Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym grozi przewymiarowana podłogówka

I.W.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 89
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

być może Ci się uda,

życzę szczęścia,

czy możesz wyjaśnic czemu miałoby się nie udać? tak od a do z ??

czy to może jakaś tajemnica i na aluzjach poprzestaniesz???

tez mnie to ciekawi..dlaczego wg 1950 jest to az takie trudne do osiagniecia

napewno wiecej zabawy i czasu potzreba bo zmiany nie sa widoczne od razu ale chyba jak najbardziej mozliwe

jezeli sie myle to prosze o wyprowadzenie z bledu:)

Podepnę się pod temat i poproszę o pomoc w kwestii technicznej.

Podłogówka (łącznie 270mkw) będzie zasilana z bufora 1000 ltr.

Będą dwa rozdzielacze z przepływomierzami i zaworami termostatycznymi sterowanymi z poszczególnych pokoi. Dotąd wszystko mam opracowane i w większości zrobione.

Pytanie: jak w prosty sposób zasterować siłownik zaworu trójdrogowego nie mając automatyki kotła? Chodzi oczywiście o układ mieszający pomiędzy buforem a rozdzielaczem.

Mam dwa zawory trójdrogowe (DFK-R) z siłownikami Centra Burkle VM14 220V i w oparciu o nie chcę zbudować mieszacze w układzie jakościowym. Proszę o pomysły.

Oczywiście, że grozi !! Zwiększonymi wydatkami na materiał.

czy to jedyne zmartwienie???

te kilkaset zł, nawet kilka tysięcy przy budowie domu, to nie jedyne zmarnowane a przy skali wydatków, mało istotne.

czy są jakieś inne powody, dla których to sterowanie nie będzie działać? psuć się? itp??

nie to że, nie będzie działało,

jeżeli podłogówka jest zrobiona nie na oko, tak jak się tutaj czyta na forum, to będzie działało dobrze,

ale ludzie, zrozumcie jedno,

taka podłogówka robiona tak, jak pan Kaziu mówi,

ja tak robię zawsze i klienci się nie skarżą,

to nie jest rozwiązanie,

jak już kiedyś wspomniałem, podłogówka powinna być wyliczona dla każdego pomieszczenia dla założonej temperatury zasilania i powrotu,

wtedy mamy pewność że będzie to funkcjonować dobrze nie tylko w funkcji temperatury pomieszczenia ale też i to jest ważniejsze, w funkcji temperatury podłogi

ci co są dłużej na forum pamiętają być może moje spory z bogusławem na temat podłogówki, (ci co nie wiedzą o co chodzi niech użyją funkcji szukaj)

bogusław twierdził podpierając się swoim wykształceniem medycznym że podłogówka jest szkodliwa, zawsze mu odpowiadałem że, podłogówka zrobiona zgodnie ze sztuką, nie szkodzi,

rozwiązanie typu rury co 15 czy też ileś cm, tyle ile pan Kaziu powie + siłowniki na rozdzielaczu i regulator w pokoju nie gwarantuje Wam tego że podłogówka jest zrobiona dobrze i nie będzie szkodzić,

bo to jest prawdą że, przegrzana podłoga to prędzej czy później kłopoty z krążeniem w tych dolnych konczynach :lol:

to co wspomniał M@riusz to dla jednych to może no problem, ale dla większości forumowiczów to jednak jest problem,

to są koszty i w przypadku gdy regulator dajesz w każdym pomieszczeniu, duże koszty,

a liczyć trzeba,

bez tych wyliczeń nie masz pewności ile tej rury masz w podłodze, czy za dużo, czy też za mało,

przy sterowaniu jakościowym, tzn. gdy o temperaturze zasilania decyduje automatyka kotła i wyliczeniu na podstawie OZC, rozstawu dla każdego pomieszczenia, masz pewność że nic nie będzie przegrzewane, czy to pomieszczenie czy też podłoga,

przy sterowaniu ilościowym tj. siłowniki i regulator nie ma tej pewności, oczywiście przy założeniu instalatora, bo ja tak zawsze daję,

ja też robię podłogówkę w taki sposób, ale każdą wyliczam,

rozumiem,że będzie problem, jak rurki za rzadko i trzeba wlewć w nie gorącą wodę, 35st, bo inaczej się marznie. nie zdrowe i nie fajne.

ale jak dam rurki gęsto, a w łazienkach jeszcze gęściej, to co? dalej źle? do tego sterowanie w każdym pokoju???

nie bronię się przed projektem, tyle,że nie ma kto go zrobić.

mam w rodzinie 3 projektantów, racujących w róznych biurach w roznch miastach Polski- wszystkie duże.

poprosiłem, by popytali projektantów od Co o projektowanie podłogówki. Nikt się nie podjął, rady w stylu zawór 3 drożny i piec 35kW żeby było dość ciepła. Ledwo coś słyszeli o reku.

Dlatego nie zlecę nikomu projektu podłogówki, bo nie bardzo jest komu. NIkt się na tym nie zna.

osobiscie uwazam ze jak damy gesciej to osiagniemy wymagany komfort cieply wpuszczajac chlodniejsza wode..wiec dlaczego jest ryzyko przegrzanej podlogi to nie wiem?:(

nie da sie wg mnie zaplanowac idealnie..zawsze bedzie potzreba regulacji czy to przy sterowaniu jakosciowym czy to przy sterowaniu ilosciowym..choc w tym drugim przypadku jest to trudniejsze ale nie awykonalne ludzie tak maja i to dziala..

pisze to jako laik nie fachowiec:) takie mam zdanie

przeczytalem ostatnio specjalnie sporo artykulow i coz nic nie jest jednoznaczne:)

ogrzewanie podłogowe to jest już z reguły rozwiązanie ostateczne,

przecież nie będziesz pruć podłogi,

dlatego jeżeli można to trzeba ograniczyć do minimum ryzyko,

przy grzejnikach zawsze można coś zrobić, przy podłogówce już raczej nie,

nigdy nie jest tak że instalacja która jest liczona wychodzi idealnie tak jak powinna,

z wodą się tak nie da

zawsze instnieje margines błędu,

chodzi o to żeby był jak najmniejszy,

a co do artykułów to zależy gdzie czytałaś,

czy to były czasopisma typu Murator, Ładny dom, lub inne popularne,

rzadko kiedy w tych pismach piszą specjaliści,

z reguły są to redaktorzy, którzy czasami w bardzo nieudolny próbują przekazać to co gdziś wyczytali lub to co powiedział im fachowiec,

rzadko jest to ktoś z wykształceniem kierunkowym,

w prasie fachowej nikt nie ośmieli sie podchodzić do tego w taki sposób jak w kolorowych magazynach

nigdy nie jest tak że instalacja która jest liczona wychodzi idealnie tak jak powinna,

No właśnie . Dzisiaj rozkładałem rurki od podłogówki. Pierwsza pętla i pierwszy zonk. Wyliczony odstęp 25 cm. Zrobiłem sobie klocek na miarę 24 cm i ułożyłem dociągnąłem do rozdzielacza uciąłem :evil: a następnie (niestety nie na odwrót) odczytałem na rurze ile metrów poszło. I poszło o 2 za mało (miało być 27 a jest 25 bez "dobiegów" do pętli), czyli moją podłogę będzie grzało 2 mb mniej. Dobrze że cholerstwo liczone na -25 stopni i dodane 20%

Gość ZW

Powtórzę pytanie Inki: Jak można przewymiarować podłogówkę ?

Sorry za lamelstwo, mam wyobrażenie z podłogówki elektrycznej gdzie nie jest to możliwe.

1950

"... w momencie gdy cieplejsze zasilanie pójdzie na salony, owszem siłownik będzie Ci pilnował temperatury pomieszczenia, ale powierzchnia podłogi będzie miała za dużą temperaturę, ..."

Dlaczego ?

Przy ustalonej temp. powietrza temperatura podłogi zależy tylko od strat ciepła w pomieszczeniu. W normalnie ocieplonym domu wystarczy w podłodze mieć 23-24 stopnie żeby na wysokości oczu otrzymać 21.

Dlaczego nie można odkręcić wody bardziej w małej łazience a mniej w większym salonie ?

pozdrawiam

Powtórzę pytanie Inki: Jak można przewymiarować podłogówkę ?

Sorry za lamelstwo, mam wyobrażenie z podłogówki elektrycznej gdzie nie jest to możliwe.

1950

"... w momencie gdy cieplejsze zasilanie pójdzie na salony, owszem siłownik będzie Ci pilnował temperatury pomieszczenia, ale powierzchnia podłogi będzie miała za dużą temperaturę, ..."

Dlaczego ?

Przy ustalonej temp. powietrza temperatura podłogi zależy tylko od strat ciepła w pomieszczeniu. W normalnie ocieplonym domu wystarczy w podłodze mieć 23-24 stopnie żeby na wysokości oczu otrzymać 21.

tak ale w przypadku gdy będziesz miał mały rozstaw rur, temperatura podłogi przy danej temperaturze zasilania będzie większa niż powinna,

może się okazać że żeby obniżyć temperaturę podłogi i pomieszczenia trzeba obniżyć temperaturę zasilania,

co się stanie gdy w innym pomieszczeniu przy tym samym rozstawie, który ustalił pan Kaziu, podłogówka nie dogrzewa i dogrzać może jednynie przy wyższej temperaturze zasilania,

będziesz miał albo jedno pomieszczenie przegrzane,

albo jedno niedogrzane,

żadna automatyka nie pomoże, :-?

jak mantrę powtarzam,

grzejniki można dobrać na oko, najwyżej jak się je przewymiaruje głowica termostatyczna ograniczy temperaturę, a jak będzie za zimno można wymienić grzejnik

co nie znaczy że to polecam niedoświadczonym

w przypadku podłogówki trzeba ją liczyć,

tutaj błędy rozstawu rur są naprawdę trudne do usunięcia

Dlaczego nie można odkręcić wody bardziej w małej łazience a mniej w większym salonie ?

pozdrawiam

1950 pewnie wszystko co piszesz jest prawdą tylko co z tego.

Jak zwykle teoria teoria a w praktyce jest tak samo.

Rozmawiałem z 2 instalatorami nikt z nich nie robi projektu pod konkretny obiekt. Powołują się na swoje doświadczenie zawodowe które pozwala stosować jakiś tam wypracowany standard do wszystkich instalacji czyli "zawsze tak robiłem i było dobrze"

Dzwoniłem do Purmo i Kisan żadna w firm nie jest zainteresowana tematem projektowania podłogówki.

Jednym słowem chciałbym zrobić lege artis projekt podłogówki ale w praktyce jak na razie jest to nie możliwe.

No wlasnie

i dlatego uzyskac taki projekt o ktorym mowi 1950 graniczy z cudem :(

wczoraj rozmawialem z kolejnymi 3 instalatorami podlogowek ..daje tyle ile im doswiadczenie podpowiada:( twierdza instaluja lat x i jeszcze nikt nie marudzil

dlatego tez przynajmniej wg mnie lepiej jest "przewymiarowac" ta podlogowke niz niedowymiarowac..bo uwazam ze "przewymiarowana" jestesmy wstanie wysterowac w taki czy inny sposob a niedowymiarowanej chocbysmy na glowie staneli nic nie zrobimy

choc tylko jednej kwesti z wypowiedzi 1950 nie rozumiem..

juz kilka razy bylo o to zapytanie

dlaczego wg 1950 nie mozemy przytlumic obiegu w jednym wiekszym pomieszczeniu by to drugie mialo cieplej?

dlaczego jest to tak trudne?

bo generalnie zagrozenie zrozumialem ale.....rozwiazania problemu nie..bo rozwiazaniem jest wg 1950 dobry projekt i obliczenia ale jak nam zycie pokazuje z tym jest roznie

Gość ZW
...

jak mantrę powtarzam,

grzejniki można dobrać na oko, najwyżej jak się je przewymiaruje głowica termostatyczna ograniczy temperaturę, a jak będzie za zimno można wymienić grzejnik

...

Otóż to. "Ktoś" zaj.. skomplikował sterowanie podłogówką i z tego są w/w problemy.

Dlaczego dla podłogówki wodnej nie stosuje się po prostu termostatów ?

Podłoga grzeje, temperatura rośnie, termostat zamyka zawór, temp spada, termostat otwiera. Każde pomieszczenie dostaje dokładnie tyle ciepła ile mu trzeba.

?

...

jak mantrę powtarzam,

...

Otóż to. "Ktoś" zaj.. skomplikował sterowanie podłogówką i z tego są w/w problemy.

Dlaczego dla podłogówki wodnej nie stosuje się po prostu termostatów ?

Podłoga grzeje, temperatura rośnie, termostat zamyka zawór, temp spada, termostat otwiera. Każde pomieszczenie dostaje dokładnie tyle ciepła ile mu trzeba.

?

dokładnie... tak by było najlepiej i sam się zastanawiam czy coś takiego nie wykombinować, ale problem jest w tym, że nigdzie nie spotkałem się z podobnymi rozwiązaniami.

Ja to widzę tak:

Zawór trójdrożny (mieszacz) ->Pompa -> Rodzielacz, który na powrotach ma zainstalowane RTL'ki. Na każdym RTL'u ustawiamy sobie pożądaną temp. niezależnie od długości pętli i wszystko działa jak powinno (w teorii)

Czy może to tak działać?