Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zrobić z takimi robotnikami ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Byłem juz na rozmowie z inną ekipą, mogą zaczać za ok. 1.5 miesiąca. Widziałem ich robote już kilka razy. Teraz dom w Markach - w 3 tyg. zrobili do stropu. W tej samej cenie zrobią nam SS wraz z tarasami. Za piwnicę doliczyli sobie tylko 5 tyś. Mam zapłacić jutro zaliczkę w wys. 1000 PLN. Więc chyba decyzja jest oczywista. Co Wy na to ? Jak teraz mam rozliczyć się z tamtą ekipą, czy poprostu powiedziec dziękuję ?

Byłem juz na rozmowie z inną ekipą, mogą zaczać za ok. 1.5 miesiąca. Widziałem ich robote już kilka razy. Teraz dom w Markach - w 3 tyg. zrobili do stropu. W tej samej cenie zrobią nam SS wraz z tarasami. Za piwnicę doliczyli sobie tylko 5 tyś. Mam zapłacić jutro zaliczkę w wys. 1000 PLN. Więc chyba decyzja jest oczywista. Co Wy na to ? Jak teraz mam rozliczyć się z tamtą ekipą, czy poprostu powiedziec dziękuję ?

porozmawiaj jeszcze z tym panem bo ma miec niedługo wolny termin - Stefan Ruba 604 202 571 bardzo dobrą niepijąca ma ekipe chyba od 10- ciu albo więcej lat

pozdrawiam

Z nimi umówiłem się na 30 tyś stan sur. z więżbą w tej cenie. Teraz muszę im zapłacić za wykonanie szalunku, który opisuje w drugim moim poście. Szef ekipy zarządał 5500 PLN + jego koszta. Uważam, że to stanowczo za dużo. Chciałbym usłyszeć od Was co i jak załatwić, bo niestety jest to moje pierwsze doświadczenie w budowie. Niewspomne, że dziś już usłyszałem grożby karalne itd. nie było miło.

Niewspomne, że dziś już usłyszałem grożby karalne itd. nie było miło.

Świetlik!

Groźby karalne?

Znasz numer 112?

Jeśli tak, to z niego skorzystaj bez żadnych skrupułów.

W razie potrzeby zapytaj w jego Urzędzie Skarbowym czy już rozliczył przychód w postaci Twojej zaliczki oraz udaj się do ZUSu z pytaniem, czy odprowadza składki za swoich brakorobów.

To zwykle skutkuje w kontaktach z prostymi "biznesmenami w gumowcach".

Nie wiem czy ci to pomoze, ale ja za swoje ławy zapłaciłem za robociznę 2700. Ław miałem trochę więcej (jakieś 10m na 17m), za to węższe. Zbrojenie kręcone na budowie. Z ekipą byłem umówiony do stanu otwartego - więźba z deskowaniem i papą - właśnie za 30tys. Ceny z okolic 3city. 5,5k to IMHO prawie 2x za dużo.

Tak współprace zerwałem, i nie żałuje tego nawet że poniosłem sporą stratę i to pewnie nie koniec całej tej zabawy. Za robotników na 100 % nie płaci ubezp. bo oni płacą sami za siebie KRUS. Faktur za usługę też unika. Obawiamy się że by nam nie zniszczył RB studni pom. gosp. i kibelka. On twierdzi że 5500 za taką pracę to i tak bardzo tanio. Ja mam odmienne zdanie. Ja płaciłem za kopanie koparką, zdjęcie humusu, nawet za narzędzia dla nich bo nie mieli, włącznie ze sznurkiem. I prosiliśmy kilkanaście razy żeby na budowie nie pili.

Jeśli chcesz zobaczyć jak wygląda prawdziwa robota na budowie to zajrzyj do mojego dziennika.

4 lutego rozbiórka starej ruderki a po 2 miesiącachj więdźba gotowa.

Ale na budowie zero picia i non stop 5-6 pracowało od świtu do 22.00 (lampy właczali jak było ciemno).

Żadnej kasy zaliczek. Wszystko po robocie.

Ech Nefer!

Bym Cię chciał za kumpla.

Ale za ślubną to bym mocno, mocno głeboko sie chyba bał :D

Ech Nefer!

Bym Cię chciał za kumpla.

Ale za ślubną to bym mocno, mocno głeboko sie chyba bał :D

I tu Bobiczek mnie rozwalił :):)

Prawdą jest, że lepiej mnie mieć za kumpla niż za wroga. Ale na opinię wroga trzeba sobie u mnie dłuuuuuugo pracować :)

A mój ślubny świetnie sobie ze mną radzi :) I wiesz, o ile ma mniej zmartwień ? :) A w domu to ja już na ogół jestem aniołem :)