olasosenko 27.01.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Witam wszystkich Również przyłączam się do Waszego grona. Mam nadzieję, że również ruszymy z budową wiosną ego roku Aktualnie czekamy na Pozwolenie na budowę... Mam nadzieję, e pójdzie sprawnie :/ Wszystkim którzy mają już paierologię za sobą GRATULUJĘ i baardzo zazdroszczę (ale to taka pozytywna zazdrość) Trzymam kciuki za wszystkie budowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 27.01.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 ja od dzisiaj mam słup na działce więc pewnie niedługo będzie i prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
null 28.01.2009 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Cześć Wiosnaki zastanawialiście się jaki kolor domu chcielibyście mieć? Nie mogę się zdecydować, raz podoba mi się ciemna zieleń, innym razem kolor biały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciasteczka 28.01.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 KamaGdziś chcę oddać mój projekt z naniesionymi zmianami ( ocieplenie ścian fundamentowych 5-7 cm styro, ocieplenie podłogi 30 cm styro, ściany 20 cm styro/wełna (nie ustalone), dach 35 cm wełna, wentalacja z odzyskiem sprawność ok 50%, okna U~1, montaż okien bez mostków cieplnych, zachowanie ciągłosci ocieplenia na całym domu, dom odpowiednio ustawiony do kierunków świata) Te zmiany w projekcie bardzo zredukują zapotrzebowanie na ciepło. Po dokładnych obliczeniach podam wyniki i wnioski..."nieznaczące" róznice w kosztach ogrzewania będę mógł później określić. Zależy mi aby dom był w miarę niezależny... dużo pracuję i jeżdżę nie chcę aby moja żonka miała problemy z ogrzewaniem domu,nie mamy piwnicy więc nie chcę paliw stałych,a pompa ciepła to kosmos cenowy, ale róznice i oszczędności (teoretyczne podam po otrzymaniu wyliczeń i ofert.Co do kominka? Zastanawiam się jedynie nad wykorzystaniem ciepłego powietrza do wstępnego podgrzania powietrza w systemie wentylacji mech., ale musze to skonsultować z fachowcami...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 28.01.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 ciasteczka dzięki, to ja będę czekała niecierpliwie na te Twoje przemyślenia i przeliczenia , ciekawa jestem do jakich wniosków dojdziesz My teraz używamy gazu do napędzenia naszego pieca ale zdecydowanie nie chcę go mieć w naszym domu powód wysokie koszty. Bardzo poważnie zastanawiam się nad pompą ciepła ,na 75% jestem do niej przekonany. A kominek swoją drogą ale chyba z płaszczem w. Myślę też o wstawieniu jakiegoś pieca do spalania jakiś papierowych śmieci typu kartony gazety itp. których w każdym domu nie brakuje. powiedz(cie) mi w takim razie jeśli można zapytać, czy: - Wasz obecny dom jest duży, - czy jest ocieplany, czyli czy koszty wynikają z kubatury do ogrzania czy może strat ciepła? to bardzo trudna decyzja a trzeba ją podjąć na samym początku wręcz przed zamówieniem projektu, stąd wszystkie opinie mnie interesują, pozdarawiam[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiab67 28.01.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Witam wszystkich Również przyłączam się do Waszego grona. Mam nadzieję, że również ruszymy z budową wiosną ego roku Aktualnie czekamy na Pozwolenie na budowę... Mam nadzieję, e pójdzie sprawnie :/ Wszystkim którzy mają już paierologię za sobą GRATULUJĘ i baardzo zazdroszczę (ale to taka pozytywna zazdrość) Trzymam kciuki za wszystkie budowy! Witam i również przyłączamy się do "Szczęśliwców" zaczynających na wiosnę 2009. My "papierologię" mamy za sobą. PNB już jest, czekamy na ocieplenie, żeby zacząć, rozglądamy się za materiałem i zastanawiamy czy już kupować. Budujemy w okolicach Gliwic, czy ktoś może podpowiedzieć nam gdzie jest najtańszy materiał (stal, bloczki, poro) ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 28.01.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 witam nowych budujących co do kominka z rozprowadzeniem ciepła, to jak najbardziej polecam. Z doświadczeń pobudowlanych znajomych, którzy tego nie zrobili, wynika że bardzo tego żałują. Okazuje się, że w okresie przejściowym - wczesna jesień, znajomi muszą włączać ogrzewanie już np we wrześniu, aby na poddaszu było ciepło. W przypadku posiadania rozprowadzenia ciepłego powietrza takie problemu by nie było, bo zawsze można trochę napalić i od razu wszędzie zrobi się cieplej. Koszt nie jest duży, a jednak bardzo się to przydaje. basiab67, może poszukaj grupy budującej w okolicach Gliwic i tam może dadzą ci namiary na sprawdzone hurtownie i składy budowlane. A my w piątek jedziemy do kierbuda porozmawiać o naszym projekcie i zorientować się, czy wycena ekipy za SSO nie jest trochę przesadzona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amazonka22 28.01.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 witajcie Jestem właśnie po rozmowie z ze znajomym który siedzi w branży budowlanej ma hurtownie materiałów. i powiedział nam ze to iź hurtownicy wmawiają nam że materiał pójdzie w górę to pic na wodę. z kredytami jest gorzej ludzie sie tak nie budują i materiał im zalega . jeśli cena się zmieni to jedynie dla nas budujących na korzyść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasiekgośka 29.01.2009 01:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 powiedz(cie) mi w takim razie jeśli można zapytać, czy:- Wasz obecny dom jest duży,- czy jest ocieplany, czyli czy koszty wynikają z kubatury do ogrzania czy może strat ciepła?to bardzo trudna decyzja a trzeba ją podjąć na samym początku wręcz przed zamówieniem projektu, stąd wszystkie opinie mnie interesują,pozdarawiam [/b]KamaG Można zapytać i odpowiadam.160m + piwnica nie ogrzewana , chata ma 7lat stawiana z cegły leier 25 i ocieplona styro 14cm , koszty ogrzania z gotowaniem to ok 650-750zł za miesiąc w sezonie grzewczym. Może nie jest to jakaś astronomiczna kwota ale dla nas jest to sporo zważywszy że tylko ja pracuję , żona zajmuje się dwójką naszych dziecii i nie pobiera żadnych pieniędzy czy świadczeń. Ja wyciągnę ok 3tys/miesiąc więc nie jest słodko tym bardziej że temperaturkę w domu mamy nieco podwyższoną ok 23 stopni. Dlatego uważam że nie chcę się już pchać w gaz ewentualnie do gotowania ale płacić znowu jakieś abonamenty przesyły itd tylko za gotowanie też mi się nie uśmiecha. Zapomniałem dodać że wspomagamy się kominkiem z rozprowadzeniem ciepła ale czasem nie ma nawet czasu by w nim napalić , lub zabraknie towaru do spalenia a to też trzeba kupić.Mam natomiast kolegę który ma pompę ciepła i oglądałem jego rachunki za prąd - wręcz zrobiliśmy kalkulację ile go to kosztuje - mieszka 3lata i 3 miechy w swym nowym domu do ogrzewania ma tylko p.c nie ma kominka wentylacji mech.,itp. ma małe dziecko ok roku dom ok 150m parterowy ocieplony styro 10 cm - żarówki wszędzie energooszcędne , kuchnia elektryczna ale używana na 50% - płaci za cały prąd średnio z tych 39 miesięcy 178,70zł . To mi się podoba dlatego wyłożę kasę na p.c chociaż miałbym się na nią zapożyczyć w banku czy u rodziny. Już coś niecoś przeglądałem i dostałem kilka ofert na samą pompę w granicach 35-60tys. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fąfalska 29.01.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 mhhhhna twoim miejscu zrobilabym jeszcze kalkulacje po ilu latach ci sie ta pompa zwróci... i czy to rezczywiscie bedzie taniej w ogólnym rozrachunku ale byc moze juz zrobiles taka kalkulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Zbyszek 29.01.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Strasznie droga taka pompa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasiekgośka 29.01.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Droga i niedroga 10 lat wstecz dostępne to ustrojstwo było dla wybrańców.A za ile lat się zwróci to nie ważne , zakładam że będę mieszkał w tym domu dożywotnio więc kiedyś na pewno się zwróci. Ale ważniejsze dla mnie są niskie rachunki niż to kiedy się zwróci , a gaz to wszyscy wiemy tanieć na pewno nie będzie. A swoją drogą i dobrej klasy kocioł na gaz też nie mało kosztuje.A ja nie myślę że będę wybierał p.c z najwyższych półek.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fąfalska 29.01.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 zakładają ze rata kredytu na ta pompę (czyli jak weźmiesz ten kredyt o 60 tys wiekszy) zwiększy się np o 200 pln..(nie wiem, strzelam).. to jednak miesieczne wydatki beda nie 170 pln tylko 370 pln.... na ciepło Dziwie sie ze dla ciebie to nie są istotne kalkulacje. moze sie okazac ze tylko pozornie oszczedzasz.... Osobiście przed taka decyzją zrobilabym wszystkie mozliwe kalkulacje zeby wiedzieć ile na prawde oszczedze i w jakim czasie..... i czy oszczedze.... ale moze ja jestem inna powodzenia z tą pompą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawalara 29.01.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Witam, dołączam do grona rozpoczynających w tym roku. My przynajmniej mamy taka nadzieję. W przyszłym tygodniu odbieramy projekt po adaptacji, spotkanie z kierownikiem budowy, zbieramy wyceny materiałów. POdobnie jak wilu innych tez mamy problem z wybraniem ostatecznego rozwiązania na ogrzanie domu. Ale kilka spotkań z facowcami (wiadomo że każda sroczka swój ogon będzie chwalić) i mam nadzieję że wybierzemy coś rozsądnego. Poniżej link z wybranym projektem domu: http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=151&a=362&sid=5&odbicie=1 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fąfalska 29.01.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 witam, bardzo zgrabny domek ten Krzyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Zbyszek 29.01.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 ...zakładam że będę mieszkał w tym domu dożywotnio więc kiedyś na pewno się zwróci. Ale ważniejsze dla mnie są niskie rachunki niż to kiedy się zwróci... Do niskiego rachunku musisz jednak doliczyc rate kredytu co miesiac. Kredyt na kwote 40 tys np na 10 lat to ok 350 zl + odsetki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawalara 29.01.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 To samo biuro projektowe ma jeszcze jeden fajny zgrabny domek RODZYNEK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 29.01.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Dawno mnie tu nie było. Ile nowych osób się pojawiło. I w końcu dochodzą inwestorzy z okolic Poznania. Cieszy mnie to bardzo. My czekamy na PNB-papiery oddane do Starostwa dopiero tydzień temu. I szykujemy się do ...boju Co do ogrzewania, przekalkulowaliśmy pompę ciepła - zwróciłabym nam się po około 27 latach. Za długo jak dla nas, a nie braliśmy pod uwagę kosztów dodatkowych, typu wymiany np. glikolu. Bank Ochrony Środowiska "pomaga" w finansowaniu takich ekologicznych urządzeń. Daje preferencyjne kredyty z niskim oprocentowaniem(wiadomości sprzed 4 miesięcy, może kryzys do nich nie doszedł ). I miejmy nadzieję, że państwo też się w końcu przebudzi i zacznie wspomagać ekologów;) wzorem innych krajów. Ale na to przyjdzie nam zapewne jeszcze sporo poczekać. Wracając do ogrzewania, my w ulicy mamy gaz, wieć ostatecznie zdecydowaliśmy się na dobry kocioł kondensacyjny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawalara 29.01.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Miło że pojawiają się "swoi". My złozymy papiery na PNB na dniach. Niestety u nas nie ma gazu i nie ma nawet na to perspektywy. Jesteśmy bardzo za ekologicznymi rozwiązaniami, ale są póki co ciągle drogie. Rozważaliśmy ogrzewanie paliwem stałym plus kominek, ale ... pojawiła nam się myśl aby może jednak kominek plus elektryczne i rekuperator. Wiem, wiem, niby drogo, ale nasz znajomy ma takie rozwiązanie i jego rachunki za prąd wcale nie są zatrważające (nie będę pisać kwot, bo zawsze pojawią się jakiśe wątpliwości). Mamy też nadzieję, że przy coraz wiekszym proekologicznym nastawieniu w naszym kraju może z czasem zamienimy prąd na kolektory bo staną bardziej przystępne.A tak naprawdę to czas pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 29.01.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Witaj pawalara;) Do Uzarzewa jeździłam z tatą na ryby będąc dzieckiem. Zachęcam do założenia dziennika. My będziemy mieli kocioł kondensacyjny, rekuperator i kominek głownie do celów rekreacyjnych. Kombinowalismy, żeby podłączyć kominek do rekuperacji, ale prawie wszystkie firmy rekuperacyjne nam to odradzają. Ostatnio na targach Budma rozmawialiśmy z przedstawicielką firmy Finkomfort, oni umożliwiają takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts