LAURA1978 17.04.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Witam. Czy ktoś zakupił nowość ARCHON+ "Dom w Mandragorze" ? Ja jestem szczęliwa, że po wielu miesiącacg poszukiwań udało znaleśc się projekt, który jest bliski wymarzonemu przez mnie ideałowi. Proszę podzielcie sie opiniami na temat Mandragory, a może ktos zakupił ten projekt i jest w trakcie budowy? Czekam na odpowiedzi i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Look1977 10.09.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Witam. Czy ktoś zakupił nowość ARCHON+ "Dom w Mandragorze" ? Ja jestem szczęliwa, że po wielu miesiącacg poszukiwań udało znaleśc się projekt, który jest bliski wymarzonemu przez mnie ideałowi. Proszę podzielcie sie opiniami na temat Mandragory, a może ktos zakupił ten projekt i jest w trakcie budowy? Czekam na odpowiedzi i sugestie. Witam, Ja też jestem zainteresowany tym projektem i z góry wielkie dzięki za odpowiedź. Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tyson 10.09.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Bardzo ładny domek! Widzialam go jakis czas temu jak szukalismy projektu - dla nas niestety byl za duzy Gratuluje wyboru! Dla ciekawych daje link: http://www.archon.pl/product/m47318ccee1968/MANDRAGORA Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C-u-b-e 17.08.2010 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Ja właśnie rozpoczynam budowę domu wg tego projektu. Dodałem podpiwniczenie. Szukam ekipy, jak się uda rozpoczynamy za miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga33 02.05.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 ja prawdopodobnie także będę budowała ten domek, czy ktoś może wstwić jakieś zdjęcia z budowy? ja wstwię kilka które znalazłam na internecie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga33 02.05.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga33 02.05.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga33 02.05.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 co myślicie o tym projekcie? proszęo opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga33 02.05.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga33 02.05.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C-u-b-e 05.05.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Zdjęcia obecnego stanu prac można znaleźć na naszym dzienniku budowy. http://forum.muratordom.pl/blog.php?128307-Mandragora Jest tam też spisanych trochę naszych doświadczeń. Zapraszam i w razie pytań służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C-u-b-e 05.05.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Jeżeli chodzi o sam projekt domu, to im więcej czasu mija od zakupu w Archonie tym bardziej jesteśmy przekonani, że dokonaliśmy właściwego wyboru. Moim zdaniem bardzo ważne w tym projekcie jest ustawienie domu do stron świata. Wejście powinno być od zachodu (ew. wschodu), natomiast duży wykusz w salonie od południa. Wtedy wszystkie pomieszczenia są dobrze doświetlone. Problemy, które do tej pory pojawiły się w trakcie budowy to: - niezgodność projektu z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego - jest w nim zapis, że lukarna nie może być bliżej niż 1,5 metra od zewnętrznej krawędzi budynku, w Mandragorze lukarna jest bliżej, co powodowało konieczność zmian w projekcie; - decyzja o tym jak zorganizować schody, których spocznik wchodzi do salonu - ostatecznie ścianę zamurowaliśmy do samej góry, bez miejsca na spocznik (powiększony salon), - płaskie zadaszenie lukarn, dla których projekt przewiduje pokrycie papą; żeby jednak było to trwałe trzeba zrobić pokrycie z blachy na rąbek stojący (najlepiej w tytan-cynku), a do tego trzeba solidnych dekarzy. Jeszcze się nie mierzyliśmy z zabezpieczeniem tarasu nad garażem przed wodą. Będzie to nie lada wyzwanie... Ostatnio w tym elemencie Archon aktualizował projekt Mandragory stosując system Geberit Pluvia. Ludzie z Archonu dzwonili do nas i wysłali nowe zaktualizowane rzuty piętra. Ale jeszcze się nie wgryzaliśmy w ten temat. Na plus projektu trzeba zaliczyć prosty, dwuspadowy dach, który powoduje, że koszty wykonania są duże niższe niż w przypadku dachów 4-spadowych. Za to ilość stolarki okiennej zjada te oszczędności z nawiązką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga33 06.05.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 aha, dziękuję za podpowiedzi, a czy jeśli dom usytuuję tak aby kuchnia była od południa a salon zachod,wejście północ będzie ok? bo inaczej nie mogę;/my chyba zakupimy projekt z pojedynczym garazem bo taras nad garazem i tak jest bardzo kosztowany a bedzie pewnie od czasu do czasu uzytkowany, a czy wpowadzacire jakies zmiany na poddaszu? my planujemy zrobić zamiast schowka małą pralnie i z chęcią chciałabym suszarni ,ale to musiałabym chyba zrezygnować z wykuszu i zamiast biura na poddaszu połączyć go ze schowkiem i wyszlaby suszarnia,ale jednak to odpada, druga zmiana to chcę aby wejście na taras było z korytarza a nie przez wejście przez pokój, dodatkowo zjadalni chcę zrobić wyjście i taras powiększyć, dodatkoo kotłownie robię za garazem, i zamieniam,tu gdzie jest na dole pralnia ja robię schowek i przejscie do garazu a tam gdzoie schowek bedzie łazienka z oknem , w kuchni nie chcę barku tylko małą wyspę albo otwartą kuchnię bez niczego, kuchenkę przenoszę obok zlewu, narazie tyle zmian wewnątrz. Schody chcę tak jak w projekcie tylko zastanawiam się czy właśnie nie zabudować scianki TV , czy zostawić wisok na schody... Co o tym wszytskim myślisz C-U-B-E? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C-u-b-e 10.05.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Usytuowanie kuchnia-południe / salon-zachód / wejście-północ powoduje, że duża lukarna nad wejściem będzie słabo doświetlona. Poza tym większa część okna narożnego w salonie też będzie przy takim układzie skierowana na północ. Ale i tak wszystko zależy od tego jakim kto jest ciepło/światłolubem. My mamy salon na południe, ale jeszcze nie wiemy jak sytuacja będzie wyglądała latem w upalne dni. Kwestia doświetlenia dużej lukarny nad wejściem też jest zależna od tego co w tej lukarnie będzie. My mamy tam powiększoną łazienkę. Postaram się w następnym poście wrzucić nasz układ parteru i piętra. Co do Twoich zmian: - mała pralnia zamiast schowka to dobry pomysł, miejsca na zabudowane szafy jest chyba wystarczająco dużo w każdym z pokoi, - wejście na taras z korytarza to też dobra myśl, my też o tym myśleliśmy, ale wymagałoby to albo zmniejszenia jednego z pokoi, albo przearanżowania całkowicie piętra, - wyjście z jadalni, jak będzie na południe - jak najbardziej; tutaj jedna Mandragora z takim rozwiązaniem: http://www.mandragora-jt.mojabudowa.pl - zamianę przejścia do garażu na łazienkę z oknem też wykonaliśmy - to pierwsza rzecz, którą nam zaproponował architekt adaptujący projekt - schody - z tym mieliśmy największy dylemat, ostatecznie się zdecydowaliśmy na prostą ścianę, zabudowaną do sufitu, ale inne rozwiązania też są fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C-u-b-e 10.05.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 I jeszcze obiecane rzuty parteru i poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firmasebrem 25.05.2011 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Witam wszystkich na tym forum ,zwiazane z domem mandragora jestem na etapie budowania tego domu i oglądając wcześniej zdjęcia muszę przyznać że dom jest bardzo ładny.Jednak projekt zawiera wiele błędów natury technicznej,jestem na etapie skończenia stropu ,projektanci i firma archon sprzedaja projekty gotowe które mieszają się z różnymi wersjami tego budynku.Trzeba uważać i tu apel do wykonawców aby niektóre elementy tego domu zmieniać wraz ze sztuką budowlaną ja przeglądałem kilka zdjęć i na jednym z n ich zauważyłem pewne błędy które i ja bym popełnił.Niedługo zamieszczę zdjęcia budowy którą wykonuję i podzielę się opiniami z państwem przy tak ciekawym projekcie!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martitara 27.10.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Witam, jesteśmy na etapie wykończeniówki ( oczywiście domu i siebie ) Mam pytanie czy ktoś z Was policzył rzeczywiste koszty budowy? Rozumiem, że dobór materiałów ma tu ogromny wpływ na cenę. Jednak uważam, że kosztorys jest lekko mówiąc '' niedoszacowany '' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C-u-b-e 27.10.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 My jesteśmy na etapie stanu surowego otwartego. Mamy jednak podpiwniczenie pod całością (bez garażu). Spisujemy wszystkie koszty (od projektu, przez materiały i roboty budowlane, aż po takie drobiazgi jak szpadel czy przedłużacz, bez działki oczywiście) i jak do tej pory wyszło ok. 225 tys. zł. W kosztorysie taki stan jest oszacowany na 215 tys, ale nie zakłada on wybudowania 100m2 piwnicy. Zatem jak na razie powiedziałbym, że mieścimy się w kosztorysie.W tej chwili jesteśmy na etapie zbierania ofert dot. okien. Kosztorys zakłada 37 tys. na stolarkę (bez bramy garażowej). Jest to kwota jak najbardziej realna przy zakupie przyzwoitych okien PVC (np. profil 5-komorowy, pakiet 3-szybowy U=0,5). Na drewniane już nie starczy. Im dalej idziemy, tym większa możliwość uzyskania dużego rozstrzału z kosztorysem. Instalacje... Elewacja zewnętrzna, w tym kamień elewacyjny i drewno... Wykończeniówka... Tutaj się zaczyna pole do popisu! Szacujemy, że do wprowadzenia potrzebne będzie łącznie ok. 650 tys. zł (1/3 to SSO, 1/3 stan deweloperski, 1/3 wykończeniówka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts