Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż lamp na elewacji ocieplonej 15cm styropianem

Recommended Posts

co robiłeś jak należało myśleć???

Pewnie siedzial przed komputerem i pisal bezsensowne odpowiedzi na forum.muratordom.pl

PS jakby ktos byl zainteresowany to lekka lampe, np obudowe do swietlowki albo plafon mozna przykrecic do elewacji na plastikowe kolki do styropianu (takie z duzym gwintem), ewentualnie na podobne kolki do plyt gipsowych.

:o tego Pana nie rozumiem, może prund kopnął?

Najprosciej i bez problemów założysz lampy na wkręty do styropianu, długie tworzywowe wkręty z gwintem w środku, wkręca się kluczem imbusowym.

Bardzow ważne jest aby dobrze zaplanować ich położenie, bo jak źle wkręcisz to trudno poprawić, styropian ma uszkodzoną stukturę.

żeby zrozumieć to trzeba mieć mózg a nie sparciałe jabłka.

Kto kładł styropian? Kabla nie wyprowadził? jakiejś deski nie przybił w miejscu na lampę? no to pognać go! A jak kładł sam inwestor, to słusznie się męczy. Niech używa mózgu wcześniej, a nie za późno.

PS. Teraz pewnie bedzie chciał położyć druty od odgromówki, aby byly niewidoczne...

Przerabiałem temat

Też się naczytałem na forum o tych śrubach specjalnych z tworzywa do styropianu, zakupiłem wiec odpowiednią ilość i i i i i i i i i :o klapa :evil:

za nic nie chce ten wynalazek trzymać :lol: :lol: :lol:

tak więc zakupiłem odpowiednio długie śruby, dybelek przez styropian i teraz trzyma super :lol: :lol:

Przerabiałem temat

Też się naczytałem na forum o tych śrubach specjalnych z tworzywa do styropianu, zakupiłem wiec odpowiednią ilość i i i i i i i i i :o klapa :evil:

za nic nie chce ten wynalazek trzymać :lol: :lol: :lol:

A u mnie trzyma :D

Może to kwestia rozmiaru?

Bałem się, że jak będę wkręcał śrubę do kołka to kołek zacznie się wkręcać głębiej, ale kołnierz kołka oparł się na siatce i lampa wisi. :D

Są specjalne kołki do steropianu z firmy Fischer. 4 szt. w komplecie coś kolo 13zl za paczke. W Castoramie można je dostac (bynajmniej tam je kupowałem). Wkręca sie te plastiki a następnie wkręt tylko nie jestem pewien jaki rozmiar. 3,5 albo 4. Długość max.3cm. Jest napisane na opakowaniu. Bardzo dobre są te kołki. Ja takich używałem i moge je polecić. Pozdrawiam

żeby zrozumieć to trzeba mieć mózg a nie sparciałe jabłka.

Kto kładł styropian? Kabla nie wyprowadził? jakiejś deski nie przybił w miejscu na lampę? no to pognać go! A jak kładł sam inwestor, to słusznie się męczy. Niech używa mózgu wcześniej, a nie za późno.

PS. Teraz pewnie bedzie chciał położyć druty od odgromówki, aby byly niewidoczne...

Stanisław, idź się podłącz do tego odgromu i czekaj na pioruna może Ci mózg pofałduje i zaczniesz pisać jak należy...

Ktoś pyta o radę, skąd wiesz czy ten co pyta nie poprawia po jakimś partaczu? Gdyby wiedział to by nie pytał.

Dla mnie EOT bo słów dalej szkoda...

jakiejś deski nie przybił w miejscu na lampę?

:o :o :o

Możesz bliżej wyjaśnić wieszanie lampy "na przybitą deskę" ? Przyda mi się niedługo...

wymyśl se sam. możesz nawet przybić snopowiązałkę.

Masz jakieś napięcie okresowe ? Jak masz być złośliwy i nie miły to nie pisz , może za dużo wpisów masz więc trochę poluzuj. Nie wszyscy sa w stanie wszystko przewidzieć . Jeśli któś potrzebuje rady to się pomaga , albo nie a nie wyzywa . Nie zaponiałeś nigdy o niczym , alebo czegoś nie przewidziałeś ?