Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie fugi na ciemne płytki?

AgniechaD

Recommended Posts

Ja położyłabym ciemne, kiedys dobierało się fugę do płytek na zasadzie kontrastu teraz raczej się już od tego odchodzi (wątpliwości są za to przy mozaikach) i bardzo dobrze bo fuga dopasowana do koloru płytek lepiej wygląda

A do tego fuga w lazience wyjatkowo szybko sie brudzi, wiec tylko ciemne.

Też tak początkowo chcieliśmy zrobić, ale boimy się, czy nie będzie po prostu podłoga przytłczała?

To czy podłoga będzie przytłaczała zalezy w dużej mierze od tego jak kompnuje się z resztą.. No nie wiem.. mi osobiście baaardzo nie podoba się kontrastowa fuga do płytek, lepiej dać np. o ton(kilka) jaśniejszą żeby to jakoś wyglądało niż białą do ciemnych bo tu tworzy się taka szachownica i mnie to akurat razi :roll: No ale każdy robi wg tego co mu się podoba :)

A najciekawsze jest to, że w drugiej łazience będziemy mieli czarne płytki Sirocco Tubądzina i tu skłaniamy się ku jasnym płytkom. Tyle wątpliwości!

w tej serii nie ma chyba czarnych płytek pewnie miałaś na myśli brązowe :)

a jeśli na podłoge pójdą jasne płytki to oczywiście jasna fuga którą zabezpieczamy przed zabrudzeniami i jest ok :)

Na pocieszenie powiem że ja mam prawie wszędzie na dole zupełnie biały gres polerowany z białą fuga i gdyby nie duży pies byłoby całkiem przyzwoicie z utrzymaniem tego w czystości ;)

Dzięki. Rzeczywiście widać tej podłogi niewiele, ale gdybyś miała jeszcze coś, t będę wdzięczna. Moja łazienka nabiera rąk i nóg i może też niedługo się nią pochwalę. A te fugi to jakiej firmy najlepsze? Jeszcze nie zgłębialiśmy tematu, bo dopiero glazurnik w połowie drogi ;)

Ja miałam ciemne brązy z Ceresitu i Atlas'a,

bo mozaika w łazience i płytki podłogowe

różniły się odcieniem brązu i stąd dwa rodzaje

"czekolady" :)

Tutaj widać przedpokój (będziesz widziała, jak całościowo

prezentują się ciemne płytki na podłodze)

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ph/gd/7shz/2z8VOv2Gb8P7cjUTZX.jpg

A tutaj widać w kuchni tę samą płytkę i zwróć tu uwagę na jasne fugi...

Pan płytkarz prawdopodobnie za wcześnie położył fugi (ciemna czekolada)

i są teraz jakby z białym nalotem, którego nie daje się usunąć - doczytałam,

że to przyczyna spieszenia się wykonawcy... Pilnujcie tego u siebie...

Podobno płytki po przyklejeniu muszą odleżeć z tydzień,

zanim położy się fugę... a na ciemnej fudze widać to jak na dłoni....

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ph/gd/7shz/mL2OYod7I5Lb2sPeZX.jpg[/img]