dobroszka 18.10.2008 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 I jeszcze tu http://forum.muratordom.pl/jak-wkleic-zdjecia,t138412.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alamisiowa 21.10.2008 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 No to wracam. Dużo stresujacych przeżyć, nawet pisać sie nie chciało... Okazuje się, że niestety chyba na wiosne nic sie nie wydarzy w temacie budowania, bo sie wycofujemy rakiem z działeczki, którą to nabylismy w drodze kupna... Szukamy dalej, działki dotychczasowej się pozbywamy. No i dobrze, znajdziemy se taką, gdzie nie trzeba archeologa i konserwatora zabytków. Ale nie uciekam z tego watku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alamisiowa 21.10.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 ... mam jednakowoz nadzieję, ze znajdziemy piekna działkę szybko i wiosna jednak będzie nasza! tadam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 21.10.2008 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 ... mam jednakowoz nadzieję, ze znajdziemy piekna działkę szybko i wiosna jednak będzie nasza! tadam! Oj szukajcie dalej działeczki koniecznie!!!...szkoda by było zatrzymywać się w drodze...dobry moment na budowe... życzę powodzenia i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alamisiowa 22.10.2008 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 ja juz sama nie wiem czy dobry... niby materiały i robocizna mają tanieć... ale z kredytami problem... coraz trudniej dostać, coraz wyższe oprocentowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alamisiowa 22.10.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 taki mam nastrój dziś pesymistyczny jakiś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 22.10.2008 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 ja juz sama nie wiem czy dobry... niby materiały i robocizna mają tanieć... ale z kredytami problem... coraz trudniej dostać, coraz wyższe oprocentowanie... ...no niby tak kredyt mniej dostępny, to fakt ale jeszcze niedawno co z tego że kredyt mógł dostac prawie każdy skoro materiały przybrały kosmiczne ceny albo wcela ich nie było w hurtowniach. Ludzie czekali po kilka miesięcy na dachówkę. Teraz ceny przyhamowały i kredyt też można ciut mniejszy zaciągnąć, może właśnie taki na jaki Cię realnie stać. Nie wiem może jestem naiwna albo mało jeszcze wiem o budowaniu ale myśle że nie będzie najgorzej. Kryzys na rynkach finansowych też się uspokoi bo najwięcej media wywyłują taką panikę, która jest niepotrzebna moim zdaniem. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alamisiowa 22.10.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 Media musza o czymś pisac. A wlaściwie musza o czymś GRZMIEĆ, bo inaczej ogladalność/słuchalność/czytalnośc im spadnie, hehehe. To jest prawda. Jednak niestety podwyżka oprocentowania to juz fakt. Ale - jak pisałam - mam dzis mocno pesymistyczny nastrój, więc sama siebie dziś zbyt powaznie staram się nie traktować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hojnorek 22.10.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 Witam wszystkich co prawda jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami działki od stycznia 2007, jednak za budowę chcemy zabrać się wiosną 2009 (raczej późną niż wczesną) pewnie poczekalibyśmy jeszcze z rok, ale bocian przelatywał i... teraz mamy większa motywację chcemy wybudować Emerykę z Archipelagu w Św Katarzynie (koło Wrocławia) Z końcem września złożyłem wnioski o warunki przyłączy (media w zasadzie na działce), geodeta też już umówiony, projekt kupiony, architekt do adaptacji wybrany (rozrzut cenowy poraża). czekam na mapkę… a w radio własnie powiedzieli że KNF na dniach zaostrzy zasady udzielania kredytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kami-lla 25.10.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 Witam, My z mężem też chcemy rozpoząć nasza budowę na wiosnę 2009. Rozpoczynamy procedurę uzyskania pozwolenia na budowę. Życze wszystkich ustabilizowania sytuacji oraz fantastycznych ekip, pozdr K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quisquis 26.10.2008 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Hej, chciałabym się przywitać i dołączyć. W sobotę pojawiły się cztery kołki na działce, która mam nadzieję za 2 tyg będzie moja! Ale my budujemy raczej szkieletowca - to pewne na 80%. Koresponduję z firmami, oglądam budowy i wybieram projekt. Nie mam jeszcze depresji, chociaż od myślenia boli mnie głowa Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 26.10.2008 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Witajcie Zaczynam na wiosnę 2009. Teren Rybnik woj. śląskie. Mam pozowlenie na budowę. Oprócz pozwolenia mam wielki klin wbity odnośnie kredytu. Zaczęło się dziać. Oj dzieje się. Jak ktoś planuje kredyt to wyrazy współczucia. My mamy ten sam problem. Niestety na zaistniała sytuację w bankach.... (żenada) zmieniliśmy, ( raczej zostaliśmy zmuszeni) do zmiany kredytu z franków na złotówki... ale czy w obecnej sytuacji wogóle go dostaniemy to już sama nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 26.10.2008 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Witam wszystkich, postanowiłam że też się tutaj zapiszę, może będzie mnie to bardziej mobilizować, że już się coś rozpocznie. Na razie tylko się przyglądamy, ale trzeba sobie jakiś cel wyznaczyć. Ciągle walczymy z projektem a właściwie to z podjęciem decyzji czy projekt gotowy czy indywidualny, czy dom parterowy czy z użytkowym poddaszem i tak zleciało nam pół roku. Teraz zawzięłam się, że w ciągu tygodnia zdecyduję się ostatecznie na architekta i ruszamy. Na razie jesteśmy po rozmowach z trzema (dwóch już odpadło jeden za drogi, drugi niedoświadczony), czekają nas jeszcze rozmowy z dwoma w tym tygodniu i zobaczymy co przyniesie następny tydzień. Tak sobie wymyśliłam że rozpoczniemy na wiosnę 2009 więc postanowiłam do Was dołączyć licząc na Wasze wsparcie. Pozdrawiam z Poznania, Ada Chyba każdy ma na poczatku ten sam problem. Podzielam zdanie,żebyś założyła sobie dziennik....to jest bardziej mobilizujące. Człowiek zaczyna się zastanawiać, marzyć, urządzać dom ( którego jeszcze de fakto nie ma) a jak ma chwilę słabości to ludzie dookoła pomagają i wspierają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quisquis 27.10.2008 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Moi drodzy pomóżcie mi poukładać czynności po kolei...1.mam działkę2. idę do gminy po wypis/ wyrys zplanu3. składam o przyłącza4. kupuje projekt (????)5. zlecam adaptację (????) Sama nie wiem, czy to tak?a kto robi mapki do celów projektowych - geodeta? Będę się wdziała z geodetką za tydzień (wydzielała nam działkę), czy może juz mi zrobic takie mapki, czy jeszcze za wcześnie? Ile to kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quisquis 27.10.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 I jeszcze z innej beczki:Kto z was ma lub planuje podłogówkę? Mi zaproponowano pod całą chałupą, ale trochę boję się kosztów. Głównie zamierzamy nasz malutki domek ogrzewać kominkiem, ewentualnie myślę o dodatkowych grzejnikach konwektorowych, ale tylko tak "od święta" i w łazience.Czy to ma sens?Brak gazu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 27.10.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Moi drodzy pomóżcie mi poukładać czynności po kolei... 1.mam działkę 2. idę do gminy po wypis/ wyrys zplanu 3. składam o przyłącza 4. kupuje projekt (????) 5. zlecam adaptację (????) Sama nie wiem, czy to tak? a kto robi mapki do celów projektowych - geodeta? Będę się wdziała z geodetką za tydzień (wydzielała nam działkę), czy może juz mi zrobic takie mapki, czy jeszcze za wcześnie? Ile to kosztuje? My najpierw załatwialiśmy mapki do celów projektowych u geodety bo te mapki wszędzie chcą !!! i w gminie gdy idziesz po wypis i wyrys i w wodociągach i w energetyce i u projektanta etc. Wszędzie będą chcieli mapki. Więc radzę najpierw mapki do celów projektowych. My czekaliśmy na nie ponad dwa tygodnie (tyle zazwyczaj to trwa) koszt mapek u nas 1100 zł. Jeżeli chodzi o drugie pytanie to za bardzo nie pomogę bo chyba nie będziemy roblili podłogówki wcale tylko grzejniki kanałowe w salonie pod dużym oknem tarasowym a pozatym na ścianach to na dzień dzisiejszy takie plany ale może się pozmieniać. Pozdrawiam !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quisquis 27.10.2008 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 sylwiap-w29, dziękuję bardzo. Właśnie rozmawiałam z geogetką i już mi szykuje mapki. Super, będzie szybciej. Chcialabym jak najwięcej papierów załatwić w tym roku, bo od stycznia wracam do pracy i czasu będzie malutko. A czy kupowaliście projekt wcześniej, czy po otrzymaniu wypisu/wyrysu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 27.10.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 A czy kupowaliście projekt wcześniej, czy po otrzymaniu wypisu/wyrysu? My najpierw poszliśmy po wypis i wyrys do gminy (tydzień czekania 50 zł), później kupiliśmy gotowy projekt z muratora telefonicznie zamówiłam bardzo szybko i sprawnie dosłali kurierem za dwa dni i zanieśliśmy go do architekta (kilka dni temu) który naniesie zmiany. Więc potrzebujesz wypis i wyrys jeżeli pójdziesz do architekta a już na pewno do Pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quisquis 27.10.2008 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Nasza dziłka ma 17 arów, a domek malutki, więc z pewnością się tam zmieści,ale.... może jeszcze coś mnie zaskoczy w tym wypisie/wyrysie. Nie widziałam go wcześniej, bo działka jest wydzielona z większej całości i pani w gminie twierdziła, że da mi dopiero dla naszej działki po podziale - mam nadzieję, że nie będzie niespodzianek A co tam w ogóle napisane jest? Czy np. od której strony ma być wjazd na działkę? My mamy narożną, przy drodze asfaltowej i polnej i chciałabym wjazd z polnej, bo tak domek będzie fajnie ustawiony względem stron świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quisquis 27.10.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Ach i u mnie mapki, 4 szt. - 500zł ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts