Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiązary Odolanów Burkietowicz ?

seba_x

Recommended Posts

• 1 year później...
proszę o opinie na temat tej firmy , kto ma ich wiązary , czy jesteście zadowoleni , czy może coś spaprali podczas montarzu ?

Mam od ich wiazary od lipca 2009.

Z pasem dolnym, powierzchnia 160m2, dach płaski.

Montaż tragedia, moze dlatego ze byl to jakis podwykonawca z Sulmierzyc, poprawiali caly nastepny dzień, potem ja poprawialem i jako/tako jest.

Od roku mam już ich dach (jeden z gotowych wiązarów drugi tradycyjny) , montują szybko i sprawnie , dwa dachy o łącznej pow. 250m2 postawili w 2 dni .

Seba,a możesz podać koszt tego dachu z wiązarów?I jego powierzchnię itp?

czy są z pasem dolnym=stropem?

dzięki za info,

pozdr.

ja płaciłem za całość (wiązary+tradycyjny) razem z montażem , wyszło około 25tyś.

http://img237.imageshack.us/img237/5770/zdjcie523k.th.jpg

u mnie robiło 5 młodych chłopaków , mieli ze sobą własny dźwig , nie wiem z kąd byli .

dach tradycyjny zrobili równo bo potem kładłem na to płyty z piany pir/pur i przylegają do krokwi na całej długości .

Seba,a jak potem te dziury między krokwiami się uszczelnia i czym?

widziałam na zdjęciu,że masz wiązary na wieńcu (tak?) i jak to potem wykończyłeś?

wczoraj Pan z tej firmy (Burkietowicz) podał mi cenę 85zł/m2 wiązarów ze stropem z montażem i transportem (w okolice W-wy), co daje jakieś 17 tyś. za dach 2-spadowy 200m2.

Jaki masz rozstaw dolnych belek stropu? (lub krokwi, bo to na jedno wychodzi chyba?)

Czy to dobra cena?

pozdr.

Seba,a jak potem te dziury między krokwiami się uszczelnia i czym?

widziałam na zdjęciu,że masz wiązary na wieńcu (tak?) i jak to potem wykończyłeś?

wczoraj Pan z tej firmy (Burkietowicz) podał mi cenę 85zł/m2 wiązarów ze stropem z montażem i transportem (w okolice W-wy), co daje jakieś 17 tyś. za dach 2-spadowy 200m2.

Jaki masz rozstaw dolnych belek stropu? (lub krokwi, bo to na jedno wychodzi chyba?)

Czy to dobra cena?

pozdr.

mam 15 wiązarów na długości 11m , wiązary przymocowane są do wieńca (kazali równo wylać żeby nie było problemów podczas montażu) , dziury znikną jak ocieplisz budynek , do pasa dolnego mocujesz regipsy ( u mnie akurat g-k jest obniżony o kilka centymetrów od pasa dolnego)

http://img171.imageshack.us/img171/5301/zdjcie836.th.jpg

Seba,jak długo czekałeś na te wiązary?

czy porównywałeś ich koszt z tradycyjną więźbą+strop drewniany tradycyjny?

Ja zamówiłem dużo wcześniej , trochę musiały u nich poleżeć . Koszt porównywalny z więźbą tradycyjną tylko że przy tradycyjnej zostaje jeszcze drewno do kominka :D (tzn. więźba tradycyjna u mnie wychodziła taniej ale doliczając koszt montażu to wyszło ciut drożej niż "gotowce") no i ten czas ! Dwa dachy miałem w 2,5 dnia !

dzięki wszystkim za info, niestety, w moim przypadku nie da się zrobić wiązarów z poddaszem użytkowym i dolnym pasem jako stropem-z powodu braku podpór=ścian nośnych w budynku:(

Już otrzymałam wycenę i szczegółowe wyjaśnienia z firmy Burkietowicz-jestem pod wrażeniem:)

Można zrobić poddasze nieużytkowe,a właściwie taki wąski stryszek z obciążeniem 100kg/m2 jako rupieciarnię,ale to nietety nie załatwia moich potrzeb wykorzystania poddasza:(

Jedyna opcja to więźba tradycyjna i strop belkowy drewniany...

Dzięki jeszcze raz za wszystkie opinie itp.