Sławek123 17.04.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Muszę zmienić płytki na (zadaszonym) tarasie - mój problem polega na tym, że stare płytki swietnie się trzymają podłoża. Pytanie - czy koniecznie trzeba skuwać stare?. Słyszałem od jednego fachowca, że wystarczy przemalować stare płytki ciekłą folią Aquaflex, posypać delikatnie piaskiem i po wyschnięciu nakładać klej i nowe płytki. (stare płytki są gładkie). Ale czy to ma sens - czy płytka na takim podłożu się utrzyma?. Czy ma ktoś na to radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osek 17.04.2008 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 kupić odpowiedni klej i po kłopocie- kładziesz na starych płytkach.np CEKOL C-11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek123 18.04.2008 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Świetnie! to ułatwiło by mi sprawę Czyli rozumię, że nie trzeba żadnych podkładów, tylko dobry klej i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 18.04.2008 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 kupić odpowiedni klej i po kłopocie- kładziesz na starych płytkach. np CEKOL C-11 plus impregnat kontaktowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronikon 19.04.2008 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Fachowiec który poleca kłaść płytki na płytki to raczej chłoporobotnik a nie fachowiec ,jeżeli szanuje pan swoje pieniądze i nie chce pan za niedługi czas robić tej samej roboty na nowo to polecam zerwać stare płytki i dopiero położyć nowe ,ten fachowiec który panu to polecał chyba niedawno wrócił z Anglii bo tam się tak robi na trzy miesiące i wraca się do klienta, ale Anglików na to stać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.04.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Pytanie dlaczego musisz położyć nowe płytki. Jesli tylko i wyłącznie ze wzgledów estetycznych, to - jesli jest "miejsce" - mozna nałożyć nowe na stare. Ale jesli jest inna przyczyna tej decyzji (pekają, cieknie, itp.) to połozenie nowych na stare nie zlikwiduje problemu, lecz tylko oddali go w czasie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek123 19.04.2008 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Powodem dla którego chcę zmienić płytki są względy estetyczne. Skuwanie starych płytek podłogowych to sporo i pracy i czasu a co za tym idzie i kasy. Dlatego kombinuję, żeby położyć nowe na stare - ale nie wiem czy pod względem technicznym ta decyzja jest do przyjęcia? Pytam gdzie mogę - opinie nie są jednoznaczne. Ostatnio powiedziano mi, że należy stare płytki przesmarować "Warstwą kontaktową na trudne podłoża" firmy Atlas Premium a następnie kłaść płytki na "Klej elastyczny" Buildfix. Nie znam nikogo kto kładł płytki na płytki tą metodą. Może ktoś z Forumowiczów spotkał się z tymi materiałami - czy za kilka miesięcy nie będę miał "podwójnego" problemu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osek 21.04.2008 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Fachowiec który poleca kłaść płytki na płytki to raczej chłoporobotnik a nie fachowiec ,jeżeli szanuje pan swoje pieniądze i nie chce pan za niedługi czas robić tej samej roboty na nowo to polecam zerwać stare płytki i dopiero położyć nowe ,ten fachowiec który panu to polecał chyba niedawno wrócił z Anglii bo tam się tak robi na trzy miesiące i wraca się do klienta, ale Anglików na to stać . ogólna krytyka- żądnych szczegółów?! jeśli stare płytki są "dobre" (czyt. przylegająca bardzo dobrze i mocno do powierzcyhni, brak głuchych miejsc) to jest to dobre podłoże. czyżby Pan Cronikon robił w ten sposób w Angli ? ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 21.04.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Albo nie wie , ze sa produkowane kleje dedykowane na taka okolicznosc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 21.04.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Albo nie wie , ze sa produkowane kleje dedykowane na taka okolicznosc . czas poczytaći posłuchać szkoleń.... , tym bardziej ze temat opisywany dotyczy gresu i bez peknieć i tzw miejsc "pustych" wolnych od kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek123 24.04.2008 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Dziękuję wszystkim za cenne uwagi - Wasze komentarze "rozjaśniły" mi nieco temat - teraz wiem z czym przyszło mi się mierzyć. Jestem dobrej myśli - zastosuję się do fachowych rad - a za jakiś czas odezwę się opisując skuteczność opisanej metody kładzenia płytki na płytki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osek 24.04.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Dziękuję wszystkim za cenne uwagi - Wasze komentarze "rozjaśniły" mi nieco temat - teraz wiem z czym przyszło mi się mierzyć. Jestem dobrej myśli - zastosuję się do fachowych rad - a za jakiś czas odezwę się opisując skuteczność opisanej metody kładzenia płytki na płytki. Pozdrawiam tylko pamiętaj aby smarować i podłoze i płytke klejem 100% styku pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek123 20.01.2011 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Witam!Minęły prawie 3 lata od czasu położenia Płytek na zadaszonym tarasie metodą "płytka na płytkę" bez zrywania poprzednich.Stare płytki "posmarowałem" warstwą kontaktową, a do klejenia użyłem kleju elastycznego - trzeci sezon się zaczyna a podłoga super się trzyma - żadnych problemów!.Polecam tę metodę (oczywiście w przypadku, gdy stare płytki dobrze trzymają się podłoża) - ogromna oszczędność pracy, czasu i pieniędzy.Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję wszystkim za udzielone porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nietakisupermario 21.01.2011 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Witam, czyli jest nadzieja, że jak zrobię tak u siebie, to też się nie posypie Na co w końcu kleiłeś, na cekol c-11? I jaki grunt dałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek123 23.01.2011 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Do klejenia użyłem; klej elastyczny Buildfix, a wcześniej stare płytki posmarowałem warstwą kontaktową na trudne podłoża Atlas Premium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nietakisupermario 25.01.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Dzięki za odp. W takim razie pytanie do osób, które kładły na cekol, czy wspomniany impregnat kontaktowy, to GS-83 Kontakt cekolu? I jak w ogóle się sprawdziły te produkty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 25.01.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 kładłem płytki na ścinie i podłodze w kuchni rodziców na cekol elastyczny (nie pamiętam nazwy, miał w opisie, ze można kleić płytka na płytkę), stare płytki wcześniej umyte (w niektórych miejscach wyszorowane bo to kuchnia i gaz), szczególnie z tłuszczów, ściany przegruntowane gs-83Kontakt, podłoga nie, robione ze dwa czy trzy lata temu, do dziś jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nietakisupermario 26.01.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Dzięki serdeczne edde, 2-3 lata bez problemów, znaczy że się cekol nadaje w takim razie spokojnie mogę zabrać się za robotę u siebie. a ile razy gruntować, gs-83 kontakt jest emulsja jednowarstwową? Czy dla lepszej skuteczności dać kilka warstw? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 26.01.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 ja robiłem jednowarstwowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts