Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana płytek podłogowych

Recommended Posts

Muszę zmienić płytki na (zadaszonym) tarasie - mój problem polega na tym, że stare płytki swietnie się trzymają podłoża. Pytanie - czy koniecznie trzeba skuwać stare?. Słyszałem od jednego fachowca, że wystarczy przemalować stare płytki ciekłą folią Aquaflex, posypać delikatnie piaskiem i po wyschnięciu nakładać klej i nowe płytki. (stare płytki są gładkie). Ale czy to ma sens - czy płytka na takim podłożu się utrzyma?. Czy ma ktoś na to radę?

Fachowiec który poleca kłaść płytki na płytki to raczej chłoporobotnik a nie fachowiec ,jeżeli szanuje pan swoje pieniądze i nie chce pan za niedługi czas robić tej samej roboty na nowo to polecam zerwać stare płytki i dopiero położyć nowe ,ten fachowiec który panu to polecał chyba niedawno wrócił z Anglii bo tam się tak robi na trzy miesiące i wraca się do klienta, ale Anglików na to stać .

Pytanie dlaczego musisz położyć nowe płytki. Jesli tylko i wyłącznie ze wzgledów estetycznych, to - jesli jest "miejsce" - mozna nałożyć nowe na stare. Ale jesli jest inna przyczyna tej decyzji (pekają, cieknie, itp.) to połozenie nowych na stare nie zlikwiduje problemu, lecz tylko oddali go w czasie.

Pozdrawiam

Powodem dla którego chcę zmienić płytki są względy estetyczne. Skuwanie starych płytek podłogowych to sporo i pracy i czasu a co za tym idzie i kasy. Dlatego kombinuję, żeby położyć nowe na stare - ale nie wiem czy pod względem technicznym ta decyzja jest do przyjęcia? Pytam gdzie mogę - opinie nie są jednoznaczne. Ostatnio powiedziano mi, że należy stare płytki przesmarować "Warstwą kontaktową na trudne podłoża" firmy Atlas Premium a następnie kłaść płytki na "Klej elastyczny" Buildfix. Nie znam nikogo kto kładł płytki na płytki tą metodą. Może ktoś z Forumowiczów spotkał się z tymi materiałami - czy za kilka miesięcy nie będę miał "podwójnego" problemu??? :-?

Fachowiec który poleca kłaść płytki na płytki to raczej chłoporobotnik a nie fachowiec ,jeżeli szanuje pan swoje pieniądze i nie chce pan za niedługi czas robić tej samej roboty na nowo to polecam zerwać stare płytki i dopiero położyć nowe ,ten fachowiec który panu to polecał chyba niedawno wrócił z Anglii bo tam się tak robi na trzy miesiące i wraca się do klienta, ale Anglików na to stać .

ogólna krytyka- żądnych szczegółów?!

jeśli stare płytki są "dobre" (czyt. przylegająca bardzo dobrze i mocno do powierzcyhni, brak głuchych miejsc) to jest to dobre podłoże.

czyżby Pan Cronikon robił w ten sposób w Angli ? ;]

Dziękuję wszystkim za cenne uwagi - Wasze komentarze "rozjaśniły" mi nieco temat - teraz wiem z czym przyszło mi się mierzyć. Jestem dobrej myśli - zastosuję się do fachowych rad - a za jakiś czas odezwę się opisując skuteczność opisanej metody kładzenia płytki na płytki.

Pozdrawiam :D

Dziękuję wszystkim za cenne uwagi - Wasze komentarze "rozjaśniły" mi nieco temat - teraz wiem z czym przyszło mi się mierzyć. Jestem dobrej myśli - zastosuję się do fachowych rad - a za jakiś czas odezwę się opisując skuteczność opisanej metody kładzenia płytki na płytki.

Pozdrawiam :D

tylko pamiętaj aby smarować i podłoze i płytke klejem ;) 100% styku :D

pozdrawiam.

• 2 years później...

Witam!

Minęły prawie 3 lata od czasu położenia Płytek na zadaszonym tarasie metodą "płytka na płytkę" bez zrywania poprzednich.

Stare płytki "posmarowałem" warstwą kontaktową, a do klejenia użyłem kleju elastycznego - trzeci sezon się zaczyna a podłoga super się trzyma - żadnych problemów!.

Polecam tę metodę (oczywiście w przypadku, gdy stare płytki dobrze trzymają się podłoża) - ogromna oszczędność pracy, czasu i pieniędzy.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję wszystkim za udzielone porady.

kładłem płytki na ścinie i podłodze w kuchni rodziców na cekol elastyczny (nie pamiętam nazwy, miał w opisie, ze można kleić płytka na płytkę), stare płytki wcześniej umyte (w niektórych miejscach wyszorowane bo to kuchnia i gaz), szczególnie z tłuszczów, ściany przegruntowane gs-83Kontakt, podłoga nie, robione ze dwa czy trzy lata temu, do dziś jest ok