bonna 17.04.2008 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Może ktoś odpowie mi na podstawie własnych doświadczeń, czy płyty gipsowo-kartonowe w czasie zimy mogą się wypaczyć. Dom jest zamknięty, ale ogrzewanie jeszcze nie funkcjonuje. K-G są na poddaszu użytkowym, na skosach ocieplonych wełną. Jak można to ewentualnie zabezpieczyć i czy rzeczywiście może coś się z nimi dziać. Dziękuję z góry za wszystkie uwagi. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 17.04.2008 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Jeśli stelaż był dany max co 50cm to nie powinno się nic dziać... inna sprawa z pękaniem spoin... nie powinno się gwałtownie zmieniać wilgotności... czyli zaraz grzać na maksa... wolno wypędzać wilgoć z płyt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 17.04.2008 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Kiedyś zostawiłem płytę GK na "powietrzu" ale pod daszkiem. Pięknie się wyginała od wilgoci i ciężaru własnego (nie pękła). Ale to były oczywiście skrajne warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 17.04.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Kiedyś zostawiłem płytę GK na "powietrzu" ale pod daszkiem. Pięknie się wyginała od wilgoci i ciężaru własnego (nie pękła). Ale to były oczywiście skrajne warunki. Wystarczy postawić kawałek płyty pod ściana... po skosie... na tydzień i pięknie się wygnie... nawet w domu i dlatego płyty powinny być mocowane do profili o rozstawie nie większym niż 50cm a najlepiej 40cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzisiek77 27.04.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Wypaczanie płyt powstaje przy zmianach gwałtownych skoków ogrzewania, zawilgocenia, lup ustawiania płyt pjonowo przed montażem na dłuższy czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts