Inka Opole 19.04.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 ale jak mozna przewymiarowac podlogowke? przeciez zawsze nam zostaje regulacja temp wody wplywajacej lub dlawienie przeplywow...niedowymiarowac tak ale przewymiarowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 19.04.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 ale jak mozna przewymiarowac podlogowke? przeciez zawsze nam zostaje regulacja temp wody wplywajacej lub dlawienie przeplywow... niedowymiarowac tak ale przewymiarowac? też tak myslałem ,ale czytając opinie internautów zaczynam mieć wątpliwości. dodatkowo czytając to: http://ogrzewaniepodlogowe.pl/index.php?id=11 moje wątpliwości narastają. mam mieć 300m2 podłogówki (3x100) i jestem zaniepokojony, bo moi instalatorzy chcą dawać rurki na oko, rozstaw na oko 10-15cm, wszystko na oko. planuję podłogówkę rehau z automatyką i regulacją w każdym pomisczeniu, bufor 1000l, piec na ekogr. aż strach się bać jak to wszystko ne zadziała. zapotrzebowanie budynku około 70W/m2. może są jakieś programy w necie do obliczeń rozstawu rurek itp? z drugiej strony skoro ma być ta autoamtyka, to cyba da się w miarę stabilnie ustawić te tem. coby się nie przegrzewać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 19.04.2008 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 ale jak mozna przewymiarowac podlogowke? przeciez zawsze nam zostaje regulacja temp wody wplywajacej lub dlawienie przeplywow... niedowymiarowac tak ale przewymiarowac? A co jesli zrobimy tak jak radzi "fahowiec" i damy rurki zgodnie z jedo widziisię i w efekcie aby w jednym pomieszczeniu ( o dużych stratach) była znośna temperatura to w innym ( o małych stratach) podłoga będzie "parzyć". Czy jest możliwy taki scenariusz że ustawiając mocno ciepłą wodę na mieszaczu aby ogrzac jedno pomieszczenie wyjdziemy poza zakres regulacji jaki daje dławienie przepływu w pozostałych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 19.04.2008 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 może są jakieś programy w necie do obliczeń rozstawu rurek itp? Programy są ale pewnie liczą w przybliżeniu. Na stronie kisana jest dokumentacja i cała metodologia obliczeń i nawet coś z tego wychodzi. Potrzebny jest dodatkowo audyt energetyczny budynku tzn straty ciepła w pomieszczeniach z podłogówką własnie po to zeby obliczyc te rozstawy rurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 19.04.2008 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 ale jak mozna przewymiarowac podlogowke? przeciez zawsze nam zostaje regulacja temp wody wplywajacej lub dlawienie przeplywow... niedowymiarowac tak ale przewymiarowac? A co jesli zrobimy tak jak radzi "fahowiec" i damy rurki zgodnie z jedo widziisię i w efekcie aby w jednym pomieszczeniu ( o dużych stratach) była znośna temperatura to w innym ( o małych stratach) podłoga będzie "parzyć". Czy jest możliwy taki scenariusz że ustawiając mocno ciepłą wodę na mieszaczu aby ogrzac jedno pomieszczenie wyjdziemy poza zakres regulacji jaki daje dławienie przepływu w pozostałych? jesteś myślącym forumowiczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 19.04.2008 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 A co jesli zrobimy tak jak radzi "fahowiec" i damy rurki zgodnie z jedo widziisię i w efekcie aby w jednym pomieszczeniu ( o dużych stratach) była znośna temperatura to w innym ( o małych stratach) podłoga będzie "parzyć". Czy jest możliwy taki scenariusz że ustawiając mocno ciepłą wodę na mieszaczu aby ogrzac jedno pomieszczenie wyjdziemy poza zakres regulacji jaki daje dławienie przepływu w pozostałych? hm pewnie jest mozliwa taka sytuacja o ktorej piszesz ale wydaje mi sie czysto teoretyczna przeciez mozna to regulowac hydraulicznie ciezkie ale mozliwe jak i za pomoca siłownikow termoregulacyjnych ..nie jestem fachowcem ale wydaje mi sie ze jak najbardziej mozna miec pod kontrola podlogowke i lepiej miec gesciej niz rzadziej..bo dolozyc sie juz nie da a przytlumic jak najbardziej popatrzcie jak sie projektuje instalacje pod PC ..niby sa programy niby obliczenia a i tak najlepsza odlegloscia sa co 10cm... przeciez gdy mamy rurki gesto to woda ktora wychodzi z mieszacza moze byc w o wiele nizszej temperaturze niz wtedy gdy mamy rzadko zreszta uwazam ze jezeli prawidlowo jest zaprojektowana to podlogowka nigdy nie jest ciepla...oczywiscie mozna tak ale...jest to blad.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 19.04.2008 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 rence opadajom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 19.04.2008 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 rence opadajom rozumiem ze herezje popelnilem.. oki a w ktorym momencie? takie sa moje wiadomosci na ten temat ktore uzyskalem w x rozmowach z fachowcami..czyli wychodzi ze nie sa fachowcami. to prosze o poprawki...jak to powinno wygladac prawidlowo? bo dalej nie przemawia do mnie mozliwosc przewymiarowania i tych zagrozen o ktorych piszecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 19.04.2008 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 zreszta uwazam ze jezeli prawidlowo jest zaprojektowana to podlogowka nigdy nie jest ciepla...oczywiscie mozna tak ale...jest to blad.. No właśnie o to chodzi żeby tego błedu nie popełnić.Jeśli mam być szczery to temperatura podłogi 29'C (jako normowo dopuszczalna) średnio mnie interesuje . Nie jestem zatwardziałym zwolennikiem teorii że podłogówka szkodzi ale moja żona jest związana z branżą medyczną i w przypadkiem przegladanych materiałach o zakrzepicy żył podłogówka była wymieniona jako czynnik ryzyka. Być może jest takim czynnikiem tylko wówczas gdy jest skopana dlatego bardzo mi zależy na tym żeby zrobić to dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 19.04.2008 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 przykładowo, w pokojach dziennych albo jak ktoś woli na salonach, po 30 i więcej m2, przy wyliczeniach niejednokrotnie wychodzi rozstaw powyżej 30 cm, które są w zasadzie wartością graniczną, bo w przeciwnym wypadku stając na podłodze wyczuwa się strefy cieplejsze i zimniejsze, wyobraź sobie że masz rozstaw 15 cm, bo tak Ci Twój instalator powiedział że on zawsze tak robi i nikt się nie skarżył, co się będzie działo gdy w innym pomieszczeniu będziesz miała też rury o rozstawie 15 cm a powierzchnia podłogówki będzie wynosić przykładowo 6 m2, z dużym prawdopodobieństwem mogę Ci powiedzieć że, będziesz miała przy temperturze zasilania która Ci zagrzeje salon w tym drugim pomieszczeniu zimno, co robisz, podnosisz temperaturę zasilania, pozornie wszystko jest w porządku, bo w tym małym pomieszczeniu masz ciepło, a na salonach siłownik Ci przymknie obwód na rozdzielaczu i utrzyma temperaturę salonu na zadanym poziomie, na pierwszy rzut oka tak, ale...... no właśnie, zawsze jest jakieś ale, w momencie gdy cieplejsze zasilanie pójdzie na salony, owszem siłownik będzie Ci pilnował temperatury pomieszczenia, ale powierzchnia podłogi będzie miała za dużą temperaturę, i wtedy będzie to co zawsze na forum pisał bogusław że podłogówka stwarza problemy z krążeniem i jest be, dlatego rozstaw rur powinien być wyliczony dla każdego pomieszczenia i dla danej temperatury zasilania i powrotu, wtedy masz pewność że nie przegrzejesz podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 19.04.2008 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 w momencie gdy cieplejsze zasilanie pójdzie na salony, owszem siłownik będzie Ci pilnował temperatury pomieszczenia, ale powierzchnia podłogi będzie miała za dużą temperaturę, i wtedy będzie to co zawsze na forum pisał bogusław że podłogówka stwarza problemy z krążeniem i jest be, dlatego rozstaw rur powinien być wyliczony dla każdego pomieszczenia i dla danej temperatury zasilania i powrotu, wtedy masz pewność że nie przegrzejesz podłogi no dobrze a nie mozesz w momencie ustawienia wyzszej temperatury by to mniejsze pomieszczenie bylo nagrzane zdlawic przeplywu dla tego duzego? ba generalnie wyregulowac wszystko wlasnie przeplywami? wtedy pelnym obiegiem bedzie szlo na male pomieszczenie a zdlawionym na duze i podloga nie bedzie przegrzana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 19.04.2008 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 być może Ci się uda,życzę szczęścia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 19.04.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Podzieliłem obiegi na dwa mieszacze tak aby można było ustawić inną temperaturę zasilania pod gresem a wyższą pod panelami i w łazienkach. Jeżeli jeszcze dodatkowo wystąpią w jakimś pomieszczeniu problemy to dołożę jeszcze jeden mieszacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 19.04.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 być może Ci się uda, życzę szczęścia, czy możesz wyjaśnic czemu miałoby się nie udać? tak od a do z ?? czy to może jakaś tajemnica i na aluzjach poprzestaniesz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 19.04.2008 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 U mnie własnie tak wychodzi: niektóre pomieszczenia mimo przyjęcia rozstawu rur 35 mają zapas mocy w stosunku do innych a rzadziej dać nie mogę. Powiedzmy że w gabinecie mam 100% potrzebnej mocy przy określonej temperaturze zasilania a w salonie 160% i mniej nie może być właśnie ze względu na rozstaw rurek. W takim układzie nasuwa mi się aby specjalnie przewymiarować moc pętli w gabinecie tak aby procent przewymiarowania był podobny.Wówczas obniżając temperaturę zasilania mogę uzyskać 100% wszędzie. Niewielkie różnice mogę skorygować przepływem. lub inaczej tem zasilania i powrotu dobrać do najmniej "stratnego" pomieszczenia. Niestety to uproszczenie bo w łazience wówczas nie ma szans uzyskać 100% chyba że podłoga będzie sie składać z samych rurek. Obliczenie w drugą stronę(tzn dostosowanie temp zasilania do łazienki) spowoduje przegrzanie podłogi w salonie. Ciekawi mnie zatem jakie są możliwości regulacji przepływem i dlaczego sprawia to kłopot(domyśłam się że dławiąc przepływ na jednej pętli zwiększa się on w innych ale nie wiem ).Oczywiście rozwiązaniem jest osobny mieszacz na pętle ale...$$$. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 19.04.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Niestety to uproszczenie bo w łazience wówczas nie ma szans uzyskać 100% chyba że podłoga będzie sie składać z samych rurek. Obliczenie w drugą stronę(tzn dostosowanie temp zasilania do łazienki) spowoduje przegrzanie podłogi w salonie. Ciekawi mnie zatem jakie są możliwości regulacji przepływem i dlaczego sprawia to kłopot(domyśłam się że dławiąc przepływ na jednej pętli zwiększa się on w innych ale nie wiem ).Oczywiście rozwiązaniem jest osobny mieszacz na pętle ale...$$$. ja powiem jak ja planuje rozwiazac problem lazienki:) oczywiscie moglem popelnic blad w planowaniu to prosze o poprawe tak wiec albo zrobic dodatkowo scienne lub na osobnym obiegu puscic i zamontowac "przewymiarowana" drabinke puszczona osobno z mieszacza by mozna bylo dac wyzsza temp niz normalnie na podloge akurat ja to planuje do PC wiec napewno lazienka musi miec dodatkowa powierzchnie grzewcza bo sama podloga moze nie starczyc:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 19.04.2008 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 To oczywiste że trzeba dać w łazience grzejnik (potrzebny zresztą do suszenia itp) ale w pozostałych pomieszczeniach jest podobna sytuacja(przed chwilą liczyłem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mactrack 20.04.2008 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 A ja nie znam takich ludzi co nie mogą przebywać w pomieszczeniach z podłogówka, i szkodliwość podłogówki to bujda na kółkach. Połowa ludzi w miastach która mieszka w blokach nawet nie wie ale ma pseudo ogrzewanie podłogowe i ścienne a nawet sufitowe. Ja np. w bloku mam non stop zakręcone kaloryfery ale nie z oszczędności, bo nie mam podzielników tylko dlatego że mam w domu na tyle ciepło że dogrzewanie kaloryferami jest zbędne. Temp. podłogówki jest na tyle niska że ręka nie jesteśmy wstanie wyczuć czy ona tak naprawdę grzeje czy jest wyłączona, a jak ktoś po dotyku odczuwa że podłoga jest ciepła to oznacza że ma ja źle wyregulowaną. Też jak wyczytuję co różnych mędrców o szkodliwości podłogówki to zastanawiam się...czy kiedykolwiek pomyśleli nim napisali;-)Jeśli komuś może zaszkodzić podłogówka, to równie, o ile nie bardziej ciepłe zimowe buty...zawirowania unoszącego się kurzu przy grzejnikach i ogrzewaniu podłogowym jest nieporównywalne( na korzyść podłogówki z uwagi na niższą znacznie temperaturę) ...i tyle w tym temacie:-)Pozdrawiam zdroworozsądkowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 20.04.2008 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 o, widzę że znalazł się jeszcze jeden znawca, zgodzę się z Tobą ale jak napiszesz dobrze zrobiona podłogówka, a nie że fahofiec powie, co 15 cm starczy, bo ja tak zawsze robię i jeszcze nikt nie narzekał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neco 20.04.2008 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 widzisz ja się tym bawię, zarówno podłogówką jak i ściennym i jestem zagorzałym zwolennikiem takiego rozwiązania, ale też tępię tych fachofców którzy uważają jak neco odpowiem ci tak rozstaw rurek w ogrzewaniu podłogowym powinien wynosić 10cm (np. łazienki) lub 15cm w pomieszczeniach o mniejszym użytkowaniu. Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie ale wykonywałem ogrzewania podłogowe (jako pomocnik) z firmą polecaną przez PURMO i takie były ich zalecenia. dużo jest tego typu wypowiedzi na tym forum i nie tylko, ogrzewania płaszczyznowe powinny być wyliczone, z prostej przyczyny, jeżeli nie dociera to do Ciebie, są to rozwiązania ostateczne, jak je się spieprzy to po zawodach, chyba że chcesz pruć ściany czy podłogę, lub przerabiać instalację na grzejnikową, pal licho jak będzie za zimno, zawsze można dom czymś dogrzać, gorszym przypadkiem jest przewymiarowanie podłogówki i tutaj w 100% zgodzę się z wspomnianym wyżej bogusławem (jak nie wiesz o co chodzi to użyj funkcji szukaj), możę nie na początku ale po dłuższym czasie mogą wystąpić kłopoty z krążęniem, i dobra rada, nie napinaj się tak jeśli czytałeś dokładnie mój post to jest tam napisane że nie jestem fachowcem w tej dziedzinie i pracowałem tylko w takiej firmie która się zajmowała hydrauliką (jak znajdę zdjęcia to je wstawie jak robiliśmy) a ja byłem tylko jako pomocnik MASZ RACJę żE SIę POMYLIŁEM I ROZSTAW RUREK POWIENIEN WYNOSIć OD 10mm DO 30mm zgodnie z zaleceniem ze strony PURMO ZGADZAM SIę TAKżE żE TAKA INSTALACJA POWINNA BYć WYLICZONA NIE JESTEM FACHOWCEM W TEJ DZIEDZINIE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts