Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA ZACZYNAJACA NA WIOSNE 2009

kamilaJ

Recommended Posts

A my w czwartek zamówiliśmy już cały potrzebny materiał. Powoli mają już go zwozić. Dzisiaj byłam zobaczyć jak ławy wyglądają. Normalnie nie chce mi się wierzyć, że już zaczeliśmy budowę :o Też słyszałam, że od lutego mają iśc ceny materiałów w górę. Już taniej nie będzie :evil:

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

my kupiliśmy na początku stycznia - zostanie do zakupienia 2/3 cementu, beton,piasek i bloczki do ścianek działowych. reszta na stan surowy jest (bloczki fundamentowe, 1/3 cementu, materiał na ściany, stal). Kosztowało nas to ok 22.000.

mam wyliczone, ze SSO z robocizną i niewielką rezerwą (ok 8.000) (wraz z konstrukcja dachu i pokrycie papą) pójdzie nam ok 106 tyś.

robocizna u nas to 28 tyś.

dom prosty, 134 m2, dach dwyspadowy z jednym daszkiem.

witam :D :D :D :D :D :D

z wielką przyjemnością chciałabym dołączyć sie do grypy zaczynajacej budowe na wiosne 2009 :) :)

my budujemy dom parterowy z poddaszem uzytkowym z muratora Przytulny d12a, z bardzo duzymi zmianami, m.in. z powiekszeniem obwodu o 1m, i brakiem budowy scianek działowych na poddaszu .....

budujemy dom w Łodzi,

do osob budujacych w jej okolicach napiszcie czy kupowaliscie juz materialy a jesli tak to gdzie ??

a dodam jeszcze, ze nasz projekt wlasnie "sie robi" i mamy nadzieje, ze w kwietniu ruszymy z budowa :roll: :roll:

witam :D :D :D :D :D :D

z wielką przyjemnością chciałabym dołączyć sie do grypy zaczynajacej budowe na wiosne 2009 :) :)

my budujemy dom parterowy z poddaszem uzytkowym z muratora Przytulny d12a, z bardzo duzymi zmianami, m.in. z powiekszeniem obwodu o 1m, i brakiem budowy scianek działowych na poddaszu .....

budujemy dom w Łodzi,

do osob budujacych w jej okolicach napiszcie czy kupowaliscie juz materialy a jesli tak to gdzie ??

a dodam jeszcze, ze nasz projekt wlasnie "sie robi" i mamy nadzieje, ze w kwietniu ruszymy z budowa :roll: :roll:

my budujemy 40 km od lodzi w materiały zaopatrujemy sie w Tomaszowie :)

wielce zdziwiony odebrałem telefon od żony że przyszedł polecony ze starostwa :)

mamy pozwolenie - w ciągu miesiąca tylko :)

jeszcze tylko 14 dni - uprawomocnienie i 21 na zgłoszenie :)

i umawiamy sie na fundamenty :)))))

:D

:D Gratulacje :D

Teraz to już z górki pójdzie...u mnie zaczynają fundamenty kłaść w poniedziałek... :-?

wielce zdziwiony odebrałem telefon od żony że przyszedł polecony ze starostwa

mamy pozwolenie - w ciągu miesiąca tylko

jeszcze tylko 14 dni - uprawomocnienie i 21 na zgłoszenie

i umawiamy sie na fundamenty ))))

qrcze ale wam zazdroszczę, my dopiero w przyszłym tygodniu składamy wniosek i nastawiam się na dłuuuuuuuuuuuuuuuuugie czekanie :cry:

Witamy i dołączamy do zaczynających budowę na wiosnę 2009 jesteśmy w trakcie załatwiania pozwolenia na budowę. Chcemy ruszyć w maju.

Pozdrawiamy i zapraszamy do komentarzy naszego Dziennika Budowy.

Monia i Grześ

Hej Monia i Grześ, ja też jestem Monia i buduję z mężem Grzesiem, tzn. zamierzam budować :)

Pozdrawiam

wielce zdziwiony odebrałem telefon od żony że przyszedł polecony ze starostwa

mamy pozwolenie - w ciągu miesiąca tylko

jeszcze tylko 14 dni - uprawomocnienie i 21 na zgłoszenie

i umawiamy sie na fundamenty ))))

qrcze ale wam zazdroszczę, my dopiero w przyszłym tygodniu składamy wniosek i nastawiam się na dłuuuuuuuuuuuuuuuuugie czekanie :cry:

My na pozwolenie czekaliśmy dokładnie...23miesiące :evil: a dostaliśmy je 23.12 normalnie prezent pod choinkę :D

wielce zdziwiony odebrałem telefon od żony że przyszedł polecony ze starostwa :)

Witam,

gratuluję!

Ja też czekam na pismo ze starostwa. U nas się przesuwa bo musieliśmy uzupełniać dokumentację. Mam nadzieję, że teraz będzie wszystko ok.

Witam,

gratuluję!

Ja też czekam na pismo ze starostwa. U nas się przesuwa bo musieliśmy uzupełniać dokumentację. Mam nadzieję, że teraz będzie wszystko ok.

my składaliśmy w grudniu

ale na początku stycznia musieliśmy dowieźć jedną pieczątkę na jakiejś decyzji :)

a z tymi 21 dniami to mi zona namieszała :)

ale żeby nie było ze wszytko jest tak pięknie

musimy od nowa załatwiać WZ na wjazd z drogi gminnej :) a potem osobne pozwolenie / zgłoszenie na wjazd

więc dom pewnie już będzie stał a papierów na wjazd jeszcze nie będzie

a czemu tak

bo w tytule Ogólnych WZ na wszystko (dom, przyłacza,) nie napisano ze chodzi tez o wjazd na działke :)))

mimo tego że w środku WZ jest wszystko wypisane o zjeździe - warunki, ustalenia

więc w ostatnim momencie przed złożeniem o PNB od nowa składalismy wszystkie dokumenty na wjazd

tyle z ciekawostek :)))

To jest jakieś k...a chore ja dostałem po miesięcznym leżakowaniu naszych papierów w starostwie wezwanie ze starostwa na uzupełnienie dokumentów wydawanych i będących własnością tegoż samego starostwa , chodziło o wyłączenie działki z prod. rolnej podczas gdy ta działka od 15 lat jest zabudowana i od 15 lat działa na niej warsztat i wszystko legalne, po prostu gmina anulowała kiedyś stary plan MPZP i do czasu uchwalenia nowego wszystkie działki nawet te z willami są jako tereny rolne ! A żeby było śmieszniej to na oświadczeniu o prawie do dysp. nieruchomością zapomniałem wpisać numeru aktu not. z którego wynika owe prawo , a akt znajdował się na następnej stronie dok.projektowej - i jeszcze jedno w innym wniosku wpisałem żę mój dow.osob. wydał burmistrz miasta i gminy piaseczno tak było w starych dowodach a w nowych stoi burmistrz gminy piaseczno

Czy to normalne podejście urzędasów? Nie mogę zrozumieć na czym polega chęć urzędników żeby dosłownie upi.......ć ludzi którzy próbują coś postawić?

A czy ktoś z Was próbował kiedyś postawić firmę (coś małego 200m2)?

Ja próbowałem i muszę powiedzieć że problemy z budową domu mieszk. to jeszcze małe piwko. O postawienie legalnej firmy starałem się 4 lata i nic z tego nie wyszło -ekspertyzy,sądy odwołania,tysiące papierów i mnie wykończyli psychicznie tylko dlatego żę sąsiadem moim okazała się baba z ministerstwa ochr.środowiska .