adam_cz-wa 17.04.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 witam serdecznie zapraszam do komentarzy mojej "twórczości" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atena28 27.04.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Witam Adamie z Częstochowy! Zaczynam budowę niedaleko, bo w Lublińcu. Mam pytanko: na ile wyceniono koszty wybudowania Twojego domku np. do stanu surowego zamkniętego? I jaką powierzchnię użytkową będzie miał Twój domek? W projekcie mojego domku są dane w II kwartału 2007 r. a firmy budowlane z naszych okolic stwierdziły, że 200 000 zł to za mało na stan surowy otwarty!Dzięki bardzoAneta z Lublińca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 28.04.2008 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 witam Szczerze mówiąc nie robiłem wyceny całości - ciężko oszacować wszystko dokładnie szczególnie gdy sie buduje pierwszy dom ( w projekcie nie mam kosztorysu). Sądzę jednak że w naszym przypadku 200 000 pln to będzie max za stan surowy otwarty, przy powierzchni domu 180m + garaż + mała piwnica.dach skomplikowany dachówka ceramiczna roben. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atena28 29.04.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Dzięki bardzo! Ja mam dom 120 m2 powierzchni użytkowej ale gdyby zliczyć wszystko po podłodze+garaż+pomieszczenia gospodarcze - wyszłoby coś około175m2(bez piwnic - bo nie mam) i firmy oszacowały ten dom przy średnim standarcie na około 300000 zł pod klucz ale ceny materiałów rosną i te dane mogą wkrótce okazać się nieaktualne. Pozdrawiam Aneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata i Łukasz 29.05.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Noooooooo gratuluję wspaniałego syna Pracę idą pełną parą. A gdzie dokładnie się budujecie jeśli mogę zapytać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atena28 29.05.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Buduję się w Lublińcu. a właściwie zaczynam 10.06.tego roku.Aneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 30.05.2008 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 dzięki za gratulacje My budujemy w Częstochowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anett i Artur 28.06.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 Przede wszystkim to pogratulować efektu i tempa prac. I tak: "Przybytek" na działce pierwsza klasa Wylewki w piwnicy da się zrobić z gruszkopompy, ale sam z fatherem orobicie się po pachy mimo wszystko bo operator pompy zwykle nie ma czasu na zabawe i szybko chce opróżnić gruche i nie będzie czekał aż wy rozciągniecie beton na cacy po np. rurkach wcześniej wypoziomowanych (ja z ojcem zrobilismy sami metodą łopata, betoniarka, taczka budowlana + zsyp przez okienka:D i chyba bym wybrał gruszkopompe i facetowi robić kawe pół dnia żeby tylko czekał) Więźba dachowa gdyby była calutka taka zielona jak niektóre jej elementy to mistrzostwo świata. Ja stosowałem metode natryskową z podobnego powodu ja ty - brak czasu i zbyt duże koszty na profesionalną impregnację - a prawda jest taka że dawniej nie stosowano impregnatów i konstrukcje drewniane poddaszy/ strychów stoją po dziś dzień, także ta impregnacja to chyba ma coś współnego z chemią zawartą z jedzeniu, skoro nas impregnują co czemu my mamy nie impregnowac np. domu:). Oczywiście gratuluje również efektu innych prac )) Kacperek wkrótce oceni jakość wybudowanego domu bo czas szybko leci i pewnie nie raz ci wygarnie że mogłeś zrobić to czy tamto lepiej ))) O urodzie żony nie będe się wypowiadał bo jestem tuż przed ślubem i wole nie wysłuchiwać komentarzy narzeczonej że znów oglądam się za blondynkami )) Ciekawi mnie pomysł na podasze, jakie masz plany, i konkrety wykonania, bo ja nie mam pomysłu poza rezygnacją z rusztu i płyt gips/karton, a w zamian chce wymurowac ścianki z 9cm ceramiki, ale jak wykończyć potem ścianki gdzie jest najniżej czyli koło murłaty to pojęcia nie mam Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 28.04.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 [wpis przeniesiony z dziennika budowy] Gratuluje postępów! Jak sam zauważyłeś czasem nie warto być przewidującym i kupować materiał wcześniej . Bagaż doświadczeń na pewno masz spory, ale poważnie myslisz o budowie następnego domu ????? hehehehehehe będe miał dość jak skończe jeden i na 200 % nie będe się brał za kolejny nawet zebym miał go robić na sprzedaż Pozdro Mokrego Dyngusa życze !!!! http://forum.muratordom.pl/uzytkownik36692.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 06.07.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 [wpis przeniesiony z dziennika budowy] widze że pomoc na budowie jest Dobry wybór styropianu sądząc po opakowaniu!!!! Miałem taki sam pod wylewki, ociepleniem garażu się nie martw bo przecież ocieplisz "dach" garażu kładąc styropian na wylewke w sypilani więc po co dwa razy to robić możesz ewentualnie wyjątkowo zarzucić coś mocniejszego styrodur np 5 który zastąpi ci 10-tke pozdro P.S. nie sprawdzaj cen materiałów lub urządzeń które kupiłeś kiedyś - szkoda zdrowia http://forum.muratordom.pl/uzytkownik36692.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 06.07.2009 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Styrodur 5cm mam juz pod wylewką nad garażem ale obawiam się że to może być mało. Zależy mi na niskich rach za gaz, więc muszę to przemyśleć.Artur ile cm wełny masz na poddaszu i czy też kładłeś cześć wzdłuż krokwi a część warstwy w poprzek? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anett i Artur 06.07.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 wełna 15 wzdłuż + 5 na przekładke ALE:ja dodatkowo zastosowałem na to wszystko płyte OSB 12 mm mimo iż mam folie pod blachą, i dodatkowo folie taką srebrną która ma odbijać ciepło z wnętrzna ale mimo wszystko postanowiłem wrzucić przed rusztem i płytą GK tą płyte OSB jakby miało cos przemoknąć - przezorny jestem może aż zaaa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 08.07.2009 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 w mojej wycenie jest wełna isover 15cm +10 cm i dodatkowo foliaparoizolacyjna strotex (zastępuje 3cm wełny) aluminiowa. Z tą płytą osb to poszedłeś po bandzie:) Sam to wymyśliłeś czy ktoś Ci polecił ?czekam na Twoje fotki na maila.Ile w Twoich stronach kosztuje robocizna z metra za ocieplenie budynku ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anett i Artur 10.07.2009 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 też mam folie aluminiową to podobno fajna sprawa bo żekomo odbija ciepło oddawane przez wnętrze. Sam to wymyśliłem z ojcem Ja podpisałem juz papiery 2 marcu na ocieplenie budynku i z materiałem 12 cm styro...za metr wychodzi 75 brutto na greinplaście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila 18.10.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 adamie, witaj, też jestem Częstochowianką Gratuluję okazałego domu i współczuję przejść z architektem. Beznadziejny facet. Niestety, nie znam nikogo kogo mogłabym Ci polecić, ponieważ nigdy nie korzystałam z usług architekta. Domu też nie buduję, tylko czekam na odbiór pierwszego, własnego em i stąd moja obecnosć na forum. Będę do Ciebie zaglądać i życzę, żeby misja: DOM zakończyła się pomyślnie. P.S Czy przypadkiem nie budujecie się w okolicach Wierzchowiska/Północy, jeśli można spytać? Jakoś tak znajomo mi wygląda Wasza okolica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 19.10.2009 03:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 witaj Co do architekta to mamy już nowego ale o tym napisze na dzienniku w wolnej chwili i póki co jest nieźle.Skoro czekasz na odbiór własnego M to domyślam się że od dewelopera i pewnie na północy? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila 19.10.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Nie, nie na północy, tam z tego co wiem są prawie wyłącznie TBS'y. Mieszkanko jest w Sródmieściu. Kibicuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila 21.10.2009 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Witaj adamie, sądząc po modelach drzwi, nad którymi się zastanawiasz zapowiada się dom bardzo nowoczesny. Mnie osobiście najbardziej podoba się pierwsza opcja, choć oczywiście ostateczny wybór zależy od koloru stolarki okiennej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 21.10.2009 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Pomimo iż dom nasz ma taką bryłę ( klasyczny) będziemy starali się nadać mu zdecydowanie nowoczesny styl. Gdybym wybierał projekt raz jeszcze bryła wyglądał by mniej więcej tak : http://www.architekt-krakow.pl/146550769-Dom_nowoczesny_-_projekt_bryly_i_elewacji.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.m. 27.11.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Cześć AdamU mnie też zakończone docieplenie ( dzisjaj ). Powierzchnia jaka była u mnie to 265 m2 + bonie + oprawienie parapetów zew. W sumie sporo kasy "wydałem" dzisjaj. I to jeszcze szukałem niedrogich fachowców. Ale super ekipa. Warto było. 7 dni roboczych działało - 4-5 ludzi. Szybko się uporali. Podbitkę i tynk robię w przyszłym roku.Dom jest podobny do Twojego jak u Ciebie z metrami Wwolnej chwili zapraszam na budowę. pozdr Sławek z Częstochowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts