I.W. 17.04.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Witam wszystkichWłaśnie biorę się z robienie podłogówki. Mam wyliczone straty energii w pomieszczeniach obliczenia pętli robię zgodnie z dokumentacją kisana, ale mam dylemat. Nie wiem jakie przyjąć parametry zasilania i powrotu (mam mieszacz z zaworem ESBE 20-43 stopnie.O ile temp zasilania mogę ustawić to powrót jest wynikiem czegoś (temp pomieszczenia, szybkości przepływu ?). Rozstaw rurek wychodzi strasznie różny - straty energii w niektórych pomieszczeniach sa tak małe że rury by trzeba dawać co pół metra a to chyba bez sensu podczas gdy w łazience to np 10 cm. Macie jakies spostrzeżenia na ww tematTak czy inaczej chcę trochę przewymiarować instalację w stosunku do obliczonego zapotrzebowania ale nie wiem o ile żeby nie było negatywnych zjawisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neco 17.04.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 odpowiem ci tak rozstaw rurek w ogrzewaniu podłogowym powinien wynosić 10cm (np. łazienki) lub 15cm w pomieszczeniach o mniejszym użytkowaniu. Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie ale wykonywałem ogrzewania podłogowe (jako pomocnik) z firmą polecaną przez PURMO i takie były ich zalecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.04.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 takie były ich zalecenia. ich znaczy czyje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 17.04.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 odpowiem ci tak rozstaw rurek w ogrzewaniu podłogowym powinien wynosić 10cm (np. łazienki) lub 15cm w pomieszczeniach o mniejszym użytkowaniu. Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie ale wykonywałem ogrzewania podłogowe (jako pomocnik) z firmą polecaną przez PURMO i takie były ich zalecenia. ciekawe już kiedyś pisałem że czlowiek się uczy całe życie I.W., i tutaj wychodzi wyższość podłogówki na zaworze trójdrogowym z siłownikiem sterowanym z kotła, nie rób większych rostawów niż 320 cm, w przeciwnym wypadku będziesz miał strefy ciepłe i zimne na podłodze, resztę połóż jak wyszło w programie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.04.2008 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 odpowiem ci tak rozstaw rurek w ogrzewaniu podłogowym powinien wynosić 10cm (np. łazienki) lub 15cm w pomieszczeniach o mniejszym użytkowaniu. Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie ale wykonywałem ogrzewania podłogowe (jako pomocnik) z firmą polecaną przez PURMO i takie były ich zalecenia. ciekawe już kiedyś pisałem że czlowiek się uczy całe życie I.W., i tutaj wychodzi wyższość podłogówki na zaworze trójdrogowym z siłownikiem sterowanym z kotła, nie rozumiem: wyższość zaworu trójdrożnego z siłownikiem ale wyższość nad czym? nie rób większych rostawów niż 320 cm, w przeciwnym wypadku będziesz miał strefy ciepłe i zimne na podłodze, resztę połóż jak wyszło w programie łuuups, chyba literóweczka jakaś z tym rozstawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 18.04.2008 04:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 nie rozumiem: wyższość zaworu trójdrożnego z siłownikiem ale wyższość nad czym? Zapewne taka że jak masz siłownik to on zmienia ci temperaturę wody zasilającej podłogówkę. W przypadku tego ESBE VTA 3... jaką temp ustawisz na zasilanie np 40 'C taką masz cały czas a regulować możesz tylko szybkość przepływu np zaworami na rozdzielaczu z czujnikiem wyniesionym. 1950 Obliczenia robiłem na piechotę tzn. straty cieplne pomieszczenia > powierzchnia grzewcza podłogi >potrzebny strumień ciepła > rozstaw rurek z tabel > sprawdzenie długości pętli. Spadków ciśnienia nie liczyłem bo najdłuższa pętla to 50 m. ALe jaki dać nadmiar w stosunku do obliczeń. No bo obliczenia strat ciepła są robione dla -24 'C. Jak do tego podorzucam po kilkadziesiąt procent na "wszelki wypadek" to przez większą cześć roku będzie chodzić na kilka procent wydajności a to chyba nie za dobrze. Z drugiej strony obliczenia strat ciepła mogły czegoś nie uwzględnić. No i moc podłogówki szeroko się zmienia w zależności od temp zasilania powrotu -jakie przyjąć do obliczeń? Wyszło mi zapotrzebowanie 42 W/m2 (15 cm styro na ścianach ,10 na podłodze itd). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.04.2008 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 ale jaja oczywiście miało być 30 cm , dokładnie tak jak napisał I.W. zawór trójdrogowy z siłownikiem podaje wodę o temperaturze wyliczonej przez automatykę kotła i jest to tzw regulacja jakościowa, regulacja przepływem jest jak regulacją ilościową, ta pierwsza zapewnia w miarę stałą temperaturę pomieszczenia, z regulacji ilościowej z tym już jest trudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 18.04.2008 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Przewymiarowanie niczym nie grozi. Możesz jeszcze zmniejszyć moc podłogówki obniżając temperaturę zasilania. Masz też możliwość zmniejszenia temperatury w wybranych pomieszczeniach poprzez zdławienie przepływu w konkretnej pętli/pętlach - w rozdzielaczu masz zaworki do dławienia/odcinania. Ja mam rozdzielacz na 5 pętli z czego jedna jest zupełnie zakręcona a druga zdławiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 18.04.2008 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Żeby móc precyzyjnie sterować temperaturą według potrzeb, w każdym pomieszczeniu zakłada się termostaty, które dają sygnał do siłownika odcinającego dopływ wody po osiągnięciu zadanej temperatury w tym pomieszczeniu. Rozwiązanie to trochę podraża koszt wykonania, ale w eksploatacji baaaaardzo wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.04.2008 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Żeby móc precyzyjnie sterować temperaturą według potrzeb, w każdym pomieszczeniu zakłada się termostaty, które dają sygnał do siłownika odcinającego dopływ wody po osiągnięciu zadanej temperatury w tym pomieszczeniu. Rozwiązanie to trochę podraża koszt wykonania, ale w eksploatacji baaaaardzo wygodne. tylko temperatura podłogi nie zawsze taka jak ma być, a później bogusław pisze o szkodliwości podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 18.04.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Dlaczego nie taka temperatura podłogi? Jeśli rurki są gęsto, to dla osiągnięcia tej samej temperatury pomieszczenia wystarczy mniej ciepła woda, niż gdyby rurki były rozstawione rzadko. A co do tej szkodliwości podłogówki, to takie wieści rozpowszechniają ci, co jej nie zrobili oraz instalatorzy, którzy nie robią w tych rzeczy i nie chcą stracić klienta. Roztaczają czarne scenariusze o unoszącym się kurzu i inne bzdury. Ze względów zdrowotnych przy podłogówce jest najkorzystniejszy rozkład temperatur dla organizmu człowieka. Już dawno nasze babcie mawiały, żeby trzymać nogi w cieple, a głowę w zimnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martar 18.04.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Nie jestem przeciwnikiem podłogówki bo sam mam w łazienkach i korytarzu czyli tam gdzie posadzki są ceramiczne i dają duży komfort cieplny ale stara zasada głosi "bose stopy a czapka na głowe" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neco 18.04.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 takie były ich zalecenia. ich znaczy czyje? doradcy technicznego PURMO który był na budowie i odbierał tą podłogówkę aby firma w której pracowałem mogła dostać ich autoryzacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.04.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Dlaczego nie taka temperatura podłogi? Jeśli rurki są gęsto, to dla osiągnięcia tej samej temperatury pomieszczenia wystarczy mniej ciepła woda, niż gdyby rurki były rozstawione rzadko. A co do tej szkodliwości podłogówki, to takie wieści rozpowszechniają ci, co jej nie zrobili oraz instalatorzy, którzy nie robią w tych rzeczy i nie chcą stracić klienta. Roztaczają czarne scenariusze o unoszącym się kurzu i inne bzdury. Ze względów zdrowotnych przy podłogówce jest najkorzystniejszy rozkład temperatur dla organizmu człowieka. Już dawno nasze babcie mawiały, żeby trzymać nogi w cieple, a głowę w zimnie! to znaczy że wszystko wiesz o podłogówce i ściennym bo Ci je zainstalowali życzę dobrego samopoczucia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.04.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 takie były ich zalecenia. ich znaczy czyje? doradcy technicznego PURMO który był na budowie i odbierał tą podłogówkę aby firma w której pracowałem mogła dostać ich autoryzacje nawet nie pisz takich rzeczy bo chłop straci pracę, poza tym znam ich na tyle że takich głupstw by nie opowiadali jak chcesz, to wejdź na ich stonę i poczytaj co piszą o podłogowce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 18.04.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 to znaczy że wszystko wiesz o podłogówce i ściennym bo Ci je zainstalowali życzę dobrego samopoczucia Coś taki nerwowy? Czyżbyś miał podłogówkę i źle się z tego powodu czuł? Jeśli tak, to podaj konkrety, co jest szkodliwe, w jaki sposób niekorzystnie oddziałuje na organizm, jakie są tego skutki zdrowotne, bo tak samymi ogólnikami piszesz i nie bardzo wiem, co masz na myśli. Korzystam z doświadczeń innych, bywam w domach z tym systemem (jedni 7 lat, drudzy 11l at już użytkują) i właściciele mówią, że to była najlepsza inwestycja z całej budowy. Znam gościa (nie jestem z nim zaprzyjaźniona, więc u niego nie bywam), który ma ścienne i podłogowe zrobione w 1975 roku !!!- zadowolony, zdrowy, rześki, choć już wiekowy. Gdyby w jakiś sposób podłogówka była szkodliwa, to po tak długim okresie użytkowania na pewno już by mu zaszkodziła. Przed wykonaniem ogrzewania intensywnie szukałam wiarygodnych, fachowych (udowodnionych długoterminowymi badaniami medycznymi) opracowań na temat szkodliwości owego systemu i......... nie znalazłam. Tak zwanej prasy kolorowej do źródeł wiarygodnych nie zaliczam. Pozdrawiam dziękuję za życzenia (mam nadzieję, że szczere) i również życzę wszystkiego dobrego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.04.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Dziewczyno wyluzuj. 1950 był przekonany, że "studiowałaś" to Forum od "jakiegoś" czasu i znasz "genezę". To było napisane z "przekąsem".A tak na marginesie - moze poczytaj, bo warto.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 19.04.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Cieszynianka - a ja znam ludzi , którzy nie mogą przebywać w pomieszczeniach z podłogówką. Ze względów zdrowotnych. To, że coś Ci nie szkodzi nie znaczy, że innemu nie może. To tyle na temat tych "bzdur". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 19.04.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 A ja nie znam takich ludzi co nie mogą przebywać w pomieszczeniach z podłogówka, i szkodliwość podłogówki to bujda na kółkach. Połowa ludzi w miastach która mieszka w blokach nawet nie wie ale ma pseudo ogrzewanie podłogowe i ścienne a nawet sufitowe. Ja np. w bloku mam non stop zakręcone kaloryfery ale nie z oszczędności, bo nie mam podzielników tylko dlatego że mam w domu na tyle ciepło że dogrzewanie kaloryferami jest zbędne. Temp. podłogówki jest na tyle niska że ręka nie jesteśmy wstanie wyczuć czy ona tak naprawdę grzeje czy jest wyłączona, a jak ktoś po dotyku odczuwa że podłoga jest ciepła to oznacza że ma ja źle wyregulowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 19.04.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 widzisz ja się tym bawię, zarówno podłogówką jak i ściennym i jestem zagorzałym zwolennikiem takiego rozwiązania, ale też tępię tych fachofców którzy uważają jak neco odpowiem ci tak rozstaw rurek w ogrzewaniu podłogowym powinien wynosić 10cm (np. łazienki) lub 15cm w pomieszczeniach o mniejszym użytkowaniu. Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie ale wykonywałem ogrzewania podłogowe (jako pomocnik) z firmą polecaną przez PURMO i takie były ich zalecenia. dużo jest tego typu wypowiedzi na tym forum i nie tylko, ogrzewania płaszczyznowe powinny być wyliczone, z prostej przyczyny, jeżeli nie dociera to do Ciebie, są to rozwiązania ostateczne, jak je się spieprzy to po zawodach, chyba że chcesz pruć ściany czy podłogę, lub przerabiać instalację na grzejnikową, pal licho jak będzie za zimno, zawsze można dom czymś dogrzać, gorszym przypadkiem jest przewymiarowanie podłogówki i tutaj w 100% zgodzę się z wspomnianym wyżej bogusławem (jak nie wiesz o co chodzi to użyj funkcji szukaj), możę nie na początku ale po dłuższym czasie mogą wystąpić kłopoty z krążęniem, i dobra rada, nie napinaj się tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts