gutekgg 16.04.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Chcę zrobić w garażu kanał mam juz wykopany dołek głęboki na około 1,8m i tu pojawia się problem ponieważ zbiera się w nim dużo wody.Kopałem dołek 3 dni a teraz zacząłem się zastanawiać czy uda się go tak uszczelnić aby woda nie wnikała do środka?Jesienią robiłem wykop na 2m i nie było wody, a teraz jest dość mokra wiosna i pewnie dla tego zbiera się woda nie wziąłem tego pod uwagę. Proszę o radę jak skutecznie uszczlnic kanał?Czy może dać sobie spokój i go zasypać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 17.04.2008 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 zasypać albo jeżeli zostanie jednak zrobiony chodzić w nim w kaloszach lub spodniobutach wędkarskich... jeżeli masz tak awaryjne auto to może warto sprzedać, dołożyć zaoszczędzone na niezrobieniu kanału pieniądze i kupić trochę nowszy taki chociaż 15 letni? Pod którego nie trzeba będzie "co i rusz" wchodzić ? aha... "sprawdzić czy nie zawodowy mechanik samochodowy"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barteks31 17.04.2008 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 zasypać albo jeżeli zostanie jednak zrobiony chodzić w nim w kaloszach lub spodniobutach wędkarskich... jeżeli masz tak awaryjne auto to może warto sprzedać, dołożyć zaoszczędzone na niezrobieniu kanału pieniądze i kupić trochę nowszy taki chociaż 15 letni? Pod którego nie trzeba będzie "co i rusz" wchodzić ? aha... "sprawdzić czy nie zawodowy mechanik samochodowy"... Nie każdy z byle pierdułką jedzie od razu do mechanika, niektórzy lubią sobie pogrzebać przy samochodzie. Np. ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.04.2008 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 ... Proszę o radę jak skutecznie uszczlnic kanał? ... wysciel kanał podwójna folia, zabetonuj dno, obmuruj wokół, a pomiędzy sciane a wywinieta folia wlej beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 17.04.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Nie każdy z byle pierdułką jedzie od razu do mechanika, niektórzy lubią sobie pogrzebać przy samochodzie. Np. ja jak budowałem z ojcem garaż 15lat temu to zrobiliśmy też kanał. No bo jakby tak garaż bez kanału... nie pamiętam ani 1 (słownie jednego) razu aby ten kanał był używany do celów w jakich został wybudowany... jakaś beczka ze smoła w nim kiedyś stała - zdaję się worek ziemniaków i marchew w skrzynkach... tak, że przydał się - nie powiem że nie to tylko kwestia jak starymi autami jeździmy... ja też nieraz coś grzebnę przy aucie - ostatnio wymieniałem wieszak na którym wisi tłumik... myślisz że korzystałem z kanału? podniosłem auto na lewarku a jak do jednej śruby miałem kiepski dostęp to ściągnąłem po prostu koło nie przeczę że z kanału byłoby wygodniej ale w moim przypadku dłużej by to trwało zanim bym odkrył cały kanał - potem go zakrył... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldibmw 17.04.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Chcę zrobić w garażu kanał mam juz wykopany dołek głęboki na około 1,8m i tu pojawia się problem ponieważ zbiera się w nim dużo wody. Kopałem dołek 3 dni a teraz zacząłem się zastanawiać czy uda się go tak uszczelnić aby woda nie wnikała do środka? Jesienią robiłem wykop na 2m i nie było wody, a teraz jest dość mokra wiosna i pewnie dla tego zbiera się woda nie wziąłem tego pod uwagę. Proszę o radę jak skutecznie uszczlnic kanał? Czy może dać sobie spokój i go zasypać? Po jaka H...lere Ci kanal???????????????? Zasyp natychmiast Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutekgg 17.04.2008 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Człowiek pyta się o poradę a tu obrazu atak po co mi kanał.Pytanie w tym wątku było jak zrobić a nie po co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 17.04.2008 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Człowiek pyta się o poradę a tu obrazu atak po co mi kanał. Pytanie w tym wątku było jak zrobić a nie po co robić. W moim poprzednim domu kanal byl wymurowany z bloczkow betonowych. Co 2 metry sa tam dodatkowo slupy zelbetonowe (takie jak w sciance kolankowej) co by sciana kanalu nie runela przy zasypywaniu. Do tych slupow mozna przykrecic podnosnik - to taki hard core Z zewnatrz bloczki sa pomalowane dysperitem. Nie bylo potrzeby lepszej izolacji bo woda na 5 metrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldibmw 17.04.2008 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Człowiek pyta się o poradę a tu obrazu atak po co mi kanał. Pytanie w tym wątku było jak zrobić a nie po co robić. Mam nadzieje ze pytanie niejest zabardzo intymne; PO co CI kanal??????????????/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 17.04.2008 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 uparty ! może dlatego że ma auto a nie motor mnie tez chodziło po głowie zrobienie kanału, bo lubię grzebać w aucie nad i pod ale spasowałem.. to chyba powinno być zaprojektowane od początku i przy robieniu fundamentów wylane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldibmw 17.04.2008 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Dalej nikt mi niepotrafi wyjasnic poco kanal???/ tosamo jest z piwnica balkonemi garazem!!! poco to KOMU???????????????????????????/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutekgg 17.04.2008 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Tak sie składa że mam motocykl, a jak wykopałem już dołek to porażką byłoby go ot tak zasypanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldibmw 17.04.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Tak sie składa że mam motocykl, a jak wykopałem już dołek to porażką byłoby go ot tak zasypanie.Ja mam z 5 motocykli i niemam kanalu!! Pocokanal do moto??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 17.04.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 a ja mam kanał w swoim garażu i ma z 4,5 metra , specjalne wnęki na lampy i takie tam bajery mechanikiem nie jestem , oleje mienie w serwisie ,ale kanał mam . moim ukryte hobby to remont starego samochodu od początku do końca , właśnie dlatego mam garaż na trzy samochody z kanałem , specjalnym wyciągiem pod sufitem , jak zakończę budowę to wtedy zaczynam renowacje pierwszego modelu kanał mam murowany , z zewnątrz otynkowałem , i dysperbit dwa razy , na to folia, , mieszkam na terenie piaszczystym , wody powierzchniowej nie ma (narazie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.04.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Dalej nikt mi niepotrafi wyjasnic poco kanal???/ tosamo jest z piwnica balkonemi garazem!!! poco to KOMU???????????????????????????/ qrka, nie rozpędzaj sie tak, zaraz zapytasz po co schody, sypialnia, łazienka czy kuchnia... po co KOMU DOM ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 17.04.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 dołaczam się do pytania, niech ci co mają kanał poradza prosze jak zdrobić dobrze, jak sami zrobili. Też planujemy kanał w garażu dwustanowiskowym, w projekcie nie ma oczywiście , trzeba samemu ruszyć głową A wody powierzchniowe wysoko oj wysoko na Żuławach stoją Może się okazać że "stojącego" sie nie da, "siedzący" będzie całkiem już niezłym osiągnięciem. i nie pytajcie po co kanał! musi być i już! są ludzie którzy pokój bilardowy projektuja albo saune z siłownią kanał służy do uprawiania hobby! mój narzeczony w domu rodzinnym ma kanał w garażu i przy motoryzacyjnej pasji rodziny nigdy nie leżały w nim marchewki i nigdy też nie ciekło do niego z samochodu. Nie wjeżdza się przeciez do garażu z czapą śniegu na aucie, jak utkwi śnieg w nadkolach to i przed wjechaniem do garażu bez kanału dobrze jest go "opukać" , żeby potam płaczy nie było, że garaż ogrzewany a auto rdzewieje. To co skapie z przodu, tyłu i po bokach auta to pikuś , wyschnie na posadzce, nie leci przecież tak żeby pół metra wody miało się zebrać na dnie kanału Kris - rozumiem i pochwalam! :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barteks31 18.04.2008 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 a ja mam kanał w swoim garażu i ma z 4,5 metra , specjalne wnęki na lampy i takie tam bajery mechanikiem nie jestem , oleje mienie w serwisie ,ale kanał mam . moim ukryte hobby to remont starego samochodu od początku do końca , właśnie dlatego mam garaż na trzy samochody z kanałem , specjalnym wyciągiem pod sufitem , jak zakończę budowę to wtedy zaczynam renowacje pierwszego modelu kanał mam murowany , z zewnątrz otynkowałem , i dysperbit dwa razy , na to folia, , mieszkam na terenie piaszczystym , wody powierzchniowej nie ma (narazie ) Ja mam 30letniego forda capri i równiez planuje mu zrobić generalny remont, a bez kanału się nie obedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 18.04.2008 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Ja tez mam kanał w garazu i nie wyobrazam sobie garażu bez kanału, korzystam z niego dosyć czesto w domu mamy 4 samochody i zawsze coś trzeba koło nich porobić wiec kanał jak znalazł. Jak ktoś nie potrafi nic koło auta robic to faktycznie kanał to tylko u niego na ziemniaki chyba może sie przydać. A jak poproawnie zrobić kanał dobrze napisał Brzoza dodam tylko że jak ktos ma możliwośc to proponuje jeszcze zrobić z kanału odpływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 18.04.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 prościej zrobić spad dna kanału w jedną stronę i przy wylewaniu zabetonować tam jakieś plastikowe naczynie typu wiaderko i wodę wybierać sobie z tego naczynia jak się nazbiera jakimś kubeczkiem - przy normalnej eksploatacji w kanale nie powinno być wcale wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutekgg 18.04.2008 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Chciałem zrobić kanał bo czasami się przydaje po to aby zobaczyć co jest pod samochodem czasami jak mnie najdzie ochota to olej wymieniam, czasami stawiam motocykl na kanale bo tak jest wygodnie. Mam też dwa stare weterany motocykle jeden z koszem i też czasami warto postawić go na kanale. Jeśli ktoś umie sam sobie zrobić kanał i ma troche wolnego czasu na to to koszt budowy jest znikomy. Jednak ja zrezygnowałem z kanału ponieważ po trzech dniach było w nim 0,5m wody a to przez to że trafiłem w tak zwaną żyłkę wodną czyli warstwę łatwo przesiąkliwą przez wodę. Jak się okazało przechodzi ona bokiem przez garaż. Wiedziałem że jest tam gdzieś te miejsce ale miałem cichą nadzieję że w nie nie trafie. Doszedłem do wniosku że nie uda mi się w tak skrajnych okolicznościach uszczelnić tego kanału. Chyba że bym go od zewnątrz wyłożył płytkami jak basen . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts