Asik84 06.11.2008 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Aha jeszcze przy okazji, gmina na wydanie pozwolenia ma max 30 dni!!! a 65 dni to tylko w skomplikowanych przypadkach to tak dla pocieszenia nie bedzię źle a jak np energetyka się będzie ociągać to im wydrukuje przpisy z neciku ze maja na wydanie warunków 14 dni, bo może oni o tym nie wiedzą i trzeba ich uświadomić hehe u mnie energetyka ma czas do wtorku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AskaK1719503823 06.11.2008 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Asik84, a jakie mapki dawaliście do ZE i wodociągów. JA mam w planie xero mapek do celów projektowych ?!? I kiedy składa się o wyłączenie gruntów rolnych? W gminie się to załatwia? Co ma do tego geodeta? Czy mapka zasadnicza była potrzebna do wypisu/wyrysu? Jeśli tak, to w mojej gminie nie wymagają, ale może gdzieś potrzebna? Pytanie do Asik, ale ja też Aśka więc też dam glos 1.Aby uzyskać warunki przyłącza energetycznego, daje się mapę do celów opiniodawczych (do uzyskania w Starostwie w wydz.geodezjii). Chyba, że chcesz tak jak my zlecić projekt przyłącza projektantowi - koszt ok.500zł, ale za to szybciej pociągną wam prąd. Projektant potrzebuje mapę do celów projektowych (mapę zamawiasz u geodety). 2.Wyłączenie gruntu z produkcji rolnej następuje w gminie lub starostwie. U nas akurat w starostwie. O szczegóły musisz się dopytać, bo to zależy od klasy ziemi i widzimisię urzędników. Do wyłączenia z produkcji rolnej potrzebny jest plan zagospodarowania działki sporządzony przez architekta (dostajecie ten plan przy adaptacji projektu). Na planie podana będzie pow.zabudowy na działce i tylko tą powierzchnię ziemi wyłącza się z produkcji rolnej. Ma to znaczenie dla wysokości podatków - za niezabudowaną część gruntu będziecie płacić niższy podatek (za grunt rolny). 3.Nasza gmina wymagała mapki zasadniczej do wyrysu z planu. Ale okazało się, że tego wyrysu nie potrzebujemy, wystarczy nam wypis. Co gmina, to inne postępowanie. Asik, normalnie każdy dostaje od geodety mapy do celów projektowych w skali 1:500, na których działka jest wystarczająco duża by architekt naniósł na nią dom, szambo itd. Ale my potrzebowaliśmy jeszcze większą mapę w skali 1:1000, która obejmowała okoliczne tereny w odległości 300m od działki - bo tyle mamy do słupa z prundem. Projektant przyłącza potrzebował tej mapy, dlatego musieliśmy ją też zamówić. Stąd wyższe koszty. W większości przypadków wystarcza mapa 1:500 i ta nie powinna kosztować wiecej niż 500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quisquis 06.11.2008 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Każda podpowiedź się liczy, dzięki Asiu. To prawda, że w każdej gminie jest inaczej, ale im więcej wiem, tym lepiej. Teraz niestety czekam jeszcze co najmniej 3 tyg na ostateczne wydzielenie działki i przepisanie na nas. Bez aktu notarialnego chyba nie mam po co iść np. do ZE (tak mam w wykazie załączników) Beznadziejnie to wszystko się wlecze..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fąfalska 06.11.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 przyznam ze sie troche pogubilam z tym geodeta.powiedzcie mi co tak na prawdę ten geodeta ma zrobic (niby mapki). ale po co te mapki???? (dla architekta?). poza tym skad pojawia sie wątek przyłaczy pradu? raz geodeta to ma robic a raz nie? juz sama zgłupialam do czego ja tego geodety potrzebuje? a chcialabym po prostu zaczac sie budowac.... mam media u sasiada.....lekko sie zakrecilam chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quisquis 06.11.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Nie mogę ci dokładnie odpowiedzieć, bo tez jestem na początku tej drogi, ale...mi jak na razie geodeta był potrzebny do wydzielenia działki oraz do przygotowania mapek do celów projektowych. Nie wiem dokładnie gdzie będę te mapki składała (ale jak sama nazwa mówi - do celów projektowych), ale o ile się orientuje będzie mi potrzeba 4 szt. Dodatkowo mogą się przydać xero tych mapek np. w ZE właśnie....Potem geodeta potrzebny jest jeszcze do wytyczenia budynku na działce i moja uboga wiedza na tym się kończy, sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fąfalska 06.11.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 wlasnie wykonalam jeszcze jeden i jeszcze jeden telefon i chyba znalazlam.geodeta za 850 pln zrobi mi mapki do celów projektowych. wyjasnil mi tez czym sie zajmuje. prawdopodonie bedzie mi on potrzebny do wytyczenia domu.... i skasuje mnie ze to 600 pln ceny uczciwsze wiec podpisze z nim umowedzieki za wszystkie odpwoiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asik84 07.11.2008 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 AskaK szacunek dla Twojego geodety, mi naszczęcie wystarczyły te mapki 1:500 w formacie A3, więc was nie naciągnioł, ale kurcze i tak widział co robi i wydaje mi się że wiedział w końcu ze to mapki do celów projektowych i miejsce przyłącza prądu jest potrzebne na takich mapkach... Fąfalska ja poszłam do geodety z gminy, on mi też dzielił działke itd pozatym zna sie z tymi u których będe sklądac wniosek o pozwolenie, tak samo arch.to kolega gedety więc oni między sobą to wszystko załatwiają, geodeta odrazu sie pytał kto będzie robił adaptacje więc mówie ze p.Darek B. więc luzik i geodeta napewno bedzie Ci potrzebny do wytyczenia domu, ja za to płące 350zł,a le to tez moze zależec czy prosta bryła budynku czy jakies wygibasy, a mapki są potrzebne dla archietekta do adaptacji budynku czyli arch, rysuje na nich wktóym miejscu bedzie stał budynek, gdzie będzie wjazd, gdzie przyłącze wody itd A rozgląda się juz ktos za mat.budowlanymi? Z tego co zauważyłam to z zeszłym roku było tak ze listopad,grudzien ceny były jeszcze niskie a od stycznia wszystko szło na maxa w góre! więc moze nie czekać do wiosny i kupic chociaż materaił na ściany??? U mnie prawdopodobnie będzie to beton komórkowy +styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 07.11.2008 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 A rozgląda się juz ktos za mat.budowlanymi? Z tego co zauważyłam to z zeszłym roku było tak ze listopad,grudzien ceny były jeszcze niskie a od stycznia wszystko szło na maxa w góre! więc moze nie czekać do wiosny i kupic chociaż materaił na ściany??? U mnie prawdopodobnie będzie to beton komórkowy +styropian ...myślę że zaczekamy z zakupami do wiosny ten rok jest inny od poprzedniego i ceny nie powinny wiele wzrosnąć na wiosnę, ale trzeba obserwować co się dzieje na rynku... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quisquis 07.11.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Słuchajcie, a jak to jest z tymi warunkami do ZE?opcje:a) zleci wykonanie i realizację ZEb) wykona dokumentację sam i przekaże ZEc) wykona dokumentacje i przyłącza sam (klient oczywiście) Co wybieraliście i dlaczego? Zupełnie nie wiem o co chodzi..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AskaK1719503823 07.11.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 A rozgląda się juz ktos za mat.budowlanymi? Z tego co zauważyłam to z zeszłym roku było tak ze listopad,grudzien ceny były jeszcze niskie a od stycznia wszystko szło na maxa w góre! więc moze nie czekać do wiosny i kupic chociaż materaił na ściany??? U mnie prawdopodobnie będzie to beton komórkowy +styropian U nas o materiały dba wykonawca, ale wiem że najpóźniej w połowie stycznia chce kupować aby uniknąć wzrostu cen. Chętnie już teraz bym się rozejrzała za materiałami na wykończenie, ale gdzie to wszystko przechować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AskaK1719503823 07.11.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Słuchajcie, a jak to jest z tymi warunkami do ZE? opcje: a) zleci wykonanie i realizację ZE b) wykona dokumentację sam i przekaże ZE c) wykona dokumentacje i przyłącza sam (klient oczywiście) Co wybieraliście i dlaczego? Zupełnie nie wiem o co chodzi..... a)- ZE zajmie się wszystkim, czyli sami wykonają projekt przyłącza i potem poprowadzą kabel, ale trwa to zwykle dłużej bo mogą się ociągać z wykonaniem projektu. b)- możesz zlecić wykonanie projektu przyłącza prywatnie, koszt ok.500zł - wtedy do ZE składasz gotowy projekt, a im pozostaje tylko wykopać rów i położyć kabel c)- zlecasz prywatnie wykonanie projektu i położenie kabla - wariant najdroższy, ale najszybszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asik84 08.11.2008 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 a u mnie z prądem tak jest że architekt nanosi wszystko na te mapki, czyli przyłącze prądu,wody ,gazu,wjazd na działke; to wszystko w ramach adaptacji(bo chyba to jest w końcu adaptacja..), wraz ze zmianami w projekcie np przesunięcie czy powiększenie oknacena:1500zł(w tym załatwianie formalności) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quisquis 08.11.2008 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Architekt architektem, ale Asik84, ty chyba sama wypisywałaś wniosek o warunki w ZE? Czy tez architekt to robił? JA właśnie nie wiem jak wypisać ten wniosek i która opcję wybrać. Czuję , że 'B' będzie najwłaściwsza. Nie wiecie ile w takim układzie można czekać na prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malinka_76 08.11.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 poczytałam, poczytałam i w końcu WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE My planujemy zacząć budowę na wiosnę 2009. Jak wszyscy tu obecni. Nasze plany budowlane ciągną się od 3 lat ale w końcu w tym roku ruszyliśmy z kopyta. Warunki zabudowy są, media są, projek się robi (w pierwszej wersji chcieliśmy Orchideę Archony ale szczęśliwie nam odradzono), potem tylko PnB (w międzyczasie odrolnienie działęczki) i będziemy budować. Tak długo ten dom mam w planach, że zdążyłam sobie w głowie cały umeblować i zaaranżować. Jeszcze gdyby pieniądze tak sobie płynęły i płynęły... Trzymam za nas kciuki w tej całej papierologii stosowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asik84 08.11.2008 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Architekt architektem, ale Asik84, ty chyba sama wypisywałaś wniosek o warunki w ZE? Czy tez architekt to robił? JA właśnie nie wiem jak wypisać ten wniosek i która opcję wybrać. Czuję , że 'B' będzie najwłaściwsza. Nie wiecie ile w takim układzie można czekać na prąd? Arch. wszystkie wnioski wypisywał, ja nawet ich nie widziałam... z wodociągów on odebrał warunki a ja u arch.w biurze tylko podpisałam dokument i wszystki inne dokumenty które arch.załatwiał tak samo z energetyką tylko że energetyka warunki wyśle pocztą bo tego na miejscu nie da rady załtwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quisquis 08.11.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Asik84, no to super architekta znalazłaś, za takie pieniądze. Zazdroszczę, serio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asik84 09.11.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 nawet nie wiem czy jest jakiś inny w mieście, więc zbytnio nie szukałam, każdemu tak sprawy załatwia więc mi się udało, może nawet jak bedzie miał czas to będzie u mnie kierownikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiajanusz 09.11.2008 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Witajcie!!!Dołączamy się do Was - chcemy też rozpocząć budowę na wiosnę 2009 chociaż w założeniach miał być już stan zerowy ale nadal czekamy na pozwolenie. Budowa w okolicach Rybnika(Rydułtowy). Na razie śledzimy ceny - jeszcze spadają.Pozdrawiamy WszystkichKasia i Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 09.11.2008 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 to i ja się dołącze witajcie tu kolejna baba my też chcemy ruszyc na wiosnę (mam nadzieję że się uda) a to nasz stan faktyczny: *działka *projekt wkońcu z archonu (szukany równo przez rok) *trochę papierów min.: - decyzja o warunkach zabud., - warunki przyłączy - szczerze nie wiem co dalej robic chyba trzeba jakieś umowy podpisac i projekty przyłączy porobic *kredyt wzięty w maju tuż przed urodzeniem dziecka- teraz nie pracuję i na pewno nic byśmy nie dostali *czekamy już 5 tydzień na mapy od geodetów i przez to pani architekt stoi z robotą i mnóstwo różnych pomysłów - na razie zdecydowaliśmy się budowac z ceramiki poryzowanej a nad resztą dyskutujemy rzutów domku nie wklejam bo są w moim dzienniku pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasiekgośka 09.11.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 WitamDostałem odpowiedż od Ukraińców : postawienie stanu surowego otwartego z więżbą dachową bez pokrycia wycenili na 28tys ale mówi że jak dostaną mieszkanie i kartofle z cebulą i czasem jakieś mięcho to wyjdzie i 25tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts