wu 26.02.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 nie ma podstawy prawnej która pozwalałaby się zrzec uprawnienia jakim jest prawo do odwołania się od decyzji natomiast jest stosowny przepis w kodeksie postępowania administracyjnego ktoóry jasno przewiduje że strona może odwołać się od decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 28.02.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 My za stan surowy płacimy 70 tyśięcy za 172m2,w tym są fundamenty ocieplone,mury zewnętrzne porotherm 30,ścianki działowe porotherm 11,5,dach z kominami,rynnami i oknami dachowymi.Nie musimy kupować desek na szlunki i sempli budowlanych bo mają swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AneczkaG 28.02.2009 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Witam, dawno mnie tu nie było, bo i nie miałam o czym pisać, ale widzę, że jednak duzo osób bedzie się lada chwila budować. PnB już w szufladzie. Za to z ekipą... hmm, w zasadzie byliśmy umówieni, ale w ciągu ostatniego miesiąca cena urosła nam z 100 tys na 120. ( za 170 m2) Oczywiście pełny stan surowy zamknięty (bez okien) czyli fundamenty, ściany, dach, taras, dranaż itp. No i chyba będę szukac dalej, tym bardziej, że ekipa może wejść dopiero w maju. Swoja drogą mam pytanie - jak podajecie ceny w stosunku do powierzchni, to którą powierchnię podajecie? Użytkową, całkowitą czy zabudowy? Bo ja się już gubię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hojnorek 28.02.2009 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 ja zrobiłem kilka kopi najważniejszych stron projektu i poprosiłem o wycenę. rozrzut cenowy był w okolicy +-30% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawalara 01.03.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Nie chce mi się wierzyć, że ekipy budowlane mogą żądać takich pieniędzy jak 70 tys zł za stan surowy!!! . Najdroższą ofertę jaką ja otrzymałam za taki stan (a nasz dom ma ok. 200 m2) do ok 35 tys. Ostatecznie będziemy mieli ekipę która za stan surowy (bez więźby i dachu bo to będziemy robić sami) weźmie 16 tys. Dodam, że ekipa sprawdzona. Chciałam jeszcze nadmienić, że szukając ekipy dostaliśmy propozycję wybudowania naszego domu w stanie do zamieszkania i koszt wyniósł 310 tys (w cenie robocizna i materiały). Cena nie obejmowała tylko płytek i sanitariatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawalara 01.03.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Witam, dawno mnie tu nie było, bo i nie miałam o czym pisać, ale widzę, że jednak duzo osób bedzie się lada chwila budować. PnB już w szufladzie. Za to z ekipą... hmm, w zasadzie byliśmy umówieni, ale w ciągu ostatniego miesiąca cena urosła nam z 100 tys na 120. ( za 170 m2) Oczywiście pełny stan surowy zamknięty (bez okien) czyli fundamenty, ściany, dach, taras, dranaż itp. No i chyba będę szukac dalej, tym bardziej, że ekipa może wejść dopiero w maju. Swoja drogą mam pytanie - jak podajecie ceny w stosunku do powierzchni, to którą powierchnię podajecie? Użytkową, całkowitą czy zabudowy? Bo ja się już gubię... Ja przyjęłam taką metodę, że wysyłam link do strony z projektem i niech sami oceniają. Mogą wtedy stwierdzić czy dom jest prosty w budowie, czy nie itd. Mam zeskanowany projekt, więc jak jest taka potrzeba to podsyłam również skan projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaS 01.03.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Witam wszystkich serdecznie. Ja również zaczynam na wiosnę. Siedzę jak na szpilkach. Za SSO - scianki działowe, schody, kominy , tarasy itp. - 25 tysięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 01.03.2009 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Hmm czyżby tylko na śląsku było tak drogo za stan surowy:evil: .Porównywałam parę ekip i wszystkie wyceny były w granicach 60-80 tyś .My mamy skomplikowany dach podobno ,którego robocizna wynosi prawie 30tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawalara 01.03.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Hmm czyżby tylko na śląsku było tak drogo za stan surowy:evil: .Porównywałam parę ekip i wszystkie wyceny były w granicach 60-80 tyś .My mamy skomplikowany dach podobno ,którego robocizna wynosi prawie 30tyś Coś nie tak chyba z tym południem Polski. Mąż rozmawiał ze swoim kolegą z pracy (mieszka w okolicach Wrocławia) i kolega ten cieszy się bo znalazl tanią ekipę - 60 tys zł za stan surowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuznka 01.03.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Tylko pozazdrościć !!!!!!!!!!!!! budującym w 2009, ja (jesli mi kryzys nie dowali) zacznę wiosną 2010 rok czasu muszę czekać na ekipę murarską (bo są the best) Będę śledzić wasze poczynania - mam nadzieję się czegoś od was nauczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawalara 01.03.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Chyba nie dała bym rady czekać rok na ekipę. Podziwiam w takim razie za cierpliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 01.03.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Coś nie tak chyba z tym południem Polski. Mąż rozmawiał ze swoim kolegą z pracy (mieszka w okolicach Wrocławia) i kolega ten cieszy się bo znalazl tanią ekipę - 60 tys zł za stan surowy. No .Jak czytałam,że niektórzy mają stan surowy za 30 tyś to mnie krew zalewa.Ale wierzcie mi,u nas te 60 tyś to naprawdę jest mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuznka 01.03.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Chyba nie dała bym rady czekać rok na ekipę. Podziwiam w takim razie za cierpliwość. pierwszy raz jak z nimi rozmawiałam o wolnym terminie to było 2 lata temu ale wiem że warto czekać, więc czekam, ale przyznam się szczerze że już (po namowie znajomego) brałam pod uwagę inną ekpię i budować w lato, ale odpuściłam sobie i jednak będę czekać.... mam nadzieję że wytrzymam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawalara 01.03.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Coś nie tak chyba z tym południem Polski. Mąż rozmawiał ze swoim kolegą z pracy (mieszka w okolicach Wrocławia) i kolega ten cieszy się bo znalazl tanią ekipę - 60 tys zł za stan surowy. No .Jak czytałam,że niektórzy mają stan surowy za 30 tyś to mnie krew zalewa.Ale wierzcie mi,u nas te 60 tyś to naprawdę jest mało Nic tylko ściągnąć ekipę z wielkopolski, myslę, że wynajęcie im jakiegoś lokum z pewnością będzie się opłacało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuznka 01.03.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Coś nie tak chyba z tym południem Polski. Mąż rozmawiał ze swoim kolegą z pracy (mieszka w okolicach Wrocławia) i kolega ten cieszy się bo znalazl tanią ekipę - 60 tys zł za stan surowy. No .Jak czytałam,że niektórzy mają stan surowy za 30 tyś to mnie krew zalewa.Ale wierzcie mi,u nas te 60 tyś to naprawdę jest mało Nic tylko ściągnąć ekipę z wielkopolski, myslę, że wynajęcie im jakiegoś lokum z pewnością będzie się opłacało są ekipy które budują w całej Polsce i same sobie organizują nocleg i organizują wszystko co potrzebne do pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawalara 01.03.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Coś nie tak chyba z tym południem Polski. Mąż rozmawiał ze swoim kolegą z pracy (mieszka w okolicach Wrocławia) i kolega ten cieszy się bo znalazl tanią ekipę - 60 tys zł za stan surowy. No .Jak czytałam,że niektórzy mają stan surowy za 30 tyś to mnie krew zalewa.Ale wierzcie mi,u nas te 60 tyś to naprawdę jest mało Nic tylko ściągnąć ekipę z wielkopolski, myslę, że wynajęcie im jakiegoś lokum z pewnością będzie się opłacało są ekipy które budują w całej Polsce i same sobie organizują nocleg i organizują wszystko co potrzebne do pracy No własnie, to jeszcze lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasiekgośka 01.03.2009 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Nam chyba będą stawiać górale za 45tys zrobią SSO ze ścianami działowymi,schodami, dachem krytym dachówką , kominami ,obróbkami i rynnami na gotowo .Swoją drogą jeśli ktoś poszukuje ekip w internecie to na pewno nie może liczyć na niskie ceny sam miałem oferty 70,80,60,55,50 tys -ostatecznie jednak ekipę znalazłem metodą objazdówki okolicznych budów.Gdzie która mi się podobała i było względnie porządnie to zostawiałem kilka rysunków z projektu i prosiłem o wycenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetik 02.03.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Ja płace 20k SSO, bez dachu - dach robi inna ekipa ) ale za to z piwnicą... Ale potwierdzam, trzeba w teren uderzyć... w internecie to albo drogo a jak za tanio to podejrzane... Ekipę trzeba zobaczy jak robi i czego się można spodziewać... pod warunkiem że się na tym zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuznka 02.03.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Ale warto też popytać wśród znajomych - droga pantoflowa też jest dobra, a potem obejrzeć postawiony budynek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 02.03.2009 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Ja dostalam wycene na stan surowy zamkniety: piwnica, pietro plus urzytkowe poddasze; dach, rynny oraz scianki dzialowe; ocieplenie plus tynk cienkowarstwowy; materialy plus wykonanie: 175 tys PLN. Bardzo sie ciesze, chociaz wiem, ze za okna zaplace wiecej, gdyz w kosztorysie sa standardowe biale, gdy ja juz wiem, ze bede udziwniac Ruszamy jak tylko sie da - w tym tygodniu firma idzie rozbebrac kemping i przygotowac reszte do rozbudowy. Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts