quisquis 09.11.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 No to super według tamtych poprzednich ofert. I co, zdecydowani jesteście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 09.11.2008 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Witajcie!!! Dołączamy się do Was - chcemy też rozpocząć budowę na wiosnę 2009 chociaż w założeniach miał być już stan zerowy ale nadal czekamy na pozwolenie. Budowa w okolicach Rybnika(Rydułtowy). Na razie śledzimy ceny - jeszcze spadają. Pozdrawiamy Wszystkich Kasia i Janusz Witajcie :) to miło bo będziemy budować całkiem niedaleko w Radlinie ale właściwie w takim miejscu gdzie graniczy z Rydułtowami No to witam sąsiadów hihi A dlaczego tak długo czekacie na pozwolenie??? Jakieś kłopoty??? Kurcze my dopiero projekt w adaptacji a też chcemy na wiosnę ruszać. Mam nadzieję zdążyć najpóźniej do kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quisquis 09.11.2008 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Kochani, nie śmiejcie się, ale znów mam jakąś dziurę w mózgu.Jak to jest z projektami instalacji elektrycznej, wody i kanalizacji w projekcie? Czy to jest robione przez architekta w czasie adaptacji, czy muszę sobie sama znaleźć do tego fachowców.Dostaję bardzo różne cenowo ofert od architektów i nie wiem skąd te różnice. Może wy wiecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asik84 09.11.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Kochani, nie śmiejcie się, ale znów mam jakąś dziurę w mózgu. Jak to jest z projektami instalacji elektrycznej, wody i kanalizacji w projekcie? Czy to jest robione przez architekta w czasie adaptacji, czy muszę sobie sama znaleźć do tego fachowców. Dostaję bardzo różne cenowo ofert od architektów i nie wiem skąd te różnice. Może wy wiecie? ja mam akurat tak że arch.mi te przyłacza robi w cenie adaptacji no bo u mnie na tym polega adaptacja,ale u każdego to widze że jest inaczej, no bo skoro te przyłącza by miał robic ktoś inny to czym by się wtedy arch.zajmował??? narysowaniem domu na mapakach? arch. przy mnie narysował doemk na mapkach w 2 minutki a za to mu nie płace 1500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia83 10.11.2008 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Witam Wszystkich!My również mamy zamiar ruszyc na wiosnę z budową naszego domku!Wszystkie papiery mamy już załatwione(pozwolenie na budowę też).Teraz rozglądamy się za kredytem...Pozdrawiam wszystkich serdecznie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia83 10.11.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Aha..jesli chodzi o te przyłącza to wszystko wyrysował architekt-ma kilku kolegów po fachu,z którymi współpracuje i samemu nie trzeba już biegac...Wziął od nas 2200-w tym był projekt szamba,wyrysowanie piwnicy(bo nie było jej w projekcie) i wszelkie przyłącza.Ma też byc naszym kierownikiem budowy,ale co do ceny jeszcze sie nie dogadaliśmy.Wiem od znajomych,że bierze za Tą przyjemnośc od 600 do 1000(zależy czy przystosowuje projekt,czy jest tylko kierownikiem!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 10.11.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Witam Wszystkich! My również mamy zamiar ruszyc na wiosnę z budową naszego domku! Wszystkie papiery mamy już załatwione(pozwolenie na budowę też).Teraz rozglądamy się za kredytem... Pozdrawiam wszystkich serdecznie:) Witam imienniczke :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asik84 10.11.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Aha.. jesli chodzi o te przyłącza to wszystko wyrysował architekt-ma kilku kolegów po fachu,z którymi współpracuje i samemu nie trzeba już biegac... Wziął od nas 2200-w tym był projekt szamba,wyrysowanie piwnicy(bo nie było jej w projekcie) i wszelkie przyłącza. Ma też byc naszym kierownikiem budowy,ale co do ceny jeszcze sie nie dogadaliśmy.Wiem od znajomych,że bierze za Tą przyjemnośc od 600 do 1000(zależy czy przystosowuje projekt,czy jest tylko kierownikiem!). Moim zdaniem nie ma się co zastanawiać tylko odrazu zatrudnić go jako kierownika,robił adaptacje, zna projekt, a nawet gdyby skasował 1000zł to naprawde jest to nie wiele pozdrawiam i powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fąfalska 10.11.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 kurcze,to ja sie pogubilam juz....czego wlasciwie ja potrzebuje zeby uzyskac pozwolenie na budowe.... czy mógłby mi ktos powiedziec jak krowie na miedzy co ja powinnam zrobić?1) mam juz wypis z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego(kupilam juz z tym dzialkę, ale rozumiem, ze ten wypis jest aktualny bez wzgledu na wlasciciela) czy musze wystapic o wydanie warunków technicznych dostawy mediów? (czy to juz jest jakby zrobione w poprzednich krokach przez uzyskaniem wypisu z planu?) jesli musze to powinnam wziac z Wydziału Geodezji Urzędu Gminy po kopię mapy zasadniczej? (czy to wystarczy?) czytam ze potrzebuje: "wypis z rejestru gruntów dla działki własnej i sąsiednich" - po co ten dokument? i czy ja moge sobie tak po prostu wziac wypisy z gruntów swoich sasiadów? - nie kumam moze ktos pomoze, bo w głowie mi sie kreci od nadmiaru informacji z netu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quisquis 10.11.2008 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 sylwia83 witam Cię serdecznie. Jak miło mieć sąsiadkę na forum. Zaraz piszę do Ciebie na priva. Fąfalska, mnie nie pytaj, bo też mam cholerną zakrętkę z tym wszystkim i tylko mogę Cię w błąd wprowadzić.Ale na 100% ktoś tutaj potrafi rozwikłać Twoje wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asik84 10.11.2008 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 kurcze, to ja sie pogubilam juz.... czego wlasciwie ja potrzebuje zeby uzyskac pozwolenie na budowe.... czy mógłby mi ktos powiedziec jak krowie na miedzy co ja powinnam zrobić? 1) mam juz wypis z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego (kupilam juz z tym dzialkę, ale rozumiem, ze ten wypis jest aktualny bez wzgledu na wlasciciela) czy musze wystapic o wydanie warunków technicznych dostawy mediów? (czy to juz jest jakby zrobione w poprzednich krokach przez uzyskaniem wypisu z planu?) jesli musze to powinnam wziac z Wydziału Geodezji Urzędu Gminy po kopię mapy zasadniczej? (czy to wystarczy?) czytam ze potrzebuje: "wypis z rejestru gruntów dla działki własnej i sąsiednich" - po co ten dokument? i czy ja moge sobie tak po prostu wziac wypisy z gruntów swoich sasiadów? - nie kumam moze ktos pomoze, bo w głowie mi sie kreci od nadmiaru informacji z netu Trochę juz o tym było pisane ale napisze Ci jak to u mnie było bo doskonale Cię rozumiem..nie będe uwzględniać konserwatroa bo Ciebie to na całe szczęście nie dotyczy, a więc... ta cała papierologia tylko wydaję się taka zamotana i skomplikowana... 1.poszlam do gminy po wypis i wyrys, dali mi wniosek do wypełnienia, więc wypełniłam i czekałam ok tyg.(chyba akt włąaności działki-ksero dołączyłam) 2.poszłam do architekata który bedzie mi robił adaptacje(na czym adaptacja w moim przypadku polega napisałam troszke wyżej)zapłaciłam architektowi za projekt a on go zamówił16.10.08 3. odebrał dnia 23.10.08 i zadzwonił że projekt juz jest, więc poszłam wziełam 1 egz i skserowałam zeby miec dla siebie 3.24.10 arch.wypisał za mnie wnioski(nie wiem co do niech dołanczał) do energetyki i wodociągów o wydanie warunków przyłącza 4.4.11.08 będąc przypadkiem u arch, weszłam do niego coś się spytac i miał juz warunki zwodociągów więc podpisałam ze odebrałam 5.4.11.08 zgłoszone w wydziale geodezji w gimnie u geodety żeby odrolnił działkę 6.4.11.08 zgłoszone do wydziału dróg o przyłączenie do drogi(projekt wjazdu który rysował arch na mapkacvh do celów projektowych) 7.10.11.08 dzwonil geodeta ze na srode juz gotowe odrolnienie działki 8. do skompletowania dokumentów o pozwolenie na budowe zostało tylko wydanie warunków z energetyki i wydziału dróg, jak dobrze pójdzie to warunki z ener.beda w tym tyg. ale cicho żeby nie zapeszyć no i to tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiajanusz 10.11.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Witaj Sylwiap-w29!!!!Papierki załatwiamy już od stycznia tegoż roku. Kłopoty były spore. Mamy działkę rolną, która okazała się za wąska na nasz domek i dlatego dokupiliśmy jeszcze kawałek działki, która też jest rolna. Najpierw była wstępna umowa u notariusza później załatwianie warunków zabudowy. Dalej podział tych działek i znowu notariusz, i adaptacja projektu, odrolnienie i w końcu wniosek o pozwolenie.A teraz czekamy już dwa tygodnie i nic. Pan w Starostwie jeszcze nie zdążył przeczytać.My budujemy bliżej Rybnika w Radoszowach (Wspólna).PozdrawiamKasia [/img] [/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quisquis 10.11.2008 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Asik a dlaczego to odrolnienie załatwia geodeta? Jeśli to to samo co wyłączenie z gruntów rolnych (ja to muszę) Tego nie rozumiem, ale tez tak słyszałam. Wiem, że załatwia się to w starostwie, w dziale geodezji i geodeta wypisuje jakiś operat (cokolwiek to jest), ale ogólnie mam lukę w temacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asik84 11.11.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Asik a dlaczego to odrolnienie załatwia geodeta? Jeśli to to samo co wyłączenie z gruntów rolnych (ja to muszę) Tego nie rozumiem, ale tez tak słyszałam. Wiem, że załatwia się to w starostwie, w dziale geodezji i geodeta wypisuje jakiś operat (cokolwiek to jest), ale ogólnie mam lukę w temacie... odrolnienie to napisałam tak po swojemu a tj własnie wyłączenie z gruntów rolnych a geodeta się zajmuje własnie takimi sprawami zw. z ziemią, mam działke 11 arów ale żebym duzo kasy nie musiała płacić za to wyłączenie z gruntów rolnych to geodeta z architektem tak to rozpisali że wyszło mi tylko 5,9ara i płace tylko(a może az)380zł po powyżej 5,9ara ponoć się płaci dużo więcej - taki mi tłumaczył geodeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quisquis 11.11.2008 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Kochani dziś na tapecie mam temat garażu. Wolnostojący czy w bryle?Jak macie?Jak to załatwić, żeby garaż postawić później (jak już zobaczymy jak jest z kasą). Trzeba wszystko załatwić na etapie projektowania, prawda? Przeraża mnie jak garaż w bryle podnosi koszt budowy - u mnie ok 50000zł.Jak robiliście? Ciekawi mnie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 11.11.2008 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Kochani dziś na tapecie mam temat garażu. Wolnostojący czy w bryle? Jak macie? Jak to załatwić, żeby garaż postawić później (jak już zobaczymy jak jest z kasą). Trzeba wszystko załatwić na etapie projektowania, prawda? Przeraża mnie jak garaż w bryle podnosi koszt budowy - u mnie ok 50000zł. Jak robiliście? Ciekawi mnie..... Gdy szukaliśmy projektu braliśmy pod uwagę tylko te z garażem...zawsze wydawało mi się że to tańsze przedsięwzięcie no bo chociażby jedna ściana mniej bo garaż przklejony do domku...i nad garażem zawsze jakieś dodatkowe pomieszczenie się znajdzie a w domu miejsca nigdy nie jest za wiele ...hmm ale 50 tys. to rzeczywiście dużo więcej ale z drugiej strony jest to komfort mieć garaż przy domu bo zawsze jest w nim cieplej, gdy wychodzisz z samochodu to od razu do pomieszczeń w domu i jeszcze wiele innych zalet. Nigdy nie rozważaliśmy garażu wolnostojącego. Chcieliśmy mieć wszystko w jednym Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AskaK1719503823 11.11.2008 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Oj kobitki, jak tu się gwarno zrobiło! Cześć pasie, kasia&janusz i Malinka! Dziewczyny, z tym wyłączeniem z prod.rolnej to wszędzie inaczej - albo w gminie, albo w starostwie powiatowym się to robi. quisquis, projekty CAŁYCH instalacji (elektrycznej, c.o. i wod.-kan. itd) trzeba zazwyczaj zlecić upoważnionemu do tego projektantowi, który szczegółowo rozrysuje na planie domu np.gdzie mają być gniazdka, gdzie jakie grzejniki. Przy czym oczywiście jest osobny projektant do elektryki, a osobny do instalacji wod.-kan. i co.(chyba że trafisz fachowca "złotą rączkę" ). Architekt żadko taki projekt robi. Architekt rysuje tylko na mapie projekty przyłączy mediów, czyli kreśli krechę tam gdzie od drogi do domu ma iść woda i prąd. Ot, cała jego praca. Przynajmniej ja tak mam. Owszem, w projekcie gotowym który kupiliśmy są wrysowane instalacje, ale wydaje mi się że i tak trzeba je będzie od nowa zaprojektować, bo jest mało gniazdek i nie wszystkie grzejniki są tak, jak chcemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fąfalska 12.11.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Mieszkam wlasnie na osiedlu gdzie mam garaż naziemny w osobnej bryle niż mieszkanie. Mieszkam tu juz 5 lat i od 5 lat z coraz wiekszym natezeniem ta niedogodność mnie denerwuje. wlasciwie osiągnęłam taki stan niezadowolenia, ze nie widze innej możliwosci tylko garaz w bryle domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fąfalska 12.11.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 czy ktos korzystal z biura archonu na Bartyckiej?czy tam mozna liczyc na kompleksowe zalatwienie tematu dokumentacji do pozwlenia na budowe? łacznie z pomoca przy projektowaniu tych instalacji - gazowej/kanalizacji/elektr. a jak cenowo i jakosciowo to wyglada?m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asik84 12.11.2008 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Czy ma ktoś plany budować z keramzytu??? u mnie właśnie naszła taka opcja aby suporex zamienic na keramzyt, jak będe u arch.to dopytam. Co do elektryki to wewnątrz zostaje tak jak jest w projekcie a i tak zrobimy po swojemu, będe chodzić za elektrykiem i pokazywac gdzie ma zrobić gnizdko bo na dzien dzisiejszy to nie mam pojęcia gdzie mi będzie gniazdko czy lampka potrzebna albo jakiś halogenik, tekże wg mnie głupota teraz to zmieniać czy dodtawac gniazdka no chyba że juz sie ma meble rozplanowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts