Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzisiaj zadzwoniłem do RIGIPS gdzie zalecono mi aby ścianki działowe na poddaszu wymurować do wysokości poziomych profili mocowanych na wieszkach.

Inaczej mówiąc ściankę działową murujemy do takiej odległości do krokwi ile damy ocieplenia czyli jak pójdzie wełna pod krokwie 10cm to ścianka działowa kończy się 10cm od krokwi. Przez górę ścianki działowej montujemy poziomy profil który łączy

dwa sąsiednie pomieszczenia.

Wg doradcy RIGIPS nie należy wogóle mocować przyściennych profili tylko wykonać jednopłaszczyznowy sufit dla kilku pomieszczeń tylko na poziomych profilach.

Nie należy mocować płyt K_G do profili przyściennych co zapobiega pęknięciom płyt K-G.

Do dzisiaj wydawało mi się że stelaż wykonuję się dla każdego pomieszczenia oddzielnie łącząc profile poziome z profilami przyściennymi.

Co tym wszystkim myślicie jak prawidłowo powinien być wykonany stelaż do K-G

https://forum.murator.pl/topic/100305-stela%C5%BC-zabudowy-poddasza-a-%C5%9Bcianki-dzia%C5%82owe/

Jeżeli jednopłaszczyznowy sufit dla kilku pomieszczeń to jak zapewnić aby nie było szpar między końcem ściany a K-G. Pewnie jakiegoś gipsu trzeba by napchac w te szpary? To jest pytanie a nie stwierdzenie.
Jeżeli jednopłaszczyznowy sufit dla kilku pomieszczeń to jak zapewnić aby nie było szpar między końcem ściany a K-G. Pewnie jakiegoś gipsu trzeba by napchac w te szpary? To jest pytanie a nie stwierdzenie.

Podobno jakieś szpachli akrylowej się używa ale pewien nie jestem

...jeden wielki sufit ma większe prawdopodobieństwo pękania niż podzielony na mniejsze kawałki... a i akustyka lepsza przy podzielonym...

OK a jak zrobić stelaż pod skosem poddasza też podzielić ma poszczególne pomieszczenia?

...jeden wielki sufit ma większe prawdopodobieństwo pękania niż podzielony na mniejsze kawałki... a i akustyka lepsza przy podzielonym...

OK a jak zrobić stelaż pod skosem poddasza też podzielić ma poszczególne pomieszczenia?

Nigdy jeszcze nie robiłem sufitu nad ścianami działowymi - murowymi. Tak samo skosy... też zawsze dzieliłem. Duże powierzchnie zawsze bardziej pracują...

Nigdy jeszcze nie robiłem sufitu nad ścianami działowymi - murowymi. Tak samo skosy... też zawsze dzieliłem. Duże powierzchnie zawsze bardziej pracują...

Tzn idea takiego rozwiązania jest taka że stelaż jest jakby jednopołaciowy natomiast pyty KG są montowane do każdego pomieszczenia oddzielnie.

Wtedy jakoby nie stosuje się profilu przyściennego, który podobno ułatwia tylko wypoziomowanie i montaż całego stelażu.

Powtarzam tylko to co usłyszałem nie wiem co o tym sądzić

Czyli jak powinna wyglądać zabudowa poddasza, które obecnie jest jedną wielką pustką? Planowałem tak:

- zrobić konstrukcję z profili na całości dachu/skosach

- zrobić konstrukcję ścianek działowych łącząc ją z konstrukcją profili na skosach

- każde z pomieszczeń wyłożyć płytami oddzielnie.

Wcześniej myślałem, aby ścianki działowe mocować do krokwi. Ale że nie wypadają bezpośrednio w jednej płaszczyźnie, musiałbym do krokwi dokręcać jakieś deski, aby mieć do czego mocować konstrukcje ścianek działowych.