy, co znaczy wykończenie. Czy wykończenie oznacza wszystko to, co trzeba zrobić jak się ma stan developerski czy liczy się wszystko, co jest w środku do zrobienia tzn. instalacje, tynki, ocieplenie poddasza cokolwiek ale ogólnie wyjdzie na "zero"

Planuje budowę domu http://www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m46a5e795f1323 i przygotowałem sobie kosztorys "samej wykończeniówki". Zaznaczę, że podobny kosztorys robiłem wykańczając mieszkanie 95m2 i wyszło mi mniej więcej tyle i założyłem w poprzednim kosztorysie.

Wracając do tego kosztorysu wyszło mi 100tys zł i przy całkowitej powierzchni po podłodze 212m2 wychodzi mi za m2 470zł a przy założeniu, że liczę pow. użytkową 182m2 wychodzi mi 550zł

Wiem, że kosztorys, który umieściłem może być trochę nie czytelny, ale wklejałem go z Excela a niektóre wartości mogą być niedoszacowane a niektóre przeszacowane.

Niektórzy wiem, że liczą jeszcze wypoczynek, meble do pokoi, sprzęt RTV ja tego nie policzyłem gdyż większość rzeczy mam a resztę i tak się kupuje - wymienia przez całe życie.

Proszę o ocenę mego kosztorysy i ewentualnie korekty.

Podłogi

m2 materiał Cena Suma

salon + kuchnia+jadalnia 35,00 Płytki 70,00 zł 2 450,00 zł

Pokój na dole 11,00 Płytki 70,00 zł 770,00 zł

Wiatrołap 3,60 Płytki 70,00 zł 252,00 zł

Hol + schody 8,30 Płytki 70,00 zł 581,00 zł

Łazienka dół 4,60 Płytki 70,00 zł 322,00 zł

Kotłownia 4,30 Płytki 40,00 zł 172,00 zł

Pom. Gospodarcze 4,00 Płytki 40,00 zł 160,00 zł

Garaż 38,20 Płytki 40,00 zł 1 528,00 zł

Suma: 109,00

Sypialnia 3 16,40 Panele 60,00 zł 984,00 zł

Sypialnia 4 19,40 Panele 60,00 zł 1 164,00 zł

Sypialnia 5 12,70 Panele 60,00 zł 762,00 zł

Garderoba 7,80 Panele 60,00 zł 468,00 zł

Sypelnia 8 25,30 Panele 60,00 zł 1 518,00 zł

Garderoba 9 5,70 Panele 60,00 zł 342,00 zł

Hol 7,10 Płyki 70,00 zł 497,00 zł

Łazienka 12,30 Płyki 70,00 zł 861,00 zł

Suma: 106,70

Suma: 12 831,00 zł

Kuchnia

Meble 15 000,00 zł

Zmywarka 2 500,00 zł

Piekarnik 2 000,00 zł

Płyta 1 500,00 zł

Dodatki 1 500,00 zł

Lodówka 2 500,00 zł

Suma: 25 000,00 zł

Łazienki

Wanna 1 000,00 zł

Prysznic 3 000,00 zł

Umywalka dół 500,00 zł

Umywalka góra 400,00 zł

Baterie 2 000,00 zł

Meble 2 000,00 zł

Sciany płytki 10 000,00 zł

WC Geberit 1 200,00 zł

WC Geberit 1 200,00 zł

Suma: 18 900,00 zł

Farby

Grunt 500,00 zł

Farby 2 000,00 zł

Tynki Strukuralne 2 000,00 zł

Suma: 4 500,00 zł

Inne

Drzwi 9szt. 9 000,00 zł

Fugi+kleje 1 500,00 zł

Listwy 1 000,00 zł

Folia pod panele 1 500,00 zł

Halogeny 1 500,00 zł

Sułity z G-K 1 000,00 zł

Profile do G-K 1 000,00 zł

Włączniki elektryczne 30szt. 30,00 zł 900,00 zł

Gniazda elektryczne 40szt. 30,00 zł 1 200,00 zł

Suma: 18 600,00 zł

Suma całkowita 100tys zł (w tym 80tys materiały + 20tys robocizna)

Za 1400/m2 dasz radę spokojnie jeśli nie wykombinujesz czegoś ciekawego, a na tym etapie to co chwila jakaś pokusa :)

:) Mi bardziej pasowała by odpowiedź za 1100 powinieneś się zmieścić:)

Chodzi mi oto aby te 140mkw pow. całkowitej zamknąć w okolicach 150 - 160 tyś. Od biedy nie muszę odrazu kłaść kafelek w garażu oraz kotłowni (około 24mkw) i odpuścić sobie niektóre drzwi wewnętrzne ( z 4 szt.).

Oczywiście nie będę wymyślać jakiś dziwnych rzeczy za wielkie pieniądze.

mk77

A co ja będę Ci nadzieje robił chociaż wydaje mi się, że te 1400zł to jest mocno przeszacowane, u mnie to wyszło jakieś ~1000zł a standard myślę wysoki i pod Warszawą, ponadto jeszcze w to wszedł wypoczynek + TV za 10.000 w sumie. Z doświadczenia wiem, że najdroższe to są łazienki i kuchnia.

aLien01

Nie wiem czy przegapiłem, ale schody też swoje kosztują. Pozatym do tej kalkulacji dochodzi masa głupot o których się nie myśli a kosztują np. same kontakty u mnie wyniosły ponad 4.000zł a nawet o tym nie myślałem, swoje znaczenie ma również to jak wykonany jest obecny etap i czy wykończeniowiec ma dużo do poprawiania. Nie widzę robocizny za malowanie a jednak nawet przy 5zł/m2 to tych metrów jest sporo i może wyjść ładna sumka.

Pozdrawiam

hmmm 1000zł to dość przyjemna kwota :) Jest tylko jeden problem. Opole jak i cała Opolszczyzna jest dość specyficzna. Biorąc pod uwagę wielkość miasta, życie kulturalne itp to śmiało można powiedzieć ze jest to wioska. Natomiast ceny są jak w nie jednym o wiele większym i prężniejszym mieście.

Niestety taki urok zadupie z wielko miejskimi kosztami utrzymania, budowanie itp.

Nie wiem czy te osoby ktore tutaj odpowiadaja na pytania juz wykończyły swoje domy czy tylko rozważają teoretycznie?bo ja wlaśnie kończę i do stanu pod klucz liczę także otoczenie domu,podjazdy,ogrodzenie, i wszystko to co jest potrzebne do komfortowego zamieszkania i jeśli piszę że 1400zł nie wystarczy to liczę to od stanu surowego otwartego do stanu do wprowadzenia się bez kuchni i mebli tak jak niektórzy tu liczą, i rozumię że każdy ma wlasny standart wykonczenia ale pewnych żeczy sie nie przeskoczy i ja też liczyłem że mi powinno spokojnie wystarczyć ale realia sa bezlitosne i choć staram sie oszczędzać to i tak koszt jest koszmarny i tak dla przykladu dam kilka kwot na co wydałem tyle kasy że ni jak sie nie zmieszczę w tej kwocie a każdy może sobie pewne rzeczy odrzucić.

OCIEPLENIE PODDASZA M+R 18000

TYNKI WYLEWKI M+R 19000

KOMINEK 8000

INSTALACJA ELEKTRYCZNA 11000

DRZWI ZEWNĘTRZNE 6300

GARAŻOWE AUTOMATYKA 4700

DRZWI WEWNĘTRZNE 12 SZT 10500

INSTALACJA WODKAN I CENTRALNE 32000

OGRODZENIE OD FRONTU KLINKIER

WYPEŁNIENIE KUTE BRAMA AUTOMAT 32000

KOSTKA BRUK 150 METRÓW 25000

TARASY +WEJSCIE DO DOMU 12000

SCHODY WEWNĘTRZNE MODUŁOWE

+ BARIERA KUTA 15000

ŁAZIENKI 18000

PODŁOGI PŁYTKI NA PODLOGÓWCE

DESKA NA GÓRZE 24000

nie piszę tu o malowaniu,alarmie ,monitoringu,balkonach,

światłach,gniazdkach,lampach,bo na same te elementy idzie mnóstwo kasy co niektórzy zupełnie ignorują i pomijają w swoich wyliczeniach,nie piszę o uporządkowaniu dzialki,nawiezieniu ziemi zaintalowaniu oświetlenia na podjazdach,domofonu itd ponieważ do zamieszkania to rownież nie jest konieczne i uprzedzam tych co będą odpisywać że nie muszą mieć ogrodzenia kutego i schodów modułowych ja też tak myślałem ale nawet jakbym wylał schody to i tak trzeba je wykończyć a stolarz za obłozenie mi zaśpiewał 7000 tak że za darmo tego też nie zrobicie i tak możecie sobie zmniejszyć moje wyliczenia( autentyczne a nie teoretyczne) to i tak wam wyjdzie wiecej niz sie spodziewacie.ALE z drugiej strony można zaoszczędzić mnóstwo kasy rezygnując z większości rzeczy,zamiast podlogi linoleum itp.Pozdrawiam i życzę spełnienia marzeń.

Ja skończyłem dom o pow.200m2,typu MAHONIA do wprowadzenia się i czałość zamkneła się w cenie 900 tys.zł,w tym meble kuchenne/40tys.zł/,oraz garderoba i inne zabudowy 20tys.zł.Dom posiada ponadto klimatyzacje na 4 pokoje -dla każdego oddzielnie/25tys.zł/,instalacja elektryczna to koszt 25 tys.zł/,a gdzie jeszcze ogrodzenie za które muszę zapłacić 35 tys, kostka bruk,40tys zł, i inne wydatki/ogród ,nawadnianie .

Podsumówójąc to koszt takiego domu to około 1miliona złotych.

Pisałem już o tym, ale napiszę jeszcze raz. Koszty robót wykończeniowych są przerażająco wysokie. Nie doceniałem ich, jak moja budowa była na etapie stanu surowego. Teraz, gdy mam już stan surowy zamknięty i zaczynam już kontraktować poszczególne ekipy do następnych etapów większość spraw widzę wyraźniej. Jak w maju ubiegłego roku przygotowywałem się do budowy, to tak jak większości "teoretyków" :) forum nikt mnie nie mógł przekonać że nie zdołam wybudować prostego domku o powierzchni użytkowej 120 m za kwotę 250.000 zł. Uważałem ją za zdecydowanie wystarczającą do wprowadzenia. Dziś, gdy mam już stan surowy zamknięty, studnie i część ogrodzenia, a nie mam w portfelu około 200.000,00 zł. jestem większym realistą. Nie dziwi mnie więc oferta prac wykończeniowych za 1400 zł za metr kwadratowy, materiał i robocizna. Ba, uważam nawet że jest ona adekwatna do cen panujących na rynku. Samodzielnie budując i kontraktując poszczególne ekipy do różnych prac wykończeniowych wyjdą zapewne podobne, raczej niewiele niższe kwoty. W tym względzie popieram Raidera. Natomiast nie przejmuje się opiniami niektórych forumowiczów, iż są w stanie aktualnie wybudować dom za 250.000,00 zł, lub jeszcze mniej. Jest też gdzieś na forum wątek jak wybudować dom za 100.000 zł (murowany pod klucz !!). Ja wiem, że na wykończenie domku o pow. użytkowej 120 metrów będę musiał przeznaczyć niestety 150.000,00 zł - i niestety jest to minimum, bo prawdopodbnie taka kwota mi nie wystarczy. Nie liczę oczywiście na to, że uda mi się w tej cenie ułożyć np parkiety egzotyczne czy jakieś rekuperatory, solary, pompy ciepła i inne. Nie dziwi mnie już także, jak ktoś na zbudowanie i wykończenie swojego domku o pow około 200 metrów, w trochę wyższym standardzie wydaje 900.000 zł czy więcej. Pozdr.

Przepraszam że jeszcze zabiorę glos w sprawie kosztów ale bardzo intensywnie czytam forum a szczegolnie temat lista plac wykonawców i niekiedy jak czytam tych magikow co udało im sie tanio wybudować i wykonczyć dom lub mają taka nadzieję że im sie uda to sam sie zastanawiam czy ja jestem jakiś frajer że wydaje więcej jak inni? dam prosty przykład: większość aktualnie na tym forum instaluje ogrzewanie podlogowe i ja również na nie sie skusilem i mam ok 100 metrow,na podlogowkę najlepiej nadaja sie plytki ponieważ najlepiej przewodzą ciepło i zakladając że nie drogie płytki kosztują przykladowo 35 zł i nie piszę o gresach po 200,nie drogi fachowiec bierze za ukladanie również 30 zł,niestety ale klej na podlogowkę jest bardzo drogi i kosztuje ok 50 zł worek który wystarcza na 4 do 5 metrów plytek tak że ta bardzo tania podloga wychodzi minimum 8000, ja dzisiaj oddałem rachunki do urzędu skarbowego do odzyskania wat i okazało sie że uzbieralem ponad 250000 za same materiały a przecież w tym nie ma wogóle robocizny,okien które montowała mi firma gdzie wat jest 7%beton na plyty udalo mi sie kupić bez watu,i niestety ale jeszce nie ukonczyłem domu i szacuję że jeszcze wydam ok 120000 do wprowadzenia, inne roboty ktore wykonywalem nie bralem rachunkow bo fachowcy chcieli doliczać wat tak że by mi sie to nie oplacilo.Aktualnie kupuje lampy do domu a ile na nie już wydalem kasy to nie chcę nikogo denerwować bo wcześniej nieczym zacząłem budować to bym w to nie uwierzył ale niestety takie sa realia.