Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA ZACZYNAJACA NA WIOSNE 2009

kamilaJ

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie!!!

Dołączamy się do Was - chcemy też rozpocząć budowę na wiosnę 2009 chociaż w założeniach miał być już stan zerowy ale nadal czekamy na pozwolenie. Budowa w okolicach Rybnika(Rydułtowy). Na razie śledzimy ceny - jeszcze spadają.

Pozdrawiamy Wszystkich

Kasia i Janusz

Witajcie :):):) to miło bo będziemy budować całkiem niedaleko w Radlinie ale właściwie w takim miejscu gdzie graniczy z Rydułtowami :) No to witam sąsiadów hihi :) A dlaczego tak długo czekacie na pozwolenie??? Jakieś kłopoty??? Kurcze my dopiero projekt w adaptacji a też chcemy na wiosnę ruszać. Mam nadzieję zdążyć najpóźniej do kwietnia.

Kochani, nie śmiejcie się, ale znów mam jakąś dziurę w mózgu.

Jak to jest z projektami instalacji elektrycznej, wody i kanalizacji w projekcie? Czy to jest robione przez architekta w czasie adaptacji, czy muszę sobie sama znaleźć do tego fachowców.

Dostaję bardzo różne cenowo ofert od architektów i nie wiem skąd te różnice. Może wy wiecie?

Kochani, nie śmiejcie się, ale znów mam jakąś dziurę w mózgu.

Jak to jest z projektami instalacji elektrycznej, wody i kanalizacji w projekcie? Czy to jest robione przez architekta w czasie adaptacji, czy muszę sobie sama znaleźć do tego fachowców.

Dostaję bardzo różne cenowo ofert od architektów i nie wiem skąd te różnice. Może wy wiecie?

ja mam akurat tak że arch.mi te przyłacza robi w cenie adaptacji no bo u mnie na tym polega adaptacja,ale u każdego to widze że jest inaczej, no bo skoro te przyłącza by miał robic ktoś inny to czym by się wtedy arch.zajmował??? narysowaniem domu na mapakach? arch. przy mnie narysował doemk na mapkach w 2 minutki a za to mu nie płace 1500zł

Aha..

jesli chodzi o te przyłącza to wszystko wyrysował architekt-ma kilku kolegów po fachu,z którymi współpracuje i samemu nie trzeba już biegac...

Wziął od nas 2200-w tym był projekt szamba,wyrysowanie piwnicy(bo nie było jej w projekcie) i wszelkie przyłącza.

Ma też byc naszym kierownikiem budowy,ale co do ceny jeszcze sie nie dogadaliśmy.Wiem od znajomych,że bierze za Tą przyjemnośc od 600 do 1000(zależy czy przystosowuje projekt,czy jest tylko kierownikiem!).

Aha..

jesli chodzi o te przyłącza to wszystko wyrysował architekt-ma kilku kolegów po fachu,z którymi współpracuje i samemu nie trzeba już biegac...

Wziął od nas 2200-w tym był projekt szamba,wyrysowanie piwnicy(bo nie było jej w projekcie) i wszelkie przyłącza.

Ma też byc naszym kierownikiem budowy,ale co do ceny jeszcze sie nie dogadaliśmy.Wiem od znajomych,że bierze za Tą przyjemnośc od 600 do 1000(zależy czy przystosowuje projekt,czy jest tylko kierownikiem!).

Moim zdaniem nie ma się co zastanawiać tylko odrazu zatrudnić go jako kierownika,robił adaptacje, zna projekt, a nawet gdyby skasował 1000zł to naprawde jest to nie wiele

pozdrawiam i powodzonka

kurcze,

to ja sie pogubilam juz....

czego wlasciwie ja potrzebuje zeby uzyskac pozwolenie na budowe....

czy mógłby mi ktos powiedziec jak krowie na miedzy co ja powinnam zrobić?

1) mam juz wypis z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego

(kupilam juz z tym dzialkę, ale rozumiem, ze ten wypis jest aktualny bez wzgledu na wlasciciela)

czy musze wystapic o wydanie warunków technicznych dostawy mediów? (czy to juz jest jakby zrobione w poprzednich krokach przez uzyskaniem wypisu z planu?) jesli musze to powinnam wziac z Wydziału Geodezji Urzędu Gminy po kopię mapy zasadniczej? (czy to wystarczy?)

czytam ze potrzebuje: "wypis z rejestru gruntów dla działki własnej i sąsiednich" - po co ten dokument? i czy ja moge sobie tak po prostu wziac wypisy z gruntów swoich sasiadów? - nie kumam

moze ktos pomoze, bo w głowie mi sie kreci od nadmiaru informacji z netu

kurcze,

to ja sie pogubilam juz....

czego wlasciwie ja potrzebuje zeby uzyskac pozwolenie na budowe....

czy mógłby mi ktos powiedziec jak krowie na miedzy co ja powinnam zrobić?

1) mam juz wypis z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego

(kupilam juz z tym dzialkę, ale rozumiem, ze ten wypis jest aktualny bez wzgledu na wlasciciela)

czy musze wystapic o wydanie warunków technicznych dostawy mediów? (czy to juz jest jakby zrobione w poprzednich krokach przez uzyskaniem wypisu z planu?) jesli musze to powinnam wziac z Wydziału Geodezji Urzędu Gminy po kopię mapy zasadniczej? (czy to wystarczy?)

czytam ze potrzebuje: "wypis z rejestru gruntów dla działki własnej i sąsiednich" - po co ten dokument? i czy ja moge sobie tak po prostu wziac wypisy z gruntów swoich sasiadów? - nie kumam

moze ktos pomoze, bo w głowie mi sie kreci od nadmiaru informacji z netu

Trochę juz o tym było pisane ale napisze Ci jak to u mnie było bo doskonale Cię rozumiem..nie będe uwzględniać konserwatroa bo Ciebie to na całe szczęście nie dotyczy, a więc... ta cała papierologia tylko wydaję się taka zamotana i skomplikowana...

1.poszlam do gminy po wypis i wyrys, dali mi wniosek do wypełnienia, więc wypełniłam i czekałam ok tyg.(chyba akt włąaności działki-ksero dołączyłam)

2.poszłam do architekata który bedzie mi robił adaptacje(na czym adaptacja w moim przypadku polega napisałam troszke wyżej)zapłaciłam architektowi za projekt a on go zamówił16.10.08

3. odebrał dnia 23.10.08 i zadzwonił że projekt juz jest, więc poszłam wziełam 1 egz i skserowałam zeby miec dla siebie

3.24.10 arch.wypisał za mnie wnioski(nie wiem co do niech dołanczał) do energetyki i wodociągów o wydanie warunków przyłącza

4.4.11.08 będąc przypadkiem u arch, weszłam do niego coś się spytac i miał juz warunki zwodociągów więc podpisałam ze odebrałam

5.4.11.08 zgłoszone w wydziale geodezji w gimnie u geodety żeby odrolnił działkę

6.4.11.08 zgłoszone do wydziału dróg o przyłączenie do drogi(projekt wjazdu który rysował arch na mapkacvh do celów projektowych)

7.10.11.08 dzwonil geodeta ze na srode juz gotowe odrolnienie działki

8. do skompletowania dokumentów o pozwolenie na budowe zostało tylko wydanie warunków z energetyki i wydziału dróg, jak dobrze pójdzie to warunki z ener.beda w tym tyg. ale cicho żeby nie zapeszyć :wink: no i to tyle

Witaj Sylwiap-w29!!!!

Papierki załatwiamy już od stycznia tegoż roku. Kłopoty były spore. Mamy działkę rolną, która okazała się za wąska na nasz domek i dlatego dokupiliśmy jeszcze kawałek działki, która też jest rolna. Najpierw była wstępna umowa u notariusza później załatwianie warunków zabudowy. Dalej podział tych działek i znowu notariusz, i adaptacja projektu, odrolnienie i w końcu wniosek o pozwolenie.

A teraz czekamy już dwa tygodnie i nic. Pan w Starostwie jeszcze nie zdążył przeczytać.

My budujemy bliżej Rybnika w Radoszowach (Wspólna).

Pozdrawiam

Kasia [/img]

[/code]

Asik a dlaczego to odrolnienie załatwia geodeta? Jeśli to to samo co wyłączenie z gruntów rolnych (ja to muszę) Tego nie rozumiem, ale tez tak słyszałam. Wiem, że załatwia się to w starostwie, w dziale geodezji i geodeta wypisuje jakiś operat (cokolwiek to jest), ale ogólnie mam lukę w temacie...

Asik a dlaczego to odrolnienie załatwia geodeta? Jeśli to to samo co wyłączenie z gruntów rolnych (ja to muszę) Tego nie rozumiem, ale tez tak słyszałam. Wiem, że załatwia się to w starostwie, w dziale geodezji i geodeta wypisuje jakiś operat (cokolwiek to jest), ale ogólnie mam lukę w temacie...

odrolnienie to napisałam tak po swojemu a tj własnie wyłączenie z gruntów rolnych a geodeta się zajmuje własnie takimi sprawami zw. z ziemią, mam działke 11 arów ale żebym duzo kasy nie musiała płacić za to wyłączenie z gruntów rolnych to geodeta z architektem tak to rozpisali że wyszło mi tylko 5,9ara i płace tylko(a może az)380zł po powyżej 5,9ara ponoć się płaci dużo więcej - taki mi tłumaczył geodeta

Kochani dziś na tapecie mam temat garażu. Wolnostojący czy w bryle?

Jak macie?

Jak to załatwić, żeby garaż postawić później (jak już zobaczymy jak jest z kasą). Trzeba wszystko załatwić na etapie projektowania, prawda?

Przeraża mnie jak garaż w bryle podnosi koszt budowy - u mnie ok 50000zł.

Jak robiliście? Ciekawi mnie.....

Kochani dziś na tapecie mam temat garażu. Wolnostojący czy w bryle?

Jak macie?

Jak to załatwić, żeby garaż postawić później (jak już zobaczymy jak jest z kasą). Trzeba wszystko załatwić na etapie projektowania, prawda?

Przeraża mnie jak garaż w bryle podnosi koszt budowy - u mnie ok 50000zł.

Jak robiliście? Ciekawi mnie.....

Gdy szukaliśmy projektu braliśmy pod uwagę tylko te z garażem...zawsze wydawało mi się że to tańsze przedsięwzięcie no bo chociażby jedna ściana mniej bo garaż przklejony do domku...i nad garażem zawsze jakieś dodatkowe pomieszczenie się znajdzie a w domu miejsca nigdy nie jest za wiele :)...hmm ale 50 tys. to rzeczywiście dużo więcej ale z drugiej strony jest to komfort mieć garaż przy domu bo zawsze jest w nim cieplej, gdy wychodzisz z samochodu to od razu do pomieszczeń w domu i jeszcze wiele innych zalet. Nigdy nie rozważaliśmy garażu wolnostojącego. Chcieliśmy mieć wszystko w jednym :)

Pozdrawiam :)

Oj kobitki, jak tu się gwarno zrobiło! :lol:

Cześć pasie, kasia&janusz i Malinka! :D

Dziewczyny, z tym wyłączeniem z prod.rolnej to wszędzie inaczej - albo w gminie, albo w starostwie powiatowym się to robi.

quisquis, projekty CAŁYCH instalacji (elektrycznej, c.o. i wod.-kan. itd) trzeba zazwyczaj zlecić upoważnionemu do tego projektantowi, który szczegółowo rozrysuje na planie domu np.gdzie mają być gniazdka, gdzie jakie grzejniki. Przy czym oczywiście jest osobny projektant do elektryki, a osobny do instalacji wod.-kan. i co.(chyba że trafisz fachowca "złotą rączkę" :wink: ). Architekt żadko taki projekt robi. Architekt rysuje tylko na mapie projekty przyłączy mediów, czyli kreśli krechę tam gdzie od drogi do domu ma iść woda i prąd. Ot, cała jego praca.

Przynajmniej ja tak mam.

Owszem, w projekcie gotowym który kupiliśmy są wrysowane instalacje, ale wydaje mi się że i tak trzeba je będzie od nowa zaprojektować, bo jest mało gniazdek i nie wszystkie grzejniki są tak, jak chcemy.

Czy ma ktoś plany budować z keramzytu??? u mnie właśnie naszła taka opcja aby suporex zamienic na keramzyt, jak będe u arch.to dopytam.

Co do elektryki to wewnątrz zostaje tak jak jest w projekcie a i tak zrobimy po swojemu, będe chodzić za elektrykiem i pokazywac gdzie ma zrobić gnizdko bo na dzien dzisiejszy to nie mam pojęcia gdzie mi będzie gniazdko czy lampka potrzebna albo jakiś halogenik, tekże wg mnie głupota teraz to zmieniać czy dodtawac gniazdka no chyba że juz sie ma meble rozplanowane