Aga i Zbyszek 01.02.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 a czy jeszcze orientuje sie ktoś co można zrobic na dzialce bez zezwolenia? kurde jakies budowlane ADHD mnie dopada No mozesz drzewka posadzic, kwiatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amazonka22 01.02.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 a czy jeszcze orientuje sie ktoś co można zrobic na dzialce bez zezwolenia? kurde jakies budowlane ADHD mnie dopada No mozesz drzewka posadzic, kwiatki jeszcze nie wiem dokladnie gdzie bedzie dom stał. bo wierz mi działo by sie juz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Strzelba1719504319 01.02.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Witam 3 dni temu odebrałem pozwolenie - więc się dopisuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amazonka22 01.02.2009 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Witam 3 dni temu odebrałem pozwolenie - więc się dopisuję witaj my czekający gratulujemy doczekanemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciasteczka 02.02.2009 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Nasza "kochana" Pani ze starostwa przesłała nam pozdrowienia z litanią błędów, które musimy poprawić i uzupełnić... A tak na marginesie, czy urzędy zawsze pisza pisma w takim charakterze? "Nakazuję uzupełnić do dnia.... w przypadku nie wywiązania sie z postanowienia w wyznaczonym terminie.... od postanowienia nie przysługuje odwołanie,a jedynie zasądzenie..." ??? przecież to brzmi jak wyrok skazujący... a my nic złego nie zrobilismy ... jeszcze Pani nie pasuje, że na projekcie są tylko pieczątki i podpisy, brakuje jej słowa "adaptował" przy każdej pieczątce... umieszczenie pieczątek i podpisów poszczeólnych branżystów dokładnie obok oryginalnych projektantów jest niewystarczające, musi być opis "adaptował w zakresie..." czy to normalne??? Informacje do Planu BIOZ mieliśmy wpisane w oryginalnym projekcie jako kilka prostych zdać dotyczących bezp i ochrony zdrowia na budowie, ale Pani chcę aby to było w adaptacji i rozbite na kilka punktów... normalne jaja chyba sobie robią... ale to nic... przynajmniej wiemy , ze pozwolą nam postawić domek tak jak chcemy, gdy tylko uzupełnimy te pierdoły... pozdrawiamy i gratulujemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fenix999 02.02.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Pani nie pasuje, że na projekcie są tylko pieczątki i podpisy, brakuje jej słowa "adaptował" przy każdej pieczątce... umieszczenie pieczątek i podpisów poszczeólnych branżystów dokładnie obok oryginalnych projektantów jest niewystarczające, musi być opis "adaptował w zakresie..." czy to normalne??? Wygląda mi to na klasyczny "dupochron" i to pierońsko gruby , stal pancerna wręcz . U nas w adaptacji żadnych dopisków nie było a projekt przeszedł (poza jednym zgrzytem) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 02.02.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Witam wszystkich budujących, Jestem ze Szczecina i w 2009 zamierzam budować się w Dobrej w miejscu potocznie nazywanym Zielona Górka . Zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny( dom parterowy 250 m2), właśnie zamknęliśmy koncepcję i czekamy na pierwszy kosztorys. Zastanawiamy się nad stawianiem domu w systemie Praefa więc będę wdzięczna za wszelkie refleksje. Szukam również osób, które mają przerobiony temat kładzenia dachówek typu Tangalit lub Domino na ścianach. A co do ekogroszku to po przeczytaniu kilku wątków z forum zostaję czy instalacji gazowej i kominku z płaszczem wodnym. Pozdr, zoszka Witaj, my też chcemy budować w Praefie. Wysłaliśmy zapytania do kilku firm i czekamy na wyceny. Nasza "kochana" Pani ze starostwa przesłała nam pozdrowienia z litanią błędów, które musimy poprawić i uzupełnić... A tak na marginesie, czy urzędy zawsze pisza pisma w takim charakterze? "Nakazuję uzupełnić do dnia.... w przypadku nie wywiązania sie z postanowienia w wyznaczonym terminie.... od postanowienia nie przysługuje odwołanie,a jedynie zasądzenie..." ??? przecież to brzmi jak wyrok skazujący... a my nic złego nie zrobilismy ... jeszcze Pani nie pasuje, że na projekcie są tylko pieczątki i podpisy, brakuje jej słowa "adaptował" przy każdej pieczątce... umieszczenie pieczątek i podpisów poszczeólnych branżystów dokładnie obok oryginalnych projektantów jest niewystarczające, musi być opis "adaptował w zakresie..." czy to normalne??? Informacje do Planu BIOZ mieliśmy wpisane w oryginalnym projekcie jako kilka prostych zdać dotyczących bezp i ochrony zdrowia na budowie, ale Pani chcę aby to było w adaptacji i rozbite na kilka punktów... normalne jaja chyba sobie robią... ale to nic... przynajmniej wiemy , ze pozwolą nam postawić domek tak jak chcemy, gdy tylko uzupełnimy te pierdoły... pozdrawiamy i gratulujemy... U nas niestety też projekt został odrzucony ze starostwa i dzisiaj mam odebrać wszystkie poprawki. U nas np. istotny był brak numeracji stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danbeat 02.02.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 poprawki ....bleeecchhh.... uzasdniajacym stwierdzeniem zasadzajacym w/w postanowienia odnaszace sie do ....mamooooo.... mam dosc... ale... ale... na przekor wszystkiemu - MAMY TO!!! "to"to oczywiscie pozwolenie na budowe zaczynamy od stopnienia sniegu... pozdrawiam wszystkich "oczekujacych" i "doczekanych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amazonka22 03.02.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 co tu taka cisza czyżby każdy fundamnty juz kopał. to zadam pytanie a co z czego budujecie i jak cenowo mają sie u was np bloczki s uporeks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 03.02.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 co tu taka cisza czyżby każdy fundamnty juz kopał. to zadam pytanie a co z czego budujecie i jak cenowo mają sie u was np bloczki s uporeks w Poznaniu zamawiamy bloczki po 2,50, my budujemy z phorotermu i ceny wahają się od 5,25 (thermopor) brutto do ponad 6 zł brutto za sztukę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amazonka22 03.02.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 co tu taka cisza czyżby każdy fundamnty juz kopał. to zadam pytanie a co z czego budujecie i jak cenowo mają sie u was np bloczki s uporeks w Poznaniu zamawiamy bloczki po 2,50, my budujemy z phorotermu i ceny wahają się od 5,25 (thermopor) brutto do ponad 6 zł brutto za sztukę acha to u nas za bloczki płacimy po 2.40 ale każa nam sie wstrzymac bo ceny maja spać o 20 procent. my budujemy z suporexa tylko wahamy sie czy z takiego na klej czy na zaprawę ;/ jeden kosztuje 8.90 a drugi 9.40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Zbyszek 03.02.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Mamy zamiar budowac sie z porothermu 25 p+w "wienerbergera". Ceny sa rozne, narazie nic nie zamawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 03.02.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 A my porotherm 25 już kupiliśmy po 5,7 i bloczki też po 3zł. Porothermu nie dało się taniej. Bloczki i owszem ale te akurat są polecane więc woleliśmy dać trochę więcej. Kupiliśmy też deski szalunkowe - używane po 200/m3. Zapłaciliśmy 400zł ale jest tam chyba więcej niż 2m3. Do tego kupiliśmy 11szt. pustaków kominowych wentylacyjnych za 20zł. Facet chciał ich sie pozbyć więc wzięliśmy. Nie mam zupełnie pojęcia po ile takie pustaki są Dostaliśmt też ok. 180szt, kołków do styropianu 12cm gratis Ale my akurat będziemy kłaść 15cm Może przydadzą się na fundament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawalara 03.02.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 My budujemy z ytongu, ceny od 90 do 140 netto za m2,troche tanszy jest solbet,ale zobaczymy,tez jeszcze nie zamawiamy. Nam w hurtowniach mowili ze ceny pojda w gore, bo cement do produkcji juz podrozał 15%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 03.02.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Porotherm też będzie drożał. Euro poszło strasznie do góry, przez co nie opłaca się go już sprowadzać z Niemiec. A polskie fabryki podnoszą ceny, bo nie ma juz opcji kupować taniej z Niemiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 03.02.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 ja narazie też czekam myśle ze w ciągu 1 miesiąca nie podrożeja aż tak bardzo ludzie kredytów nie biorą - mało kupują wiec większa jest podaż niż popyt - chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawalara 03.02.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Zgodnie z zasadami ekonomii podaż powinna przewyższac popyt, a więc szansa, że ceny nie będą rosły w takim tempie jak euro, tak myslę, że producenci też biorą to pod uwage i podejma jakieś kroki aby w tym czasie bardzo słabej złotówki mimo wszystko utrzymac jakiś poziom sprzedaży aby sie utrzymać nie ma co się załamywać, trzeba mieć nadzieję, że wbrew wszystkim prawidłom dla nas zaczynających ceny będa spadac, bo zaczniemy żałowac, że się budujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 03.02.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 mi sie wydaje ze już ceny nie spadną ..... chyba już nie ma za bardzo z czego raczej zostaną na podobnym poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgosia i Grześ 03.02.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Nasz suporeks stoi juz na dzialce. Mial byc na pioro i wpust, ale powiedzieli nam, ze najwczesniej za miesiac bedzie dostepny na magazynie, wiec trzeba bylo brac co dawali Czyli Solbet Optimal 600 w cenie 7,7 zl/szt 24/24/59. Teraz czekamy tylko na pogode, pewnie jak Wy wszyscy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgosia i Grześ 03.02.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 A co do zmiany cen to powiedzieli nam, ze pojda w gore. Podobno wszystkiemu jest winna rosnaca cena cementu I jak tu ciac koszty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts