Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA ZACZYNAJACA NA WIOSNE 2009

kamilaJ

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witamy wszystkich zaczynających lub pragnących rozpocząć budowę w tym roku :p . W przyszłym tygodniu nasza Pani architekt ma złożyć papiery do pozwolenia na budowę więc liczymy, że za 2-3 miesiące PnB będzie gotowe. Na razie szukamy ekipy i przyznam że w naszym rejonie (Szczecin) jest bardzo drogo :cry: w porównaniu z resztą Polski. Budujemy Zacisze II z MG Projekt (użytkowa 182, dach 290) i za SSO + dach wykonawcy życzą sobie od 90-140 tys (oczywiście sama robocizna)! :evil: Jak czytam posty, że macie cenę 30-40-50 to aż nie chce nam się wierzyć :o . Ale szukamy dalej, przecież nie można dać się zwariować :wink:

Witamy wszystkich zaczynających lub pragnących rozpocząć budowę w tym roku :p . W przyszłym tygodniu nasza Pani architekt ma złożyć papiery do pozwolenia na budowę więc liczymy, że za 2-3 miesiące PnB będzie gotowe. Na razie szukamy ekipy i przyznam że w naszym rejonie (Szczecin) jest bardzo drogo :cry: w porównaniu z resztą Polski. Budujemy Zacisze II z MG Projekt (użytkowa 182, dach 290) i za SSO + dach wykonawcy życzą sobie od 90-140 tys (oczywiście sama robocizna)! :evil: Jak czytam posty, że macie cenę 30-40-50 to aż nie chce nam się wierzyć :o . Ale szukamy dalej, przecież nie można dać się zwariować :wink:

Oj straszne ceny. Nasz wykonawca za stan surowy (bez dachu bo tak chcieliśmy) bierze 16, nie w sumie 18-cie tys bo doszły tarasy. Ale 90 tys!!!! Szaleństwo.

pozdrawiam i powodzenia w szukaniu

Witam, czy po uzyskaniu pozwolenia na budowę starostwo oddaje 2 egzemplarze projektu czy nie? Pozwolenie dostałam wczoraj:)

Starostwo oddaje dwa egzemplarze, nie przejmuj się jest ok, ja odbierałam kilka tygodni temu i też dostałam dwa. Odnośnie pozostałych dwa mówili mi nawet gdzie "idą", jeden na pewno a/a, drugi już nie pamiętam.

Witam, czy po uzyskaniu pozwolenia na budowę starostwo oddaje 2 egzemplarze projektu czy nie? Pozwolenie dostałam wczoraj:)

Starostwo oddaje dwa egzemplarze, nie przejmuj się jest ok, ja odbierałam kilka tygodni temu i też dostałam dwa. Odnośnie pozostałych dwa mówili mi nawet gdzie "idą", jeden na pewno a/a, drugi już nie pamiętam.

Drugi idzie do nadzoru budowlanego, aby wiedzieli co potem odbierać. :)

No i błoto wstrzymało wszystkie prace na naszej działce. Ciężki sprzęt tonie w bagienku.

Kopara zdjęła tylko humus. Mimo usilnych starań i wezwania koparki obrotowej skończyło się jedynie na porytej drodze. Teraz na domiar złego musimy ją wyrównać i utwardzić. Za to mamy pewność, że mimo braku podpiwniczenia musimy zrobić drenaż.

Pełna nadziei wypatruję słońca, a ono i owszem, pokazuje się czasem, ale co z tego jak u nas leżu 20cm. śniegu.

A wujek-majster stoi z robotą, bo nawet zbrojenia nie da się kręcić.

Solidaryzuję się z wszystkimi oczekującymi wiosny.

Witam,

Czy robiliście operat szacunkowy dla banku ? ile coś takiego kosztuje ?

Chcę złozyć wnioski w czterech bankach do wszystkich musze zanieść operat szacunkowy :(

Pozdrawiam

Operat muszą wykonywać rzeczoznawcy akredytowani przez dany bank. Albo bank bezpośrednio zleca to swojemu rzeczoznawcy, albo daje Wam listę akredytowanych przez siebie i możecie sobie wybrać. Koszt wykonania takiego operatu jest różny, zwykle waha się od 400-1000zł.

Jeżeli bank da Wam listę rzeczoznawców, to warto wybrać takiego, który może robić operaty do tych 4 banków do których składacie wnioski. Wtedy zwykle za 1 operat płaci się więcej, a za kolejne ok 150-200zł.

Popytajcie w bankach jak to u nich wygląda. Możemy Wam polecić rzeczoznawcę, który robił nam operat do Eurobanku. Szybko, sprawnie i po przyzwoitej cenie.

Kredyt wzięliśmy koniec końców w Nordei, a im operaty robi firma zewnętrzna (koszt 400zł, płatny po podpisaniu umowy).

OPERAT-my wzięliśmy kredyt w PKO BP i nie był potrzeby żaden operat, mają swojego rzeczoznawcę, który prawdopobnie (bank nie ujawił szczegółów) analizował projekt i przygotowany przez nas kosztorys. Koszt wyniósł 150 zł. Przyznam się, że przed podjęciem decyzji jaki bank (a decydowalismy się w październiku ubiegłego roku, a więc w czasie najwiekszego zamieszania, kiedy to warunki zmieniały się z dnia na dzień) przeszliśmy wszystkie możliwe banki. Na samym końcu poszliśmy do PKO BP i okazało się że to naprzyjaźniejszy bank. Naprawdę polecam. Nie musimy zbierac faktur za materiały, przed wypłatą kolejnej transzy wysyłają rzeczoznawcę (za darmo) który sprawdza czy wartość prac i materiałów uzytych do budowy jest adekwatny z tym co podaliśmy w kosztorysie. Jesli ktoś jest zainteresowany podam namiary na doradcę z PKO który nam pomagał.